Celal Şengör hocanın yargılanması çok saçma demek istediği şu tarihi kaynaklarda Musa ve İbrahim hakkında bir veri yok. |
Şengör'ün Avukatı : Bilimi Yargılayamazsınız! (3. sayfa)



-
-
Doktorlarda balık tutmasın, sadece hastaya baksın. Hobi olarak tarih falan araştırmasınlar.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
"Gut feeling" denilen şey "understandinge" bağlı ve Nobel ödüllü bir zat bunun bir "dumb shortcut" olabileceğini söylüyor.
https://www.inc.com/jessica-stillman/never-trust-your-gut-unless-you-can-say-yes-to-these-3-questions.html
Bence de çoğunlukla dumb shortcut çünkü öncelikle işine geliyor kişinin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemsinan -- 4 Eylül 2022; 10:33:0 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Başta gut feeling ile yalnızca dediklerinizi ve keyfi zeka tayininizi meşrulamaya çalışmışsınız gibi, neyse. Söyledikleriniz kendi içinde tutarsız, çok keyfi ve garip. Haberiniz olmayabilir ama Hegel'e hakaret etmek zeka hakkında pek de bir şey söylemiyor çünkü İlber Ortaylı dahil pek çok kimse - Schopenhauer gibi düşünürler dahil - Hegel'e hakaret etti. Bence Hegel'in eklektik felsefesine, yalapşap ama göz boyayıcı üslubuna ve abartıya kaçan popülaritesine düşmanlıktan kaynaklanan bir tutum olarak okunabilir, Hegel'e laf ve tavırlarından ötürü salt kişisel bir garez olarak da alınabilir. Gerçekten Hegel'in çok zekasızca lafları olabiliyor. Misal Doğu İmparatorluğu hakkındaki ifadesi çok karikatürleştirilmiş ve tarihteki diğer monarşiler için de rahatlıkla geçerli olabilecek bir indirgemedir. Üstüne Hegel'in kendisinin Doğu Roma İmparatorluğu saray hadımlarını ve seremonilerini hatırlatan dalkavukça, Prusya kralının seremonik şahsında otoritenin ya da dünya aklının ilahi cisimleşmesini övmüş ve eleştirdiği şeye dönmüş bir tavrı varken. Onun haricinde mesela Hegel bariz biçimde Laertalı Diyojen ve felsefe tarihi hakkındaki mütevazi ama hacimli eserine büyük haksızlık yapar. Canım bir eserin kıymetini - tabii kusurlarını dikkate almasını bilerek - bilmez. Aklıma şimdilik bu kadarı geldi. Böyle düşününce Hegel'in böyle çokça hovarda tutumu var. Kendisinin bile anladığı çok şüpheli olan, eski Yunan felsefesinden araklama fikir ve kavramlarla, Kant'tan vs aldıklarıyla kurguladığı tuhaf gelişimsel metafiziği zaten malum. Bu tarz felsefecilerin göz boyadığını ve bu şekilde bir popülarite edindiklerini düşünüyorum.
Hegel'e salak denilmesini meşrulaştırmaktan ziyade Hegel'den kendim de hazzetmediğim ve şişirilmiş bulduğum için yazıyorum. Bir de nerede kendisine Hegelci diyen görsem adam akıllı fikirleri olmayan, tarihsel gelişim fikrine inanarak evrim teorisini ya da gayet makul biçimde raslantısal gelişen ve talihe dayanan bir tarih fikrini kabul etmeyen, haliyle tabiatın ve tarihin belirleyici ve tanımlayıcı bir takım temel niteliklerini anlayamayan kimselerdi. Bunu onlara derseniz, hemen onların gözünde cahil, anlayışı ve ufku çok dar, diyalektiğin potansiyelini görememiş, tanrısal veya tarihsel gelişim yasasının idrakinden yoksun, belirli bir amaca hizmet eder vs bir varlık oluveriyorsunuz. Kendileri Hegel'i modern biyoloji ve tarihteki bulgu ve gelişmelere tercih ederek en büyük cehaleti sergilerken.
Ortalama zeka ayracı gibi bir nitelemeyi Şengör veya Ortaylı'dan çok Hegel hak ediyor. Hegel'de küfürbazlığın çok ötesinde bayağı toksik bir şeyler var. Şengör'ün çok sevdiği Karl Popper'ların Hegel'le kafayı bozup 20.yüzyıldaki ideolojik totalitarizmi ona dayandıracak kadar ileri gitmesi anormal vaziyetler değil. Hegel ele aldığı pek çok şeyi bozmuş, kendi maksatlarına ve peygamberce fantezilerine yontmuş bir tip çünkü. Celal Şengör en azından dürüst ve - iddia ettiğinizin aksine - Asperger teşhisli diye bildiğim birisi. Hegel'e salak demesi Hegel'in kötülüğünü daha çok yanlış nitelediğini gösterir; onu felsefe bilmez ya da zekasızca saçmaladığını göstermez. Diyorum ya, Hegel'i bir kaşık suda boğmak isteyen veya benim gibi şişirilmiş addedip sinir olan çok. Misal siz de Hegel üzerinden itiraz ediyorsunuz ya, yahu ne Hegel'miş bu diyorum yine. Hegel de Hegel. Ne var bu adamda gerçekten süslü, "bakın Tanrının bütün olayına şahit oldum ve sizi tanık edeceğim" tadında bir üslup ve bunun için pazarladığı şişirilmiş eklektik aşırı karmaşık bir metafizik haricinde? Tarihteki genel entelektüel etkisinden ve felsefe harici diğer konulardaki spesifik çalışma, yorum ve beyanlarından eğer bağımsız konuşursam? Dediğim gibi yalnızca benim görüşüm değil bu.
Bu kısa deneme tadındaki makale - Hegel'in çağdaşı ve kişisel hasmı - Schopenhauer'un Hegel'e ilişkin yaptığı gayri dürüst ve devletperestliğe sapan muğlak ve sağduyusuz bir felsefe projesiyle nasıl bir faaliyet olarak gerçek felsefeye ihanet ettiği argümanını inceliyor:
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1248678
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Celal Şengör'ün islam ve Kuran hakkında yaptığı araştırmalar senin yaşından fazladır. Adam Astrolojiye' de inanmıyor mesela.
Ben islama inanıyorum. Celal hoca tarzındaki adamlar gördüklerine inanır. İslam için kalpten bir inanma ve his gerekir. Celal hoca ruhsuz o konuda, bu yüzden o ve onun gibiler inanamaz. Maalesef zeka, kibir getiriyor. Bazı konularda körlük getiriyor ama Celal hoca' nın savcı tarafından sorguya çekilecek bir durumu yok. Bence o savcı hükümete yaranmaya çalışıyor. Savcılar objektif ve tarafsız olmalı. Yoksa orta çağ karanlığına doğru paraşütsüz düşmeye başladık.
Bence her iki taraf için de söylüyorum, yorumlar yumuşak olmalı.
-
Siz Celal hocaya kibirli diyerek kendinizi rahatlatıyorsunuz
Einstein da mı kibirliydi de İslama inanmadı?
Newton, Laplace, Curie, Euler vsvs
Hepsi mi kibirliydi
Ona böyle hakaret etmek sadece işinize geliyor, içinizi rahatlatıyor. Kibir gayet çirkin bir hakaret
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Ben ne düşünüyorsam onu söylerim. Celal hocayı severim. Açar youtube' de saatlerce izlerim ama zeki insanların kibirli olduklarını çok gördüm. Celal hoca da öyle. İnanca karşı saygısız bir tutumu var. Bu yanlış.
Kibirli deyince içim rahatlamıyor, keşke öyle demeseydi diye yorumluyorum.
İlla bir kutuba doğru yönelme eğiliminde bir değilim. Bir insanın doğruları da vardır yanlışları da. Doğruya doğru yanlışa yanlış derim.
-
Alimin cahilini de ne çok seven varmış
Adam jeolok ama maşallah herşeyde bilgisi var
Buna sırf iktidar müdahale etti diye destek verenlere söylüyorum
Edebiyat öğretmeni mühendislik anlatabilir mi ?
Bu kadar basit
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Adam görüşlerini söylüyor, hemen kibir yaftasını/ hakaretini yapıştırıyorsunuz
kibir bunun neresinde?
Fikir özgürlüğü kapsamında açıkça fikrini söylüyor.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Alakası yok
Bu adamın bilgili olduğu belli başlı konular var
jeoloji
dinler tarihi
tarih
bilim tarihi
felsefe
Son dördü zaten birbiriyle iç içe okunabilen, araştırılabilen konular
Bu konularda Celal hoca, senin alim addettiğin kişilerden çok daha fazla bilgilenmiş, okumuş, ilmini yapmış olabilir. Üstelik de bu okuduklarını bilimsel metodoloji ile değerlendirme imkanına ve becerisine de sahip.
Einstein da çok yazdı görüşlerini. Senin inandıklarına inanmadığını da anlatıyor. O da mı cahil?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Şimdi bu adam bir kaç dünyevi ilim ile haşır neşir oldu diye her söylediği doğru kabul mı edelim ?
İslam'ın en büyük düşmanı Ebu Cehil zamanında
Zengin okumuş biriydi
Napak yani ?
Okumak cahiliye almaz
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Yo her söylediği doğrudur diyen yok.
Söylediği çok fazla doğru var ama
Aynısı Einstein için de geçerli
Söylemediğim şeyleri söylemişim gibi kabul edip kendi yanlış kabullerine saldırmaya çalışıyorsun
Neyse alışkınım
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemsinan -- 4 Eylül 2022; 20:24:51 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Ebu Cehil dediğiniz kişi mağaraya gidip ardından Tanrı ile konuştum böyle böyle diyor bana itaat edeceksiniz diyen bir adama inanmadı diye yemediği hakaret kalmadı.
Sen inanır mısın Bi tane adam odasına kapanıp ardından Tanrı benimle konuştu dese?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bende fikir özgürlüğü kapsamında islama karşı kibirli bir tutumu var diyorum. Bence hakaret yok bunda.
-
Kısaca diyorsun ki ben hz Muhammed sav inanmıyorum
Bak hz Ebubekir efendimiz inandı hemde Sıddık lakabı aldı
Hemde mağara değil Miraç cehennem ve cennet gösterildi
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Tamam Hz Muhammed'i bir kenara koyalım.
Ben evimin odasına kapansa yarım saat sonra gelsem tanrı benimle odada konuştu böyle böyle dedi bundan sonra benim Bayragı altında toplanıyoruz desem.
Sence bana inanman mı cahillik gibi görünür yoksa inanmama mı?
Ebu Cehil dediğiniz adam gaipten sesler duyuyorum diyen birine inanmadığı için ( ortada hiçbir kanıt yok) cahil mi oluyor? Davranışı yanlış mı? Odasına veya mağaraya kapanıp tanrı ile konuştuğunu iddia eden kişilere inanmamız mı saglıklı bir davranış sence?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Zeki insanlar zeki oldukları için dinlere inanmazlar, kibirli oldukları için değil.
Ayrıca zekiler kibirli ise cennete sadece aptallar gidecek demektir.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Adamın lakabı Ebul Hakem. Bu lakabı kendi kendine vermemiş. Çok zeki ve bilge bir insan olduğu için vermişler.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Ben de onu alçaltmaya çalışıyorsun "kibirli" ifaden ile diyorum
Adamın sözlerinde ben kibir göremiyorum
Tavrı biraz dominant fakat karşısındakileri alçak gören bir tavırda değil
Bir keresinde bir kız "fay hatlarını neden taşımıyoruz depremleri engellemek için" diye kasıtlı bir trolleme sorusu sormuştu; ona bile o kadar güzel açıklayıcı bir cevap verdi ki, ben o cevaptan bile çok şey öğrendim. Genelde kibirli olduğunu söylemen anca senin kendini rahatlatma çabandır
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X