YGS 5 375 puan ve sıralama 62.000 LYS 1 Matematik 30 net, Geometri 13 net LYS 3 Edebiyat 38 net, Coğrafya 18 net. Arkadaşlar sizce TM1 sıralamam hangi aralıkta gelir? Kendimce bir liste yaptım.Bu listeden bana hangilerini önerirsiniz?Hacettepe - İktisat veya Maliye Dokuz Eylül - Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik veya Deniz İşletmeleri Yönetimi Marmara - İşletme(almanca) Gazi - Maliye veya İktisat.
Tercih konusunda biraz tecrübemi paylaşayım izin verirsen,
Sevgili arkadaşım, Bazı bölümler vardır, hangi şehirde okursan oku amaç diploma olduğu için şehrin çok fazla önemi yoktur. Misal olarak Tıp, eczacılık, hukuk ve benzeri. Ancak bazı bölümlerde vardır ki, şehir bölümden daha önemli olur. Yani şehrin sunduğu imkanlar kadar gelişebilirsin. Buna da misal vermek gerekirse mühendislik, işletme, Uluslararası ilişkiler vesaire.
Şu anda tercihlerini bölüm olarak incelersek şehir, üniversiteden daha ön planda gözüküyor. Zira İstanbul'daki düşük bir işletme veya iktisat -eğer şehirden ciddi manada faydalanabilirsen- Ankara'daki bir çok eşdeğer bölümden daha iyidir. Bunun yanısıra Uluslararası Ticaret veya Denizcilik bölümlerinin yaşadığın şehirde yabancılık hissetmeyeceğin -örneğin Konya'da denizcilik gibi- 2 şehir vardır. İzmir ve İstanbul. Burada tercih sana kalmış ancak İstanbul bölüm dışı faaliyet olarak ağır basıyor. bu farkı göz önünde bulundurursan sağlıklı olur.
Şayet farklı bölümler düşünsen de şu soruları kendine sorman gerekiyor; -Okuduğum bölüm şehirden bağımsız mı yoksa değil mi ? -Okuduğum şehir bölümümle ne kadar alakalı ve şehir potansiyelinin bana katacakları neler? -Ben okuyacağım bölümden nerelere gidebilirim? İş alanları nerelerdir? Bu alanlar nerelerde daha geniştir?
Bu konuya ilişkin; 'Sakıp Sabancı zamanında Turgut Özal'a yöneticilik teklif ettiğinde Özal'ın kabul şartı şirketin genel merkezinin Adana'dan İstanbul'a taşınmasıydı. Söylediği sözde şudur ki: "Adana'da olursa şirket Adana kadar büyür. İstanbul'da olursa İstanbul kadar." '
Umarım tercih döneminde yarar sağlar senin için. Yardım edeceğimiz konu öneri vermek değil, yolu göstermek. Hayat senin. Umarım başarılı olursun. Yanlış bilgi verdiysem affola..