Şimdi Ara

ŞİRKET ÜZERİNE KAYITLI ARACIN ALIM-SATIM VE TESCİL İŞLEMLERİNİ BİLEN VAR MI?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
1
Favori
38.891
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Diyelim ki, almak istediğimiz 2. el araç bir şirket üzerine kayıtlı. Bu alışverişin, iki şahıs arasındaki araç alışverişinden (noterdeki ve trafik tescildeki işlemler açısından) farkı var mıdır? Ben alıcıyım. Notere benimle beraber kim gelmelidir? Şahıslar arasındaki alışverişten farklı olarak başka belge(ler) gerekli midir? Noterde bu durumda dikkat etmem ve bilmem gerekenler nelerdir? Daha sonrasında trafik tescilde bilmem ve dikkat etmem gerekenler var mıdır?

Aracı satan şirketin bana fatura filan kesmesi gerekir mi? Forumda, şahıstan şahısa satışla ilgili fazlasıyla bilgi var ama benim öğrenmek istediğim konularla ilgili bilgi bulamadım. Bu yüzden başlık açtım.

Bu konularda bilgisi olan veya şirketten araç almış arkadaşlardan aydınlatmalarını rica ediyorum.

• Yapay Zekanın Yanıtı

Şirket Üzerine Kayıtlı Aracın Alım-Satım ve Tescil İşlemleri

Şirket üzerine kayıtlı bir aracın alım-satım ve tescil işlemleri, belirli yasal prosedürleri gerektirir. Bu işlemleri gerçekleştirmeden önce ilgili kuralları bilmek önemlidir.

Şirket Üzerine Alınan Araç Kaç Yıl Satılamaz?

Türkiye'de şirket üzerine alınan araçların satışında herhangi bir süre sınırlaması yoktur. Şirketler, araçlarını istedikleri zaman satabilirler.

Limited Şirket Araç Satışı

Limited şirketlerin araçlarını satması için aşağıdaki adımlar izlenir:

• Şirket ortaklarının imzalı satış kararının alınması
    • Satış sözleşmesinin hazırlanması
    • Aracın tescil işlemlerinin yapılması

Kapanmış Şirketin Aracını Satmak

Kapanmış bir şirketin aracını satmak için aşağıdaki adımlar izlenir:

• Şirketin kapanış işlemlerinin tamamlanması
    • Tasfiye memurunun belirlenmesi
    • Tasfiye memurunun imzalı satış kararının alınması

Şirketten Şahsa Araç Satışı

Bir şirketin aracını şahsa satması için aşağıdaki adımlar izlenir:

• Şirket ortaklarının imzalı satış kararının alınması

Şirketten Araç Satın Almak

Bir şahıstan şirket olarak araç satın almak için aşağıdaki adımlar izlenir:

Şirket Aracı Satarken Gerekli Evraklar

Şirket aracı satarken aşağıdaki evraklar gereklidir:

• Satış sözleşmesi
    • Şirket ortaklarının imza sirküleri
    • Aracın ruhsatı
    • Zorunlu trafik sigortası poliçesi
    • Vergilendirme işlemlerinin yapıldığına dair belge

Bu işlemleri gerçekleştirirken noter onayı almak, yasal haklarınızı korumak için önemlidir. Ayrıca, işlemlerin vergi mevzuatına uygun bir şekilde yapılması gerektiğini unutmamak gerekir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Merhaba,

2003'te Adana ÜLKER bayi L.M.C.'den 2001 model KARTAL LPG almıştık. Şirketin ortağı genç bir adam gelmşiti notere kadar.

Tek fark şirketin aracını satmaya yetkili bir kişinin (veya kişilerin ama genelde 1 kişidir) imza sirküleri ile birlikte notere gitmesi ve aracı şirket adına satmasıdır. İmza sirkülerinde "şirket adına araç satın almaya, satmaya, iktisap ve devir etmeye, noterde kat'i satış mukaveleleri tanzim ve imzaya, bedelini nakden veya defaten almaya" gibi kağıt üzerinde yaşayan sözcüklerle bezenmiş paragrafların olması şart. Zaten işlem noterde biter, size de fatura verilir (veya haberiniz olmadan fatura kesilir ve çöpe atılır, şayet şahıssanız ve aracın faturasını kendi işyerinize kayıt ettirmeyecekseniz).

Vekaletname ile araç satışından çok farklı değil, ama satıcı şirketi temsil ettiğinden ("ilzam") yanında imza sirküleri ile gelmesi gerekir. Uzun sürmez noterde, fark olarak da 15-20 TL imza sayısı ve suret/karşılaştırma farkı alınır, o kadar.

Tescil ve alım işlerinde de yine vekaletname ile ve/veya imza sirkülerine sahip bir yetkilinin bu işlemleri takip etmesi olağandır.

Taner Göde

• Taner Göde Hocam,

Teşekkür ederim; yıldırım hızıyla aydınlattınız.

Yazdıklarınızdan anladıklarımı söyleyip sizden son bir onay alayım:

1) Ben şahısım ve sözkonusu aracı kendi adıma alacağım. Bu durumda, ben notere sadece kimlik kartım ve ödeyeceğim parayla gideceğim.

2) Alacağım araç şirket adına kayıtlı olduğu için;

aracın ruhsatına ve vergi dairesinden alınmış "borcu yoktur" belgesine ek olarak, bir de aracı satmak için gelen kişinin imza sirküleri olacak ve bu sirkülerde alım-satım yetkisinin olduğu da yazacak.

3) Noterde işlem bittikten sonra benim şirketle veya temsilcisiyle bir işim kalmayacak; geri kalan tescil işlemini onlara gerek olmadan halledebileceğim veya muameleciye hallettirebileceğim.

Bu 3 maddeyi doğru anlamış mıyım?

Taner Hocam, iki tane yeni soru aklıma geldi eğer "üfff, yeter ama!" demeyecekseniz

1) Vergi dairesinden alınan "borcu yoktur" kağıdı yeni tarihli olmalı mıdır? Bunun bir kuralı var mıdır?

2) Şirket bana sattığı aracın faturasını bana sattığı değerin altında/üstünde kesip (sizin yukarıda yazdığınız gibi) benim haberim olmadan çöpe atarsa ve herhangi bir şekilde vergi suçu işlerse ben de sorumlu olur muyum?

• Şirket resen kapanmış ve imza sirküleri tarihi geçmiş ise nasıl satış yapacak

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.