Şimdi Ara

Silah susturucuları nasıl çalışır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
4.089
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Filmlerde görmüşsünüzdür. Aslında kulaklara zarar verebilecek kadar yüksek olan silah sesi, silahın ucuna takılan boru gibi çok basit bir madeni parça ile neredeyse işitilemeyecek kadar, çok düşük bir seviyeye indirilebilmektedir.
    Gerçekten de susturucular silahın sesini çok aza indirirler ve de çok basit bir prensibe göre çalışırlar. Bir balon düşünün, bu balonu iğne ile patlattığınızda yüksek bir ses çıkar. Alt tarafı balonun içindeki basınçlı havayı boşaltmışsınızdır. Halbuki balonun ağzını çok az açarak basınçlı havanın yavaşça boşalmasını sağlarsanız, çok az bir ses çıkar.
    Bir diğer örnek de şarap şişeleridir. Köpüklü şarap veya şampanya şişelerinin mantarları çıkartıldığında çok yüksek bir ses çıkmasına rağmen, normal bir şarabın mantarı çıkartıldığında az bir ses çıkar. Çünkü şampanya şişesinde mantarın arkasında sıkıştırılmış basınçlı gaz bulunmaktadır.
    Her iki örnekte de görüldüğü gibi, kapalı bir yerde sıkıştırılmış bir gaz aniden küçük bir delikten salını verirse, ortaya bir patlama sesi çıkmaktadır. Gazın basıncı fonksiyonel olarak size gerekli olduğu için, bu sesi azaltmanın tek yolu boşalan gazın tek bir delikten değil de, daha büyük bir delikten boşalmasını sağlamaktır. İşte silah susturucularının arkasında yatan temel fikir budur.
    Kurşunu silahtan atabilmek için, kurşunun arkasındaki barut ateşlenir. Ateşlenen barut çok yüksek basınçlı ve hacimli bir sıcak gaz ortaya çıkarır. Bu gazın basıncı kurşunu namluya doğru iter.
    Kurşun mermiden çıktığında, bir şişenin mantarının çekilip çıkarıldığında oluşan sese benzer bir olay olur. Kurşunun arkasındaki yaklaşık santimetrekarede 200 kilogram olan basınç, şampanyanın mantarının patlatılmasında olduğu gibi, kurşunun mermiyi terk etmesiyle birlikte yüksek bir ses çıkmasına yol açar.
    Namlunun ucuna vidalanan ve üzerinde delikler bulunan susturucunun hacmi, namludan 20-30 kat daha fazladır. Kurşunun arkasındaki sıkıştırılmış, basınçlı sıcak gaz anında buraya boşalır ve basıncı yaklaşık santimetrekarede 15 kilograma kadar düşer. Kurşun da namludan çıkarken arkasında şampanya örneğinde olduğu gibi basınçlı gaz olmadığından, normal bir şarap şişesi mantarı çıkarılıyormuş gibi, çok az bir ses çıkarır.

Alıntıdır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AyBe®K™ -- 24 Nisan 2008; 20:05:51 >

• Ben de susturucunun iç yapsının spiral şeklinde olduğunu duymuştum..(Adli tıptan arakdaşım söylemişti)Belki hacimi arttirmak için yapılmış olabilir....
  • Merminin hızında değişme var mı?
  • quote:

Orjinalden alıntı: дltuğ

Ben de susturucunun iç yapsının spiral şeklinde olduğunu duymuştum..(Adli tıptan arakdaşım söylemişti)Belki hacimi arttirmak için yapılmış olabilir....

Silahların kendisi de öyle zaten. Bu merminin düz gitmesi için
  • Susturucular sesi azaltıyor ama filmlerdeki gibi cup! cup! şeklinde değil.Bildiğimiz 9mm bir tabancaya filmlerdeki boyda bir susturucu takılınca ses minimum sertçe çiviye vuran çekiç kadar azalır.Yani geceyarısı bir apartman dairesinde birini vursanız bütün apartman yinede duyar.Yani sesi sıfıra indirmiyor sadece azaltıyor.9mm bir silahı tamamen sessizleştirmek için tahliye barutunun dönüştüğü gazın hacmine eşit hacimde susturucu lazım.Bayağı büyük yani birde kullanılan merminin özel olması gerek subsonic hızlarda çıkmalı.O zaman sıfır ses olabiliyor.
  • susturucu yerine havlu sarın silahın ucuna aynı etkiyi gösterir.
    olaydaki maksat namlunun ön kısmının birşeyler örtülmesinin ve basıncın bir süre örtbas edilmesidir.
    fakat susturucuların menzili düşürdüğü söylenir.seslere gelince apartmanda gece birini vurarsanız herkes toplanır başına lafı
    tam olarak doğru değil.çünkü baam diye bir ses veriye pıt pıttt diye bi ses çıkar :)

bu ses ince tonludur ve öle aşırı yankılacak bi ses değildir.hatta ateş ettiğiniz anda yüksek sesle şarkı söylerseniz karambolde çıkan bir ses gibi bile gelebilir :)
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Şu Silah Nasıl Sizce ?
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: дltuğ

Ben de susturucunun iç yapsının spiral şeklinde olduğunu duymuştum..(Adli tıptan arakdaşım söylemişti)Belki hacimi arttirmak için yapılmış olabilir....

bahsettiğin durum bu sanırım

Yiv, ateşli bir silahın namlusunun içine açılmış, vuruş duyarlılığını artırmak amacıyla mermiye dönme hareketi vermeye yarayan spiral biçimli oyuklardır.

tr.wikipedia.org
    Yiv - Vikipedi
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Yiv

• o g3 ve kalas namlularında olur.gazoz kapakları gibi eğimli delikler olur.hava akımı ve mermilerin yüzeyleri sayesinde mermi namludan dönerek çıkar.
    bu tarz özelliğe sahip silahlar bedene dönerek saplanır vücutu dönerek rahatca deler ve arkadan çıkarkan yine döndüğü için hasarı arttırır ve beraberinde 1-2 organıda dışarı döker :)

benim mauzer tüfeğimdede var aynı şey ben insanda değilde 3 lü poligonda denemiştim ilk attığım kağıtla 3.deldiği kağıtlardaki delikler arasında 4-5 kat büyüklük farkı olmuştu.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Galathil

susturucu yerine havlu sarın silahın ucuna aynı etkiyi gösterir.
    olaydaki maksat namlunun ön kısmının birşeyler örtülmesinin ve basıncın bir süre örtbas edilmesidir.
    fakat susturucuların menzili düşürdüğü söylenir.seslere gelince apartmanda gece birini vurarsanız herkes toplanır başına lafı
    tam olarak doğru değil.çünkü baam diye bir ses veriye pıt pıttt diye bi ses çıkar :)

bu ses ince tonludur ve öle aşırı yankılacak bi ses değildir.hatta ateş ettiğiniz anda yüksek sesle şarkı söylerseniz karambolde çıkan bir ses gibi bile gelebilir :)

Ben filmlerde gödüğümüz ufak susturucu ve normal 9mm silahlar için konuştum genel birşey söylemedim.Hiç ses çıkarmayan susturucularda var ama özel mermiler ve mekanizmalarla kullanılır normal bir 9mm tabancaya filmlerdeki hacimde susturucu takılırsa yüksek bir ses çıkar yinede.Herşeyden önce subsonic mermi kullanmak şart.Aradaki fark için bir örnek vereyim mesela burada standard mermilerle USP susturuculu.Yinede hatırı sayılır ses çıkıyor.

http://www.youtube.com/watch?v=YVPTrnWPBWs&feature=related

Subsonic mermilerle çok az ses çıkıyor yine youtubeda var.Tabi susturucunun teknolojiside önemli.

• susturmayın kardeşim öttürün 16 + 16 etiket olun
  • Ya birde Yastıkla ateş ediyorlar onda da ses çıkmıyor onun tekniği nedir?
  • sadece susturucuyla sesi sıfıra indirmek diye birşey olabilirmi yaw.

Patlama sesi sırf namlunun ucundan çıkmaz. Kovanı atmak için saniyenin bilmem kaç yüzde biri kadarlığına açılan yataktan çıkan ses nolacak

O filimlerde çıkan ''cupcup cup'' sesi filim kurgudur. Aynı bir zamanlar duborg duborg diye yumruk yiyen adamın suratından çıkan ses gibi fantazi ürünüdür. Dayak yedikten ve attıktan sonra anladık öyle olmadığını. Şimdide susturucudan mermimi yememiz lazım yani.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.