Şimdi Ara

Thermalright heilos faz değişimli termal pad incelemesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Turalyon Daha Az
1 Kayıtlı Üye (1 Mobil) ve 1 Misafir - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
205
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy şu anda #35
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Pump out yapacağını bildiğim halde o esnada elimde sadece mx4 olduğundan, bundan yaklaşık 3 ay önce ekran kartının termal macununu yenilemiştim. Arada geçen zamanda heilos siparişini vermiş, uygulamak için sıcaklık değerlerinin kabul edilemez seviyeye gelmesini bekliyordum. Ekran kartı için mx4 gibi düşük vizkoziteli macunların 2.5-3 ayda kullanılamaz hale geldiğini söyleyebilirim. Bu süre kartın tdp değeri, zar boyutu, kullanım senaryosuna bağlı olarak artıp azalabilir. Ekran kartlarında bildiğiniz gibi ihs yok ve tdp değerleri işlemcilere göre oldukça yüksek, hal böyle olunca sık sık macun değiştirmek yerine pump out yapmayan heilos, ptm7950 vs. gibi faz değişimli termal padleri kullanmak daha mantıklı oluyor. Piyasada ptm7950'in çok fazla sahtesi olduğu için tercihimi heilos'dan yana kullandım.

PAKET İÇERİĞİ

Pad, uygulamanın nasıl yapılacağını anlatan görsel kılavuz, temizlik için ıslak mendil (leke bırakıyor bunun yerine alkol+makyaj temizleme pamuğu kullandım).

UYGULAMA

Ekran kartı ROG Strix RTX 3080 OC 10GB GDDR6X, tdp 450w, zar boyutu 628 mm² 5080 (378 mm²) ve 5090 (750 mm²) kıyasla oldukça büyük sayılır.

Backplate'i söküp fan konnektörünü çıkarıyoruz.

PCB ile soğutucu bloğu ayırıyoruz, yeterli çalışma alanı olduğu için metal braketi çıkarmadım.

Yaklaşık 20 derecelik hotspot-gpu farkını düşünecek olursak bu görüntü sürpriz değil.

Kartın üzerinde gelen VRAM pad'lerinin durumu iyi gözüküyor değiştirmeye gerek görmedim.

Heilos'un kesilmemiş hali ile zar boyutu karşılaştırması.

Kabaca ölçüp çok az daha büyük olacak şekilde makasla kestim, maket bıçağı da iş görür.

Şeffaf koruyucu bandı çıkarıp gpu üzerine pad'i yerleştirdim, güzelce bastırdım, diğer koruyucu bandı da yavaşça kaldırdım tüm pad olması gerektiği gibi gpu üzerinde kaldı. Boyutunu gereğinden fazla büyük tutmanıza gerek yok fazlası yapışmıyor zaten bantta kalıyor. Soğutucu bloğu yerleştirip eşit güç uygulayarak hafif sert şekilde vidaları sıkıyoruz.

İLK SONUÇLAR VE KARŞILAŞTIRMA

Her iki testte de undervolt vardı (0.925mv 1950mhz) fanlarda özel bir profil yok bios kontrolünde. Faz değişkenli termal pad'lerin zaman geçtikçe sıcaklık değerlerinin iyileştiğine dair bir şeyler okudum. Bu test montajdan hemen sonra yapıldı bir süre sonra yeni değerleri tekrar bu konuya ekleyeceğim.

Sonuç olarak gpu 5 derece, hotspot 12 derece daha düşük. GPU-hotspot farkı öncesinde 19 derece iken şuan 12 derece. Tüm bu sıcaklık farklarının fanların yaklaşık 400rpm daha düşük devirde çalışırken oluştuğunu belirtmek lazım bu daha az ses ve daha fazla headroom demek. (VRAM'in önceki değerden yüksek olması da fan deviri ile ilgili).

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Finnbhennach -- 18 Eylül 2025; 14:20:28 >

• elinize sağlık.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

@TimFoster @BilgisayarMeraklısı mx-4 pump out yaptığında haber vereceğim demiştim 2 ay dayandı  

• Finnbhennach kullanıcısına yanıt

Hayırlı olsun hocam. Aslında bende mx-6 kullanmayı planlıyordum, ama onun da pump out yapmayacağının garantisi olmadığı için garanti olarak bende iyi ki UPSIREN PCM-1 almışım diyorum. Benim de 2 ay geçti, sıcaklıklar da herhangi bir artış olmadı:)

Edit: Bu arada sizin ekran kartınızın TDP'si benim ekran kartından daha yüksek olmasına rağmen, (benim 220 TDP 4070 SUPER)sizin sıcaklıkların benimkinden 10 derece daha düşük olması dikkatimi çekti. Ya sizin kullandığınız ROG sınıfı ekran kartının soğutması tek başına bu farkı yaratıyor, ya da ben montajı doğru yapmadım:)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BilgisayarMeraklısı -- 17 Eylül 2025; 22:34:45 >

MX-4'ü yıllardır kullanıyorum, fark ettim ki kullandığım bileşenlerin hepsi TDP 45w. Bu civarlarda, 65w'a kadar kurtacağını tahmin ediyorum. Direct-die olan o kadar yüksek TDP'de yine iyi dayanmış. Denk gelirse haftaya dizüstü bakımı için dolaptaki pcm-1'i çıkaracağım. Thermalright heilos faz değişimli termal pad incelemesi 

• @BilgisayarMeraklısı mx-6 ekran kartı için uygun değil kesinlikle ama işlemci için kullanılabilir. galax'ın bloğu rog'a kıyasla zayıf evet, hava akışı iyi bir kasa kullanıyorum ondan kaynaklı da olabilir.

@TimFoster İnsanların yanıldığı nokta da burası, yıllardır mx-4 kullanıyorum pump out yapmıyor diyorlar ama donanımları düşük tdp'ye sahip, ilk mesajda belirttiğim gibi tdp, zar boyutu kullanım senaryosu bu durumu çok etkiliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Finnbhennach -- 18 Eylül 2025; 14:8:15 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Finnbhennach kullanıcısına yanıt

MX-4; ihs olan işlemcide 140w sorun çıkmıyor. D-D olan dizüstü işlemcilerde 45w TDP'lerde düzgün uygulama ile kullanılabiliyor. Benzer şekilde 50w TDP'li GTX 1650M ile de sorun çıkartmıyor. Zaten haftaya bakım yaptığımda anlaşılır ne olduğu. GTX 960M 75w ile yoğun kullanım olmadan kullanılabiliyor.

IHS kalıbı olan işlemcilerde sorun yaşatmıyor ancak D-D olan işlem birimlerinde 45w dahi olsa uzun süreli yüksek sıcaklıklara maruz kalması durumunda pump-out kaçınılmaz.

D-D durumunda kullanılabilecek macunları bulması zor. Maxtor CTG10, Thermal Grizzly Duronaut vs çeşitli satıcılarda var. Resmi olarak gelen ve uzun süreli dayanmayanların iyisi mx-6 varThermalright heilos faz değişimli termal pad incelemesi 

Sonuç olarak "yıllardır mx-4 kullanıyorum pump out yapmıyor" Thermalright heilos faz değişimli termal pad incelemesi 

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.