Şimdi Ara

Sevim Gözay - Utanç Yılları 80ler....

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
2.647
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Utanç yılları
    2007-03-07 18:17:43
    Düşünün, devir 80’ler… Madonna gene Madonna ama Michael Jackson zenciydi! Dahası, George Michael halka açık bir tuvalette seks yaparken yakalanmamıştı ve genç kızların sevgilisiydi (benim de).

    Ayrıca bütün dünya kadınları, “Aerobic” yapar ve Jane Fonda üniforması giyerdi: Uzun tayt üstüne mayo, ayaklarda “tozluk”, alınlarda ise olmazsa olmaz “bant”lar!

    Özellikle, otuzlu yaşlarını süren bizim kuşak için, yeni yetme zamanlardan kalma birkaç kare fotoğraf, “soğuk duş” etkisi yaratmaya yeter!

    Yeşilçam’ın yıldızları da zedelemiştir zamanın estetik formasyonunu.

    Bir Serpil Çakmaklı mesela… Şakaklarını gerdirerek tepesinde toplayıp, “kelebek toka”yla sıkıştırdığı kıvırcık saçları dün gibi aklımda! Botoks ve kaş astırmanın atası sayılabilir hatta bu saç modeli!

    Havuz, deniz sahneleri ise ayrı bir âlem… Serpil Çakmaklı, bikinisinin alt parçasını yanlardan beline kadar çekmeden ayağını bile sokmazdı suya. Saçlar gene aynı ve yüzünde hep o “her kuşun eti yenmez” bakışı.

    Doğaldır ki sokaklar, alın bantlarının altından ters ters bakan kızlarla, deniz kenarları ise, bikini altını leğen kemiğinin üstüne asan kızlarla doluydu!

    Hülya Avşar’ın stili daha bir sevimliydi gene de… Uzun “kloş etek”lerin üstüne “vatka”lı bluzlar giyip, belini bir karış genişliğinde kemerle sıkardı. Bu kılığa bürünüp kaç doğum günü ve “çay partisi”ne gittiğimi hatırlayınca, ağlamamak için zor tutuyorum kendimi!

    Sokak modası ise tek kelimeyle acınacak haldeydi: “Vakko” dışında marka mevhumunun olmadığı zamanlardan söz ediyoruz… Yüksek belli “kot” pantolonların içine “şetlant” kazak sokmak, neredeyse şıklık göstergesiydi! Bu “baklava desen”li şetlantlar, arkadaş arasında rekabet konusuydu hatta: Bende beş tane, bende sekiz tane, bende her rengi var, vs.

    Gene bir başka felaket, kızlar arasında “yılbaşı kıyafeti” mertebesindeki, kırmızı deri kravatlardı. Yakası iki düğme açılan beyaz okul gömleği üstüne takılan bu kravatın, erkeklerin başını döndürdüğüne inananlar bile vardı! Tabii kombinin tamamlanması, ancak ve ancak… dizüstü, siyah deri (ne derisi, bildiğimiz vinleks) bir etekti.

    Daha da fenası, erkeklerin denize girmek için, “slip” dışında seçeneği yoktu! Plajlar, ucuz porno filmlerin açılış sahnesi atmosferindeydi (Belki de o yüzden, kızlar arasında Serpil Çakmaklı bakışı o kadar yaygındı).

    Plaj deyince… En prestijli yaz, Kumburgaz’da yaşanırdı. Kumburgaz’da yazlığı olmayan her ailede ise (sesli veya sessiz), bu yokluktan kompleks duyulurdu.

    Aynı zamanda “video” çılgınlığı yıllarıdır 80’ler… Video’su olanlar olmayanları, evde video izlemeye çağırırlardı. Film değil, video izlemek… dikkatinizi çekerim.

    Benzer şekilde, müzikle ilgili sorulara da “ben yabancı dinliyorum” ya da “slov seviyorum” cevapları popülerdi!

    Sonuç olarak, ciddi bir travmaydı 80’ler… O yılları atlatan herkese selamlarımı yolluyor ve geçmiş olsun diyorum.















    80'ler sözlüğü:



    Yukarıdaki metinde geçen, kimi rafa kalkmış veya hayatımızdan çıkmış kavramların anlamları aşağıda. Özellikle 80 ve sonrası doğan kuşaklar için ibret verici bilgiler içerdiğini düşünüyorum.

    — Vatka: Yarım ay şeklinde bir yastıkçık. Gömlek ve bluzların omuz içlerine yerleştirilir ve bu sayede geniş-dik omuzlara kavuşulurdu. Teknoloji ilerleyince bunların “cırt cırt”lısı çıktı. 80’lerde her şeye vatka takmak mümkündü ve bol bol kullanıldı.

    — Şetlant: 80’lerde giyilen bir tür kazak… Yün veya pamuklu iplikten dokunmuştur. Basenlere kadar inen etek ve kol ağızları, dört parmak genişliğinde lastik şeklinde örülmüştür. Çeşitli renklerde baklava deseni ile bezenmiştir. 80’lere damgasını vuran bu giysinin yaygınlaşmasında, Yeşilçam aktörlerinin etkisi de büyüktür.

    — Baklava desen: İsmini yerel bir tatlıdan alan örgü çeşidi... Bkz: Türkan Şoray kirpiği. Şetlant kazaklar sayesinde 80’lerin en prestijli kıyafeti, baklava desenli olanlardı.

    — Kot: Eskiden Amerikalı işçilerin çalışırken giymesi için üretilmiş yıpranmaz kumaş. Bu kumaştan üretilen, yaz-kış kullanılabilen pantolonlar, sonradan gençler arasında da çok tutuldu. “Jean” kavramının olmadığı 80’lerde ise, halk dilinde “kot pantolon” adıyla anılırdı.

    — Vakko: 80’lerde zenginlerin alışveriş yaptığı ünlü butik. Yeşilçam’da, kariyer sahibi kadın karakterler Vakko’da tezgâhtar olarak canlandırılırdı.

    — Kloş etek: Daire şeklinde bir kumaşın ortasına bel ölçüsünde bir delik açılarak elde edilen bir tür etek. Boyu, diz ve bilek arasındadır. Kalın kemerle kullanılır.

    — Kelebek toka: Alın kırışıklıkları ve mimik çizgilerini yok etmeye yarayan saç aksesuarı. Doğru kullanıldığında kaşları yukarı kaldırarak, yüze çekici, dişi bir ifade verir.

    — Alın bandı: Renkli iplikten örülmüş, alın süsü. Farklı kalınlıklarda olanları vardır. 80’lerde kadınlar, kıyafeti tamamlamak için bu bantları kullanırlardı. Havlu kumaştan üretilenleri de vardır. Bkz: Aerobic.

    — Aerobic: 80’lerde, zayıflamak isteyen kadınların özel bir kıyafetle yaptığı bir tür spor. Müzik eşliğinde yapılan hareketler, giyilen tayt ve mayonun da etkisiyle “estetik” olduğu varsayılan bir görüntü oluştururdu. Bkz: Fantezi.

    — Tozluk: 80’lerde Aerobic yaparken kullanılan örgüden çizme. Topuk altından başlayıp, bileklerin biraz üzerine kadar uzanır. Spordaki sakatlanmalara karşı koruduğu rivayet edilir.

    — Çay partisi: Yeşilçam’da dejenere zenginlerin müzik eşliğinde yaptığı garip hareketler, halkın “dans” hakkında kötü fikirlere kapılmasını sağlamıştı. Bu filmler yüzünden “parti” kavramı, “uyuşturucu batağı” ile eş anlamlı hale gelmişti. Bu nedenle gençler arasında yapılan müzikli eğlencelerin kod adı “çay partisi” olarak değiştirilmişti.

    — Slip: 80’lerde erkeklerin, iyi kötü çirkin demeden giydiği deniz giysisi. “Kız tavlamak” ve “manita yapmak” için grup halinde plajlara akan erkekler, sliplerine aldırmadan kızlara yaklaşıp, “konuşabilir miyiz?” derlerdi. Genellikle o meşhur Serpil Çakmaklı bakışı olurdu, kızların cevabı.

    — Kumburgaz: 80’lerin Puket adası. Disko’ları ve yaz aşklarıyla meşhur, dillere destan bir yeryüzü cenneti (!)




    http://www.habernokta.com/yazardetay.php?id=47







  • Yaklaşık 5 yıldır 80ler üzerinden prim yapmak popüler oldu. Büyük ilgi görüyor bir de. 80 leri görmemiş 90lar çocukları bile atıp tutmaya başladı yok 80ler şöyle iyiydi böyle iyiydi diye. Dünya tarihinin en ilginç on yılı olarak kalacaktır yine de 80ler. Ne mutlu o yılları gerçekten yaşayana.
  • kesinlikle dost ne mutlu biz azda olsa yaşadık..
  • 99 luyum ama 80 ler başkaydı be Unkapanında az mı sesimizi duyurmaya çalıştık

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.