Şimdi Ara

Apple MacBook Serisi Ana Konu (Apple Silicon) (Air ve Pro) (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (4 Mobil) - 1 Masaüstü4 Mobil
5 sn
201
Cevap
47
Favori
7.998
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Popüler Konular listesinde
85. Sırada  bugün en iyi #20
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Yoğunlukta şimdi yazabiliyorum, kusura bakmayın. Geçmiş olsun, çok can sıkıcı durum. Nedenini çözebilsek ona göre önlem almaya çalışıcaz da bakalım.. Bu arada bugünlük kullanımımda özellikle gözlerimin fazla yorulmadığını söyleyebilirim.

Güzel günlerde kullanın umarım sorunsuz bir deneyim yaşarsınız. Bende hayatımda ilk defa geçtiğimiz ay Macbook Air M4 sahibi oldum. 4-5 günde hemen tüm touch hareketlerine alıştım. Şu an sanki yıllardır Mac kullanıyormuş gibiyim. Bunda eğitim videolarının çok yararı oldu. Faydalanmak isterseniz buyrun.

Saygılar..

https://youtube.com/playlist?list=PLbz-nanaSxPtNb4JleLQshJr6xB3xExcq&si=4X9MkAOS6SAcUly7

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ___Lawyer___ -- 22 Eylül 2025; 20:30:42 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Cji kullanıcısına yanıt

İşe yaramasına sizin adınıza sevindim. Geçmiş olsun.

Çok teşekkürler. Daha önceden bir kaç video izlemiştim ama bu videolar da yardımcı olacaktır.

• Geçen gün usb hub olarak linkteki üründen aldım. Evdeki setupımı tek soket üstünden tak-çıkar yapmak için gayet güzel oldu. Fakat kendi üzerindeki hdmi 120 hz veriyor. Monitörüm 165 hz olduğu için biraz üzdü. İlgilenen arkadaşlara bilgilendirmiş olayım. Gerçi bu sınırlılık hub'dan mı yoksa type-c çıkışı üzerinden olduğu için mi kaynaklandı bilemiyorum.

• MacOS 26'ya geçtiğimden beri MacBook'un şarjı kendi kendine gidiyor maalesef. Önceden 70 bırakıp kapağını kapatıp ( maci kapatmadan) uyandığımda yine 70 oluyordu. Fakat şu an yüzde 3-4 pil kaybı oluyor ve arka planda herşey kapalı. Bu biraz canımı sıktı. (Cihaz Air M4, Pil sağlığı 100)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ___Lawyer___ -- 25 Eylül 2025; 9:16:51 >

120 Hz sınırı Hub kaynaklı olabilir. Type-C üzerinden 144 Hz çıkış alabiliyorum. Ben de Tp-Link Hub var ve bu hub da HDMI için 120 Hz desteği sağlıyor.

Ben de YT'de benzer yorumlara denk geldim. Buradan da sormuştum geçeyim mi diye. Demek ki biraz beklemekte fayda var. Güncelleme gelecektir diye düşünüyorum.

Güncelleme gelince yeni özelliklerden yararlanma duygusu maalesef bende ön plana çıkıyor. 26 ile mi alakalı bilmiyorum diğer arkadaşlarında doğrulamasını bekliyorum. Ama önemli bir eksiklik var ki Macbook üzerinden iPhone'larda olduğu gibi ayrıntılı pil durumuna bakamıyoruz. Hangi uygulama ne kadar pil kullanmış göremiyoruz. Bu yüzden de tespiti zor bir durum oluyor.

• Arkadaşlar harici monitör kullanan var mı? İki eski model bir de yeni model monitörüm var. Hangisini kullanırsam kullanayım yazılar net değil. Aynı monitörleri (özellikle yeniyi) pc'de kullandığımda gayet net ve keskin yazı görüntüleri elde ediyordum. Eski modelleri hdmi to vga ile kullanıyorum. Yeniyi doğrudan hdmi kablo ile kullanıyorum. Ayarları da oldukça kurcaladım ama yapmam gereken bir ayar var mı bulamadım.

• Aynen ben de benzer deneyim yaşamıştım, araştırdığımda da harici program ile bir nebze düzeliyor ancak 4k lazım gibi.

Pfff çok can sıkıcı... Yani basit yazılımsal bir çözümü olan bir sorunun çözüm olarak 4K monitör dayatması baya saçma. Neyse böyle kullanmaktan başka çare yok o vakit.

• Tahoe sürümünü beta olarak yükledim. Tam sürüm çıktığı zamandan beri de tam sürümü yüklü. Betayı yüklediğimden beri dikkatimi çekti App Store'u açınca uygulamaların güncellemeleri gözükmüyor. App Store üzerinden bir sürü uygulama yüklememe rağmen hiçbirinin güncellemesi gözükmüyor. Yabancı forumlarda araştırdığım zaman bunu yaşayanlar olduğunu gördüm ama çözümünü bulamadım. MacUpdater adında harici bir uygulama yükleyince ancak öyle güncellemeleri yükleyebildim. Tahoe'yi yükleyip bu sorunu yaşayan oldu mu? Acaba beta yükledim diye mi sorun oradan geliyor? Direk Tahoe tam sürüm yükleyip bu sorunu yaşayan oldu mu?

Mac görüntüyü 5K olarak hazırlıyor, sonra da monitörün gerçek maksimum çözünürlüğüne göre (ekran çözünürlüğü değil, fiziksel çözünürlük) uyarlama yapıyor.

5120x2880 pixel bir görüntü var, 14milyon 745600 nokta yani.

Şimdi bu görüntüyü örneğin 1080p bir monitöre yansıtacak olursak, 1920x1080=2milyon 073600 nokta oluyor.

14milyon noktayı 2 milyon nokta ile göstermeye çalışıyoruz, görüntü kalitesi 7 de 1 oranına düşüyor.

4K monitör olursa, 3840x2160=8milyon 264400 noktamız oluyor, görüntü kalite kaybı %40ın altında kalıyor.

O nedenle, 5K mac kullanmış birisi kolay kolay daha düşük birşeye geçiş yapamıyor.

Ben 4K kullanıyorum, 5K hiç kullanmadığım için sorun yapmıyorum.

Ama 24" 2K en pahalı montitörlerden birini aldım, ertesi gün iade ettim, yazılardaki pixelleşmeden dolayı.

• truwa06 kullanıcısına yanıt

Peki görüntüyü kullanıcının talep ettiği çözünürlükte hazırlaması mümkün değil mi? Teknik bir engel mi var? Yani Windows'un bunu yapabilip de macos'un yapamasının altında yatan temel ekten ne? Tamamen bilgisizlikten soruyorum.

Görüntüyü çözünürlüğe sığdırıyor zaten, hatta sizin ayarladığınız çözünürlüğe. Ama arka plandaki 14milyon noktayı daha az nokta ile ifade etme durumu değişmiyor, görüntü çözünürlüğünden bağımsız metin ölçekleme özelliği de yok windowstaki gibi.

Teknik bir sebep yok, Apple 5K veya en düşük 4K görüntü olsun kalite açısından 24" veya daha büyük ekranlarda, daha düşük isteyenler gitsin windows alsın diye tasarlamış en başından.

Ben de beta üzerine kurunca olduğunu düşündüm. Temiz kurulum yapıp deneyeyim bir de umarım sorun çözülür.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.