Şimdi Ara

Sıvı soğutma almayın. (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
172
Cevap
10
Favori
35.435
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
18 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • yeni pc aldım. hatay sicak. cok ısınıyor. uzun süredir sıvı veya kule soğutma arasında kalanlardanım. 7…8 yıldır kule kullanıyorum. fx 6300 u buz gibi yaptı. su soğutma tercih etmek üzereyken gördüm yazıyı. sorularım yanıtladı emeğine sağlık. kule kullanıcısı olarak yaşadığım problem, azalan hava akışı ve kasa icinde artan sıcak havayı söyleyebilirim. bu sorunu kulenin fanını kasanın eksoz fanina yönlendirerek aşmıştım. tabi anladigim kadarıyla sivi sızıntısı, pompa problemi ve ısınacak su yanında bunlar bir hiç. 600… 700 liraya çözeceğim sorunu az kalsın 1500 liraya çözmeye çalışacaktım


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • AREryilmaz kullanıcısına yanıt

    320 dolarlık 360mm rog ryujin ii ile D15 arasındaki fark 3-4 dereceyi geçmiyor. D15 in yeni modeli de yolda.





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hobar -- 10 Eylül 2022; 13:0:23 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • iakten kullanıcısına yanıt
    Prime 95 smallest ffts
    10 dakika dayanamaz.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • VicariouS kullanıcısına yanıt

    Ben de 1996 yılından beridir PC kullanıcısıyım. Daha geçenlerde Deepcool Gammaxx L120T aldım hem de epey ucuz fiyata... 10600K ile kullanıyorum. Hava soğutma kullanıyordum. Yahu iyi güzel hava soğutmalar ama ram'i 32gb'a yükseltecektim hava soğutma ram slotlarını blokluyor, kaldı ki tuğla gibi kocaman, kasayı temizlerken epey dert oluyor. Ama sıvı soğutma öyle mi... Tertemiz mis gibi.

  • Sıvı soğutmadaki suda sızıntı olsa pc zarar görecek riske iyi giriyorlar şahsen ben girmezdim

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • NEGANYRSA kullanıcısına yanıt

    Yıllardır konuyu takip ediyorum. Eskisi kadar sık paylaşım yapılmasa da mesaj bildirimi gelince bakıyorum.


    Artık dayanamadım, hep aynı şüphe ile yazılan mesajlara sizin mesajınız üzerinden cevap vermek istedim.


    Her iki ürün grubunun avantaj ve dezavantajları var. Bu hemen her iş için böyle.


    Milyonlarca ürün satılıyor sıvı soğutma tarafında. Firmalar şüphe ettiğimiz riskleri düşünmüyor olabilirler mi? Soru cevap şeklinde tartışmaya taşımak istemediğim için tek bir cümle yazacağım bununla ilgili. Sızıntı yapma ihtimali evet var, olabilir. Böyle bir durumla kimse karşılaşmak istemez. Şu ayrıntıyı göz ardı etmeyin yeter. Sıvı soğutucularda kullanılan sıvı sızıntı durumunda çalışan sisteme zarar vermez, kısa devreye sebep olmaz.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hava soğutmadan şaşmam. bozulma riski çok az

  • Bence her iki soğutucuda aynı performansı verir. Model markaya Göre değişir.
    Kasa içi görsellik olarak sıvı soğutucu önde.
    Ram montajını kolaylaştırıyor. Birde ramler RGB ise daha iyi.
    Bütün bunlar tercihe göre değişir.
    Konuyu açan arkadaşımıza katılıyorum. Çok güzel açıklamış. Zahmet edip yazmış. Kendisine buradan teşekkür ederim.
    Sıvı vaya hava soğutma diye yarışmaya gerek yok. İstiyen istediği gibi kullanır.
    Sonuç aynı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yıllar önce açılmış konuyu bir de biz hortlatalım ve bazı arkadaşlar gibi hamaset yapmayıp bilgi verelim. :) Alınız ve kullanınız arkadaşlar. 4 yıl önce bu konu açıldığında belki maliyetler ve performans sorgulanabilirdi ama şu anda AIO soğutuculara gözünüz kapalı güvenebilirsiniz. Yeter ki sağlam firmalara yönelin. Örneğin Arctic ve türevleri... Adamlar ürünlerine 6 yıl garanti veriyor ve üretim kaynaklı sorunların maddi zararını karşılıyor.

    Bunlar çok basit ve riskli sistemler olsaydı, hiçbir şirket bu maddi yükün altına giremezdi emin olun. Ayrıca bu cihazlar custom sıvı soğutma değil ve tamamen mühendislik çalışması içeren, kapalı sistemlerdir.

    Zaten dikkat ederseniz, sıvı soğutuculara bağlı hasarlarla ilgili yerli ve yabancı forum paylaşımları yok denecek kadar az (olanlar da nedenleri aydınlatılması gereken vakalar) ya da yüz binlerce ürün satan firmalarda %1'den bile daha az ihtimalle yaşanıyor. Kaldı ki aslında sıvı soğutucularda dikkat çekilmesi gereken şey korkulanın aksine sızıntı vs. değil, pompanın çalışmayı durdurması ya da sıvının buharlaşması gibi konulardır. Bu noktada da işlemciler zaten kritik sıcaklıklarda kendini korumaya alıyor ve sistemi kapatıyor. Sıvı kalitesi noktasında da günümüzdeki kaliteli firmalar anti korozyon ve anti yosunlanma özelliği olan karışımlar kullanıyorlar.

    Her kul yapısında olduğu gibi hiç risk yok mu? Var ama bu, voltajların PC'nizi pert etme ihtimali ya da kasadan aşağı bir bardak suyu kazara dökmeniz kadar mevcut, hatta çok daha düşük bir ihtimal. PC kasanızın ve kullandığınız işlemcinin özelliklerini gözetin ve koşulları en iyi destekleyen soğutucuyu alın geçin. :)

    Sıvı soğutucu düşünenlere de Arctic Liquid Freezer II 360mm'yi (radyatör kasanıza göre değişir) gönül rahatlığıyla tavsiye ederim.

    Çünkü her işlemci mütevazı ölçülerde hava soğutucularla serin çalışmayabiliyor ve çift kule hava soğutucular da alan kısıtlılığı ve anakart üzerine pratik müdahale edememe gibi handikaplara neden olabiliyor. Bu gibi durumlarda, sıvı soğutucular en mantıklı ve güvenilir bir seçim olacaktır.

    Bu arada kendimizi kandırmayalım, top tier bir hava soğutucu olmadığı sürece (Noctua NH-D15 vs.) soğutma sonucu olarak, sıvı soğutucular her zaman birkaç adım öndedir.

    Son olarak da soğutma konusunda sizi yanılgıya düşüren bir konu var, o da sabit ve değişken sıcaklık. Örneğin X hava soğutucusuna bakıyorsunuz, işlemciyi 65 derecede çalıştırıyor diyelim. Y sıvı soğutucu da aynı işlemciyi 55-60 derecede çalıştırıyor. 5-10 derece için değmez düşüncesine giriyorsunuz ama işlemcinin pik seviyelerden daha alt seviyelere dek ne kadar sürede soğutulduğunu es geçiyorsunuz. Sıvı soğutucularda işlemciler, çok daha hızlı soğutulur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Foley -- 4 Ocak 2023; 2:45:14 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Cpt. Foley kullanıcısına yanıt

    Gereksiz detaylarla uğraşıyorsunuz. Mesela son parafrafınız. Bana ne yav pik seviyesinden o seviyelere ne kadar sürede çıktığından falan. Düzgün bir soğutucu güvenli sınırlar içinde hava, sıvı fark etmeden çalışıyor işte. Bunu ne kadar basit yaparsa o kadar iyi. Boş yere sisteme karmaşık bir mekanizma dahil ediyorsunuz. Yok içerde suyu döndürecekmiş de bilmem ne Sıvı soğutma almayın. 


    Bu arada hava soğutmaya ucuz dedik ama pek farkı kalmadı. Ama ben arctic bedava olsa para verir yine noctua'yı alırım.Sıvı soğutma almayın. Mantıklı diye söylemiyoum. Tamamen tercihim bu yönde.




    Sıvı soğutma almayın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hobar -- 5 Ocak 2023; 0:44:45 >




  • Hobar kullanıcısına yanıt

    Bahsettiklerim gereksiz detaylar değil. İşlemcine ve kullanım amacına göre önemli detaylar. Sen daha geleneksel ve kısıtlı çalışan bir sistemi tercih edebilirsin. Bu senin amacına en uygunudur, ona bir şey diyemem ama sıvı soğutucunun getirileri daha fazla.


    Hava soğutucular doğrudan metale temas ediyor, bu açıdan sıvı soğutucudan teknik olarak daha iyi iletken görevi görüyorlar ama sıvı soğutucunun radyatör yüzeyi daha büyük olduğu için daha iyi soğutuyor.


    Aslında yukarıda yanlış bahsettim. Teorik olarak doğrudan temas sebebiyle ve mutlaka termal macunun kalitesi de hesaba katıldığında ani ısı değişkenlikleri hava soğutucuda kendini gösterecektir ama hava soğutucunun yüzeyi kısıtlı olduğundan dolayı bir sıvı soğutucu daha iyi sonuç verecektir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Foley -- 5 Ocak 2023; 16:2:10 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tercih sebebi bence aslında sıvı soğutma ve hava soğutma arasında ısıl açıdan çok fark yok belki 1-2 derece lik farkla sıvı soğutucu iyidir burada etken maaliyet beklenti ve tarz

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Cpt. Foley kullanıcısına yanıt

    hocam bu konu açıldığı tarih itibariyle de maliyeti de performansı da çoğu iyi soğutmadan ucuza olmasa da yakına soğutucular bulunuyor ve alınabiliyordu. ama bazı markalar sağolsunlar tüketiciyi yolmayı sevdiği için en kötü fan, en kötü suyu kullandı. öyle kötü su kullanılmış ki pompayı bozmaya kadar gidiyordu.

    yaw birinde kullanılan bir fanı aldım kendi soğutmama takayım dedim. abi aman allayım 20 liraya satılan 8 cm kasa fanından öyle ses çıkmıyor :D

    ben bu konu açıldığı zamanlar bile elimde az eskimiş olan vtg 240 modelini almıştım. -2017 de- 1 kere suyunu değpiştirdim. devam ettim. bu ay bir kere daha söküp suyunu yenilemeyi planlıyorum. kullandığım işlemcileri sayayım.

    amd athlon x2 4200+ -maks 50 derece

    amd phenom x4 956-965, x3 720 maks 55 derece

    intel core2q q6600 135 watt modeli-aida 64 ün yalancıyısım intel arkın bile sitesinde bulunmayan gudubet bi işlemci- 72 derece. en çok bu ısındı zaten.

    amd ryzen 3 1200 @3.9 da 65 derece falan. 4 ghz den sonra 72 derece sınırına gelip kapanıyor işlemci. şansımıza kazması geldi. 4.3 gören varmış bunlarla

    intel corei7 860 60 derece.

    i3 540 20 derece falan sanırım.

    bu işlemcileri ben hava soğutma ile çalıştırdığımda işlemcisine göre +15 den 30 dereceye kadar fark olabiliyor. hele o q6600 öyle bi ısınıyordu ki baş edemedim yok parasına birine gönderdim. çünkü hava soğutma ile işlemci kapanıp duruyordu.

    ama burada verdiğim değerler öyle abi yarım saat prime 95 testi değil. tüm gün çalıştırılan, pubg mobile gibi sanallaştırma destekli emulatorler, video editleri, gündelik programlar gibi gerçek testlerde alınan değerler. tüm gün yorulmuş sistem, yaz sıcağı, tozun toprağın içinde kalmış kasada. bu soğutucuyu ben kendi kasamda kullanıyorum. bu kasa medya paylaşımı da yapıyor yıllardır. ben bu klasada önceden 5 tane hdd kullanıyordum. hava soğutma kullandığım yıllarda 3 ay temizlemesem fanların sesinin artması değil komple durmasından muzdariptim. çünkü biraz pis bir ortamda çalışıyor bu kasa. şu anda ise yılda bir temizliyorum rahatlıkla ve fanlarım kirlenmiyor. rahatlık varmış dedim aldım alalı.

    en önemlisi SIZDIRMA OLMADI.

    ha biz arkadaşa neden kızıyoruz. çünkü argümanları çok yanlış ve burda verdiği cevaplar ters. bazı kişiler de öyle.

    bi kere bir cümlesi var. diyor ki


    ayrıca msi, asus vb. firmaların en üst seviye hazır sistemlerinde sıvı soğutma tercih edilmez


    yaw arkadaş, hazır sistem ne ya? senin mağazada satılan her şey mükemmeldir diye bir cümlen mi olabilir? hazır sistem dediğin şey iş bilmeyen adamların aldığı bi şey değil mi? sıvı soğutma ile uğraşıcak adam zaten az biraz bilgisi olan, uğraşmayı seven ve kullanım esnasında daha az problem isteyen kişilerdir. hayır hazır sistemlerin her şeyi mükemmel mi?

    ben bu soğutucuyu dizdiğim yıllarda tanınmış bir mağazanın ilanı vardı.

    benim sistemden 2 sene öncesinin işlemcisi, 2x4 gb dual ram-o dual rami çıkaran mezarında ters döndü sayelerinde- ssd yok ve gtx760 :D ulan o tarihte nerden buldun gtx760 ı? arasan 2. elinin bile zor bulunduğu zamanlardı. ben 960 lısını 3 de birine topladım. mağazanın kasadan istediği fiyat 10 bin liraydı. benim tüm sistem 4.500 liraya mı ne mal olmuştu sanırım. senin hazır sistem dediğin şey tüketiciyi yolmaktan başka ne işe yaradı ki bu güne kadar onları savunuyorsun? ona bakarsan hazır sistemlerde cücük kadar fan takıyorlar. o zaman sen de noctua kullanma :D

    burda kimse günde 2 saat pubg mobile cs atıp kalan zamanı pc yi ya hiç kullanmayan ya da youtubeye girenlere sıvı alsın demiyor ki zaten. ama yani yok akar yok patlar demek de saçma. hava soğutmanın da fanı kitlendiğinde anakartı yakabiliyor. -yaşadık- yanlış fan devri mavi ekran verdirip hatta io çiplerini yaktırabiliyor- defalarca denk geldim- fan çoklayıcı ile 3-4 fanı tek sokete takıp gene io çipini yakabiliyorsun. blok yerinden kurtulup ekran kartını yakabiliyor. blok anakartı kırabiliyor.-bu defalarca başımıza geldi. yaw 6. nesil işlemciler kırılıyordu be. intel bu yüzden daha sert parçalar kullanmak zorunda kalmadı mı? her ürün sorun yaşatabilir. 3 sorun yaşadınız diye her şeyi suçlamayın diyoruz sadece.





  • zombi7406 Z kullanıcısına yanıt

    Şöyle bir görselle yanıt vermek istedim. Sıvı soğutma almayın. 


    Sıvı soğutma almayın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cpt. Foley kullanıcısına yanıt

    guzel pc. allah sorunsuz kullanimlar nasip etsin. ben bu aralar eski pc lere dondum. islerim duzelsin iyisinden bi seyler toplarim gene sanirim. sivi sogutucular ozellikle apularda cok ise yarayabiliyor. 100 lusur watt tdp li gpu-cpu bir sistemlerde psu nun da fanini sokup hepsini tek fanla spgutabilecegimiz minimal cok sessiz kasalar toparlayabiliypruz sivi sogutucular sayesinde. ama iste insanlara anlatamiyorsun. ozellikle internet dezenformasyonu yuzunden yanlis ve gereksiz yere alan kisiler ayri bi problem olabiliyor. abi 1 yil boyunca bakim istemeyen, toz yuzunden isinma problemi cikarip traktor gibi oten kasalardan kurtulma imkani, saatler boyu suren render islemlerinin aksamamasi herkese lazim degill ki. -1 yil sizin odanizin pisligine bagli 2 yila kadar cikabilir -abi benim fanlarim kitleniyprdu dusunun. kasa hem oyun icin hem de tum eve ve is amacli media center olarak calisiyordu. buna fan dayanir mi siz soyleyin?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cpt. Foley kullanıcısına yanıt

    Bu daha iyi.


    Sıvı soğutma almayın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hobar kullanıcısına yanıt

    Paylaştığınız görseldeki sistemi (Nzxt H5 Flow) Mr Matt Lee, youtube kanalında toplamıştı. Aynı kişi, Nzxt H5 Elite (önü temperli camla kapalı kasa) üzerine sıvı soğutmalı sistem de topladı. Konfigürasyonlarında 45 dakikalık test ve sıcaklık değerlerini de paylaşıyor. Eğer kaliteli bileşenlerle sistem toplanıyorsa iş kullanıcının seçimine kalıyor. Görsel tercihler, zevkler vs.


    Sonuç olarak ne sıvı soğutuculu ne de hava soğutuculu sistem kavgası yapmak doğru değil.


    Ayrıca büyük boyutlu radyatör ya da custom sıvı soğutmalarda maliyetler yükseliyor. Bu noktada da bütçe devreye giriyor.



    Tamamen "sıvı soğutucu almayın, kullanmayın, uzak durun" demek de yanlış; hava soğutmadan gerisi hikaye demek de...


    Önemli olan, kullanıcıyı ihtiyacına göre en doğru tercihi yapmak konusunda yönlendirmek.





  • Sıvı soğutma mı kule tipi soğutma mı çok kararsızım.


    Sıvı soğutmada anakarta birşeyler takip çıkarırken zorluk cikarmiyor. Ayrıca daha hoş duruyor. Fakat ömürleri kısa oluyormuş :( yok suyunu değiştir vs.


    Kule tipinde de anakart kiriliyormus :s bide raminden tut tüm anakarti kapliyorlar. Birşey alıp takmaya kalksan komple sökmek gerekicek.


    240mm sıvı soğutucu mu yoksa kule tipi mı karar vermek cidden zor. Bütçe 1500-2500 TL.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • N3v3N N kullanıcısına yanıt

    Noctua U12S alabilirsiniz. O bütçeye U12A da alınabilir ama üst sınıf olmayan işlemcilere U12S de oldukça yeterli.

  • N3v3N N kullanıcısına yanıt
    Scythe Fuma II kullanıyorum, Işlemci 5600x. En başta anakart öyle kolay kırılacak bir şey olsa başka şeyler söküp takarken bile kırılır zaten. Ayrıca Kule iyi sabitleniyor ve backplateleri var. Elinde tutunca göründüğü kadar ağır olmadığını fark ediyorsun. Ben uzun süredir kullanıyorum ve kırılmadı, zaten kırılma olsa kimse kullanamaz. Bir şey söküp takmak istediğinde benim anakart b550 m-k, bana hiç engel olmadı. Çok rahat diyemem ama ram çıkarıp taktım. İşlemcinin altında olan ssdyi çıkarmak bile mümkün. Onun dışında tek engel işlemciyi çıkarıp takmak olur. Buyur resmini koyayım. Derecelere tekrar bakıp yazarım istersen ama boşta 30 derece altı yükte oyun oynarken maks 60-65 arası çıkıyordu diye hatırlıyorum aşırtmasız.

    Sıvı soğutma almayın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hetşat -- 12 Mart 2023; 12:18:10 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.