Şimdi Ara

Sembolik Mantık YARDIM

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
780
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar sembolik mantık konusununda anlayamadığım bir kısım var.Tabloyu ezberledim hangisinin ne işe yaradığını biliyorum fakat D/Y (Doğru,Yanlış) olayını tam olarak kavrayamadım.Nasıl desem cümle üzerinde rahatlıkla yapabiliyorum soruyu fakat sembol içindeki d/y olayı neye göre sıralanıyor?

Bakın tabloda p önermesinde alt alta D,D,Y,Y olarak gitmiş yani bu neye göre gidiyor??

Edit: Yani herhangi bir bileşik önermenin doğruluk değerini bulmak istiyorum onun içinde bu tabloyu anlamam gerek neye göre bu değerler??Bu tablo ne anlatmak istiyor??

Sembolik Mantık YARDIM

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oreXin -- 23 Temmuz 2014; 19:37:32 >

• Yukarı
  • Yukarı
  • p ile q zaten fixtir.yani her zaman öyle yazılır.onun sıralaması onemlşi değil
  • quote:

Orijinalden alıntı: alperen1555

p ile q zaten fixtir.yani her zaman öyle yazılır.onun sıralaması onemlşi değil

Üsttekileri anladım da alttaki "D,D,Y,Y Y,D,Y,D" olayını anlamadım.Sorular buna göre çözülüyormuş sanırım.Mesela soru içinde cümle değilde sembolün kendisini verip şıklarda da semboller varsa işte bu soruyu neye göre çözmeliyim??Sembole göre kafamdan cümlemi oluşturacağım?? bu D,D,Y,Y leri kullanacak mıyım??Kafamda deli sorular
  • Örnegin daha iyi anlaşılması için rastgele vermiş D ile Y'yi..D=1 , Y=0'a karşılık gelmektedir...Sorularda size verilen bilgilere göre 1 ve 0 ları kullanarak sonuca ulaşırsınız.isterseniz D ile Y değerleri yerine 1 ve 0 koyarak tabloyu tekrar inceleyin..eğer tabloyu tam olarak anlamadıysanız detaylı bi şekilde anlatabilirim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vahn -- 24 Temmuz 2014; 9:56:25 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Vahn

Örnegin daha iyi anlaşılması için rastgele vermiş D ile Y'yi..D=1 , Y=0'a karşılık gelmektedir...Sorularda size verilen bilgilere göre 1 ve 0 ları kullanarak sonuca ulaşırsınız.isterseniz D ile Y değerleri yerine 1 ve 0 koyarak tabloyu tekrar inceleyin..eğer tabloyu tam olarak anlamadıysanız detaylı bi şekilde anlatabilirim

Hocam size zahmet olacak ama yine anlamadım
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Sembolik mantıga göre bir bilgi ya dogrudur ya da yanlıştır.yani sembolik mantıkta belki, yaklaşık.. gibi kesinlik bildirmeyen ifadeler olmaz.
    Dogru ifade 1'e,yanlış ifade 0'a eşittir.örnekle açıklamak gerekirse;
    P: 8-5 = 7-4 =>> eşitlik saglandıgı için P önermesi dogrudur yani P önermesi 1 ' e eşittir.
    Q: 3×3 = 6 =>> 3x3 6 ya eşit olamayacagı için Q önermesi yanlıştır yani Q önermesi 0'a eşittir.

şimdi sembolik mantıkta işlemlere bakalım;
    Bir önermenin degili; p=1 olan bir önermeyi ele alırsak bu önermenin tersi(degili) 0'a eşittir.Yani eğer birşey dogru degil ise yanlıştır..yanlış degil ise dogrudur..
    P=0 olan bir önermenin degili ise 1'e eşit olur
    Ve baglacı => iki önerme veya bileşik önerme karşılaştırılır..Eğer önermelerden ikisi de dogru ise işlem dogrudur yani 1'e eşittir aksi takdirde işlem yanlıştır yani 0'a eşittir.örnek verelim;
    P=1,Q = 0 olursa ==>> p ^ q = 0 olur çünkü önermelerden birisi yanlış...
    p=1,q = 1 olursa => p ^ q = 1 olur çünkü önermelerin ikisi de dogru

veya (V) işlemi ; iki önermeyi veya işlemine soktudugunda önermelerden birisi veya hepsi dogru ise işlem 1'e eşit olur..ikiside yanlış olursa işlem yanlıştır.örnege geçelim
    P=1 , Q=0 ise p v q = 1 olur çünkü önermelerden birisi dogru
    p =0 , q =0 ise p v q = 0 olur çünkü önermelerden ikisi de yanlış...

buraya kadar olan kısmı bi inceleyin, eğer isterseniz diger baglaçları anlatırım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vahn -- 24 Temmuz 2014; 10:20:20 >

• quote:

Sembolik mantıga göre bir bilgi ya dogrudur ya da yanlıştır.yani sembolik mantıkta belki, yaklaşık.. gibi kesinlik bildirmeyen ifadeler olmaz.
    Dogru ifade 1'e,yanlış ifade 0'a eşittir.örnekle açıklamak gerekirse;
    P: 8-5 = 7-4 =>> eşitlik saglandıgı için P önermesi dogrudur yani P önermesi 1 ' e eşittir.
    Q: 3×3 = 6 =>> 3x3 6 ya eşit olamayacagı için Q önermesi yanlıştır yani Q önermesi 0'a eşittir.

şimdi sembolik mantıkta işlemlere bakalım;
    Bir önermenin degili; p=1 olan bir önermeyi ele alırsak bu önermenin tersi(degili) 0'a eşittir.Yani eğer birşey dogru degil ise yanlıştır..yanlış degil ise dogrudur..
    P=0 olan bir önermenin degili ise 1'e eşit olur
    Ve baglacı => iki önerme veya bileşik önerme karşılaştırılır..Eğer önermelerden ikisi de dogru ise işlem dogrudur yani 1'e eşittir aksi takdirde işlem yanlıştır yani 0'a eşittir.örnek verelim;
    P=1,Q = 0 olursa ==>> p ^ q = 0 olur çünkü önermelerden birisi yanlış...
    p=1,q = 1 olursa => p ^ q = 1 olur çünkü önermelerin ikisi de dogru

veya (V) işlemi ; iki önermeyi veya işlemine soktudugunda önermelerden birisi veya hepsi dogru ise işlem 1'e eşit olur..ikiside yanlış olursa işlem yanlıştır.örnege geçelim
    P=1 , Q=0 ise p v q = 1 olur çünkü önermelerden birisi dogru
    p =0 , q =0 ise p v q = 0 olur çünkü önermelerden ikisi de yanlış...

buraya kadar olan kısmı bi inceleyin, eğer isterseniz diger baglaçları anlatırım

Yazınızı 6-7 kere tekrar edince daha iyi anlamaya başladım olayı.Benim için sadece işin mantığı önemliydi yani konunun püf noktası.İnternette geniş çaplı anlatılıyor fakat ufak ayrıntıları yazmıyorlar.İlginiz ve yardımlarınızdan ötürü çok teşekkür ederim size, birde mobilden yazmışsınız sanırım o kadar zahmet edip uğraşmışsınız tekrardan teşekkür ederim hocam.Eğer ilerleyen bölümlerde takıldığım nokta olursa size sorayım o zaman??

• Yardımcı olabildiysem ne mutlu..istediginiz zaman sorabilirsiniz..İyi çalışmalar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vahn -- 24 Temmuz 2014; 10:42:42 >
  • quote:

Yardımcı olabildiysem ne mutlu..istediginiz zaman sorabilirsiniz..İyi çalışmalar.

Teşekkürler tekrardan iyi günler.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.