Şimdi Ara

''Siz'li'' Hitap Şekli. (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
61
Cevap
1
Favori
9.638
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: PHaLaNX.

@Lath.Crusader

Formal usule veya geleneğe uygun anlamına geliyor, yani büyüklere siz derken sadece öyle dendiğini gördüğünüz için mi siz diyorsunuz?

Merhabalar... Kusura bakmayın. Mesajı alıntı yapmadığınız için geç farkettim..
    Türkçe'de genelde "resmi" sözcüğü kullanılıyor bu sözcüğün yerine. Fakat "resmi" sözcüğü "formal" sözcüğünü tam olarak karşılamıyor
    bana göre. Benim kendi çeviri önerim ise şu an beni bile tatmin etmiyor. O yüzden formal dedim. Kastettiğim şey şu:

Öğrenci öğretmene "siz" dediğinde orada hitap edilen şey Ali öğretmenin Ali kimliği değil, öğretmen kimliği.
    Yani orada öğretmenliğine siz diyoruz. Öğretmen ise öğrenci Veli'ye "sen" derken
    hitap ettiği şey, bir kimlik olarak Veli'nin kendisi değil, Veli'nin öğrenci kimliği.

Yani öğrenci öğretmene yaşı büyük diye değil, saygı duyduğu için değil, o bir öğretmen diye siz diyor.
    Öğretmen de öğrenciye yaşı küçük diye değil, saygı duymadığı için değil, o bir öğrenci diye sen diyor.
    Bu "kural" bir toplumsal norm durumuna gelmiş. Tıpkı kızlar tuvaletine erkeklerin giremeyeceği gibi.

Diğer taraftan okul dışına çıkınca Ali kişisi ile Veli kişisi arasındaki ilişki öğretmen-öğrenci ilişkisi dışına çıkabilir. Mümkündür ki,
    öğretmen-öğrenci kimliklerini bir kenara bırakarak kişi-kişi ilişkisi kurabilirler. O zaman da elbette senli-benli konuşabilirler.
    Demek istediğim bu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lath.Crusader -- 13 Mayıs 2012; 20:20:38 >

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.