Şimdi Ara

''Siz'li'' Hitap Şekli. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
61
Cevap
1
Favori
9.488
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ingilizcede sen siz ayrımı yok. you kelimesini kulanıyorlar,saygıdan daha çok dille alakalı bir durum bence. okuldaki asistanlara da saygı duyuyorum ancak çoğunlukla senli hitap ediyorum,adamlar benden birkaç yaş büyük
  • quote:

Orijinalden alıntı: mahmut716

ingilizcede sen siz ayrımı yok. you kelimesini kulanıyorlar,saygıdan daha çok dille alakalı bir durum bence. okuldaki asistanlara da saygı duyuyorum ancak çoğunlukla senli hitap ediyorum,adamlar benden birkaç yaş büyük
    insanın makamı yası ve samımılık sevıyesıne gore kulanırım
  • quote:

Orijinalden alıntı: gokmay

Siz ve sen oldukça kullanılan hitap formudur. Eşit olmayan her durumda da kullanılmaktadır ve bu kullanımlar doğrudur, başka alternatifi yoktur olamaz da zaten...

Vali başbakana siz der, başbakan ise ona sen der. Bu örnek aşağıdaki ilişkiler için de geçerlidir.
    Öğretmen öğrenci, büyük küçük, subay asker, doktor hasta, müdür memur, komiser polis...

Özellikle ast-üst ilişkisi içinde ve yaş farklılığında "o da bana siz diye hitap etsin" diye bir şey beklemek saçmalıktır...

Böyle birsey gecerli degil, sayet ben siddetle reddediyorum. "Siz" ifadesini benimle "siz"li konusana kullanirim. Bana sen diyene neden siz diye hitap edeyim ki?

Bizim buralarda isterse kisi 100 yasinda olsun, 18 yasindakiyle dahi "siz" diye hitap eder eger aralarinda "sen" diyebilecek bir bag yoksa; ya da sorarlar karsilikli, birbirlerine "sen" diye hitap edip edemeyeceklerini.

Sadece benden 20 yil önce dogdu diye birine bana sen derken siz demem.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Serdar -- 7 Mayıs 2012; 18:59:28 >

• quote:

Orijinalden alıntı: M
    Ki İngilizcede "sen"i ve "siz"i aynı sözcük (you) karşılar.

Almancada bu kendini "sen: Du" ve "siz: Sie" seklinde ayirir ve kullanimina cok dikkat edilir. "Sen" diye hitap edebilecegimiz konusunda anlasmadigim benden daha genc ya da yasli kimse, her ne konumda olursa olsun bana "sen" diye hitap etmemislerdir; ki bunu da cok dogru buluyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Serdar -- 7 Mayıs 2012; 19:00:42 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Serdar

quote:

Ki İngilizcede "sen"i ve "siz"i aynı sözcük (you) karşılar.

Almancada bu kendini "sen: Du" ve "siz: Sie" seklinde ayirir ve kullanimina cok dikkat edilir. "Sen" diye hitap edebilecegimiz konusunda anlasmadigim benden daha genc ya da yasli kimse, her ne konumda olursa olsun bana "sen" diye hitap etmemislerdir; ki bunu da cok dogru buluyorum.

Alıntıları Göster
    ilginç bir konu ama siz derken Bir saygı ibaresi varmış gibi oluyor

• Sizin orası neresi bilmiyorum ama burada Türkiye'de statü farklılığında aşağıdaki örnekler çerçevesinde sen diye hitap etmen asla mümkün değil. Ya başına dert alırsın, yada söylediklerini kimse dikkate almaz.

Ayrıca yaş farklılığı da önemli. Senden 20 yaş büyük, neredeyse baban veya annen yaşında birine sen diye hitap edersen, saygısızlık etmiş olursun.

quote:

quote:

Siz ve sen oldukça kullanılan hitap formudur. Eşit olmayan her durumda da kullanılmaktadır ve bu kullanımlar doğrudur, başka alternatifi yoktur olamaz da zaten...

Vali başbakana siz der, başbakan ise ona sen der. Bu örnek aşağıdaki ilişkiler için de geçerlidir.
    Öğretmen öğrenci, büyük küçük, subay asker, doktor hasta, müdür memur, komiser polis...

Özellikle ast-üst ilişkisi içinde ve yaş farklılığında "o da bana siz diye hitap etsin" diye bir şey beklemek saçmalıktır...

Böyle birsey gecerli degil, sayet ben siddetle reddediyorum. "Siz" ifadesini benimle "siz"li konusana kullanirim. Bana sen diyene neden siz diye hitap edeyim ki?

Bizim buralarda isterse kisi 100 yasinda olsun, 18 yasindakiyle dahi "siz" diye hitap eder eger aralarinda "sen" diyebilecek bir bag yoksa; ya da sorarlar karsilikli, birbirlerine "sen" diye hitap edip edemeyeceklerini.

Sadece benden 20 yil önce dogdu diye birine bana sen derken siz demem.

• quote:

Sizin orası neresi bilmiyorum ama burada Türkiye'de statü farklılığında aşağıdaki örnekler çerçevesinde sen diye hitap etmen asla mümkün değil. Ya başına dert alırsın, yada söylediklerini kimse dikkate almaz.

Ayrıca yaş farklılığı da önemli. Senden 20 yaş büyük, neredeyse baban veya annen yaşında birine sen diye hitap edersen, saygısızlık etmiş olursun.

Herkese sen denmeli gibi bir tez savunmuyorum zaten. O benden 20 yas büyük olanin da bunu hesap edip bana siz demesi icap eder aramizda senlik bir bag yoksa. Sadece benden 20 yil önce dogmak saygi kazandirmaz, zira saygi tek tarafli olmaz.
  • quote:

quote:

Sizin orası neresi bilmiyorum ama burada Türkiye'de statü farklılığında aşağıdaki örnekler çerçevesinde sen diye hitap etmen asla mümkün değil. Ya başına dert alırsın, yada söylediklerini kimse dikkate almaz.

Herkese sen denmeli gibi bir tez savunmuyorum zaten. O benden 20 yas büyük olanin da bunu hesap edip bana siz demesi icap eder aramizda senlik bir bag yoksa. Sadece benden 20 yil önce dogmak saygi kazandirmaz, zira saygi tek tarafli olmaz.

Alıntıları Göster
    Artı bir yaş farkı har zaman için saygı için yeterlidir. Bu yaş farkı tecrübeye karşılıktır.
    Büyük küçük arasında saygı ve saygı değil, karşılıklı saygı ve sevgi vardır....

Ama yeri gelir senden küçük müdürün, amirin, başkanın olur, tersine bir yaş farkı olmasına rağmen statü dolayısı ile siz demek zorunda kalırsın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gokmay -- 7 Mayıs 2012; 22:32:13 >

• quote:

Artı bir yaş farkı har zaman için saygı için yeterlidir. Bu yaş farkı tecrübeye karşılıktır.

Ama yeri gelir senden küçük müdürün, amirin, başkanın olur, tersine bir yaş farkı olmasına rağmen statü dolayısı ile siz demek zorunda kalırsın.

Yasam icinde bu yas farkinin hic de tecrübeye esdeger olmadigini anliyor insan. O yüzden diyorum, bir insan saygiyi sadece 20 yas daha yasli oldugu icin degil, yapisi, karakteri ve basardiklariyla kazanir. Ki bu insanlar yasina bakmadan sana da siz diye hitap ederler...

• quote:

quote:

Yasam icinde bu yas farkinin hic de tecrübeye esdeger olmadigini anliyor insan. O yüzden diyorum, bir insan saygiyi sadece 20 yas daha yasli oldugu icin degil, yapisi, karakteri ve basardiklariyla kazanir. Ki bu insanlar yasina bakmadan sana da siz diye hitap ederler...

Alıntıları Göster
    Tam tersi yaş ilerledikçe insanların tecrübeleri artıyor. Bu da doğaldır, zaten benden 20 yaş küçük birinin benimle aynı tecrübeye, yaşam birikimlerine sahip olmasını beklemek saçmalıktan öte birşey olmaz.

Genç arkadaşlar da yaşları ilerledikçe söyleiklerimi daha iyi anlayacaklardır.

• quote:

Tam tersi yaş ilerledikçe insanların tecrübeleri artıyor. Bu da doğaldır, zaten benden 20 yaş küçük birinin benimle aynı tecrübeye, yaşam birikimlerine sahip olmasını beklemek saçmalıktan öte birşey olmaz.

Alıntıları Göster
    Sahip olunan makama saygıdan dolayı kullanılır bu hitab şekli. Bir öğretmen o makama ulaşabilmek için çeşitli meşakatli yollardan geçmiştir ve karşıdaki insan o engelleri aşan insana saygı duyar.

• quote:

Konu yasi kücük olanin büyüge sen demesi degil, yasi büyük olanin kücüge siz diyebilme erdemine erisebilmis olup olmamasinda. Sirf büyük diye sen diyorsa zaten o tecrübeden de hayir gelmez...
  • Aynı erdem, kendinden daha büyük birine siz diye hitap edebilmektir aynı zamanda, sırf senden 20 yıl önce doğmuş bile olması yeter...

quote:

Konu yasi kücük olanin büyüge sen demesi degil, yasi büyük olanin kücüge siz diyebilme erdemine erisebilmis olup olmamasinda. Sirf büyük diye sen diyorsa zaten o tecrübeden de hayir gelmez...
  • Kesinlikle katılıyorum. Eğitim ve devamında tecübe, ancak zamanla elde edilir ve bu da saygıyı hak eder....

quote:

Orijinalden alıntı: alpay86

Sahip olunan makama saygıdan dolayı kullanılır bu hitab şekli. Bir öğretmen o makama ulaşabilmek için çeşitli meşakatli yollardan geçmiştir ve karşıdaki insan o engelleri aşan insana saygı duyar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gokmay -- 7 Mayıs 2012; 23:32:32 >
  • quote:

Aynı erdem, kendinden daha büyük birine siz diye hitap edebilmektir aynı zamanda, sırf senden 20 yıl önce doğmuş bile olması yeter...

quote:

Peki arkadasim.
  • quote:

Kesinlikle katılıyorum. Eğitim ve devamında tecübe, ancak zamanla elde edilir ve bu da saygıyı hak eder....

quote:

Orijinalden alıntı: alpay86

Alıntıları Göster
    Siz'in saygı ifadesi olduğunu kabul edelim, sokakta tanımadığınız bir adama siz, anne-babanıza sen demek tanımadığınız adama anne-babanızdan daha çok saygı gösterdiğiniz için midir?

Saygının kişinin yaşıyla alakalı olmadığını ve onu tanıdıkça oluşması gerektiğini kabul edelim, birini tanıyıp onunla samimi olunca siz kelimesi ortadan kalkıyor, bu durumda saygının kişiyi tanıdıkça yok olduğu sonucu ortaya çıkmıyor mu?

• quote:

Evet 74 yaşındaki profesör, siz der, en ufak bir şekilde sesini yükseltmez, öğrencinin peşinden koşar, ilgilenir, 24 yaşındaki asistan da itinayla fırça atar.
    Tabi şu noktayı açıklığa kavuşturmak lazım, bütün asistanlar böyle mi? Hayır değil... Çok kral olanları da var gerçekten.
    Ama ben hiçbir profesörden en ufak bir anormallik görmedim. Şikayetçi olduklarım genelde yar. doç.'lar oldu.

Hah haa..
    Yard. Doç. ların geneli öyle hocam... Biraz burnu büyük oluyorlar...

Fakat hocam, 74 yaşında profesör konusunu ben anlamadım. Zira o yaşa gelmeden yaş haddinden emekli olması gerekmiyor mu?
    Bir de benim gördüğüm profesörler öğrenci ile pek ilgilenmez. Çünkü çok yorulmuş, ununu eleyip duvarlarına asmış oluyorlar..
    En azından yaşlı, 50-55 yaşını falan geçmiş profesörler böyle.

Bana kalırsa öğrenci ile ilgilenebilecek en iyi kişiler, doçentliğini yeni almış genç akademisyenler.
    Bir de doktorasını falan yurt dışında yapmışsa yeme de yanında yat.
    Adamlarda hem profesörlerden hem de yard doçlardan fazla bilgi oluyor, ve sana hem teorik konularda
    hem de üniversite ile ilgili kurumsal konularda daha fazla yardımcı oluyorlar. Çünkü henüz enerjilerini bitirmemiş oluyorlar.

Konuya dönersek, bazı arkadaşlar küçük bir detayı kaçırmış:
    Sen (saygısız hitap), Siz (saygı hitabı) değil.
    Sen (informal), Siz (formal) hitaptır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lath.Crusader -- 7 Mayıs 2012; 23:59:06 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Lath.Crusader

quote:

Evet 74 yaşındaki profesör, siz der, en ufak bir şekilde sesini yükseltmez, öğrencinin peşinden koşar, ilgilenir, 24 yaşındaki asistan da itinayla fırça atar.
    Tabi şu noktayı açıklığa kavuşturmak lazım, bütün asistanlar böyle mi? Hayır değil... Çok kral olanları da var gerçekten.
    Ama ben hiçbir profesörden en ufak bir anormallik görmedim. Şikayetçi olduklarım genelde yar. doç.'lar oldu.

Hah haa..
    Yard. Doç. ların geneli öyle hocam... Biraz burnu büyük oluyorlar...

Fakat hocam, 74 yaşında profesör konusunu ben anlamadım. Zira o yaşa gelmeden yaş haddinden emekli olması gerekmiyor mu?
    Bir de benim gördüğüm profesörler öğrenci ile pek ilgilenmez. Çünkü çok yorulmuş, ununu eleyip duvarlarına asmış oluyorlar..
    En azından yaşlı, 50-55 yaşını falan geçmiş profesörler böyle.

Bana kalırsa öğrenci ile ilgilenebilecek en iyi kişiler, doçentliğini yeni almış genç akademisyenler.
    Bir de doktorasını falan yurt dışında yapmışsa yeme de yanında yat.
    Adamlarda hem profesörlerden hem de yard doçlardan fazla bilgi oluyor, ve sana hem teorik konularda
    hem de üniversite ile ilgili kurumsal konularda daha fazla yardımcı oluyorlar. Çünkü henüz enerjilerini bitirmemiş oluyorlar.

Konuya dönersek, bazı arkadaşlar küçük bir detayı kaçırmış:
    Sen (saygısız hitap), Siz (saygı hitabı) değil.
    Sen (informal), Siz (formal) hitaptır.

Alıntıları Göster
    @Lath.Crusader

Formal usule veya geleneğe uygun anlamına geliyor, yani büyüklere siz derken sadece öyle dendiğini gördüğünüz için mi siz diyorsunuz?

• Benimde bütün hocalarım (samimi olmadıklarım) öğrencilerine siz diye hitap eder. Bu kişiliğe bağlı bir durum. Öğrencisine saygı duymayan, "sen" diye hitap eden kibirli hocalarda zaten yavaş yavaş siliniyorlar.

quote:

Orijinalden alıntı: emirhan75

quote:

Orijinalden alıntı: erci541

Ben de öğrencilerime "sen" diye hitap ediyorum. Onlar da bana "siz" diyorlar. Bence bu hitap şeklini, saygı, sevgi, çerçevesinde değerlendirmek lazım. Kibir demeyelim.

siz neden bir saygı sözcüğü olsun ki ?

Elma neden bir meyveyi tanımayan sözcük olsun ki?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Batu -- 8 Mayıs 2012; 13:23:55 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Batu

Benimde bütün hocalarım (samimi olmadıklarım) öğrencilerine siz diye hitap eder. Bu kişiliğe bağlı bir durum. Öğrencisine saygı duymayan, "sen" diye hitap eden kibirli hocalarda zaten yavaş yavaş siliniyorlar.

quote:

Orijinalden alıntı: emirhan75

quote:

Orijinalden alıntı: erci541

Ben de öğrencilerime "sen" diye hitap ediyorum. Onlar da bana "siz" diyorlar. Bence bu hitap şeklini, saygı, sevgi, çerçevesinde değerlendirmek lazım. Kibir demeyelim.

siz neden bir saygı sözcüğü olsun ki ?

Elma neden bir meyveyi tanımayan sözcük olsun ki?

Alıntıları Göster
    Bence yerleşmiş kalıpları fazla kurcalamamak lazım. Avrupa'da yaşça büyük birine ismiyle hitap edilebilirken burada dayak sebebi.

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.