|
Selamlar, Uzun süredir 3 Kapılı Grand Vitara 1.6 bakıyordum. En sonunda 2 ay önce özenli kullanılmış bir 2011 GV 1.6 3 Kapılı sahibi oldum. Bu aracı merak edenlere katkısı olması için bazı tespit ve tecrübelerimi paylaşmak istiyorum; 1- Neden 3 Kapılı ve neden 2006 üstü? Evin ikinci aracı olacak, 4x4 kabiliyeti olsun, hafif arazi şartlarında kullanayım diye düşünerek 3 kapılı tercih ettim. Tabii fiyat da önemli idi. Zaman zaman günlerce kullanmayacağım bir araç için vereceğim rakam makul olmalıydı. Benim araç kadar temiz ve hasar geçmişi şaibesiz olan 5 kapılı modeller 180 bin bandında idi. Ben 130 bin'e mal ettim (Temmuz 2021 itibari ile). 2006 üstü modellerin tasarımını çok beğeniyordum. İlave olarak; 2010 üstü olanlarda aynalarda sinyal, klimanın dijital kontrollü olması (kimisine göre dezavantaj ama ben seviyorum) ve ESP artısı var. 2- Performansı nasıl? Araç 1500 kg'ın üzerinde. Adeta tank gibi. motor 1.6 ama çekmiyor diyemem. Şanzıman oranları düşük devirlerde gücün kullanılması için ayarlanmış. Rampada, daha güçlü olan binek aracımdan daha rahat kalkış yapıyor. Tabii 120 km üstüne çıkmak isterseniz 4000 devirin üstünde kullanmanız lazım. Aracı yormadan kullanılacak en ideal hız 90 km/saat. Üretim amacının ne olduğunu unutmadan kullanmak gerekiyor. Yukarıda yazdığım gibi; evin ikinci aracı, sportif görünümlü, hafif arazi kamp/gezi vs ağırlıklı olarak şehir içi. 180-200 km'lik şehirler arası da kullanıyorum. Uygun devir ve viteste kullanırsanız, sağ şeride mahkum kalmadan rahat bir yolculuk yapabilirsiniz. Ben memnunum. 3- Yakıt tüketimi? Benzinde 100 km'de 7.5 lt görmek mümkün, genelde 8-8.5 lt aralığında. Şehir içi bol rampalı yerlerde 10 lt civarı. Lpg'de bu değerleri %20 kadar arttırın. 2021 Eylül ayı fiyatları ile Benzinde (şehir içi) km'de 80 krş, lpg'de km'de 50 krş diyebiliriz. LPG'de turbo benzinli 1.2 motorlu binek aracımdan %10 daha az yakıyor. Aracımı sakin kullanırım genelde, ama aşırı ölü devirlerde de kullanmadığımı da belirteyim. Kesinlikle benden daha az yaktıran da, çok daha fazla yaktıran da olacaktır. ben aracı yormadan ama yolun hakkını da vererek kullanmayı tercih ediyorum. 4- Bagaj ve kullanım alanı? 4 kişilik bir aileyiz. Arka kısmı diz mesafesi olarak 3 kapılı bir araçtan beklenmeyecek kadar geniş. Yanınızda fazla eşya olmadan rahat kullanırsınız. Ben tavan bagajı taktırdım ilave olarak. Arka koltukların sırt açısı 3 kademeli ayarlanabiliyor. Arkadakiler rahat oturabiliyorlar. Sadece eşimle birlikte köye filan gidersek arka koltukları da yatırıp adeta mini bir pikap gibi kullanabiliyoruz. Oldukça kullanışlı. 5- Kronik sorunlar? Alırken araştırmıştım. En ciddi sorun lpg'li araçların zamanla subap değişimi gerektirmesi. Sırf bu yüzden lpg hiç takılmamış bir araç aradım ama denk gelmedi. Düşük km'li (100 bin) lpg'li bir araç aldım. Subap değişimi ile ilgili meseleyi de iyice irdeledim. Sorun; lpg'nin benzine göre daha yüksek sıcaklıkta çalışması ve araç yüksek devirlerde kullanıldığında bu sıcaklığın daha da artarak subapların yapısının zamanla bozulmasından kaynaklanıyor. Benim aracımdaki lpg sistemi arıza lambası yakmıyor, yani tam uyumlu diyebiliriz (BRC). Hatta, alınca bir BRC servisinde baktırdım. İyi bir montaj değilse söktüreyim, benzinde kullanayım diye düşündüm ama kaliteli bir marka ve düzenli bakımlarının kayıtlı olduğunu söylediler. Buna biraz güveniyorum ama yinede lpg'de kullanırken 3500 deviri geçmemeye özen gösteriyorum. Yüksek devirlerde kullanmamın gerektiği durumlarda (bazen keyfi, bazen rampa çıkarken vs) benzine alıyorum. İnşallah sıkıntı yaşamam. İlave bir ciddi mekanik sorun duymadım. 6- 4x4 özelliği nasıl? Araç sürekli 4 çeker. Yani bir arazi modu seçim düğmesi ya da kolu yok. 2 çekere de alamıyorsunuz, ağır devire de alamıyorsunuz. Zorlu (ıslak, karlı vs) yol koşullarında ve hafif arazi şartlarında kullanılması için ayarlanmış. Ben biraz arazide denedim. 2 çeker binek bir aracı asla sokmam (zaten kesinlikle altı sürter) dediğim, hiç yol olmayan ve hayli dik rampalarda rahatlıkla inip çıktı, 15 cm kadar derinlikteki dere yatağından rahatlıkla geçti. Özetle, hangi amaçla bu araca sahip olmak istediğinizi iyi belirlerseniz çok memnun kalırsınız. Küçük bir tank gibi, güven veren bir araç. Temiz kullanılmış bulursanız, kaçırmayın derim. Fırsat buldukça sorularınıza da cevap verebilirim. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tkabaca -- 28 Eylül 2021; 13:32:46 > |
|

Yeni Kayıt

1 Mobil
Konudaki Resimler

önceki

kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt