Şimdi Ara

Sapphire temsilcisi, DRAM fiyatlarının 6-8 ay içinde düşebileceğini söyledi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
280
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Sapphire temsilcisi, DRAM fiyatlarının 6-8 ay içinde düşebileceğini söyledi
    Son dönemde artan DDR5 bellek fiyatları, bilgisayar endüstrisinde endişe yarattı. Pek çok kişi bu artışın yıllarca süreceğini düşünürken, Sapphire’dan üst düzey bir isim bunun o kadar uzun sürmeyebileceğini savunuyor.

"Fiyat artışı belirsizlikten kaynaklanıyor"

Hardware Unboxed Podcast’ine katılan Sapphire PR yöneticisi Edward Crisler, mevcut DRAM tablosunu değerlendirdi ve tüketicilere panik yapmamaları çağrısında bulundu. Crisler’a göre son dönemdeki zamların bir kısmı gerçek bir arz sıkıntısından ziyade belirsizlikten kaynaklanıyor.

Crisler, DDR5 fiyatlarının şu anda mantıksız seviyelere ulaştığını ve bunun insanları yeni sistem kurmaktan ya da yükseltme yapmaktan vazgeçirebileceğini söyledi. Yüksek bellek fiyatlarının yalnızca RAM satışlarını değil; anakart, kasa ve ekran kartı gibi diğer donanımlara olan talebi de olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=RV847y2Q96c&t=692s]

Buna rağmen zamanlama konusunda daha umutlu bir tablo çizdi. Crisler, üreticilerin ve satıcıların piyasa koşullarına temkinli yaklaştığını, bu nedenle fiyatların 6 ila 8 ay içinde dengelenmeye başlayabileceğini öne sürdü. Bu durumu, geçmişte ABD tarifeleri konuşulurken firmaların olası sorunları önceden fiyatlara yansıtmasına benzetti.

Ayrıca Bkz.DRAM krizi bu kez HDD'leri vurdu: Fiyat artışları kapıda

Ancak bu görüş, sektördeki birçok tahminle örtüşmüyor. Bazı analistler, Samsung ve SK Hynix gibi büyük üreticilerin kapasite artışına gitmemesi ve daha kârlı olan yapay zeka ile veri merkezi pazarına odaklanması nedeniyle yüksek bellek fiyatlarının 2026 sonrasına kadar sürebileceğini düşünüyor.

Kaynak:https://www.gizmochina.com/2025/12/16/ddr5-ram-prices-could-cool-in-six-months-says-sapphire-pr-manager/

• Bu yazdıklarınıza şunu da ekleyin; ram üretimiyle diğer komponentlerin hacimsel üretiminde dağlar kadar fark var. Dolayısıyla 2 yıllık stok dediğiniz şey öyle küçük bir şey değil. Şirketlerinde bunu kullanabilmek için inanılmaz derecelerde büyümeleri lazım. Ram kıtlığı var diyoruz ya işte bu ramleri kullanmak için gerekli bileşenleri de toplamaya kalksalar o zaman way halimize. Kaldı ki bu da asla olmayacak. Şu anda bunu aldıklarını iddia eden şirketler diğer şirketleri sakatlamak peşinde idi. Ellerinde kullanamayacakları kadar paraları var diyelim. Diğer bi yandan sürekli zarar ediyoruz, az kar ediyoruz dedikleri tüketici tarafı şu anda deli gibi kar basıyor, arzı kıstıkları sürece de böyle olacak. 3 tane şirket var, hepsi de birbirleriyle anlaşmış durumda. Yıllarca onları ayakta tutanları keriz yerine koymak işlerine geliyor, nasılsa alan var diye. Ddr4'te düzgün 64'lük kitlerin fiyatı 15-20k'larda, ddr5 için bu 30-40k'yı geçiyor. İkinci el fiyatlarına hiç girmiyorum, ilanlara en iyi ram benim ramim yazan var. Komedi ya.
  • Yaw işte gta 6 ya göre bir ddr5 sistem yapayım desem çalışma hızları ikiye katlandı ekran kartları çok iyi seviyede falan fistan e iyide oyun çıkmadan eskidi bile

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    +G435+G305+Apex 3 TKL /Asus VG258QR+Samsung 4K M70D
    Windows 10Pro-Custom Full Edit/Xbox Series S /game pass ultimate /
    hepsini boşver ..."Creative THX 550"...
  • İşlerine geldiği gibi daha önce Ssd için deldiler Tayvanda sel oldu vs ayağına. Bu kadar bolluğun içinde fiyatların düşmesi gerekirken daha da artıyor

9 seneyi geçiktir oynuyorum 9 sene daha olsa yine oynarim :) Metin 2 UK Corum Server Blue Kingdom(Mavi Bayrak) TURKIYE guildi 98 level Blade Ninjaydi şuanda Okçu yaptım (1Number) full pvp p skills 105 level Weaponory Sura ( Seekerr) full pvm p skils 90 level Weaponory Sura ( LYCAN) blade armour swirl finger P ve fear g1 90 level Dragon Shaman (isyan) buffer Metin2 UK kayıt olmak için aşagidaki linkden olabilirsiniz.http://www.metin2.co.uk/landing/?f=DKAM7FUCNQ
  • ram yongası üreten şirketler zaten 2 yıl boyunca satacagı ürünün satısını yapmış durumdalar adamlar coktan üretmedikleri ürünün parasını alıp kasalarına koydular bile gelen haberlerde cok acık e bakıyorsunuz adam son kulanıcı tarafından cekiliyor şimdi buna dayanarak bu adam nasıl cıkıpta ram fiyatları aşagı düşecek diyebiliyor saçmalamış bence

• Kaçakçılık başladı hayırlı olsun tr ye heryerde kaçak ramler cirit atıyor 7,5 10 10,5, 15 onlara yaradı fahiş fiyatla satanlarda beklesin :)

• müdehale olmazsa ekran kartı ram fiyatlarından devam

• perikentli kullanıcısına yanıt
    Haklı bir bakış açınız var ama şunu da unutmamak gerekiyor. Eğer bireysel kullanıcı olmaz ise YZ yatırımının, YZ üreticisine gelir getirici bir faydası olmayacak. Kurumsal kullanıcı geliri iyi bir gelir kaynağı ama görece kısıtlı, çünkü eğitim ve türetim verisi gittikçe özelleşme eğilimine gireceği için (dikkat, girebilir bile demiyorum) bir süre sonra YZ yapımcısına daha az gelir sağlamaya başlacak çünkü kurumsal kullanıcı hem eğitim verisini hem algoritmalardaki değişiklikleri hem de türettiği veriyi YZ yapımcısından saklayacak (ticari sırra dönüşecek). Toparlamak gerekir ise bireysel kullanıcıya daha fazla ihtiyacı var ve haberde de bahsi geçtiği gibi sadece bellek değil, diğer donanım satışlarını, kabaca bilgisayar satışlarını da (tüm sektörü) etkileyecek. Ram bellek alamayacaksam AI çekirdekli CPU/APU/GPU'yu ne yapayım, kullanıcı olarak (ki kurumsal kullanıcılar da bilgisayar kullanıyor sonuçta).

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lterlemez -- 17 Aralık 2025; 14:39:51 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: lterlemez

Haklı bir bakış açınız var ama şunu da unutmamak gerekiyor. Eğer bireysel kullanıcı olmaz ise YZ yatırımının, YZ üreticisine gelir getirici bir faydası olmayacak. Kurumsal kullanıcı geliri iyi bir gelir kaynağı ama görece kısıtlı, çünkü eğitim ve türetim verisi gittikçe özelleşme eğilimine gireceği için (dikkat, girebilir bile demiyorum) bir süre sonra YZ yapımcısına daha az gelir sağlamaya başlacak çünkü kurumsal kullanıcı hem eğitim verisini hem algoritmalardaki değişiklikleri hem de türettiği veriyi YZ yapımcısından saklayacak (ticari sırra dönüşecek). Toparlamak gerekir ise bireysel kullanıcıya daha fazla ihtiyacı var ve haberde de bahsi geçtiği gibi sadece bellek değil, diğer donanım satışlarını, kabaca bilgisayar satışlarını da (tüm sektörü) etkileyecek. Ram bellek alamayacaksam AI çekirdekli CPU/APU/GPU'yu ne yapayım, kullanıcı olarak (ki kurumsal kullanıcılar da bilgisayar kullanıyor sonuçta).
    Dolayısı ile ksıtlı üretimde de kısıtsız üretimde de bir noktadan sonra fiyatlar tekrar düşmeli yok arza rağmen talep düşecektir.

• lterlemez L kullanıcısına yanıt
    Bu yazdıklarınıza şunu da ekleyin; ram üretimiyle diğer komponentlerin hacimsel üretiminde dağlar kadar fark var. Dolayısıyla 2 yıllık stok dediğiniz şey öyle küçük bir şey değil. Şirketlerinde bunu kullanabilmek için inanılmaz derecelerde büyümeleri lazım. Ram kıtlığı var diyoruz ya işte bu ramleri kullanmak için gerekli bileşenleri de toplamaya kalksalar o zaman way halimize. Kaldı ki bu da asla olmayacak. Şu anda bunu aldıklarını iddia eden şirketler diğer şirketleri sakatlamak peşinde idi. Ellerinde kullanamayacakları kadar paraları var diyelim. Diğer bi yandan sürekli zarar ediyoruz, az kar ediyoruz dedikleri tüketici tarafı şu anda deli gibi kar basıyor, arzı kıstıkları sürece de böyle olacak. 3 tane şirket var, hepsi de birbirleriyle anlaşmış durumda. Yıllarca onları ayakta tutanları keriz yerine koymak işlerine geliyor, nasılsa alan var diye. Ddr4'te düzgün 64'lük kitlerin fiyatı 15-20k'larda, ddr5 için bu 30-40k'yı geçiyor. İkinci el fiyatlarına hiç girmiyorum, ilanlara en iyi ram benim ramim yazan var. Komedi ya.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi samuray_x -- 17 Aralık 2025; 15:2:2 >

• samuray_x S kullanıcısına yanıt
    "...Şirketlerinde bunu kullanabilmek için inanılmaz derecelerde büyümeleri lazım..." ki bu kadar büyüyen şirketin batma riski de aynı oranda artıyor. Bunu göze alacaklar mı, hem de bu kadar değişken bir ekonomik kriz esnasında?

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.