Şimdi Ara

Sinema Bilgisini Geliştirmek (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
63
Cevap
8
Favori
2.941
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 'Ulema'ların önerilerini yetersiz buldun herhalde. Neyse zaten @Andrei Rublev de son noktayı koymuş.

Madem kitap, dergi diye tutturdun, al bu siteden filmlerle ilgili tez indir. Antonioni'nin üçlemesini derinlemesine işleyen bir tez mevcuttur mesela.
    https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/
  • İlginç bulduğum ve kendinle çeliştiğini düşündüğüm bir hususta şu cümlen oldu; "İnsanın tek başına onlarca filmi izleyerek bu bakışı kazanması ile bir kitap okuyarak kazanması süre olarak çok farkeder"

Bunu neye dayanarak söyledin? Konuya bakarak daha önce sinema üzerine kitap okumamış olduğunu anladım. Hal böyleyken nasıl oluyor da onlarca film izleyeceğime bir kitap okurum kısa sürede kendimi geliştiririm diyorsun? Eğer bundan bu kadar eminsen, ya da daha önce onlarca film izleyerek kazanamadığın bakış açısını bir kitap okuyup kazandığını iddia ediyorsan, aç kitap oku zaten konu açmana ne gerek vardı ki? Film izlemeden filmler üzerine kitap okumakta tuhafmış bu arada, yemek yemeyip/yapmayıp yemek kitabı okumak gibi bir şey olsa gerek.

• İmdb top250yi izleyin sinema kültürünüz %150 artsın.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • diminishedtriad
    Öncelikle üslubunu çok seviyesiz buldum. Ulema sözcüğüne taktığına göre bunda bir artniyet aradın ancak ben kimseyi küçümsemek için bunu yazmadım. Gerçi sana hesap vermek zorunda da değilim ama gene de kendimi iyi ifade etmiş olmak isterim. Ayrıca kitap dergi diye de tutturdum evet, keşke herkes böyle tuttursa da ülke olarak iyi bir yere gelebilsek. Hem bakarsın karşılıklı saygıya da önem göstermeye başlarız, olur mu olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vorschlaghammer -- 27 Mayıs 2014; 3:26:19 >
    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Zebercet

İlginç bulduğum ve kendinle çeliştiğini düşündüğüm bir hususta şu cümlen oldu; "İnsanın tek başına onlarca filmi izleyerek bu bakışı kazanması ile bir kitap okuyarak kazanması süre olarak çok farkeder"

Bunu neye dayanarak söyledin? Konuya bakarak daha önce sinema üzerine kitap okumamış olduğunu anladım. Hal böyleyken nasıl oluyor da onlarca film izleyeceğime bir kitap okurum kısa sürede kendimi geliştiririm diyorsun? Eğer bundan bu kadar eminsen, ya da daha önce onlarca film izleyerek kazanamadığın bakış açısını bir kitap okuyup kazandığını iddia ediyorsan, aç kitap oku zaten konu açmana ne gerek vardı ki? Film izlemeden filmler üzerine kitap okumakta tuhafmış bu arada, yemek yemeyip/yapmayıp yemek kitabı okumak gibi bir şey olsa gerek.

Tabiki film izlemenin önemini biliyorum. Benim yapmaya çalıştığım şey yönetmen tavsiyesi yanında kitap tavsiyesinin kaybolmaması idi. Bunun dışında cümlem yanlış anlaşıldı ya da ben yanlış anlattım. Kimi filmlerde imgeler vardır veya derin anlam katmanları olan filmler vardır. Böyle filmler defalarca izlense de eksik kalan yerler olabilir. Böyle bir durumda yetkin bir kişinin yazdığı yazı yok göstericidir. Cümlemde bunu demek istedim yanlış anlaşıldıyşa affola.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Film nasil hissettiğim duygu oluyor ya. Bir filmde birsuru gönderme , alinti , tarihteki olaylara vurgu , yakin tarihe eleştiri vardır . Sen okumadigin bir kitaba , bilmediğim bir sanatciya yapilan vurguyu sadece filmi izleyip nasil anlarsin . Çoğu film bir dunyadir . İzlediğim 2 saatle sinirli kalmaz .Seni farklı dünyalara , farklı düşüncelere surekler .SSen de arastirir , düşünür filmden cikarimlarda bulunursun .

Ayrıca en sonlara da yazmissin sevdiğin bir film olur sonra ona benzer şeyler özlersin diye. Merak etme onu her siradan izleyici yapiyor zaten :)

• @vorschlaghammer, Yapabildiğimiz tek şey demagoji, demagoji, demagoji... Üç şey oldu gerçi.

@lovekrand, Hissettiğim duygu kısmı benim görüşüm onu boş ver de sen, zaten tarihi bir dönemi anlatıyorsa, tarihsel kişileri anlatıyorsa onlardan da haberim yoksa filmi izledikten sonra ilgili yerlerden okurum. Tarihsel bilgiyi kalkıp da önüne gelenin yazdığı yazıdan okumam. Peki madem, başkalarının film hakkında yazdığı yazılarla farklı dünyalara gidiyorsan o da senin becerin diyelim.
  • Film Görsel Rehberler işine yarar.Onun dışında 250films.net'teki listelere bak o da işe yarar.Son olarak sinema bilgini geliştirmek için değil sevdiğin için yap ve ya sev...
  • quote:

Orijinalden alıntı: ersan145

quote:

Orijinalden alıntı: lovekrand

Burayi iyi oku hocam .

Öncelikle IMDb websitesinde uzun uzun vakit geçir . Bildiğin ve sevdiğin oyuncuların en iyi filmlerine vs. bak. Kimlerle oynamis kimlerle film çekmiş gibi .

Buradan top 250 den son 15 yilda çekilen filmleri izlemenin öncelikle tavsiye ederim . Filmlerin her birini izledikten sonra film , yönetmen ve oyuncular hakkında yorumları bolca okumalisin . Filmi izlemek film bilgini arttirmaz ama yorum ve eleştirileri okumak arttirir.

Ayrıca film seçerken IMDb puani 7 ustu olanları izlemeni tavsiye ederim . 8 ustu zaten top250 filmleri oluyor .7 alti filmler ise çerezlik filmler kategorisine giriyor, sinema bilgi ne bir katkisi olmaz.

TOP 250 dışında olup 8 puan üzeri olan filmleride iyice araştırıp bulmak ve izlemek gerek.TOP 250 de olan çoğu filmden daha kaliteli filmler var.

Belli filmler var top250 te durmadan girip cikiyolar bir de az oydan dolayı giremeyenler var bunları izlemek gerekir. info imdbtop250 gibi bir site var oradan bu tüm filmleri gorebilirsin

• Üniversite sinema mezunu olarak ve 5 senedir dizi ve sinema sektöründe yardımcı yönetmenlik yapan profesyonel biri olarak, buradaki yorumların çoğu yanlış.

Kısa zamanda bir şeyler öğrenmek ve kendini geliştirmek imkansız. Uzun yıllar içinde olacak bir şey bu.

Hele burda imdb deki top 250 yi izle, eleştirileri ve yorumları oku gibi bir söz kadar saçma bir söz göremiyorum. Hiçbir şekilde sinema bilgini geliştirmez.

Unutmamak gerekir imdb top 250 genel izleyicinin oluşturuğu bir listedir. Sinema için önemli olan en fazla 50 film var diyebilirim.

imdb top 250 bir sinemacı için kesinlikle referans olamaz.

Yapman gereken sinema ve kuramları üzerine kitaplar okuman gerekiyor, sinema nasıl okunur onu öğrenmen gerekiyor.

Bir filmdeki altmetni görmeyi, onu incelemeyi, çözümlemeyi bilmen gerekiyor.

Bunları bilmeden film izlemen sana birşey katmayacaktır.

Özellikle sinema tarihini çok iyi bilmen gerekiyor, bir çok sinema başyapıtı dönemin sorunları, insanları üzerine çok şey anlatır.

Biraz karışık oldu çünkü bir yandan senaryo ile uğraşıp buraya yazıyorum.

Kısacası önce sinema üzerine kitaplar oku, sinemayı okumayı öğren.

Sonra filmler gelecek. O kitapları okuyunca izlemen gereken filmleri kendin göreceksin.

Ha bu arada sanat filmi diye ayıran yobaz beyinler artık ölse keşke.

Sinema sanatın 7.dalıdır. Ne olursa olsun çekilen her film bir sanat parçasıdır.

Bu sanatı isterse pahalı materyallerle yapıp yüksek paralara satabilirsiniz, isterseniz bedava verebilirsiniz nasıl ve ne şekilde olduğu sanat olduğu gerçeğini değiştirmez.

Bu arada söylemeden geçemeyeceğim, günümüz dünyasında o yukarıda çok severek saydığınız yönetmenlerin çoğu tek bir yönetmene saygı duyarlar. Kendi ağızlarıyla dedikleri gibi.

- sinemanın tanrısı Akira Kurosawa‎

• Karpuzcu. kullanıcısına yanıt
    Top 250 konusunda aynı fikirdeyiz. O listede sinema için önemli denecek en fazla 50-60 film vardır bence de. Ama birde sinemayı anlamak için önce bakış açını değiştirecek,sinemayı görmeni sağlayacak kitaplar oku demişsin. Film izlemeyi sadece bir hobi olarak yürüten biri, o kitapları okumadan da bir şeyler kapamaz mı filmlerden zamanla ? Filmi anlamak, yönetmenin anlatmak istediğini görebilmek için illaki o alanda profesyonel kişilerin yazılarını okumak şart mı ?
    Amatör bir izleyici olarak Akira Kurosawa favori yönetmenimdir ve seninde dediğin gibi Kurosawa sinema tarihinin en önemli yönetmenlerindendir. Şimdi benim Kurosawa'yı anlamak için önce bir ton kitap okumam mı gerekiyor, yani sinema toplumun her kesimine hitap eden bir sanat dalı değil mi?

Ayrıca çoğu fikrine katılıyorum ama ne olursa olsun çekilen her film bir sanat parçasıdır kısmına kısmen katılmıyorum. Bence recep ivedik bir sanat parçası değil veya çekilen saçma sapan korku filmleri (tüm korku filmlerinden bahsetmiyorum.)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr.Pacino -- 27 Mayıs 2014; 17:27:21 >

• Hocam kendine gore bu ise girmissin bu isten para kazaniyorsun ama yazdigin birçok şey çok absurd kacmis .

Top250 hicbir şekilde sinema bilgini gelistirmez ne demek ya. Bu filmleri gunumuzun ve geçmişin en popüler en sevilen filmleri oluşturuyor . Bu filmleri bilmemek en basta büyük bir kültür kaybidir.

Sinema tarihini en fazla 50 film oluşturur yazmissin. Sinemanin gelişimi için 50 film önemli olmuş olabilir ama bunları sinema tarihiyle ele almak komik olmuş.Yeri gelir sörf bir oyuncunun performansı için bütün film soluksuz izlenir, yeri gelir filmde kullanilan farklı bir kamera acisi filmi önemli kilar.

Elestirileri okumak seni hicbir şekilde gelistirmez demissin yine komik . Bu kadar insan bu isten boşuna mi para kazanıyor. Bir eleştirmenin yazdigi bir yazi filmin kaderini değiştiriyor. Yeri geliyor bir eleştirmen 10 yil önceki köşede kalmis bir filmi çok popüler , kült bir eser olarak saydirabiliyor.Yeri geliyor vizyona giren bir film hic beğeni almazken bir yazi ile değeri bambaşka bir yere gelebiliyor.

Ayrıca orada artik ölse keşke falan yazip kucumsemissin milleti , çok yakisiksiz kalmis .

• Forumda IMDb yi kucumseyip sonra da Kubrick , Hitchcock gibi yönetmenleri onerenler olmuş . Bu yonetmenlerin bu kadar popüler olmasinin ve filmlerinin bolca izlenmesinin nedeni de top250 dir. Evet bu yönetmenler kendi tarihlerinde pek bir basari elde edemediler ama günümüzde haklari gayet veriliyor . Bu yönetmenler top250 de en çok filmi olan yonetmenlerdir ayrıca . Bir de Nolan i falan kucumseyenler olmuş . Allah popüler kültür dusmanligindan korusun :)

• Eskide kalmış yönetmenlerin biyografilerine bakınca aslında pek de öyle sinema dersi almadıkları, teknik kitapları yalayıp yutmadıkları görülüyor. Bilakis onlar zaten sinemayı meydana getirdiler çektikleri filmlerle, ortaklaşa geliştirdikleri akımlarla ve tekniklerle. Sinema, okuyarak öğrenilmez bence. İzleyerek öğrenilir. Bir filmi nasıl inceleyeceğini kitaplar öğretmez, akıl yürütme yetisi öğretir. Zaten belli başlı yönetmenlerin filmlerini izledikçe işin teknik kısmını vesairesini her şeyini zamanla öğreniyorsunuz.

Ama bu yazdıklarım demek değildir ki sinemayla ilgili kitap okumayın. Sinemayla ilgili kitaplar sadece sizin sinemaya olan ilginizi artırır. Onların işlevi budur. İş beyaz perdeye bakan gözde ve görülen şeyleri algılayan beyinde bitiyor.

Sinema yorumcuları, eleştirmenleri hangi tarihte çıkmıştır ortaya? Neden filmleri eleştirme ve yorumlama gereği duyulmuştur? Bu soruların cevabını da düşünmek gerek. Türkiye'de doğru dürüst sinema eleştirmenliği yapan insan sayısı bir elin beş parmağını geçmez. Ama Avrupa'da ya da Amerika'da oldukça gelişmiş bir iş. Herkesin yazdığı yorumun sinema bilgisine kesinlikle bir katkısı yoktur. Ne yani adamın teki izlemiş filmi, kendine göre bir görüş belirtmiş bu mu geliştirecek bizim bilgimizi. Ama bir Roger Ebert, filmleri farklı açılardan da görmenizi sağlayabilir. Fakat ben alanında yetkin eleştirmen ya da yorumcularında sinema bilgisini geliştireceğini düşünmüyorum. Sinema sanatların içinde en öznel, en kişisel olanıdır Nokta

Konuyu açan arkadaş zaten kendi sorusuna kendi cevabını vermiş daha da uzatmanın âlemi yok. Gereksiz ve uzun bir tartışma konusu daha çıkmış ortaya.

• Çok faydalı bir yazı, teşekkür ederim. Öneri olarak da birkaç kaynak verirseniz memnun olurum.
  • www.imdb.com
    Gir top250'ye başla tek tek izlemeye. Ama öyle sadece filmi izleme yapımcısına yönetmenine bak. Bir süre sonra aynı yapımcı ve ya yönetmenin filmlerini sevdiğini göreceksin sonra onun filmlerine yönelirsin.(C. Nolan filmlerinin hepsini sevmiştim mesela ben.) Bir de top 250'de bile olsa çok eski sıkıcı filmleri izleme bence. Tabii gerkesin zevki farklıdır ama ben pek zevk alamıyorum o tarz filmlerden.
  • @Mr.Pacino

Amaç hobi ise birşeyler katar. Ama arkadaş hobi'den ileri götürmek istiyor bunu. Yani genel izleyici kitlesinin dışına çıkmak istiyor. Sizin dedikleriniz başlangıç olarak işe yaramaz, sonrasında işe yarar.

Yazımda çok açıklayıcı olamadığımı görüyorum, tabi acele ile yazılması da neden oldu.

Belli bir kıvama gelene kadar eleştiri okumasının bir manası yok.

Recep İvedik filmi de sanattır, ama sanat deyince aklınıza ağdalı şeyler gelmesin, o da o kesimin sanatıdır. Her ne kadar nefret etsemde böyledir.

@lovekrand

Şimdi dostum 1950 sonrasının fransa yeni dalga akımını okumamış bilmemiş biri o dönemin filmi o kuramın içerisinde değerlendirebilir mi ?

En fazla filmi izler, beğenir beğenmez geçer gider, ama filmi eleştirel bir açıdan yaklaşması yada filmde geçen altmetni görmesi çok zordur. Burda olay genel izleyiciden çıkış sinema izleyicisi olma amacında bilgiye, sinema tarihine sahip olmak gerekiyor.

Ayrıca ölse diyerek söylediğim kesim, 3 kuruş bilgisi ile kendini sinefil göstermeye çalışan, izlediği filme bile sanat filmi diye ayrıştan insanlardan bahsediyorum, sinema çıkışında falan çok görüyorum bu tipleri. Profesyonel olarak bu işi yapınca ister istemez insan sevmiyor bu cahilleri.

Bir altyapı oluşturmak için bilgi sahibi olmak zorundasınız, bu sinema dahil herşey için geçerlidir. Film çekerken neden bir kişi alt açıda çekilir neden bir kişi üst açıda çekilir bunları bilmeden kendi anlatmak istediklerinizi bile anlatamayabilirsiniz.

Kieslowski'nin üç renk filminde neden o renkleri seçtiğini bilerek izlemek, onun alt metnini görerek izlemek ile sadece bir avrupa sineması izliyor olmak arasında büyük fark vardır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Karpuzcu. -- 27 Mayıs 2014; 18:43:58 >

• quote:

Orijinalden alıntı: lovekrand

Forumda IMDb yi kucumseyip sonra da Kubrick , Hitchcock gibi yönetmenleri onerenler olmuş . Bu yonetmenlerin bu kadar popüler olmasinin ve filmlerinin bolca izlenmesinin nedeni de top250 dir. Evet bu yönetmenler kendi tarihlerinde pek bir basari elde edemediler ama günümüzde haklari gayet veriliyor . Bu yönetmenler top250 de en çok filmi olan yonetmenlerdir ayrıca . Bir de Nolan i falan kucumseyenler olmuş . Allah popüler kültür dusmanligindan korusun :)

Ben top250 yi kucumsemedim, sadece o listedeki her filme basyapit gozuyle bakilmasi sacma o yuzden o konuda arkadasa destek verdim. Asil o bahsettigin yonetmenlerin filmleri basyapit ve o listeyi onlar degerli kiliyor zaten.

Ayrica son cumlene gelecek olursak da, asil Allah bizi populer kulturden korusun. Populer kultur bir zehirdir ve sende kalkmis populer kulturu savunmussun bir nevi.

C.Nolan konusunda da yanlis anlamissin beni, ben hangi cumlemde Nolani kucumsemisim bi goster bakayim? Ben orada populer kultur zehrine kapilarak sinemayi bir iki yonetmenden ibaret, efekt-aksiyon filmlerinden ibaret sanan kisileri kucumsedim iyi oku.

@Karpuzcu. Diger mesajimda belirtmeyi unutmusum, elestiri ve film hakkindaki yorumlar size hic bir sey katmaz demissin, ona da katilmiyorum. Elestiriler,yorumlar filme goremedigin bambaska bir acidan bakmani saglar ama her yorum ve elestiri degil tabii. Ciddiye alacagin yorum ve elestirileride kendin bulacaksin, secici olacaksin. O zaman yarari olur yorum ve elestirilerin.
    Bunun disinda anladim ne demek istedigini. Sinema konusunda daha da ilerlemek istiyorsan film izlemekten fazlasini yapman gerekir demek istemissin yanlis anladim

• @Mr.Pacino Bi türlü anlaşamadık yahu

Eleştiri yorum bir şeyler katar elbet ama benim demek istediğim, bu işin başlarında bir şeyler katmayacağı.

Bir şeyleri öğrendikten sonra çok daha etkili olacaktır.
  • dr de bu konuyla ilgili bir raf var

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.