Şimdi Ara

Ses hızında hareket eden araçların sesleri (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
42
Cevap
0
Favori
4.443
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  Ses hızında hareket eden araçların sesleri


    Burada da yukarıda sorulan araba ışık hızında giderse sorusunu yanıtlayalım.
    Bir maddenin ışık hızında giderken fiziksel formunu koruduğu varsayalım.
    Bu aracın lambasından çıkan ışık parçacığı 300.000 km/s ile ileri fırlayacak.
    ANcak araç 360.000km/s ile ilerlediği iin ışık yayılım gösterene kadar araç o foton taneciğini 1 saniye sonra 60.000km geride bırakacak.
    Aynı mantıkla her soruyu çözebilirsiniz.Temel mantık gözlemci olmak ve ışığın 300.000 km hız ile gittiği gerçeğini bilmek.Bağıl hız falan etkilli olmaz. Bu bir sabittir.
    Bu arada anam beni ressam olarak doğurmuş ama sonradan böyle olmuşum.




  • Cisim Kutlesi ve hacmi olandir
    Bagil hiz Ses ve isikta uygulanamaz cunku sadece cisimler bagil hiza tabidir
    Ses titresimlerin insan kulagi tarafidan algilanmasiyla beyinde olusur

    Bir Ucak ses hizindan Hizli gidiorsa sesin bir cisim olmadigini dusunursek 1.02mach(ses hizi birimi mach tir) giden bir cisim saniyede 0.02 mach geride Sesi birakarak uzaklasmasini sabit hizda seyri boyunca surdurur.
    Ses titresimleri Deniz ve benzeri emme ozelligi olan (hercismin emme katsayisi vardir) cisimler tarafindan yok edilir ya da yeterli emme (absorbe) yapilmassa yanki olusur.

    Yer kuredeki X Noktasi referans alindiginda Insan Once ucagi Sonra sesi algilar.


    Isikta da Ayni olay gecerlidir. Cunku isik bir cisim degildir.
  • Bir dakika yaaa krushmut haklı galiba ben onun anlatmak istediğini anlamamışım okuyarak, şimdi burada arkadaşım onun anlatmak istediklerini sesli anlatınca olayı anladım, gerçekten de ses hızında araç giderken mutlak sessizlik oluyordur, tabii eğer motor arkadaysa. Yanılmışım ben.

    Ama cevap soruyu yarattı gibi bir şey oldu, Dünya üzerinde ses nasıl batıdan doğuya gidiyor o zaman? Bunu çözemedik işte.



     Ses hızında hareket eden araçların sesleri



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TRCaPiTaL -- 23 Ekim 2005, 1:53:44 >
  • Dunyanın Donme hızıyla Hıcbır alakası yok Dostum sadece yer kure degıl atmosferde donuyor yane Aynı mantıkla hıc bızım batıya ucamamız gerekıyor.

    (eger atmosfer tabakaları donmeseydı su ustenın uzerınde ozone tabakası delıgı daha buyuk demek sacma olurdu)

    Ses havayı kullanır dostum bak yukarıda anlattım
  • Bilim Teknik Dergisi internet sitesinden alıntıdır.http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/index.php?kategori_id=4&soru_id=2300
    Merhaba. Sesten hızlı giden trenler veya uçaklarda hiç ses duyuluyor mu? Sesten hızlı gittiklerine göre çıkardıkları sesleri arkalarında bırakmaları gerekmez mi?

    Elbette duyulur. Bir aracın sesten hızlı gitmesi sadece, arkasında oluşan seslerin kendisine yetişip içindekileri etkileyememesi anlamına geliyor. Yoksa; bir kere aracın kapalı hacmi içinde oluşan ses dalgaları, yankılanmalar dahil, aracın hareketinden bağımsız, olağan davranışlarını sergilerler. Çünkü bu dalgaların üzerinde çalıştığı ortam, aracın kapalı hacmi içindeki havadır ve bu hava, araca göre hareket etmemekte, araçla birlikte taşınmaktadır.
    Öte yandan bu aracın içindekiler, aracın dışında oluşan ses dalgalarından da etkilenebilirler. Örneğin aşağıdaki şemada; sesten yüksek bir v hızıyla, doğrusal bir x ekseni boyunca hareket eden bir aracın, t=0 anından başlayarak, izleyen saniyelerde hangi konumlarda olacağı noktalarla işaretlenmiş bulunuyor. Bu noktalar merkez alınarak çizilmiş bulunan kürelerin yarıçapları, ses hızına eşit (R=Vs) olsun.

    Soru şu: Araç herhangi bir t anında, yani x=t.v konumunda iken; dıştan gelen hangi ses dalgalarının etkisi altında olur?
    Yanıt da şu: x=t.v konumunu merkez alan vs yarıçaplı küre içerisinde, bir önceki saniyede, yani t-1 anında oluşmuş bulunan tüm ses dalgalarının...
    Üzerinde biraz düşünürseniz sanırım hak vereceksiniz.
    Vural Altın




  • sayın krushmut malesef söyledikleriniz tamamı ile yanlış. çünkü şu an ki bilgilerimizle daha henüz anlaşılamamaış olan çok hayret verici bir gerçek vardır. o da ışığın hızının evrensel bir sabit oluşudur. bu da demek oluyor ki siz ne kadar hızlı giderseniz gidin ki ışığın hızına hiçbir şey erişemez (e=mc2) veya ondan daha hızlı gidemez, ışık size göre aynı hızla yayılmaya devam eder. yani hızların toplamı veya farkı kuralı burada ışık için çöküyor. bu deneylerle kanıtlanmış bir olaydır.


    quote:

    Orijinalden alıntı: krushmut

     Ses hızında hareket eden araçların sesleri


    Burada da yukarıda sorulan araba ışık hızında giderse sorusunu yanıtlayalım.
    Bir maddenin ışık hızında giderken fiziksel formunu koruduğu varsayalım.
    Bu aracın lambasından çıkan ışık parçacığı 300.000 km/s ile ileri fırlayacak.
    ANcak araç 360.000km/s ile ilerlediği iin ışık yayılım gösterene kadar araç o foton taneciğini 1 saniye sonra 60.000km geride bırakacak.
    Aynı mantıkla her soruyu çözebilirsiniz.Temel mantık gözlemci olmak ve ışığın 300.000 km hız ile gittiği gerçeğini bilmek.Bağıl hız falan etkilli olmaz. Bu bir sabittir.
    Bu arada anam beni ressam olarak doğurmuş ama sonradan böyle olmuşum.




  • 5 yıllık konuyu bulup nasıl mesaj yazıyorsunuz
  • açıldığı tarihe bakın
  • Yemişim tarihi , hadi bende bir soru ekleyeyim..

    Bir araç ses hızına ulaştığında bulunduğu ortamda bulunan sesi ses hızında gittiği sürece duyar mı?

    Buda sonic patlama sırasında çıkan sesi eğer ışık hızını geçmeyipte o hızda sabit kalırsa devamlı duyması anlamına gelir mi?
  • Bir insan ses hızında koşarsa sonic patlamadan dolayı ölür mü?
  • 1 milyon yapsan da farlar aydınlatır emin olabilirsiniz. Otomobil ile 100 KM/s ile giderken sunrooftan dışarı uzanıp(o hızda ağzını açsan kapatamazsın orası ayrı bi konu ) ileriye 100 KM/s ile bir taş fırlattığınızı farzedin. (Yer çekimi ve havanın sürtünme kuvvetinin olmadığını varsayarsak taş havada 200 KM/s hızla ilerler.)
  • ışık hızında giderken Zeki Müren'de bizi görebilir mi ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Lacrima

    peki ışık hızıyla giderken farları açarsan ne olur?


    einstein'ın bir kitabında ışık bağlı bir cihazı ışık hızında hareket ettiriğimizi düşündüğümüzde görüntünün sanki arkadan çizgi halinde gittiğini göreceğimizi düşünebilirsiniz ama araçtaki kişiye göre hiç bir farklılık olmayacaktır.

    ve benim fikrime göre bi aracın ya da cisimin ışık enerjisine ulaşması imkansız. çünkü ışık enerjisine ulaşması için madenin enerji olması gerek. İşte bu yüzden hiç bir şey ışık hızına ulaşamayacak..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Lacrima

    peki ışık hızıyla giderken farları açarsan ne olur?


    han soloyla chewbacca ya sor.
  • Peki bu olay nedir?
     Ses hızında hareket eden araçların sesleri
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DarMaNietz

    Peki bu olay nedir?
     Ses hızında hareket eden araçların sesleri



    Sonic patlama bu sanırım şu ses duvarının aşılması zımbırtısı
  • Dünyanın motoru mu var ki, dönerken sesini duyalım
  • ses hızı ile ışık hızını kıyaslamamak gerekir. ses hızı hali hazırda aşılabilen atmosfer içinde ses dalgalarının yayılması ile ilgili bir olay. sonuçta vakumlu ortamda ses zaten yayılamıyor. ama ışık hızı evrensel bir sabit arkadaşlar. einstein ın e=mc2 formülünden de göreceğimiz gibi ışık hızında gitmek zaten imkansız (madde için).
    laboratuar ortamlarda ışığın hızı saatte birkaç metreye kadar yavaşlatılabildi o başka.
    aynı zamanda ışık hızı vakumlu ortamda sabittir. (300.000km/sn). örneğin suda veya başka bir ortamda yavaşlar.
    burada einstein ın sözünü ettiği olay ışıktan hızlı mesaj iletilemeyeceği olayıdır. örneğin siz bir makina yapıp bu makineden çıkan elektro manyetik dalgalarla, parçacıklarla veya herhangi birşeyle. alıcı denilen başka bir cihaza mesaj iletemezsiniz.çünkü hiçbir parçacık vs. ışıktan hızlı gidemiyor zaten.
    ışıktan hızlı mesaj gönderebilme olayında büyükbaba paradoksu işin içine giriyor.
    ek bilgi olarak einstein ın görecelik kuramına göre , hareket eden cisimler için;
    -hareket ettiği yönde madde büzülme yaşar, boyu kısalır
    -maddenin kütlesi artar, hacmi azalır.
    -madde için zaman yavaşlar. ancak bunlar bizim farkedemeyeceğimiz kadar küçük değişimlerdir.
    ta ki ışık hızına yakın hızlarda bu değişimler gözle görülür , ölçülür seviyeye gelir.
    bana en ilginç gelen de zamanın yavaşlamasıdır. örneğin ışık hızına yakın hızlara ulaşabilen bir aracın içindeyseniz, artık zaman sizin için hareketsiz birine göre daha yavaş akar. ancak aracın içindekiler bunun farkına varamazlar. onlar için fark edilir değişim yoktur. çünkü aracı ve içindekileri oluşturan atomların saatleri de yavaş çalışmaya başlar. atıyorum araçtaki bir atomun bir elektronu çekirdek etrafında saniyede 1 milyon tur atıyorsa artık 500.000 tur atıyordur.
    aracın içinde uzayda 10 yıl boyunca ışık hızına yakın hızlarda dolaştınız diyelim. sizinle aynı yaşta olan arkadaşınız da dünyada işine gücüne devam ediyor. dünyada 10 yıl geçti ve siz geldiniz. başlangıçta 20 yaşında olan arkadaşınız 30 yaşına gelmiş , ama o da ne siz 25 yaşında gösteriyorsunuz hala. :)
    genç kalmanın bir yolu da bu ...




  • eğer araç içindeki seslerden bahsediyosanız duyulur, çünkü kabin içindeki hava içinde ses kendi hızında yayılmaya devam eder. aynı kabindeki kişilerin konuşmaları vs.
    ancak. aracın motoru kabinin dışında arkada ise motorun sesi sonic patlamadan sonra duyulmaz.
    sonic patlama sesini devamlı duymak da zor, çünkü araçlar ses duvarını bir an önce aşıp biraz üstüne çıkmaya çalışır. nedeni ise duvarın araç üzerinde baskı oluşturmasıdır.
    bu arada sonic patlama araç dinleyen için ne kadar yakınsa o kadar şiddetli duyulur. örneğin bu araç uçak ise ve yerde 5 km yukarda ses hızını aştı ise. yerden dinleyen için konuşursak. uçak , şahsın üstünden geçene kadar ses duyulmaz, üstünden geçtikten bir süre sonra uçağın sesi duyulmaya başlanır. ancak uçağın yüksekliği 5 km olduğundan sonic patlama duyulmaz.


    quote:

    Orijinalden alıntı: KaZAaRa

    Yemişim tarihi , hadi bende bir soru ekleyeyim..

    Bir araç ses hızına ulaştığında bulunduğu ortamda bulunan sesi ses hızında gittiği sürece duyar mı?

    Buda sonic patlama sırasında çıkan sesi eğer ışık hızını geçmeyipte o hızda sabit kalırsa devamlı duyması anlamına gelir mi?




  • araç içinde olmayan için de hiçbir farklılık yok yani ışık sanki durağan bir araçtan yayılır gibi yayılmaya devam eder.


    quote:

    Orijinalden alıntı: .nevermind


    quote:

    Orijinalden alıntı: Lacrima

    peki ışık hızıyla giderken farları açarsan ne olur?


    einstein'ın bir kitabında ışık bağlı bir cihazı ışık hızında hareket ettiriğimizi düşündüğümüzde görüntünün sanki arkadan çizgi halinde gittiğini göreceğimizi düşünebilirsiniz ama araçtaki kişiye göre hiç bir farklılık olmayacaktır.

    ve benim fikrime göre bi aracın ya da cisimin ışık enerjisine ulaşması imkansız. çünkü ışık enerjisine ulaşması için madenin enerji olması gerek. İşte bu yüzden hiç bir şey ışık hızına ulaşamayacak..




  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.