Şimdi Ara

Şerit Led Isınma Problemi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
39
Cevap
0
Favori
23.388
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: Impression

Hocam Şuan ölçtüm 12.10v a ayarladım çok hassas hemen 10a düşüyor volt ayarı anca 12.10 a getirebildim. Fakat ısınma nispeten hala var normal gibi desemde şu şekilde 5m olanı yanlızca takıp deniyorum rgb kontrolcüden sonraki ilk 1metrede çok sıcak hala ama geri kalanı baya baya soguk (parlaklık farkı yok ledlerde) ilk bölümün bu kadar sıcak olması normal mi (elle tutamıyorum 1-2 dk sonra)

Ledleri 2.5 m olarak ikiye bölüp her 2.5 m için ayrı kabloyla kontrolcüye bağlayın. Şerit üzerindeki ısınan kısımdaki yollar akımı kaldırmakta güçlük çekiyor. Ondan ısınıyor.
  • Teşekkürler hocam deniyorum,sonucu yazarım
  • Kusura bakmayın hocam sağlıkla ilgili bir problem oldu evde değildim deneyemedim.

2.5m olarak kestim fakat sıcaklık aynı olarak yayıldı sanki,yani hala yüksek sıcaklık,2-3 dk sonra koku geliyor hafiften hatta Bu arada renklere göre ısıda değişiyor tabiki.Ondan bahsetmeyi unuttum.Özellikle beyaz renkte yanıyor resmen.Mavide filan pek ısı olmuyor.

11.90v çektim voltajı şerit ledin 1metresinde 0.12v kayıp oluyor. Neden oluyor,nasıl çözebilirim anlamadım yahu Herşeyi denemeye razıyım vallahi

10v düşürdüm güç kaynağını,bu sefer parlaklık kayboldu ama ısıda baya baya azaldı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Impression -- 20 Ağustos 2014; 3:59:26 >

• Her 2.5 mt'de de ısınma oluyor mu?
  • Aynen hocam bi yukarıda yazdıklarım 2,5m için bahsettiğim...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Impression

Aynen hocam bi yukarıda yazdıklarım 2,5m için bahsettiğim...

İlginç bir sorunmuş. Başka led denediniz mi?
  • Impression kullanıcısına yanıt
    Ayarliyabilirseniz,, 11.5v a ayarlayin..
    Seritledin ilk 1-2metresinin isinmasinin nedeni,, diger 3-4metre icin cekilecek akimin ordan gecmek zorunda olmasi. Treni dusunun,, lokomotif 10vagon ceker,, en sondan bironceki ise 1vagon ceker. 3.vagon ise arkadaki 7vagonu ceker. Sizin yapmaniz gereken. 5metre serit ledin hem basindan hem sonundan hemde gerekirse ortadan güc girisi yapmak

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Denedim hocam,toplamda 30metre rgb ledim var,parçalı olanları denedim,tüm olarak denedim yok ısınıyor sinir şey
  • Haklısın hocam bilgi için teşekkürler fakat anormal bir sıcaklığa ulaşıyor,sıcaklığı ölçebilsem kesinlikle 80-90 derece vardır yani..Uzun tuttuğumda metreye göre voltajda düşüyor,sıcaklıkta fakat kısa tuttuğumda örneğin 2,5m şeklinde 2,5m komple sıcak oluyor..

Başından sonundan derken neyi kastettiniz anlayamadım.Ufak parçalar halinde güç verin diyorsanız bahsettiğim gibi olmuyor. Tek bir parça şerit ledinde hem başından hem sonundan elektrik veremem herhalde değil mi?
  • +v den ayarlanması lazım 11.5 v ısınması en aza iner
  • Impression kullanıcısına yanıt
    Basindan ve sonundan elektrik beslemesi dusundugunuz gibi,, sagdece 1-2m seritin isinmasi bence yol hattlarinin zayifligindan,, bununda faydasi olmaz.. cok degisik bir durum.
    Denemelerinizi 11v ile yapin,, voltaj ile sorununuz kalmasin. Diger olasiliklari dusunun

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emin-Firtina -- 22 Ağustos 2014; 15:22:51 >
  • Evimin salonunda yaklaşık 10 metre Sıcak sarı Şerit led kullanıyorum. 12 V 5 Amper adaptörle besliyorum. Isınma ne adaptörde nede ledlerde var. 6 ayı geçti.
  • burakc B kullanıcısına yanıt
    Çok garip hocam vallahi,sizinde ledler 5050 metrede 60 led mi acaba?
  • 3 lü ledlerden. 3 tane de bir kesebiliyorsun. Tam markasını bilmiyorum. Bir reklam tabela firmasından almıştım. Verdiği ışığa yetersiz diyen olmadı şimdiye kadar. Hatta gören kendi evinede istiyor.
  • Teşekkürler bilgi için hocam

Yokmu arkadaşlar başka fikri olan hala ısınıyor Güç kaynağıda nispeten az olsada ısınıyor
  • sorunu çözdün mü?
  • merhaba arkadaşlarbir elektrikçi olarak bu konularla ilgili bir çok kişiye yardımcı olmuş biri olarak yardımcı olabilirim öncelikle ledlerde ısınma problemi olan arkadaşlar eğer ledi çok parlak yanıyosa ledde fazla voltaj mevcuttur ledin ölçülmesi gerek ve smps led trafoları kullanılıyorsa adj ayar yerinden led in voltajı kısılmalıdır kısıldığı halde ledin başi sıcak sonu ılık ise dengeli besleme yapılmamıştır mesela 20 metre ledi beslerken trafodan ayrı hat vererek baştan sondn ve ortadan trafodan enerji vererek güçsüz enerjisi düşmüş olan bölgeye taze kan yani taze 12 volt vermiş olacaksınız bu nedenle ledin her bölgesi aynı enerjiyi alacağindan ışık değeri bütün bölgelerde aynı olur bazı ledlerde dikkat ederseniz 3direnç bazı ledlerde 3 çipde bir 2 direnç bulunur tavsiyem 3 direç olan ledleri tercih edin ledin tabanı bakır şerit ne kadar ince olursa o kadar ısınma fazla gerçekleşir el yakacak şekilde ledin ısınma anormaldir voltaj ayarlaması kısılarak 12 volta sabirleyin yada 12 voltun altına çekebilirsiniz 11,5 gibi birde led trafosu seçerken ledin çekeceği amperden 1-2 amper fazla olmasına dikkat ederseniz trafonuz lede yeteceğinden aşaırı ısınma yapmaz

• Isınma sorunuyla ilgili kendi deneyimlerimi paylaşayım. Belki birilerine faydalı olur. Sizler de aynı hesaplamaları kendi ekipmanınız için yapabilirsiniz.

Elimde iki adet 5m, metrede 60 led, 8 çipli 5630 şerit led var. Yani toplamda 10m. Bu iki adet 5m'lik şeriti birinin bitiş ucuna diğerinin başlangıcını ekleyerek (yani ikisini seri bağlayarak) 10m'lik tek şerit elde etmek istedim.

Şerit led paketi üzerinde DC 12V istediği, Watt değerinin metre başına 14W olduğu yazıyor. P = V x I formulünden, P yerine 14W, V yerine de 12V yazarsam

14 = 12 x I

Bu denklemden metre başına I = 1.1667A gibi bir akım çekeceğini, 10m'li şeridin ise 11,6A akım çekeceğini hesaplıyordum.

Şerit ledi aldığım yerin sahibi bana bir adet 12V, 12.5A trafo vermişti. Yukarıdaki hesaba göre hiçbir sorun olmamalıydı. Önce iki şeriti birbirine eklemeden sadece bir tanesini (5m) trafoya bağladım. Tahmin edeceğiniz gibi ledler çok parlak yandı ve hemen ısınmaya başladı. Hatta 1-2dk içerisinde neredeyse elle dokunulamayacak kadar ısınıp ve koku yaptılar. Sorun şeride verdiğim voltajın 12V olmasına rağmen akımın olması gerekenden çok daha yüksek olmasıydı. 5 * 1,1667 = 5,8335A olması gerekirken 12.5A ile besliyordum.

Hemen elektrikten ayırdım. Bu sefer 5m'lik ikinci şeridi birinci şeridin sonuna ekleyerek (şeritleri seri bağlayarak) 10m'lik şerit elde ettim. Trafoya bu şekilde bağladığımda ledlerin parlaklığı bir miktar azaldı. Hatta trafodan uzak olan uca doğru gittikçe neredese %40 ışık şiddeti azaldı diyebilirim. Trafodan uzak uçta olan ledler göreceli olarak daha az ısınırken trafoya yakın olan şeritteki ledler yine aynı şekilde çok fazla ısınmaya devam ediyordu. bir kaç dakika sonra diğer uçtaki ledler de aynı şekilde çok ısındılar.

Yapmam gereken şey şerit ledlerin her iki 5m'lik kısmına 12V sağlarken bunlar üzerinden geçen akımı yarıya düşürmekti (12.5 / 2 = 6.25A). Birbirine seri bağlanmış iki direncin üzerinden aynı akım geçer, ancak her bir direncin iki ucu arasındaki voltaj yarıya düşer. Dirençleri paralel bağlarsanız bu durumda her iki direncin uçları arasındaki gerilim (voltaj) eşittir fakat bu kez her iki koldan geçen akım yarıya düşer. Lisede hiç eğlenceli gelmeyen Kirchhoff kanununları sorunumu çözmüştü işte.

5m'lik iki şeridi uç uca seri bağlamak yerine iki şeritin de başlangıç uçlarını aynı yerden trafoya bağladım (şeritleri trafoya paralel bağlamış oldum). Tüm ısınma ve parlaklık kaybı sorunlarım çözüldü. Bu mesajı yazarken odamdaki şerit ledler yaklaşık 2 saattir çalışıyor. Trafo hafifçe ılık şu an. Ledlerde ise belli belirsiz bir ısınma var.

NOT: Led'lerinizde parlaklık sorunu varsa voltajı (V) kontrol edin. Isınma sorunu yaşıyorsanız akımı (A) kontrol edin.
    NOT2: Bu şekildeki bir konfigurasyonda paralel bağladığınız şeritlerin özdeş olması gerekir. Şeritlerden biri farklıysa ya da farklı boyda ise iki şerite bölünecek akımlar da farklı olacaktır unutmayın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi uyilmazm -- 12 Mart 2018; 23:35:59 >

• quote:

Orijinalden alıntı: uyilmazm

Isınma sorunuyla ilgili kendi deneyimlerimi paylaşayım. Belki birilerine faydalı olur. Sizler de aynı hesaplamaları kendi ekipmanınız için yapabilirsiniz.

Elimde iki adet 5m, metrede 60 led, 8 çipli 5630 şerit led var. Yani toplamda 10m. Bu iki adet 5m'lik şeriti birinin bitiş ucuna diğerinin başlangıcını ekleyerek (yani ikisini seri bağlayarak) 10m'lik tek şerit elde etmek istedim.

Şerit led paketi üzerinde DC 12V istediği, Watt değerinin metre başına 14W olduğu yazıyor. P = V x I formulünden, P yerine 14W, V yerine de 12V yazarsam

14 = 12 x I

Bu denklemden metre başına I = 1.1667A gibi bir akım çekeceğini, 10m'li şeridin ise 11,6A akım çekeceğini hesaplıyordum.

Şerit ledi aldığım yerin sahibi bana bir adet 12V, 12.5A trafo vermişti. Yukarıdaki hesaba göre hiçbir sorun olmamalıydı. Önce iki şeriti birbirine eklemeden sadece bir tanesini (5m) trafoya bağladım. Tahmin edeceğiniz gibi ledler çok parlak yandı ve hemen ısınmaya başladı. Hatta 1-2dk içerisinde neredeyse elle dokunulamayacak kadar ısınıp ve koku yaptılar. Sorun şeride verdiğim voltajın 12V olmasına rağmen akımın olması gerekenden çok daha yüksek olmasıydı. 5 * 1,1667 = 5,8335A olması gerekirken 12.5A ile besliyordum.

Hemen elektrikten ayırdım. Bu sefer 5m'lik ikinci şeridi birinci şeridin sonuna ekleyerek (şeritleri seri bağlayarak) 10m'lik şerit elde ettim. Trafoya bu şekilde bağladığımda ledlerin parlaklığı bir miktar azaldı. Hatta trafodan uzak olan uca doğru gittikçe neredese %40 ışık şiddeti azaldı diyebilirim. Trafodan uzak uçta olan ledler göreceli olarak daha az ısınırken trafoya yakın olan şeritteki ledler yine aynı şekilde çok fazla ısınmaya devam ediyordu. bir kaç dakika sonra diğer uçtaki ledler de aynı şekilde çok ısındılar.

Yapmam gereken şey şerit ledlerin her iki 5m'lik kısmına 12V sağlarken bunlar üzerinden geçen akımı yarıya düşürmekti (12.5 / 2 = 6.25A). Birbirine seri bağlanmış iki direncin üzerinden aynı akım geçer, ancak her bir direncin iki ucu arasındaki voltaj yarıya düşer. Dirençleri paralel bağlarsanız bu durumda her iki direncin uçları arasındaki gerilim (voltaj) eşittir fakat bu kez her iki koldan geçen akım yarıya düşer. Lisede hiç eğlenceli gelmeyen Kirchhoff kanununları sorunumu çözmüştü işte.

5m'lik iki şeridi uç uca seri bağlamak yerine iki şeritin de başlangıç uçlarını aynı yerden trafoya bağladım (şeritleri trafoya paralel bağlamış oldum). Tüm ısınma ve parlaklık kaybı sorunlarım çözüldü. Bu mesajı yazarken odamdaki şerit ledler yaklaşık 2 saattir çalışıyor. Trafo hafifçe ılık şu an. Ledlerde ise belli belirsiz bir ısınma var.

NOT: Led'lerinizde parlaklık sorunu varsa voltajı (V) kontrol edin. Isınma sorunu yaşıyorsanız akımı (A) kontrol edin.
    NOT2: Bu şekildeki bir konfigurasyonda paralel bağladığınız şeritlerin özdeş olması gerekir. Şeritlerden biri farklıysa ya da farklı boyda ise iki şerite bölünecek akımlar da farklı olacaktır unutmayın.

Yazınızı okudum da siz iki parça şerit ledi nasıl seri bağladınız onu anlayamadım ?

Şerit led e smps adaptör den çıkan bir (+) (-) uçları bağlarsın diğer boşta ki ucundan da aynı 12 voltu verirsin yani bildiğiniz paralel bağlantı ledlerin son ucuna elektrik verme nedeni ise amperin sonlara doğru azalması diyebiliriz. Maksat 12 volt elektriği eşit miktarda çalıştırmak şerit ledi hem baştan hem sondan beslemek

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.