Şimdi Ara

Sicim Teorisi - Paralel Evrenler - 11. Boyut - SolucanDelikleri -- Muhteşem bir belgesel (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
130
Cevap
4
Favori
19.446
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Üniversite de araştırma konumdu, mükemmel bir konudur, bu işin cebir kısmı oldukça zor, zaten dünyada sayılı kişiler bunu kağıda ve hesaba dökmüş. En başta da tabiki üstad Edward WITTEN var. Ama ben de Türkiye de gelecekte adında söz ettirecek bir bilim insanıyla çalışma fırsatı buldum; Yrd. Doç. Dr.Oktay CEBECİ. İşin matematik kısmını Türkiye' de yapabilecek sayılı insanlardan. Ayrıca feza gürsey enstitüsünü de tavsiye ederim. Yrd. Doç Dr. Kayhan Ülker hoca büyük bir isim bu konuda. Ve oraya giden herkese büyük bir içtenlikle yardım ediyor. Bilmem dikkatinizi çekti mi, bu sene başında Cumhurbaşkanından bu konuyla ilgili ödül aldı..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Eagle_physics -- 6 Kasım 2010; 21:01:15 >

Diğer bölümlere buradan ulaşabilirsiniz;
    http://www.dailymotion.com/relevance/search/elegant+universe#hp-h-9
  • Bu elektronlar düşünebiliyor mu acaba :D bu şekilde bizi şaşırtarak birşeyler mi ima ediyor :D...Bu arada bu belgeseli önceden izlemiştim.çok güzel bir konu olmuş.fikir alışverişi yapanlarada ayrı ayrı teşekkür ederim.Onların sayesinde öğrendiklerim biraz daha arttı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ultramarine caeruleum -- 7 Kasım 2010; 8:02:59 >
  • çok uzatmadan tartışmada dikkatimi çeken bir durumu belirtmek isterim. Ortalıkta bilim ve teknoloji başlığında sürdürülen tüm tartışmalarda harun yahya yada harun yahyacı kavramı dolaşıyor. Arkadaşlar islam harun yahya gibi hiç bir uzmanlığı hiçbir bilimsel çalışması olmayan
    quote:

Orijinalden alıntı: kaotika

@vese,
    teşekkürler mesela ben internet üzerinde böyle birşey olduğunu bilmiyordum. Müsait bir zamanda detaylı bir biçimde seyrederim.

quote:

İşin daha güzeli bu bilimin ta kendisi, yani bilim kurgu da değil. Aslında bilim çok zevkli ve güzel bir uğraştır.

Bir bakış açısına göre sedece bir teori, diğer bakış açısına göre de bilimin ta kendisi, hangisi doğru? İkisi de doğru. Bilimsel bir teoriyi kurgudan ayıran bazı özellikler vardır. Hatta bir hipotezi bile masal ile bir tutamazsınız. Birtakım gözlemler sonucu, sınama yolu açık olarak ortaya atılmıştır.

Teoriye geri dönersek birden fazla sicim teorisi vardır ve hepsinin ortasında duruyor gibi gözüken bir M teorisi. Her birisi de kendi içerisinde tutarlıdır. Ortak nokta ise maddenin temel taşların parçacıklardan değil, sicimlerden oluştuğu. Sicim dedim ise ip gibi birşey aklınıza gelmesin. Bunlar matematiksel soyutlukta nesneler, öyle ki bir kalınlıkları yok. Bir diğer nokta, kuantum fiziğinde bile bir parçacığın bölünemeyeceği şeklinde kesin bir yasak yoktur, oysa string teorileri maddenin iç yapısına kesin olarak sınır koymuştur.

Bu teorinin en fazla eleştirilen yönü kendini açıklamak için birden fazla mekan boyutuna ihtiyaç duymasıdır. Kaldı ki üç boyuttan başka mekan boyutu bilinmiyor (zaman bir mekan boyutu değildir).

Benim şahsi olarak aklıma yatmayan nokta bu teorinin çok soyut ve matematiksel oluşudur. Bu kadar "ideal" bir teori gerçek olamaz gibime geliyor.

String teorilerinin Harun Yahyacılar tarafından sevilmemesinin nedeni de şu:
    Harun Yahyacılar big bang'i yoktan varoluş ile özdeşleştirirler. Dayandıkları nokta singularite yani "tekillik" teoremidir. Onlara göre evren big bang ile sıfır hacimli ve sonsuz kütleli tekillik durumundan çıkmıştır. Tekillik ise sıfır hacimli olduğu için bir bakıma yokluktur. Gerçekte singularite durumu yarı soyut hatta tam soyut bir durumdur ve artık bilim dünyasında fazla rağbet edilmiyor. Singularite haricinde big bang'i açıklamaya çalışan kozmolojideki diğer teoriler mesela multiversler, sicim teorileri, plazma evren, false vacuum gibi teoriler "big bang öncesi" kavramını gündeme getirir bu nedenle Harun Yahyacıların big bang ile "yoktan var oluşu ispatlama" şansları kalmaz.

kara cahil bir adamdan soruluyorsa kendileri çok acınacak haldeler. Dünyanın harun yahya'yı ..klediği yok ama adam "bilmem kim şu şu sorulara yanıtlamaktan kaçtı"," çağırdım gelmedi" gibi kendi hayal dünyasında yaşayan bir kaçık. yani sadece bilim penceresinden bakmayı tercih eden insanların bırakın onunla veya onun gibi düşünenlerle tartışmayı, dikkate alması bile adamın kepazeliklerini meşru kılar. Bazı arkadaşlarda belirtmişler hayatında kutsal kitaplarını açıp okumamış belki bir kaç dua bilen insanlar bu üşengeçliklerini (en hafif tabiriyle) bir kaçığın arkasına sığınmakla sürdürdükleri şeye yaşam, savundukları şeye de sav diyorlar. At iziyle it izi bir olamaz, oldurmayınız derim.

• Belgeselin tamamını izledim.Birşeye tamamen inanmam ama bana gayet mantıklı geldi Yani evrende var olan herşeyin enerjiden oluştuğu.

burdan 2.bolm

burdan1

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LE10 -- 25 Aralık 2010; 23:38:25 >
  • yeni topic açmaya gerek duymadığım için buraya yazıyorum. Paralel evren tartışması çok olmuş. BBC horizon Parallel Universe adlı bi belgesel var. Trt'de "Küçük Muhteşemdir" adında bi belgesel vardı. Elegant Universe'de beyzbol topuyla anlatılmaya çalışılan zayıf ve güçlü nükleer kuvvet orada suda botlarla açıklyorlardı ki bence daha mantıklı. Zeynep Camat, Hiçlik denen yer, adında çok güzel bir kitabı var. Okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Aynı tavsiyeleri sizden de bekliyorum. Yani kitap olur benzeri belgesel olur, tavsiye de bulunursanız sevinirim.
  • Konu eskiymiş fakat merak ettim, edinip izlemek lazım.
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.