Şimdi Ara

Çin, vanadyum akış enerji depoma tesislerinde bir rekor daha kırdı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
353
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Çin, vanadyum akış enerji depoma tesislerinde bir rekor daha kırdı
    Çin, dünyanın en büyük vanadyum redoks akış batarya (VRFB) projesinin inşasını tamamladı. Ülkenin önde gelen enerji kuruluşlarından China Huaneng Group’un arkasında olduğu bu dev tesis 200 MW/1 GWh kapasiteli enerji depolama sistemi ile 1 GW’lık güneş enerjisi santralini bir araya getiriyor. Proje, Çin'in enerji dönüşümünde kritik rol oynayacak uzun süreli ve büyük ölçekli depolama hedeflerinin simgesi haline geldi.



    Çin, geçtiğimiz aylarda bir başka vanadyum redoks akış batarya tesisini tamamlamıştı. O tesis de yine rekor kırmıştı. Yeni yapılan tesis ise “dünyanın en büyük” unvanını öncekinden devralıyor. Ancak bu bir son değil. Daha büyük tesisler Çin'de inşa edilirken Avrupa’da da 800 MW’lık çok daha büyük bir proje geliştiriliyor.



    Öte yandan toplamda 3,8 milyar yuan (yaklaşık 520 milyon dolar) yatırım yapılan nu yeni proje, 1.870 hektarlık geniş bir alana kurulmuş durumda. Tam kapasiteyle faaliyete geçtiğinde yılda 1,72 terawatt-saat (TWh) elektrik üretmesi ve 1,6 milyon tondan fazla karbon emisyonunu önlemesi bekleniyor. Proje, sadece bir batarya tesisi olmanın ötesinde, Çin’in ilk entegre “rüzgar+güneş+depolama+hidrojen” üssünün bir parçası olarak da dikkat çekiyor.



    Beş saat sürekli güç sağlayabiliyor



    Çin, vanadyum akış enerji depoma tesislerinde bir rekor daha kırdı
    VRFB sistemi, beş saat boyunca kesintisiz enerji deşarjı sağlayabiliyor. Bu özellik, özellikle yenilenebilir kaynakların kesintili üretim karakteristiğini dengelemek için büyük önem taşıyor. Şebeke iletim altyapısında darboğazlar yaşayan bölgelerde bu tür batarya sistemleri şebeke stabilizasyonu açısından kritik öneme sahip.



    Ayrıca Bkz.Hava sıkıştırma ile enerji depolama teknolojisi apartmanlara ve iş yerlerine geliyor



    Lityum-iyon bataryaların aksine vanadyum redoks akış bataryalar, enerji depolamak ve salmak için vanadyum iyonları içeren elektrolit çözeltiler kullanıyor. Bu teknoloji, yanıcı olmaması, 15 yılı aşkın çevrim ömrü, ve güç ile enerji kapasitesinin ayrı ayrı ölçeklenebilmesi gibi avantajlarıyla öne çıkıyor. Ancak yüksek ilk yatırım maliyeti ve düşük enerji yoğunluğu gibi sınırlamaları da bulunuyor.




    Kaynak:https://www.ess-news.com/2025/07/04/china-completes-worlds-largest-vanadium-flow-battery-plant/







  • "1,6 milyon tondan fazla karbon emisyonunu önlemesi bekleniyor."

    Elektrifikasyonda öyle bir yerdeyiz ki, hiçbir yenilenebilir kaynak emisyon falan önlemeyecek. İhtiyaç var ve ihtiyaç olan anda kullanılmak üzere tüm enerji enterkonnekte şebeke tarafından yutulacak gidecek. Bu santral ile şebekeye daha fazla güç verilebilirken artan elektrikli araçların da şarj edilmesi, klima kullanımının artması ile vs. önlenen karbon yok. Ha yerine kömür santrali yapılmadığı için önlüyor denebilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sis651 kullanıcısına yanıt
    Bu tür elektrik depolama tesisleri pik santrallerin yerini almak üzere tasarlanıyor.

    Elektrik normalde depolanamadığı için herkesin klima açtığı zamanlarda yada akşamları güneşin olmadığı zamanlar için genelde doğalgaz çevrim santralleri hazırda bekliyor ve devreye giriyor.

    Böylece talep karşılanıyor ve sorun çözülüyor ama bu santralleri hazırda bekletmek çok pahalı bir süreç onun yerine daha fazla güneş ve rüzgar yapalım birde böyle elektrik depolama yapalım diyip bunu hazırda bekletmek daha iyi bir çözüm.

    Tabii teknolojin ve kabiliyetin var ise.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • gun kullanıcısına yanıt

    Ben genel ifadeyi eleştirdim hocam. Şuanda buralarda planlanan tüm rüzgâr santrallerinin depolama ünitesi var. Ama depolama ile alakası olmayan santrallerin bile x miktarda karbon emisyonunu önleyeceği yazıyor. Tüketim de hızla artarken önleme falan yalan. Elektrikli araç kullanımı artıyor, klima kullanımı artıyor, evleri pavyon gibi aydınlatma artıyor. 😁 Otoparkın üstüne koyduğu güneş paneli x hanenin senelik elektrik tüketimini karşılayacakmış, x karbon salınımını engelleyecekmiş. Hâlâ elektriği o kadar temiz ki gönül rahatlığı ile kullanıyorum diyecek konumda değiliz. Etrafımızda belki olmasa bile şebekede hâlâ ciddi oranda kömür santrallerinden gelen elektronlar var. Şuan depolamaların devreye girmesini bekliyorum ben de sabırsızlıkla. Oradan bakalım nasıl sürprizler çıkacak. 😁


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nüfusun böyle Çin gibi fazla ise, halktan topladığın har(a)ç da fazla olur. Fazla paran olur yani. O yüzden böyle istediğin gibi harcarsın sağa sola, güzel gelişmeler yakalarsın.

  • Güvenlik Önlemleri vardır da, olurda patlarsa ne güzel olur

  • Adamlar atom karınca misali ürettikçe üretiyor.

    Biz gibi yan gelip yatmıyor.

    Geleceğin süper gücü olacaklar zaten.

  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.