|
34-35 yaşında odtü itü de yüksek mühendislikten mezun olmak çok şey katar mı? detayı okuyun lütfen.

-
-
Universite bitirmek her zaman ise yarar.Siz burdaki ergenleri dinlemeyin.Ben dgs ile hem aof iktisati bitirdim hemde bu sene elektrik muhendisligi son siniftayim .Universite okumayip iscimi olalim.Ayrica okumayip iyi yerlere gelenlerin orani milyonda birdir.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Ayrica okumayip iyi yerlere gelenlerin orani milyonda birdir
hangi gezegende yaşıyorsun? -
Tabi ki olur,ülkenin en önemli okullarindan bahsediyorsun.Yalniz mühendislikte diplomanin önemi olduğu gibi tecrübenin,iş bilmenin de önemi var.Ne kadar teorik bilgin olsa da pratikte iyi değilsen zorlanirsin.Hem okuyup çalışacaksan tamam ama cidden çok zor bir iş haberin olsun.
quote:
Orijinalden alıntı: wntd1903
hangi gezegende yaşıyorsun?
Bana gidipte buyuk ceolari ornek verme onlar zaten iyi universiteleri birakti.Bizim ergenler meslek lisesinden atilip kendilerini Bill Gates saniyor.
Aynen hocam. Çalışıp okumak gerek, yoksa sıfırdan tekrar okumak çok zor olur.. Aileden para almadan okumak gerek bundan sonrasında. -
Hayır, tabi ki üniversite okumak önemli, ama ben tekrar 2. üni okumaktan bahsediyorum.
Acaba avantaj sağlar mı yoksa zaman kaybı mı olur diye -
Yani sana şöyle söyleyeyim ben 30 yaşındayım,Celal Bayar üniversitesinde elektrik elektronik mühendisliği okuyorum,bu arada da çalışıyorum.Çocukluğumdan beri elektrik ve elektronik işleriyle iç içeyim.Sektörde pratik anlaminda mühendis kadar bilgim vardir neredeyse.Ama çalıştığım yerde mühendis 4.000-5.000 lira maaş alırken ben 1.800 lira alıyorum.Okumanin yaşı yok ama cidden çok zorluyor adamı.30-40 yaşlarında birçok insan tanidim okulda.Bir tanesi 38 yasinda yeni okula baslamis ve yeni evlenecek birisiydi.Nefes aldigin surece umut var unutma bunu.Daha iyisi olacaksa neden mucadele etmeyesin ki ? Bu hayata bir defa geliyorsun,cenabi Allah canını alana kadar imkan yettikçe her fırsatı değerlendirmeye bak
quote:
Orijinalden alıntı: Nike Tyson
quote:
Orijinalden alıntı: wntd1903
hangi gezegende yaşıyorsun?
Bana gidipte buyuk ceolari ornek verme onlar zaten iyi universiteleri birakti.Bizim ergenler meslek lisesinden atilip kendilerini Bill Gates saniyor.
-
Amin abi, eyvallah verdiğin bilgi için.
Teşekkür ederim, hakkımızda hayırlı olsun tabi biz de elimizden geleni yapalım. -
Türkiye'de yüksek lisans yapmanızın hiçbir yararı olmaz, sadece aile çevresinde gurur duyarlar o kadar. Bu yaşlarda yüksek lisansı hayatını değiştirmek için yapmalısın. Yani Amerika ya da Avrupa'ya yüksek lisansa kabul ettir kendini ve oralarda öğrenci olarak gidip çalışma izni çıkartarak çalışmaya başla ki hayatını değiştirebilmiş ol. Zaten 8-10 yıl tecrübeliysen iş bulmakta zorlanmazsın Amerika ve Avrupa'da.
Yüksek lisans ancak bu şekilde işe yarar dostum. Yani amaç değil araçtır sadece. Oralara yasal olarak gidebilmek için Yüksek Lisans'ı bir araç olarak kullanmalısın.
İşe girebilmek için 8-10 yıl tecrübe 95% etkilidir yurtdışında. Orada da yüksek lisansın olduğu için bir fark olmayacak sadece yüksek lisasn sayesinde yasal olarak oraya gidebilmenin yolunu yapmış olacaksın.
Umarım dediklerimi anlamışsındır.
Not: Lisans biter bitmez yurtdışına yüksesk lisansa gidenlere sesleniyorum. Ya simit satarsınız ya pizza dağıtırsınız 99%! tecrübenizi yapın sonra yüksek linsansa gidin ki bir iş bulabilesiniz.
Not 2: Çok az miktarda nerdeyse 1%'i tecrübe olmadan da iş bulabiliyor ama dediğim gibi 100 kişiden sadece 1 tanesi bakın, 2 kişi değil yani. Ama tecrübeniz varsa yüksek lisans yaparken rahatlıkla iş bulursunuz ki bu oran da 50%'dir.
Not 3: Yüksek Lisans'ımı yaptığım için Amerika'da Seven Eleven'dan her ay 7 tane kahve hakkım var ücretsiz :) yani iş miş önemli değil sadece bedava kahve içeyim derseniz işe yarar yüksek linsans, onun dışında tecrübe 95% daha önemli hangi ülkede olursanız olun.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sensaura -- 4 Ağustos 2025; 15:36:1 >
-
Türkiye’de hiçbir yararı olmaz demek doğru değil. En azından mühendislik tarafında fazladan tecrübe yılı sayılıyor. Daha erken terfi, daha erken maaş artışı anlamına geliyor. Ayrıca yurtdışında baktığım neredeyse her 10+ tecrübe yılı istenen pozisyonlarda minimum yüksek mezunu isteniyor. Mühendislik harici diğer mesleklerde nasıldır bilemiyorum tabi.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Hocam hiçbir yararı olmaz diye tekrarlıyorum. Ben milyarder iş adamlarıyla yakından çalışan bir insanım. Kimse kimsenin ne mezunu olduğunu sormuyor bile. 17 yıldır çalışıyorum dünyanın çeşitli yerlerinde, daha kimse diplomamı istemedi. Kimse kimseyi yüksek lisansı var diye yükseltmiyor. İşleri yürütebilmesine göre yükseltiyor. Yani yüksek lisansın olması sana bir değer katmadıysa hiçbir işe yaramaz, direk sıfır yani.
Aynı anda 4-5 projeyi yürütebiliyor musun? Sorunları kendi kendine halledebiliyor musun? Firmaya yıllık bazda ne kar ettirdin, ne kazandırdın? İş verenlerden laf getiriyor musun firmana yoksa senden memnunlar mı? Bunları yaptıktan sonra lise mezunu musun yoksa doktoran mı var umurlarında değil bak 0.5% bile ilgilenmiyorlar eğitiminle.
Hatta en son girdiğim işte CV falan bile almadılar, veriyim dedim, senden CV mi isteyeceğim dedi şimdiki patronum :D ya nerde okudun, Türkiye'de mi okudun yoksda Amerika'da mı okudun? Kaç sertifikan var falan insan bi sorar de mi? Sadece neden her izinde Türkiye'ye gittiğimi merak edip sordular en fazla, ben Türküm bilmiyor musunuz dedim :D
Başka hiçbirşey sordukları yok. Kaldı ki kıyaslamak için yazıyorum, bana verdikleri 2 projenin toplam bedeli $300 milyon dolar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sensaura -- 4 Ağustos 2025; 16:18:19 >
-
Tamam hocam ben de zaten Türkiye’de faydası olan kısmını söyledim. Bir sonraki yıl kazanacağın parayı yüksek bitirdiysen eğer bir yıl erkenden kazanmaya başlıyorsun. Onun haricinde bir faydasını ben de görmedim. Mühendislik yapan kurumsal firmalarda yüksek +1 yıl, doktora +2 yıl tecrübe yılı sayılıyor yerine göre. Daha fazla sayan da vardır.
İşte hocam 8 yıl ile 10 yılın tecrübe olarak bir farkı yok özelde, sen devlet için diyorsan hani belki prim gün sayısı, ek göstergesi falan farkedebilir, ama heleki özel sektör inşaat projelerinde hak getire. Hatta doktora yaparsan herhangi bir inşaat projesinde çalışabilmen mucizedir, ancak 1-2 ay danışman olarak belki.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sensaura -- 4 Ağustos 2025; 16:17:8 > -
Özelde de farkediyor hocam, özellikle savunma sanayi için söyleyebilirim. 7. yılda kıdem alıyorsan bu kıdemi yüksek yaptığın takdirde 6. yılda alabiliyorsun. Haliyle kıdem artışıyla maaşın da %20 artabiliyor. Sonuç olarak savunma sanayide aynı firmada aynı işi yapan yüksek bitiren bir mühendis, bitirmeyene göre daha erkenden daha fazla maaş almaya başlıyor. Bu mutlak bir faydadır. Tartışılacak bir yanı yok açıkçası.
hangi alanda YL olduğuna göre zam vermemezlik var mı
Güzel soru. Bilmiyorum.
bu olayı sadece ssde gördüm. baska hicbiyerde görmedim ilginc bi sekilde
-
Hocam o zaman Türkiye'nin neden gerilediği belli. Bu yanlış bir sistem. Kağıt üzerindeki şeylere göre kıdem almak falan çok yanlış. Reelde ne üretilmiş ne katkı sağlanmış gerçi bunu değerlendirebilecek bir müdür falan da yok ki Türkiye'deki firmalarda. Amerika'daki rekabetçi ortam Türkiye'dekinin tam 10 katı bak hocam. Amerika'da Lise mezunu ile doktora yapmış insanın iş veren gözünde hiçbir farkı yok.
Bir işe girerken mesela rezidans binası işi var diyelim; o işi daha önce 3 yıl yapmış bir lise mezununu, o işte değil de mesela AVM projesinde 10 yıl çalışmış bir yüksek lisans mezununa tercih ediyorlar. Amerika'ya gelecek olan arkadaşlar buna çok dikkat etsinler.
Ha Türkiye'deki sistem evet yanlış ama Amerika'daki sistem de çok yanlış bence.
Türkiye'de kağıt üzerindeki şeylere önem vererek yanlış yapıyorlar :)
Amerika'da düz mantık şeylere önem verip yanlış yapıyorlar :)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sensaura -- 4 Ağustos 2025; 16:50:40 >
Benzer içerikler
- muska açılırsa ne olur
- tatlı yiyince midem bulanıyor neden
- kalp krizi otopsisi nasıl yapılır
- sarımsak yutan yorumları
- kıza ilk tanışma mesajı
- dünyanın en büyük vinci
- prompt mühendisliği
- elektrikli bebek arabası
- sodyum iyon batarya
- en ilginç rekorlar
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X