Şimdi Ara

Trafosuz adaptör devresi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
23
Cevap
0
Favori
3.325
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Bir devre yaptım. Devre 5 veya 12 volt ile çalışmakta. Ve bu devreyi şebekeye bağlayıp çalıştırmam gerekiyor.Kendim için eski bir sarj cihazının kartını söküp güç kaynağını hallettim.
    Bir kaç arkadaşım da bu devreden istiyor ama şarj aleti sökmekle uğraşmak istemiyorlar. Ayrıca 2 kart halinde olacağı için de kötü görünüyor. Bende 2 kartı tek kartta birleştirmeyi düşünüyorum.
    Asıl meseleye gelecek olursak:
    Trafosuz 220AC'yi 5 veya 12V DC'ye düşüren devre lazım.
    İnternette bu konuda çok devre şeması var ama bu devrelere pek güvenedim. Çünkü çoğu yabancı kaynak ve ingilizcem iyi değil. Ayrıca bu devreler gerilimi direnç ile düşürdüğü içinçektiği akım değişken yüklerde sorun çıkarabiliyormuş. Ve benim devreminde akımı değişmekte. Bazen 10mA bazen de 50mA çekiyor.

Önerebileceğiniz bir devre varmı?
    Devre günlerce çalışacağından dolayı doğru devreyi yapmak istiyorum.
    Bu tür bir devre yapıpta tecrübesi olanlardan yardım bekliyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Meraktan soruyorum niçin adaptör kullanmıyorsunuz

• quote:

Orijinalden alıntı: Kromatit

Meraktan soruyorum niçin adaptör kullanmıyorsunuz

Adaptör büyük geliyor. Ve ayrı parçalardan oluşmaşı iyi gelmiyor bana. Tümünün tek bir kartta olmasını istiyorum.

• ebayda var hem 5v hem de 12v çıkış var aynı anda

http://pages.ebay.com/link/?nav=item.view&id=311348022000&alt=web

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi stone2003 -- 15 Ağustos 2015; 1:41:43 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • stone2003 S kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler ilgilendiğiniz için. Tanesi en az 6 TL'ye geliyor
    Burdan 5 TL'ye şarj cihazı alıpta yapardım ama devreyi kendim çizip tecrübe edinmek istiyorum. O linkteki devrelerin şemasını bulamıyorum

• Yapmanız gereken trafosuz 220 voltu düşük gerilime çeviren uygun güçteki devrenin çıkışına istediğiniz voltajda o akımı karşılayacak güçte zener ve seri akım sınırlama direnci eklemek. Bu durumda devrenizde de telefon şarj adaptörlerinden farklı olarak şebeke potansiyeli olur yani elle yada ıslak ortamda kullanılıyorsa çarpılırsınız. Diğer seçenekte sık kullandığınız adaptörü parçalayıp şemasını çıkartıp trafo kondansatör yarıiletkenlerini alıp kendi tasarladığınız pcb ye entegre etmek.
  • Emre senin yaptığın devre alkış ile role kontrolü değil miydi. Bu devre için böyle bir besleme yı bende düşündüm fakat şebekedeki parazit devrenin stabil çalışmasına etki etmezmi

• Sozuak S kullanıcısına yanıt
    Dediğiniz dirençli ve zenerli devreler çektiği akım sabit olmayan yüklerde tehlikeli olabiliyormuş.
    Zaten söktüğüm bir şarj cihazı var. En son çare onun şemasını çıkartıcam. Ama mesela üstünde kücük trafoya benzer bir şey var. Üzerinde hiç değer olmadığı kopyalayabilir miyim bilmiyorum. Ama deniycem.

• isterseniz yukarıdaki devreyi kullanabilirsiniz. Bu devreden max 100mA akım çekebilirsiniz. Eğer devreden daha fazla akım çekmek istiyorsanız "1W" yazan devre elemanlarının değerlerini daha yüksek alın.

yada

yukarıdaki gibi bir devre yapın direncin değerini 470k 5w olarak değiştirin. devrenin çıkışına ihtiyacınıza göre 7812 (12V için), 7805 (5v için), 7803(3v için) takabilirsiniz.

kolay gelsin.

• Merhabalar. Eğer şu sağda solda satılan, şarjlı tıraş makinelerinden bir tane alabilirsen içindeki pil şarj devresini rahatlıkla çizebilirsin, içindeki trafo oldukça küçük, sadece trafo ve köprü diyot var , trafonun boyutu yaklaşık 2 cm x 2 cm x 2 cm. Çıkışı 6 volt civarında. Eğer yüksak akımlara ihtiyaç duymuyorsan kullanabilirsin. Bundan küçükleri de var. Maliyet önemliyse tabi orasını bilemem sadece fikir verebilmek açısından söylüyorum. Vaktim olursa elektronik ansiklopedilerime bakıp bulmaya çalışırım.
    Linkteki trafoların daha küçükleri de var, bulabilirsin belki.

http://www.alibaba.com/product-detail/OEM-ODM-accepted-PCB-mounted-EI30_60195561482.html

• Birincisi zenerli devreler tehlikeli değildir sıklıkla kullanılır

İkincisi trafosuz devreler şebeke voltajını yalıtmaz

Üçüncüsü şarj cihazları trafoludur o nedenle çarpılma olasılığı yoktur (hatalı müdahale vb hariç)

Dördüncüsü size trafoyu kopyalayın demedim. Şarj cihazının şemasını kendi kartınıza aktarıp trafoyu da söküp kullanın böylelikle tek kartla işi halledersiniz dedim.
  • yolcu27 Y kullanıcısına yanıt
    Evet o devre için yapıyorum. Bi kaç tane olasılık çıktı onlardan bir tanesini yapıcam.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi E.M.R -- 15 Ağustos 2015; 16:48:29 >
  • maxhacker M kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler. Üstteki link daha iyi gibi ilk fırsatta deniycem.

• notimportantali N kullanıcısına yanıt
    Sağolun hocam. Linkteki trafolar da iyi bir seçenek. Linktekilerin gücü bile fazla bana. O,5watt olsa bile yeter bana. Karaköyü dolaşıcam illaki daha küçüğünü bulurum.

• Sozuak S kullanıcısına yanıt
    En başta demek istediğinizi anladım zaten. Güç kaynağından bir tane lazım olsa, kartı kopyalar, üstündeki elemanları da orjinalden kopyasına taşırdım.
    Ama bu şarj cihazı devresinden 5-6 tane lazım. 6 tane kopya yapıp orjinaldeki elemanların aynısından alıp yapmayı düşünüyorum. Elemanların değerini bilmeliyim ki kopyalarını yapayım. Size bu nedenle trafonun değerini sordum. Diğer elemanların değeri belli zaten.

• Trafoyu yapamazsınız imkansız değil ama maddi olarak külfetli, doğru değerde trafo çekirdeği bulmak zor. O nedenle aynı şarj aletinden 5-6 tane alın sonra devresini kopyalayın trafo gibi bulunmayan elemanları da orijinal cihazdan söküp kendi devrenize aktarın. Gerekirse elemanları da oradan söküp kullanın zor bir iş değil devre de karışık değil zaten.
  • Tekrardan merhabalar
    Öncelikle herkese teşekkürler.
    Bir kaç gündür uğraşıyorum.
    İlk önce maxhacker'in verdiği linklerden şunun malzemerini aldım.
    http://www.google.com.t...CoID9qscCFcnWGgod3AgMaQ

Ama malzemeler çok büyük. Belki biraz daha küçüğünü bulurum ama yine benim için büyük olacaktır.
    Belki bu linktekini de deneyebilirim.http://www.google.com.t...CoID9qscCFcnWGgod3AgMaQ

Dün akşam evde bi adaptör buldum. Daha önce sökmüşüm ama aklıma gelmedi nedense. Önceden sökmemimin nedeni ise çalışmıyordu. Lehimlerini yeniledim çalışıyor. Bu adaptörü çoğaltırsam işimi görücek gibi. Tabi üzerindeki malzemelerin aynısından bulabilirsem. Elemanların değerleri yazmakta zaten. Ama transistör ve mavi eleman biraz tedirgin etti.
    Devre şemasını da çıkartıcam. Benim işime yaramasa bile şema başkasına yarayabilir.

Şimdilik bu kadar. Gelişme olursa haber veririm. Çalıstığım için biraz geç olabilir.

Trafosuz adaptör devresi

Trafosuz adaptör devresi

Trafosuz adaptör devresi

• Transistörün kodu kaç?
    C945 de çok kullanılıyor bu tarz şeylerde. C945 kullanmışlarsa piyasada bulabilirsiniz.
    Veya uydu alıcı veya dvd player besleme kartı temin edip onu kullanmayı deneyin. Aynı kart üzerinde hem 5 volt hem de 12 volt çıkışı olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 19 Ağustos 2015; 12:03:45 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • şehir şebekesinden çok fazla akım çekmeyecek iseniz devreyi daha da küçültebilirsiniz.
    - DB107 DB107S gibi SMD patte 1000v 1A e kadar dayanabilen köprü diyotlar var bunları kullanabilir siniz.
    - yine kondansatör için smd pakette katı hal kondansatörleri vardır.
    - direçler için ise yime smd pakette 10w a kadar dayanabilen direçler vardır.

kolay gelsin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: maxhacker

şehir şebekesinden çok fazla akım çekmeyecek iseniz devreyi daha da küçültebilirsiniz.
    - DB107 DB107S gibi SMD patte 1000v 1A e kadar dayanabilen köprü diyotlar var bunları kullanabilir siniz.
    - yine kondansatör için smd pakette katı hal kondansatörleri vardır.
    - direçler için ise yime smd pakette 10w a kadar dayanabilen direçler vardır.

kolay gelsin.

Peki smd paketleri kullanırsam tahmini ne kadar küçük olur. Yukarda şarj cihazı devresinin resmini koydum. Bunun kadar küçük olur mu? Boyutu yaklaşık 3.5cm x 3cm.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.