Şimdi Ara

Simülasyon Bilgisayarı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.502
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Ben sadece simülasyon yapmak amacıyla bir bilgisayar bakıyorum. Simülasyondan kastım günlerce sürebilecek Matematiksel işlemlerdir.
    Bu amaçla önerebileceğiniz sistemleri görmek isterim.
    İyi günler.

• Öncelikle bütçe nedir?
    20.000$'a workstation da toplanır, 2000$ bir bilgisayar da

Ayrıca ne tür yazılımlar kullanacaksın bilgisini verirsen iyi olur.
    Ancak genelde bu tür çalışmalara QuadroPlex gibi çözümler önerilir, şimdiden söylemiş olayım
  • Ayrıca kullanılan yazılımlara göre de kullanacağın sistem toplanır. Programlarınızı kendiniz yazıyorsanız Triple SLI GTX280 olan bir sistem CUDA ile hesaplama canavarı olacaktır. Ama işlemciye yaptıracaksanız, workstation anakartı ve çift quad core işlemci gibi bileşenler işinizi görür. Ki kullandığınız yazılımlar çok çekirdek desteği veriyorsa
  • Kullanacağınız yazılımlar çözüm önerilerini direk etkileyecektir.
  • Anakart: Asus M3A32-MVP Deluxe AMD790FX/DDR2 S+GL+1394+16X 204,00 USD

Islemci: AMD Phenom 9950 QuadCore (2.6 GHz) 4MB 940p Black 211,00 USD (carpani acik islemci)

Ram: Kingston 4 GB (2*2) 1066 MHz DDR2 HyperX RAM CL7 88,00 USD
    Kingston 4 GB (2*2) 1066 MHz DDR2 HyperX RAM CL7 88,00 USD (ihtiyacin olur diye dusundum... Toplamda 8gb)

Ekran Karti:Sapphire HD4870 X2 2 GB (2*256Bit) GDDR5 16X 569,00 USD
    Sapphire HD4870 X2 2 GB (2*256Bit) GDDR5 16X 569,00 USD (tek ekran kartinin islem gucunden yararlanacak..GTX260'dan daha fazla islem gucune sahip)

Harddisk: WD 150 GB 10000 RPM 16MB Veloci Raptor HDD 229,00 USD
    WD 150 GB 10000 RPM 16MB Veloci Raptor HDD 229,00 USD (raid yapilmak uzere)

Optik surucu: Asus DvdRw 2014S1T-SATA 20X Dual Layer (Siyah) BOX 29,00 USD

Kasa: Cooler Master RC-1000 Cosmos ATX Kasa (Psu Yok) 274,00 USD (sogutmasi uzerine tanimayacagimiz bir kasa)

KDV
    687,99 YTL

TOPLAM
    4.510,14 YTL (EXA bilgisayar fiyati..)

Eger ciftleri eksiltirsen; ekran kartinin birini, ram ciftlerinden birini ve harddisklerden birini cikartacak olursan;
    KDV
    443,19 YTL
    TOPLAM
    2.905,33 YTL EDIYOR:..

Guc kaynagini ve islemci sogutucusnu Firebal'dan bakiyorum...

Su Sogutucusu: SST-240 Sıvı Soğutma Seti
    http://www.firebal.net/asp/show_stock.asp?product=custom4

Power: Recom 1050W Güç Kaynağı
    http://www.firebal.net/asp/show_stock.asp?product=1340370

Ayrica sogutucu yerine Vatan bilgisayardan;
    Cooler Master HYPER 212 INTEL/AMD İŞLEMCİ SOĞUTUCUSU 63 $ + KDV 113,74 YTL
    veya Zalman CNPS9700NT CPU BAKIR ALÜMİNYUM SOĞUTUCU 110MM. LED AMD/INTEL 102 $ + KDV 184,15 YTL

bunlardan birini de bakabilirsin... illa su sogutucu dusunmuyor isen...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Towarscke -- 22 Aralık 2008; 13:15:06 >

• Arkadaşlar Matlab ile kod yazıp yazılan kodların çalıştırılması yapılacaktır. Ayrıca c / c++ ve fortran gibi programlama dilleri ile kodların yazılması, derlenmesi ve çalıştırılması yapılacaktır.
    genelde monte-carlo simülasyonu tarzında simülasyonlar yapıyoruz. Bütçe 2000$ civarında olabilir.
    Önerileriniz için şimdiden teşekkürler.
  • quote:

Orjinalden alıntı: ahmetronik

Arkadaşlar Matlab ile kod yazıp yazılan kodların çalıştırılması yapılacaktır. Ayrıca c / c++ ve fortran gibi programlama dilleri ile kodların yazılması, derlenmesi ve çalıştırılması yapılacaktır.
    genelde monte-carlo simülasyonu tarzında simülasyonlar yapıyoruz. Bütçe 2000$ civarında olabilir.
    Önerileriniz için şimdiden teşekkürler.

İşlemler sırf işlemci bağımlımı olacak, bellek bağımlımı olacak, işlemci + bellek bağımlımı olacak bunların analizlerini iyi yapman lazım. Büyük ihtimalle bir 7300 ekran kartı bile işini görecektir. c / c++ ve fortranda kod yazarken thread programlama kullanılacakmı?

Şu anda bu işlemleri yaptığınız bir makinanız varmı? Bu makinada hangi işlemi yaparken çekirdekler % olarak kaç utilizationda oluyor? Bellekte programlarınız ne kadar yer kaplıyor?

O kadar çok parametre olabilirki.. Örneğin 4-5 MB bellek kullanan fakat çok işlem yapan bir program için yüksek L2 cache bellekli Core 2 Duo / Quad işlemciler uygun olacakken 500 - 1500 MB bellek kullanan bir program için Nehalem / Phenom / Phenom 2 işlemciler daha uygun olacaktır gibi..

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Oyun Bilgisayarı
    10 yıl önce açıldı
    Güncel oyun bilgisayarı toplama
    4 hafta önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Simülasyonların bellek kullanımı çok fazla. Simülasyon sonucunda elde edilebilecek bilginin kalitesini (çözünürlüğü) arttırmak için bellek gereksinimi çok fazla oluyor. Yeterli kalitede bilgi elde edebilmek için 12 GB sanal bellek kullanımı gerekebiliyor, bu durumda işlemci bayılıyor. ancak yazdığım kodu bellek kullanımını azaltıp işlemci hızı üzerine kurabilirim ama simülayoın sonucunu alabilmek için günlerce beklemem gerekebiliyor. İyi bir işlemci ve bol bellekli bir makina işimi görebilr.
    Ekran kartı önemli değil. Görüntü alayım yeter.
    Anakartın
  • daha once vermis oldugum fiyat onerisine ve sistem onerisine ek olarak soylemek istediklerim var... madem senin icin bellek cok onemli..!!

Asus M3A78-T ve M3A79-T Deluxe modelleri 16gb'a kadar ram destekliyor..
    yani toplamda 4gb'lik tek slot ram kullanabiliyorsun..800mhz olmak sartiyla..
    onerilen Value ramler: Kingston KVR800D2N6K2/8G 8GB 800MHz DDR2 Non-ECC CL6 DIMM (Kit of 2)

ayrica ekran kartlarinin islem gucunu hesaplama yapmak icin kullandirabilen bir program oldugunu duymustum.. lutfen arastirin..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Towarscke -- 26 Aralık 2008; 15:24:00 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: Towarscke

daha once vermis oldugum fiyat onerisine ve sistem onerisine ek olarak soylemek istediklerim var... madem senin icin bellek cok onemli..!!

onerilen Value ramler: Kingston KVR800D2N6K2/8G 8GB 800MHz DDR2 Non-ECC CL6 DIMM (Kit of 2)

ayrica ekran kartlarinin islem gucunu kullanabilen bir programin da oldugunu belirteyim... boylece yaptirmak istedigin islemi ekran kartlarina yaptirabiliyorsun...

Çok teşkkür ederim.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Towarscke

daha once vermis oldugum fiyat onerisine ve sistem onerisine ek olarak soylemek istediklerim var... madem senin icin bellek cok onemli..!!

ayrica ekran kartlarinin islem gucunu hesaplama yapmak icin kullandirabilen bir program oldugunu duymustum.. lutfen arastirin..

Ekran kartının işlem gücünü hesaplama yapmak için kullandıran nVidia'da cuda programlama dili var ve bildiğim kadarıyla Matlab'in son sürümü CUDA'yı destekliyor(ATi stream ve/veya openCL diye birşey duyurdu ama sdk'ları henüz çıkarmadılar galiba) hatta cuda'nın örnek programcıkları arasında(SDK kitinde) monte-carlo simulasyonu ile ilgili programcık denemeleri gördiğimi hatırlıyorum.. Aslında ben abilerim kadar bilgili değilim açıkçası daha öss yükünden kurtulupta programlama üzerine çalışmaya başlamış değilim ama arkadaşların dediği triple sli gtx280 güzel fikir...

[c / c++ ve fortran gibi programlama dilleri ile kodların yazılması, derlenmesi ve çalıştırılması yapılacaktır] demişsin ki fortran'ı bilmiyorum ama CUDA'nın en büyük artısı c++ şekilnde kodlamaya müsait olması ve önceden c++ olarak yazılmış kodların kolayca derlenerek cuda üzerinden çalışamaya hazır hale getirmesi.... Tavsiyem özellikle zamanın varsa, cuda'nın dökümantayonları nvidia'nın kendi sitesinde var... Örneğin Texas A&M Üniversitesi'nin CUDA üzerinden yaptırdıkları monte carlo simulasyon hesapları ile ilgili pdfleri var..http://www.ece.tamu.edu/~sunil/papers/gpu-mctime-acisc08.pdf

Deneysel sonuçlarına göreGeforce GTX8800(768 MBlık versiyonu kullanmışlar) yaptıkları simulasyon 43,79ms sürmüşken, 3,6GHz CPU, 3 GB ram ve linux üzerinde 13811.15ms.. yaklaşık olarak 315x katına çıkmış.. vs.vs ki hatırladğım kadarıyla bellek arayüzü bu modelde 384 bit idi.. GTX 280 de ise 512 bit... 8800gtx 518 gFLOP işlem gücü sağlarken, gtx280 933 GFLOP işlem gücü sağlıyor, iyi bir programa ile çok işine yarayabileceğini düşünüyorum...

Eğer CPU üzerinden işlem yapmaya karar verirsen önerim (Towarscke adlı arkadaşın önerdiği donanımlar üzerinde olabildiğince az değişiklik yaparak önerimi sunacağım)
    anakart http://www.vatanbilgisayar.com/product_details.aspx?I_ID=34599 --- 176 dolar --- asus m3a78-t on board vgası var ekran kartı tabanlı işleme yapmazsan yeterli gelecektir..
    işlemci http://www.exa.com.tr/amd/cpular/amd_phenom-325-5833.html --211 dolar --phenom 9950 Quadcore
    ram http://www.vatanbilgisayar.com/product_details.aspx?I_ID=35973 tanesi 89 dolar 4 tane alarak 16GB kullanabilirsin(arkadaş 800Mhz olmak zorunda demiş ama nedenini anlayamadım anakarttan kaynaklı bir zorunluluk mu? anakartın 1066 desteği olduğu yazıyor diye bunu önerdim.)
    ekran kartı - onboard var

diğerlerine kesinlikle bir sözüm yok raid veloci raptor.
    Harddisk: WD 150 GB 10000 RPM 16MB Veloci Raptor HDD 229,00 USD
    WD 150 GB 10000 RPM 16MB Veloci Raptor HDD 229,00 USD (raid yapilmak uzere)

Optik surucu: Asus DvdRw 2014S1T-SATA 20X Dual Layer (Siyah) BOX 29,00 USD

Power: Recom 1050W Güç Kaynağı
    http://www.firebal.net/asp/show_stock.asp?product=1340370 165 dolar ---güç kaynağını aslında güçlü bir ekran kartı kullanmayacağın için 550wat seviyesine kadar düşürpü yaklaşık bir 60-70 dolar kadar indirebilirsin toplamı..
    Cooler Master HYPER 212 INTEL/AMD İŞLEMCİ SOĞUTUCUSU 63 $ + KDV 113,74 YTL
    Kasa: Cooler Master RC-1000 Cosmos ATX Kasa (Psu Yok) 274,00 USD (sogutmasi uzerine tanimayacagimiz bir kasa)

herhalde böyle sistem tamam oluyor.. topladım 1832 dolar +kdv =2161 dolar 1,54 kurdan hesaplarsak 3327 ytl... 2000 dolar seviyeni aştı ama cpu bazlı işlemede gerçekten işini görecek birşey oldu...(Towarscke arkadaşım umarım kızmamıştır onun bilgilerinden yararlanıp farklı bir sistem hazırladım diye ama sonuçta forum paylaşmak için... tabi ATi Stream'ı bekleyecek kadar zamanın varsa hd4870x2 li bir sistem daha mantıklı...öyle birşey olduğu zaman yüksek seviye bir sistem kurmanada gerek kalmayacaktır(16GB bellekli bir makine...))

Eğer cuda üzerinden düşünüyorum dersen bu sistemden fazla farklı birşey de önermeye gerek yok,

işlemci ile ilgili bir sorunum yok, 211 dolar
    anakart --http://www.sanalmarketim.com/urun/AA871ASU56/ASUSTEK-M2-CROSSHAIR-NF590-SLi-DDR2-16x-AMD-940p-Anakart 195 dolar bu model full x16, x16 hızda sli çalıştırdığı için tam sana göre... yanlız ddr 800 destekliyoro da fazla sorun olmaz, 3 yollu bir çözüm düşünmene gerek olacağını sanmıyorum 2000 dolar seviyesinde tutmaya çalışacağım
    ram ---http://www.eksenbilgisayar.com/pinfo.asp?pid=11478 bu kitten 2 tanenin zararı olmaz (yani toplamda 8GB) 64 dolar *2
    ekran kartı ---http://www.vatanbilgisayar.com/product_details.aspx?I_ID=33752 zotac gtx 280 modelinin linkini verdim AMP modeli ile arasında 25 30 dolar fark var hız aşırtılmış versiyonu istersen düz modele hız aşırtma uygulayabilirsin.. 555*2 $
    hdd----raid velociraptor 229*2$-- raid olmadanda düşünebilirsin
    optik sürücü--aynısı 29$
    power----1050w yeterli gelecektir 2 tane gtx 280 e yeter [ ki yanlış anlamadıysam sitedeki yoruma göre dhtaki destte 4 saat sorunsuzca 3 tane gtx 280 çalıştırmışlar...]
    kasa ve cpu soğutucu ---- aynılarını öneriyorum 337$ (aslında bu konuda esnek olabilirsin iyi bir soğutma kapasitesine sahip farklı bir model varsa zihninde. hatta belkide kullanacağın yer müsaitse yani sakarlıklar sonucu sisteme zarar verme imkanının olmayacağı bir yer bulursan hiç kasa bile kullanmayabilirsin, bkz dh donanım testleri... hatta MacGyverlık yapıp bir uçtan vantilatör ile güçlü bir hava akımı yaratıp tüm sistem parçalarını soğuk tutma yoluna da gidebilirsin ama donanımlar fazla ortada olacağından karmaşa da çıkabilir kendine güvenmiyorsan hiç sistemini tehlikeye atma. sadece hatırlatayım dedim.kabul vantilatör biraz abartıydı.)

toplam =

Tek HDD ile 2236 dolar +kdv=2638 dolar 4062 ytl
    çift hdd ile 2465 dolar +kdv =2908 dolar 4468 ytl
    fiyat biraz yüksek geldiğine göre şöyle de yapabilirsin tek gtx 280 kullanıp müsait olduğunda sisteme ikinci bir gtx 280 katabilirsin..
    çift hdd tek gtx280 ile =1910 dolar +kdv=2253 dolar==> 3469ytl yapıyor

hatta anladığım kadarıyla simulasyon yapacak olan porgramı anladığım kadarıyla sen yazacaksın şöyle birşey mümkünse yaparak sistemin performans çıtasını daha da yukarı çekebilirsin, 2. sistem üzerinde, hem GPU yu hem de CPU'yu kullanan melez bir program kullanarak işlem gücünü maksimum seviyede kullanabilirsin... ki sonuçta pcnde şu haliyle 4 çekirdekli bir phenom (8GB ram ile) ve 2 tane gtx280 olacak...

ki 1 tane gtx 280 kullandığın zaman ki işlem gücünün bile yeterli olacağını düşünüyorum.... ki yukarıda verdiğim texas a&m üniversitesi 8800gts ile 315 x daha hızlı bir işlem hızlandırması kazanmış, gtx280 ile ulaşacağın tahmini değer ise 620x-630x civarında olacaktır ki bu da yeterli seviyede olacaktır kaanımca(teoride)

Yine teoride aslında hem ekran kartının hemde işlemcinin aynı anda kullanıldığı bir programda önerdiğimiz işlemcinin katkısının ekstra programlaya değip değmeyeceğini hesaplayarak böyle bir melez bir cuda programı mı hazırlayacağın yoksa sade saf bir cuda programı mı hazırlayacağın sana kalmış...

Umarım bu az seviyede ki programlama( 0'a yakın seviyedeki) bilgimle umarım yeterince yardımcı olabilmişimdir, açıkçası cuda ile oldukça yakından ilgilenmeye başladığımdan seninde ilgini çekeceğini düşündüm...

İyi akşamlar, Orhan...

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.