Şimdi Ara

Sivi sogutma , fan sorusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
757
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba ,
    Kullandigim sistem icin bir kasa ve sogutucu upgrade'i yaptim. Sizlere bir konuda danismak istiyorum.

    Kasa Corsair 680X , Sogutucu Corsair H150iPro , islemci i7-9900K

    Sivi sogutma , fan sorusu


    Amacim rutin olarak 9900K'nin tum cekirdeklerini 5ghz olarak kullanmak.

    680X'de gordugum kadariyla 360mm radyator'u one yerlestiriyorlar. Bu durumda fanlar on tarafta , radyator arka tarafta olacak ve disaridaki taze hava ilk olarak radyator ile temas edecek sonra kasaya girecek ( eger orada isinmak oluyorsa cok kasaya sicak hava girisi saglamis olacak :( )

    Kasanin icinde 3 adet LL serisi sanirim yuksek statik basincli RGB fan ile geliyor. Bu durumda o fanlar bosa cikacak.

    Kasada iki adet yukarida iki adet asagida 120-140mm fan yuvasi mevcut. Arka tarafta ise 1 adet 120mm nonRGB fan var.

    Sorularim sunlar kasaya tek giris ondeki 3 adet 120mm 150i pro ile gelen ML fanlardan gelecek olan hava yeterli olur mu ? Elimde onlarin disinda 3 RGB 1 nonRGB 120mm fan olacak onlari nasil konumlandirmami onerirsiniz ? Aklimda yukari 2 arkaya 1 asagiya 1 seklinde hepsi OUT olarak calisacak. Kasada bir tane kalan bos yer icinde fan almak gerekir mi ?

    Anakart uzerinde bu kadar fan icin yeterli giris yok , acaba kasa uzerinde bulunan RGB'leride kontrol etmeye yarayan unite kullanildigi icin kasa uzerindekiler bos mu kalacak ( GigaByte Aerous Master ) , elimdeki tum fanlar statik basinc veren fanlar olmus olacak bu dogru secenek midir ?

    Son olarakta ekran kartini dikey olarak takmak sogutma performansinda avantaj saglar mi ? ( Gorsel olarak cok hevesli biri degilim , RGB olayida sevdigim bir sey degil ama artik cogu bu sekilde anladigim )

    Bu konuda yer alan Senaryo4 seklinde yapmayi dusunuyorum.https://forum.donanimhaber.com/fanlar-ve-sivi-sogutma-radyatoru-hangi-yonde-nasil-takilmali-farkli-yontemlerle-detayli-testler--131496229

    Sivi sogutma , fan sorusu


    Fikir ve onerileriniz icin simdiden cok tesekkur ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gumush -- 11 Eylül 2019; 16:15:30 >







  • Fena cakildim.
    Sistem bilesenleri gelmisti , bugun rahat olurum diye kahvemi koyup basladim. Ilk sorun 150i pro radyator ve fanlarinin ustteki 120'lik fanlar ile cakismasiydi. Aslinda okuduklarima gore sadece 140mm fan ile sorun olacagini saniyordum ama burada bir cakildik.
    Sivi sogutma , fan sorusuSivi sogutma , fan sorusu

    Neyse Radyator cikisini asagi alayim dedim, fanlarin yerini degistirdim ama o zaman ekran kartinin uzerinden borulari rahat gecirebilir miyim diye dusunurken birde ne goreyim.

    Sivi sogutma , fan sorusu

    Sonuc radyator yada kasanin degismesi lazim. 150i'yi degistirmeyeceklerini dusunuyorum ( sonucta acildi , fanlari taktim , radyayor uzerindende anlasilabilir ) bu durumda kasayi degistirmem gerekiyor n11'den almistim umarim sorun yasamam.

    Islerin kalmasi ayri can sıkıcı bir durum.

    Simdi tekrar kasa arayisindayim. One yada yukari 360mm radyator takilabilen , iyi havaalan , tercihen dual chamber bir kasa ariyorum. Onerilerinize acigim.




  • Fanlar PULL olacak şekilde radyatörün arkasına takılırsa yukardaki fanları kurtarır gibi gözüküyor ksa değiştirmeye gerek yok bence.
  • unconc3rn3d kullanıcısına yanıt
    Ekran kartı yinede sığmayacaktır sanırım.
  • Arka ve ust hava cikisi on giris olacak. Bunu bir koyalim oncelikle. Bunun cesitli fiziksel sebepleri var herkes de deniyor ve en verimli yolu bu.

    Radyatoru nereye koyacaksin?
    Uste veya one koymalisin, bu tamamen senin tercihine kalmis.
    Fani mi radyatoru mu one koyacaksin?
    Bu da pek farketmiyor.

    Bende mesela radyator onde, fanlar radyatorun ustune soguk havayi ufluyor. Sonrasinda bu hava ustten ve arkadan atiliyor.
    Ha uste de koyabilirdim radyatoru. Fanlar isinan radyatoru egzos fan seklinde havasini disari atarak da sogutabilirdi. Bu da iyi randiman veriyor ancak hortumun konumu nedeniyle vazgectim. Sonuclar asagi yukari ayniydi zaten.

    Radyator fani ne olmali?
    Bu onemli iste. RGB falan gec oncelikle o fanlar static pressure fan SP olmali. Cunku onunde veya arkasinda(havayi cekerken) bir engel var ve statik basinc fanlar daha randimanli calisir engel olan durumlarda.

    Mesela arka egzos fan her halukarda Air Flow Fan olmali yani AF fan nitekim ustunde herhangi bir engel vs yok direkt alip atiyor havayi.




  • https://www.qp.com.tr/phanteks-evolv-x-temperli-cam-rgb-mid-tower-atx-bilgisayar-kasasi
    Geçenlerde 1.060'tan satılıyordu inventusta ama kampanya bitti. Bu pahalı gelirse (Corsair'in o kasasından pahalı değildir sanıyorum ama yinede bulunsun)

    https://www.coraxalpha.com/phanteks-eclipse-p600s-temperli-cam-grey-yk
    İç iskeleti Evolv X'le aynı dışı farklı hatırladığım kadarıyla.




  • L.J kullanıcısına yanıt
    Radyatörün içinde kalan havanın sistemde dolaşmaması için önemi üstemi takılmalı hiç inceledinmi bu konuyu dostum? Bana radyatör üste takılırsa hava kabarcıkları radyatörde kalır, öne takılırsa sistemde gezmeye devam eder gibi geliyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Yoizhik

    Radyatörün içinde kalan havanın sistemde dolaşmaması için önemi üstemi takılmalı hiç inceledinmi bu konuyu dostum? Bana radyatör üste takılırsa hava kabarcıkları radyatörde kalır, öne takılırsa sistemde gezmeye devam eder gibi geliyor.
    Isinan hava yukari cikar genleserek ustte olmasi o acidan iyi.
  • Yoizhik kullanıcısına yanıt
    Hazır soğutuculu gelen Radyatörelerin içinde genelde hava olmaz . İstediğin yere takarsın , benim hem önde hem üstte 2 adet 360mm lik radyatörlerim vardı ve kullandıkça kendi havasını çıkardı (custom sistem) ama hazır sistemlerde böyle bir sorun olmuyor .
  • Cevaplar için çok teşekkür ederim.
    Aslında şuanda en önemli sorun 360mm radyatörü öne takınca Sitrix OC 2080TI kartı sığmıyor.360mm radyatörü sadece öne koyabiliyorum. Bu durumda radyatör yada kasayı değiştirmem gerek diye düşünüyorum ki bu süreç benim için sorunlu olacak. Firma haklı olarak geri almak istemeyebilir. Keşke 280mm radyatör alsaymışım.
  • Yaptığın seneroyların hepsi yanlış.

    Doğru aiorflowun en büyük kuralı içeri giren hava dışarı çıkandan fazla olmalı(buna positive pressure deni) sende ise tüm seneroylar tam tersi(yani negative pressure)

    Ayrıca radyatör mutlaka öne intake şekilde takılmalı;https://www.youtube.com/watch?v=xNAMxZgvves

    Bu kasa ile en iyi airflow şu şekilde elde edersin; rad öne takılıyor intake şekilde yani önde 3 tane fan olacak. Ex fanlar ise bir arkaya bir tanede ona yakın slota üste. Eğer üste tüm seneroylarında ki gibi 2 tane ex fan takarsan yine airflow bozulur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi No Way Out -- 15 Eylül 2019; 18:26:51 >
  • Yanitlar icin cok tesekkur ederim.

    Simdi sistemi onde kasanin 3 fani ( LL120 ) inlet , arka tek 120mm corsair ( modelinden emin degilim ) outlet.

    Ust tarafta 2x140mm H100i inlet seklinde ayarladim ( h100i'yi satiyordum simdilik duracak sistemi toparlayana kadar )

    Su anda EasyTune programi ile ( gigabyte'in kendi programi ) cinebenchr20 testini yapiyorum (i9-9900k) bu sirada Hwinfo64 ile sensor degerlerine bakiyorum. KAsa icindeki sensorler ekran karsi uzerindeki bosluk alanda EC_Temp1 , ekran karti altindaki bos alanda EC_Temp2 sensoru var.

    defult modda Skor 4465 Max frekans 4.8 , Max Temp 76 throttling yok . EC_Temp1 Max 29 EC_Temp2 Max 31 derece oluyor. programdan cpu all cores 5.00 ghz secince
    allcores modda Skor 4728 Max frekans 5.0 , Max Temp 99 throttling var . EC_Temp1 Max 30 EC_Temp2 Max 32 derece oluyor.

    Buradan anladigim fan vs sistemlerinde sorun yok ancak sogutucu yeterli gelmiyor. Repaste yaptim arctic mx4 ile sonuc degismedi.

    Simdi iade islemini cozersem 150i pro yerine h115i pro alacagim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gumush -- 16 Eylül 2019; 15:28:58 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.