Şimdi Ara

Benzersiz operasyon: Yüzlerce robot, bir kent bloğunu farklı bir konuma taşıdı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
479
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Benzersiz operasyon: Yüzlerce robot, bir kent bloğunu farklı bir konuma taşıdı
    Çin’in Şanghay kentinde mühendislik tarihine geçecek bir projeye imza atıldı. Yaklaşık 7.500 metrik ton ağırlığındaki ve 4.030 metrekarelik tarihi Huayanli bina kompleksi, altına çok katlı bir yer altı yapı inşa edilebilmesi amacıyla robotlar yardımıyla geçici olarak yerinden taşındı. Süreç tamamlandığında ise bina 19 günde eski konumuna geri getirildi. Proje, bugüne kadar robot destekli en büyük bina taşıma operasyonu olarak kayıtlara geçti.



    Huayanli kompleksi, 1920–30’lu yıllarda inşa edilmiş ve şehirli orta sınıfının yaşam tarzını yansıtan shikumen mimarisi ile dikkat çekiyor. Bu mimari, Çin avlularını Batı tarzı sıra evlerle harmanlıyor. Bölgenin korunması gerektiği için yapı yıkılmak yerine geçici olarak taşındı. Altına inşa edilen yapı ise 53.000 metrekarelik alanı kapsayan çok katlı bir alışveriş merkezi, otopark ve metro bağlantı alanı olacak.



    432 robotla senkronize hareket



    Bu dev yapının taşınmasında, her biri yaklaşık 10 ton kaldırabilen 432 hidrolik “yürüyen” robot kullanıldı. Sensörlerle donatılan sistem, basınç, titreşim ve hizalama verilerini anlık izleyerek yapının dengede kalmasını sağladı. Tüm bu süreci, merkezi bir yapay zeka sistemi yönetti.



    Benzersiz operasyon: Yüzlerce robot, bir kent bloğunu farklı bir konuma taşıdı
    Robotlar yapıyı günde yaklaşık 10 metre hızla hareket ettirdi. İlk taşınma işlemi 2023 sonlarında başladı ve kompleks, yer altı kazısı için 48 metre batıya ve 46 metre kuzeye taşındı. Ardından, 19 Mayıs 2025’te geri taşınma süreci başlatıldı ve 7 Haziran’da bina yeniden orijinal temeline oturtuldu.



    Ayrıca Bkz.6 trilyon dolar değerinde dünyanın en büyük demir rezervi keşfedildi



    Taşınma sürecinde yalnızca taşıma robotları değil, 3D tarama teknolojisi, kendini yönlendiren delme robotları, binlerce metre uzunluğunda konveyör bant sistemleri ve toprak türlerini ayırt edebilen yapay zeka algoritmaları kullanıldı. Bu teknolojiler sayesinde toprak yapısı analiz edildi, çarpışma riskleri önlendi ve toprak taşıma rotaları milimetrik hassasiyetle planlandı.






    Kaynak:https://newatlas.com/architecture/shanghai-china-shikumen-huayanli-robots-relocated/







  • Bu çançinlordan korkulur.

  • turkelvis kullanıcısına yanıt
    'ÇanÇinÇok' tabirini asyalılar, özellikler çinliler kendilerine küfür olarak algılarlar. Amerikan filmlerinde yıllarda asyalıları aşağılamak için kullanılmış bir kalıptır. Türkiyede şaka olarak kullanılsa da asyalılar için baya ağır bir söylemdir. Olur da dışarıda bir asyalı ya da özellikle çinliye denk gelirseniz diye söylüyorum.

  • Bu binaların temeli toprağın derinliklerine bağlı değil mi ?, o yerle irtibatı nasıl kesmişler de altına robot koyacak boşluk oluşturmuşlar acaba, yerle irtibatı kesmeden havaya kaldırmak mümkün değil, hadi bina bloğunun kenarlarından yerle irtibatı kesmeyi başardınız da, bloğun ortasında bunu nasıl yapmışlar görmek isterdim, burada müthiş mühendislik var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kayamtky -- 11 Temmuz 2025; 14:26:16 >
  • Yıllarca çinli diyip dalga geçtik çocuklugumdan biliyorum. Şimdi süper güç oldular.

    Babamın gençliğinde ise korelilerenyardım etmiştik acinacak haldeydiler simdi durumlari ortada. Japonlari da amerika duduklemisti keza onlarinda hali meydanda. Ulan sikinti bizde mi anlamiyorum ki

  • 1930'larda o zamanki teknolojik seviyeyle yapılan bina kaydırma işini anımsattı. Neyse habere dönersek

    hem

    Alıntı

    metni:
    Yaklaşık 7.500 metrik ton ağırlığındaki ve 4.030 metrekarelik tarihi Huayanli bina kompleksi, altına çok katlı bir yer altı yapı inşa edilebilmesi amacıyla robotlar yardımıyla geçici olarak yerinden taşındı.

    denmiş, hem de

    Alıntı

    metni:
    Bu dev yapının taşınmasında, her biri yaklaşık 10 ton kaldırabilen 432 hidrolik “yürüyen” robot kullanıldı.

    denmiş. Bu da 10'ar tondan 4320 ton yapar. Ama yapı için yaklaşık 7500 ton demiş. Yani üç aşağı beş yukarı oynama olur ama aradaki fark çok. Yapının tamamının ağırlığı okup da parça parça mı taşımışlar acaba nasıl olmuş. Videoda gördüğüm kadarıyla yapıyı tek parça olarak taşımışlar.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.