Şimdi Ara

sert sessiz yumusamasi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
949
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Kelime sonlarında bulunan sert süreksiz ünsüzler (p, ç, t, k ) ünlü ile başlayan bir ek aldıklarında yumuşayarak “b, c, d, g (ğ)” ye dönüşürler. Bu kurala ünsüz yumuşaması denir.

Örnek :
    kitap-ı→ kitabı
    umut-u→umudu
    kalp-i→kalbi

Ünsüz benzeşmesi (ünsüz sertleşmesi)
    f, s, t, k,ç, ş, h, p harfleri ile biten bir kelimeye c, d, g harfleri ile başlayan bir ek gelirse, ekin başındaki yumuşak harfler sertleşir. Buna göre; c-ç, d-t, g-k olur. Yani, Türkçe'de sert ünsüzlerden sonra yumuşak ünsüzler gelmez. Sonunda sert ünsüz bulunan kelimelere yumuşak ünsüzle başlayan ek getirilemez.Bu kurala ünsüz benzeşmesi denir.

Örnek:
    Kebap-cı→kebabçı
    Yavaş-ca→yavaşça
    Ayak-cak→ayakçak
    Ayak-da→ayakta
    Yurt-dan→yurttan

bir suredir gozlemliyorum, artik "yanliz,yalniz, herkez" i kaniksamistik da bir de bu cikti..
    belki birileri okur da anadilini duzgun kullanir.
    ilkokul bilgisi bunlar, artik ogretilmiyor mu? hic mi gazete, kitap vs okumuyorsunuz da dogrusu dikkatinizi cekmiyor?
    once anadilini duzgun kullanacaksin ki fikirlerini tam olarak aciklayabilesin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antisocial77 -- 7 Kasım 2016; 11:47:46 >

• Bahsettiğin kurallar 70'lerden sonra uydurulan kurallardır. İnsanlar doğruyu yapıp asıl hallerini yazıyor, bunda yanlış birşey yok. 70'lere kadar yazılan gazete, dergi, kitapları okuma zahmetine girersen birkaç kişi dışında herkesin o şekilde yazdığını görebilirsin. Yani aslında doğru olan "kebabpçı" değil, "kebabcı"dır. Konuşurken de "çı" değil "cı" olarak telaffuz edersin.

Kitap, kalp gibi istisna bazı kelimeler dışında bu hep böyle olmuştur, olması gereken de budur zaten.
  • "kebabcı" de bakalim c mi cikiyor ç mi?
    herseyden once verdigin ornek kural degil.kelimenin soylenisinden kaynakli, daha dogrusu sesin agizdan cikarken en kolay haline evrilmesiyle alakali.kelimelerin en kolay sekilde soylenis sekline gore mesela sert sessiz yumusamasi vb gibi kurallar olusmustur.Turkce de okundugu gibi yazildigina gore,senin dedigin gibi 40-50 sene once de olsa "kurallar" hep ayni.
    bir de sirf cevap vermek icin bilen de bilmeyen de her konuya yaziyor.zahmet edip 50 sene onceki gazeteyi okusaymisim.
  • Kraven kullanıcısına yanıt
    Aslinda tum gramer kurallari "uydurma".
    Soylenisteki farkliliklarina ragmen "dogrusu budur" diye dikte etmek, soz konusu dilse sacma geliyor bana. Yani dediginde haklisin. Hadi kebabciya gidelim diye soylemekte sakinca yoksa, yazmakta da olmamasi gerekir.
    Ama konuyu acan arkadasin da hakki var, ciddi gramer hatalari yapan bir suru insan var.
    Bu isi kuralcilikla kovaladikca gramer naziligine gidiyor is, o yuzden ben biraz da "birakiniz yapsinlar" modunda yaklasiyorum mevzuya, yani "diyosun" yazmakta cok buyuk bir hata gormuyorum. Tum dillerde var boyle problemler. Formallestikce dil, daha bir kuralci olmak gerekiyor. Bana mahkemeden gelen bir mektupta yazan Turkce kelimelerin arasinda anlamadigim cok sey varsa burda bir problem var demektir. Artik problem bende mi hukuk sisteminde mi yoksa dilde mi bilemiyorum, analizini uzmanlari yapsin : )
    Sehven sirayet eden tahakkuk mübaşiri istihkakını teyakkuz ile sirkateyn vıdı vıdı bir şeyler.
    Geçmişten günümüze söylenişi aynı kalan tek kelime yok bana göre, eğer zaman intervalini yeterince uzatacak olursan. Bu durumda ya sözcüklerin değişimine göz yummak gerekir, ya sözcükler üzerinde sürekli güncelleme yapmak gerekir ya da süper esnek bir gramer kuralları bütününe sahip olmak gerekir, yoksa sürekli bu problem olacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mephalay -- 7 Kasım 2016; 16:09:11 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: antisocial77

"kebabcı" de bakalim c mi cikiyor ç mi?
    herseyden once verdigin ornek kural degil.kelimenin soylenisinden kaynakli, daha dogrusu sesin agizdan cikarken en kolay haline evrilmesiyle alakali.kelimelerin en kolay sekilde soylenis sekline gore mesela sert sessiz yumusamasi vb gibi kurallar olusmustur.Turkce de okundugu gibi yazildigina gore,senin dedigin gibi 40-50 sene once de olsa "kurallar" hep ayni.
    bir de sirf cevap vermek icin bilen de bilmeyen de her konuya yaziyor.zahmet edip 50 sene onceki gazeteyi okusaymisim.

Eğer telaffuz konusunda sorunlu değilsen, İstanbul telaffuzuna göre "cı" denir "çı" denmez.
    Benim söylediğim şey ise kural değildir zira birşeyin kural olması için sonradan uydurulması ve tam tersi olabilecek başka birşeyin olması gerekir. Ortada yanlış yoksa kural da yoktur...

Ayrıca Türkçe konuşulduğu gibi yazıldığı için "çı" yerine "cı" şeklinde yazılmıştır 1400 sene boyunca. 1400 seneden beri bu insanlar yanlış yazılmış, ne hikmetse doğruyu 70'li yıllarda bir para için toplantı yapan içlerinde dilci dahi olmayan bir güruh bulmuş değil mi ?

Kime ne anlatmaya çalışıyorsam gerçi... Adama eski gazeteleri, dergileri, kitapları vs. oku diyoruz, verdiği karşılığa bak. E okuma güzel kardeşim. Zaten okumamışsın, bundan sonra da okuma. Bu şekilde cahilliğine leke sürdürmezsin, böyle devam et.

• aslinda bana dokunan sey kisinin kendi diline sahip cikmayisi.biraz daha derine inersem, en azindan benim dusuncem soyle, 90 lardan sonra sistemli sekilde yapiliyor oldugunu dusunmem.
  • Kraven kullanıcısına yanıt
    malesef senin gibiler heryerde..en tehlikeli cahil tipi, hem cahil olup hem ukala olanlar.hayir yani hem bilmiyorsun hem hala ukalalik yapiyorsun.cene yapin mi degisik nedir, hala kebabcı denir diyosun.o ses oyle cikmiyor iste, girtlagin zorlaniyor, illa tuy dikeceksin.
    nereden taniyosun da ne okuyup okumadigimi bileceksin?klasik su konuya gireyim, inceden laf sokayim, sacmaladigimi anladiklarinda cahil der kacarim tipi.yeter ki konu kirlensin, tek amaciniz bu.aferin.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    G27 Fren Çok SERT!!!
    13 yıl önce açıldı
    Titreme ve hafif uğultu
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

malesef senin gibiler heryerde..en tehlikeli cahil tipi, hem cahil olup hem ukala olanlar.hayir yani hem bilmiyorsun hem hala ukalalik yapiyorsun.cene yapin mi degisik nedir, hala kebabcı denir diyosun.o ses oyle cikmiyor iste, girtlagin zorlaniyor, illa tuy dikeceksin.
    nereden taniyosun da ne okuyup okumadigimi bileceksin?klasik su konuya gireyim, inceden laf sokayim, sacmaladigimi anladiklarinda cahil der kacarim tipi.yeter ki konu kirlensin, tek amaciniz bu.aferin.

Okudun mu canım kardeşim ? Okumuş birisinin bunları söylemesi için ciddi ciddi aptal olması gerekiyor zira ortada yazılı metin var. Ortada yazılı bir metin var, nasıl yazıldığı da ortada, ortada olan şey yanlıştır ne demek ? Ortada yazılı bir gerçek var, fakat işine gelmediği için yazılı olan şeyi kabul etmiyorsan bu senin cahilliğin ve zeka seviyen ile ilgilidir.

Ayrıca İstanbul telaffuzu denen birşey vardır. Türkçe buna göre konuşulur. İstanbul telaffuzunda ise "çı, ta" vs. gibi sert ekler telaffuz edilmez. 1400 sene nasıl konuşuldu ve yazıldı ise, "cı, da" vs. gibi telaffuz edilir.
    Bilmediğin konularda konuşup ahkam kesme...

• hala konusuyor.inatla.ne gorecegimi tahmin ederek profiline baktim biraz, her konuda ayni tavirlar.kit aklinla milleti asagilama caban,herseyi bilirim havalari, cocuk muyuz ego kasalim diyip ego kasmak,falan filan.bak diger arkadasa girmis dusuncesini yazmis cogunda da benim zittim goruste ama insan gibi yazmis.sen de arada insan olmayi dene ukalalik yapip hakaret edecegine.ezik ve gereksizsin.blokla gec ne laf anlatiyorsam.
  • Bilgi sahibi olan kişinin egosu da mevcuttur. Profilime girmiş ve incelemiş olmana rağmen her zaman söylediğim bu sözü göremeyip, hiçbir zaman söylemediğim ben ego kasmam lafını bir şekilde görebildiysen tebrik ediyorum. Bir insan nasıl hem bilgisiz, hem palavra atar göstermiş oldun. Kaldı ki yine bilgi üzerinden, savunduğun şey üzerinden cevap verememişsin.
    Eğer yanlış isem doğrusunu yazarsın, ortaya net bilgi koyarsın. Ayrıca hakaret etme diyen birinin "insan olmayı dene" gibi alenen hakaret etmesi de pek güzel olmuş. Tam anlamıyla cehaletini boydan boya, ortaya sermişsin.
  • quote:

hala konusuyor.inatla.ne gorecegimi tahmin ederek profiline baktim biraz, her konuda ayni tavirlar.kit aklinla milleti asagilama caban,herseyi bilirim havalari, cocuk muyuz ego kasalim diyip ego kasmak,falan filan.bak diger arkadasa girmis dusuncesini yazmis cogunda da benim zittim goruste ama insan gibi yazmis.sen de arada insan olmayi dene ukalalik yapip hakaret edecegine.ezik ve gereksizsin.blokla gec ne laf anlatiyorsam.

Yok müdür o öyledir laf anlatamazsin,iki sayfa eski Osmanli Türkcesi ile birseyler yazar,karsisindaki insani kücük düsürmeye calisir,kendini üstün irk gibi görür vs vs.. Bosver yani degmez.

Birsey söylersin anlamaz,adam gibi tartisamaz bile..Hemen "cahilsin,eziksin" tarzinda kücük düsürücü ifadeler kullanir..Oysa bilmez ki karsisindaki insani kücümsemek,hakir görmek en büyük ezikliktir..

• die.Rache kullanıcısına yanıt
    evet rahatsiz bi eleman, salla gitsin.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.