< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hobar -- 14 Aralık 2020; 6:16:14 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hobar -- 14 Aralık 2020; 6:16:14 > |
Geçin bunları. En dandik sıvı soğutma bile gayet iyi iş yapıyor. Anakart üzerinde pompa için ek soket varsa güzelce kısarsın voltajını pompa sesi de duyulmaz. şu anda stock soğutucu kullanıyorum. güçlü işlemcim olsa bağlarım sıvı soğutmayı.
|
Yazdıklarınızın neredeyse tamamı yanlış. Ayrı ayrı cevap vermeye de üşendim açıkçası. |
Bir çok arkadaş yazıp çizmiş çok güzel lakin hiç kimse bu işin fizik bilimi açısından bir bilgi sunmamış. Şimdi ben bu konuya kesin bir açıklık getirerek tüm tartışmaları bitireceğim. Sıvı soğutma ile hava soğutma arasında aynı macunlar kullanılıp düzgün bir kasada deney yapılırsa sonuç +/- 5 derece oynar, hiçbir faydası olmaz sıvı soğutmanın. İşin asıl işe yarayan kısmı şu; hava soğutma işlemci ya da ekran kartından aldığı ısıyı ,kasanın içinden dışarıya aktarmak ister. Hava, kasa içerisinde sirkülasyon yaparken VRM dediğimiz işlemcinin hemen yanında bulunan mosfetleri, ramleri, çipseti de ısıtır. Eğer eski sistem bir bilgisayar ise kuzey köprüsünü de ısıtır. Aynı şey ekran kartı için de geçerli lakin, sıvı soğutmada ısı, su yoluyla taşınıp kasanın en üstünde ya da önünde veyahut direk olarak dışarı aktarılabilecek bir konumda olduğundan kasa içerisinde herhangi bir ısı transferi olmaz. Bu sıvı soğutmanın işe yarayan kısmı, birincisi. Buna bağlı olarak ta bir diğer ve can alıcı konu ise soğutma hızı. Çoğumuzun, bu işle uğraşan insanların bileceği üzere bilgisayar içerisindeki bileşenlerin %99 u smd dediğimiz yüzey montajlı elektronik parçalardan oluşur. Bunun kimisi direk karta lehimlidir, diğerleri ise lehim topları dediğimiz çiplerin altında yüzlerce hatta binlerce bulunan minik toplar vasıtasıyla PCb nin üzerine monte edilmiştir. Bu topların bileşeni kurşun ve kalaydır, bir diğer deyişle metal. Metaller hızlı ısınıp, hızlı soğumayı sevmezler. Eğer bir metali hızlıca ısıtıp hızlıca soğutursanız çatladığını kolayca görebilirsiniz. Bu bilginin bizi bağlayan kısmı, eğer kasa içerisinden bileşenleri ısındıktan sonra hızlıca soğutursak, lehimlerde mikro çatlaklar oluşmaya başlar. Defalarca tekrarlanan ısınma ve soğuma döngüsünden sonra artık lehim gerçek anlamda tutunduğu yüzeyden çatlamak suretiyle kopar ve bilgisayarınız çalışmaz hale gelir. Hava soğutmalı bilgisayarların, özellikle ağır yük altında çalışan, sabah akşam oyun oynanan ya da grafik işleyen bilgisayarların yegane sonu budur, bundan kaçışımız maalesef yok. Çünkü hava soğutmalı bir bilgisayarda yükü aniden kestiğiniz anda atmosferde bulunan havayla kendini dengelemeye çalışacak ve aniden soğuyacaktır. Kendiniz deneyebilirsiniz, sıcaklığın nasıl düştüğünü gözlemleyebilirsiniz. Bu yarışın kazanan sıvı soğutmanın sağladığı yegane yarar budur. Sıvı, geç ısınıp, geç soğuyan bir bileşendir. Sıvı soğutmalı bir bilgisayarda yükü aniden kestiğiniz anda su çok hızlı bir şekilde soğumaz, soğuyamaz da. Soğuma sürekli ama kararlı bir şekilde radyatörden atılarak gerçekleşir. Bu yüzden uzun yıllar boyu ağır yük altında kalsa da hayatta kalabilirler. Bu yarışı yapan arkadaşlara bilgilendirme olsun. Bilinçli kullanın, hangisinin daha soğuk çalıştığından inanın işiniz olmasın. Bunu hiçbir youtube kanalında bulamazsınız, sağlıcakla kalın. |
AIO'nun leak yapma ihtimali, heatsinkin anakartı yamultma ihtimalinden çok daha fazladr.
Leak nedeniyle kopmple sistemin pert olmasındansa sadece anakartın pert olması daha iyidir(ki böyle birşeyde yok, neredeyse 15 yıldır foruma üyeyim ayrıca yabancı forumlarda da takılıyorum OCN, reddit vs. heatsinkin anakartı büktüğü daha kisme görmedim ki buna +1000gr soğutucularda dahil) |
Yıllardır konuyu takip ediyorum. Eskisi kadar sık paylaşım yapılmasa da mesaj bildirimi gelince bakıyorum. Artık dayanamadım, hep aynı şüphe ile yazılan mesajlara sizin mesajınız üzerinden cevap vermek istedim. Her iki ürün grubunun avantaj ve dezavantajları var. Bu hemen her iş için böyle. Milyonlarca ürün satılıyor sıvı soğutma tarafında. Firmalar şüphe ettiğimiz riskleri düşünmüyor olabilirler mi? Soru cevap şeklinde tartışmaya taşımak istemediğim için tek bir cümle yazacağım bununla ilgili. Sızıntı yapma ihtimali evet var, olabilir. Böyle bir durumla kimse karşılaşmak istemez. Şu ayrıntıyı göz ardı etmeyin yeter. Sıvı soğutucularda kullanılan sıvı sızıntı durumunda çalışan sisteme zarar vermez, kısa devreye sebep olmaz. |
H115İ kullanıyorum corsairin
quiet modda bile oyunda işlemciyi 55 dececede tutmak için aşırı derecede fan sesi yapıyor anlamadığım nokta şu sıvı soğutmayı aldığım sırada sıradan cpu soğutucuları ile arasında tam yükte 20 derece fark olduğu yazıyordu testlerde şimdi nereye gitti o testler? sattık üstünden yıllar geçti e şimdi gerçekleri söyleme vakti mi oluyor bu itiraflar yoksa araba radyatörü ile yapılan custom sisteme mi geçmeliyiz çok sessiz bir sistem için |
Kötü bir tecrübe yaşamassın doğrudur, benimde şu ana kadar kullandığım tüm AIO'ların pompası bozuldu bende bu tecrübemden dolayı ilerde muhakkak bozulacak birşey için para vermem, hani AIO'nun heatsinke göre görüntüsü dışında daha iyi bir yanı olsa neyse ama performans farkıda yok üstüne bide sesli.
https://forum.donanimhaber.com/nzxt-kraken-x62-sivi-sogutma-sifir--131165816#131165816 https://forum.donanimhaber.com/corsair-h100i-v2-extreme-sivi-sogutma-sifir-jelatininde--126288320#126288320 Elime birsürü AIO geçti ama ben heatsink kullanıyorum, aynı performansı daha sessiz olarak veriyor, kafam rahat bozulma derdi yok, passive kullanıma olanak veriyor, VRM ve ram soğutmasına katkı sağlıyor vs. Ayrıca AIO'nun şöyle bir sıkıntısı var; intake olarak kasa önüne taksan kasaya sıcak hava veriyor, exhaust olarak üste taksanda bu seferde kasa içinde oluşan sıcak havayı rad üstünden geçirerek attığı için performansı düşüyor yani iki ucu poklu değnek. Evet, AIO'ların çok daha güzel göründüğünün, heatsinklerin bazılarının çok kötü göründüğünün(noctua) farkındayım ama şahsen görüntü meselesini dert etmeyeli yıllar oldu o işleri geçtik, kasanın içine bakarak iş yapmıyoruz sonuçta ekrana bakıyoruz, bu yüzden AIO'nun benim için hiçbir albenisi kalmıyor. |
Bu tür konularda bire bir benim gibi düşünen kimseler olacağını düşünmezdim
![]() |
Sıvı Soğutma: İhtiyacınız Olmayan Bir Lüks
Sıvı soğutma sistemleri, bilgisayar bileşenlerini soğutmanın popüler bir yoludur, ancak her bilgisayar kullanıcısı için gerekli değildir. İşte sıvı soğutma almamanızın bazı nedenleri:
Yüksek Maliyet: Sıvı soğutma sistemleri geleneksel hava soğutucularından önemli ölçüde daha pahalıdır. Bu ek maliyet, birçok kullanıcı için gereksiz olabilir.
Bakım Gerekliliği: Sıvı soğutma sistemleri, hava soğutucularına kıyasla daha fazla bakım gerektirir. Sıvı soğutma sıvısı zamanla bozulabilir ve düzenli olarak değiştirilmesi gerekir.
Sızıntı Riski: Sıvı soğutma sistemleri, sızıntı riski taşır. Bir sızıntı meydana gelirse, bilgisayarınıza ciddi şekilde zarar verebilir.
Kısıtlı Uyumluluk: Sıvı soğutma sistemleri tüm bilgisayar kasalarıyla uyumlu değildir. Bilgisayarınızın sıvı soğutma için uygun olup olmadığını kontrol etmeniz önemlidir.
Performans Gelişimi Minimumdur: Sıvı soğutma sistemleri, hava soğutucularına göre performansta yalnızca marjinal bir gelişme sağlar. Çoğu kullanıcı için bu performans farkı fark edilmez.
Ne Zaman Sıvı Soğutma Almalısın?
Sıvı soğutma sistemleri yalnızca aşağıdaki durumlarda gereklidir:
Sonuç
Sıvı soğutma sistemleri, belirli kullanım senaryoları için faydalı olabilirken, her kullanıcı için gerekli değildir. Çoğu durumda, hava soğutucuları bilgisayarınızı etkili bir şekilde soğutmak için yeterlidir. Yüksek maliyet, bakım gereksinimleri ve sızıntı riski göz önüne alındığında, sıvı soğutma bir lüks olmaktan ziyade bir gereklilik olarak görülmelidir.
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hobar -- 11 Nisan 2019; 20:32:26 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi No Way Out -- 11 Nisan 2019; 22:0:34 > |
Ne Mutlu Türküm diyene...
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hobar -- 13 Nisan 2019; 6:45:26 > |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi No Way Out -- 11 Nisan 2019; 22:26:21 > |
|
< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > |
< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > |
|
Intel Core i5 14600KF, Palit RTX 4070 Ti GamingPro, MSI MAG Z690 Tomahawk WIFI, Phanteks NV7, MSI MPG A850G PCIE5 850W, DeepCool Mystique 360mm AIO, GSKILL TRIDENT Z5 6400 MHz CL32, Western Digital SN850 1 TB, Samsung 970 Evo Plus 500 GB, Seagate Barracuda 4TB HDD, LG 27GP83B-B 165hz,
Logitech G Pro 7.1, Logitech G502 X, Logitech G815 |
|
Hesap çalınma ihtimaline karşın mutlaka üyelik doğrulaması talep edin.
örnek:başka bir forum veya alış veriş sitesinden mesajlaşmak isteyin. |
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
|