Şimdi Ara

SE Aino İncelemesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
124
Cevap
0
Favori
11.960
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar yeni bir Sony Ericsson Aino aldıktan sonra birçok arkadaştan inceleme yazısı talebi gelmeye başladı ben de oturup ufaktan bir inceleme yazısı yazmaya karar verdim.

Şimdi, öncelikle Sony ve Ericsson'un çok kısa bir tarihi ile başlamamın sakıncası olur mu? Bence olmaz çünkü 1200TL vererek aldığım bir telefonu üreten üreticinin
    kimliği bence gayet önemli.

Sony 1946 Tokyo, Japonya, Ericsson 1876 Stockholm İsveç 'te kurulmuş son derece köklü tarihe sahip iki elektronik firması ve sadece cep telefonu üretmek üzere iki şirketin birleşmesinden oluşmuş Sony Ericsson (kısaca SE) 2001 'den bu yana gelişerek Nokia ve Samsung'un ardından 3. en büyük cep telefonu üreticisi konumuna yükselmiştir.

Kendim şahsen yıllardır sadece ve hep Siemens cep telefonu kullanıyordum. Çünkü Siemens bence sadece satmak üzere değil, gerçekten işlevsellik üzerine çalışan firmaydı. Sony Ericsson'un modellerini ise yıllarca sadece takip ediyordum ve açıkçası alıp kullanmayı pek düşünmüyordum. Fakat Sony'nin CyberShot marka fotoğraf makinasını ve LCD TV'sini gayet memnun şekilde kullanıyordum, yani Sony'ye zaten aşinaydım.

Nitekim 2009'un bu son aylarında yeni cep telefonu almaya karar verince Nokia'dan tutun, Apple, Samsung, GM ve Motorola'ya kadar tüm modellerin incelemeye başladım. Nokia 'nın gözümde sağlam bir yeri vardır, bir kere hala daha Çin'de ürettirip ucuza kaçmıyorlar ve telefon iskeletini metal yapıp sağlamlıktan ve kaliteden hiç ödün vermiyorlar ayrıca yeni modelleri gayet gösterişli ve iyi görünüyordu. Ancak onca gösterişe rağmen en üst modelinde dahi bazı eksiklikler dikkatimi çekmişti. Apple 'ın muhteşem modeli iPhone 3GS 'de de ciddi eksiklikler vardı. 3GS'nin arka kısmı sadece parlatılmış plastik deniliyor mesela çizilmesi kolaymış. Üretim maliyeti $167 olarak 1800liralara ulaşan fiyatı ise ayrı bir konu. Ama iPhone 'u düşünmememin asıl sebebi fiziksel klavyesinin olmayışıydı. Samsung ise sadece üretmiş olmak için üreten bir marka gibi. GM alıp kullanmıştım ekranı güneşte iyi göstermediği 2 günde geri vermiştim. (zaten ondan sonra ucuz telefonlara tövbe ettim) Ve son olarak Motorola 'ya baktım. Motorola Droid adında gerçekten en uygun telefonu üretmişti ancak o Amerika 'da daha yeni piyasaya çıkacağı için bekleme süresi uzun olacaktı.

Tüm bu arayışlardan sonra SE'nin en yeni iki modeli satio ve aino'ya gözüm takıldı. Aino'yu inceleyince ilk dikkatimi çeken hem ufak hem çok yetenekli hem de son derece kaliteli bir yüzey işçiliğine sahip olmasıydı. Her marka cep telefonu kullanan kişiler bile dış görüntüsündeki kaliteyi fark ediyordu. Ele alınca biraz ağırdı (pil dahil 136g) ancak üzerindeki onca metal aksamı düşününce bu ağırlık fevkalade iyi. Adamlar kayar ekranın arkasındaki yere bile kaliteli bir işçilikle üretilmiş film lacivert renkli ve dairesel çizgi desenli metal koymuşlar. Normalde telefonların o kısmına hep plastik konulur. Ama aino'yu açıp konuşurken üzerinizdeki her türlü giysiyle (takım elbise, kot pantolon) uyum sağlayacak bir metalin olması değişik bir güzellik.

SE Aino İncelemesi

Telefonda bir ilginç nokta daha: Kapak kapalıyken ayrı , açılınca başka bir kullanıcı arayüzü var! İlk başta şaşırdım ne oluyo dedim sonradan alıştım. Kapak açılınca SE'nin klasik Symbian türevi arayüzü ile klavyedeki navigasyon tuşu ile ilerleyebiliyorken kapağı kapatınca "capacitive" dokunmatik ekranı kullanarak ilerliyorsunuz.
    Dokunmatik ekran modunda ikonlar ve ekranların hepsi buram buram yenilik kokuyor. iPhone veya başka birşeyden kopya değil adamlar oturup SE'nin bu modeline en uygun ne olur diye düşünüp tasarlamışlar, belli. Kapağı kapayınca ekranda da bir kapanma menüsü çıkıyor elle yukarı kaldırınca ekran değişiyor o bile değişik olmuş.

Kapağı açıp telefonu tek elle tutarken tuşlardan en alttakilere basmak başta biraz zor geldi ancak elimi alıştırınca alıştım. Ama zaten sonradan telefonla birlikte verilen MH100 Bluetooth kulaklığı takınca telefonun klavyesini pek açmama da gerek kalmadı çünkü en çok aradığım 5-10 numarayı BT kulaklığımdan sesli komutla aratmaya başladım! BT'dan sesli komutla aratma konusunda hiç sıkıntı yok dışarda araba trafiği gürültüsü altında dahi sesimi tanıyıp hemen doğrulama mesajını veriyor. BT ile ilgili 2 önemli nokta daha var birincisi ses kalitesi gerek stereo gerek mono gayet iyi. Arkadaş Philips cep telefonuna samsung marka BT kulaklık alıp kullanmaya başlamıştı ses kalitesi berbattan öte birşeydi, sesi robot sesi gibi oluyordu. SE Aino ve MH100 BT kulaklık ile ses, sanki araya kablo çekmişcesine aynı! Müzik dinlerken aynı şekilde kaliteli (tamam, kabul ediyorum müzik dinlerken BT olduğunu hassas şekilde dinlerseniz biraz anlayabiliyorsunuz ama kablosuz BT bu, o kadar olacak) İkinci önemli nokta ise FM radyonun MH100 'e taktığınız kulaklığın kablosunu anten olarak kabul etmesi! Kulaklık jakını MH100'e takmamış halde FM radyoyu açtığım zaman "Lütfen mikrofon kulaklık setini takın. Kablo radyo anten işlevini görür" mesajını görünce fark ettim bu durumu ve ilk başta "eyvah, Fm readyo dinleyebilmek için cebe direkt kabloyla bağlanan kulaklık seti almam gerekli şimdi" diye düşündüm ama öyle değilmiş kulaklık jakını BT cihaza da bağlasam radyo gümbür gümbür çekiyordu. Pes doğrusu demeden edemedim. SE bu tip şeyleri özellikle düşünüyor işte.

Cihazla birlikte hem Aino'yu hem de MH100'ü aynı anda şarj edebilecek "docking station" da veriliyor. Aino'yu onun üstüne koyunca video seyretmek üzere doğal bir eğim de veriyor. Video demişken, ekranın yatay çözünürlüğü 240piksel (dikey 432) Bu 240 piksel video format seçeneklerini önemli ölçüde kısıtlıyor. Normal çözünürlükte bir videoyu Aino'da seyredebilmek üzere mp4 standardına getirmek için dönüştürme yapmanız gerekiyor ki 90-120 dakikalık bir film için bu bilgisayar başında uzun işlem demek. O yüzden daha çok müzik kliplerimi mpg ve çeşitli codec'le kodlanmış avi'lerimi Mac mini bilgisayarımda internetten bulup indirdiğim MP4Converter programını kullanarak çevirdim.

Aino'nun fotoğraf çekimi ve video kayıt kalitesini kendi kullandığım başka bir sony olan Cybershot DSCH7 ile karşılaştırarak yapayım: Resim kalitesi, 8.1MP ve zoom ile gayet iyi. DSCH7 gibi yarı profesyonel bir fotoğraf makinası ile mukayese edilemez ama DSCH7 gibi kocaman bir makina değil de ufacık bir cep telefonu ile çektiğim düşünülürse "gayet" iyi. Baya iyi. Flaş falan baya iyi düşünülmüş. Fotoğraf çekimi ile ilgili tek nokta, yüksek çözünürlük (6MP) çekimden sonra resmin kaydedilmesi biraz uzun sürüyor. 5 saniyeyi buluyor. Video kayıtta gayet iyi. Video kaydı ile ilgili tek nokta ise video kayıt yaparken zoom yaptığınızda görüntünün fazla pikselleşmesi ama yine ufacık bir görüntü sensörü olan cep telefonundan bahsettiğimiz düşünülürse bu da gayet normal.

Ses kalitesinden hiç bahsetmedim çünkü Sony ses verme konusunda en kaliteli sesleri veren marka, malum. Cihazın dahili hoparlörü gayet iyi ses veriyor. Sesi açtığınızda bile 2mm kalınlığındaki o ufacık hoparlörden gelen ses kulağınıza güzel geliyor, kulağı tırmalamıyor. 30cm 'den yaklaştırdığınızda basları duyabiliyorsunuz. Geceleyin en düşük volüme aldığınızda rahatlıkla müzik dinleyebiliyorsunuz. Aino'yla verilen 8GB microSD ile mp3 yerleştirme sorunu da yok. En sevdiğim bir 50-100 parça, onca resim ve Queen grubunun Wembley konser videosunu koydum boş bellek 6.5GB. BEnim için fevkalade bir olay. Sony MemoryStick bellek verirken cimrilik yapar ancak bu SD olduğu için herhalde tam tersini yapmışlar.

Web tarayıcı programı da çok önemlidir. WAP üzerinden EDGE bağlantısı ile web sayfalarını gayet sorunsuz açtı. Yanlız, yoğun HTML/JavaScript kullanan veya HTML standartlarına tam uymayan bazı sitelerde bazı sayfalarda zorlandığını söylemeleyim. Onun dışında gayet iyi yanlız tarayıcının seçenekler kısmı gayet yetersiz. Mesela cookie ayarları, veya sık kullanılanları düzenleme yapacaksınız diyelim seçeneklerinizi fevkalade sınırlı. Flash animasyonları zaten iPhone bile pek gösteremiyor diye biliyorum o yüzden Flash ani'lerden bahsetmiyorum, zaten pek Flash taraftarı değilim koca koca masaüstü bilgisayarların bile CPU'sunu ağlatabiliyor Flash'lar.

Aino'yla ilgili gerçekten eleştirebileceğim sadece bir tek nokta var. Şu ana kadar bahsettiğim olumsuz bazı özelliklerin hepsi cep telefonu çerçevesinde normal karşıladığım şeylerdi ancak ekran parlaklığını "tam istediğim gibi ayarlayamama" gibi bir sorun var ki işte onu normal karşılayamam. Evet bu telefonun ekran parlaklığını 50%'den aşağıya getiremiyorum sorun bu! Şaşılacak şey, ancak parlaklık seçeneği 50%'den aşağı inmiyor ve benim gibi telefonunu 10% parlaklıkla kullanmak isteyen kullanıcılar için tatsız bir sürpriz bu. Ancak bunun ya bir püf noktası vardır ya da ufak bir firmware yaması ile halledilebilecek bir şeydir diye düşünüyorum.

Ve son bir nokta daha: Bu telefon yere düşerse acaba ne olur diye düşünmeden edemiyor insan. Evde parke veya halıya düşerse bir sorun olacağını sanmıyorum. O sağlamlık var ancak sokakta asfalt veya engebeli bir betona falan düşerse muhteşem görüntüsünün ciddi yara alabileceğini tahmin ediyorum o yüzden siz siz olun bu telefonu dışarda yürürken pek cebinizden çıkarmayın, takın BT kulaklığını oradan dinleyin müziğinizi aramaları da sesli komutla yapıp elinizi hiç cebinize uzatmayın :)

Saygılar.

Aino Resim Albümü (arkadaşlar bu link doğru girmeme rağmen bir türlü doğru göstermiyor o yüzden bu sitedeki Fotoğraf Albümüne gidip resimlere ancak o şekilde bakabilirsiniz)

SE Aino İncelemesi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 3 Kasım 2009; 13:24:15 >

• verdiğiniz bilgiler için teşekkürler cihazla çekilen fotograflarıda eklerseniz memnun oluruz....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 35.5KsK35.5 -- 3 Kasım 2009; 14:14:38 >

1-Dokunmatik ekran kapak açıkken kullanılabiliyor mu?
    2-Sadece kapak kapalıyken telefonu yan çevirerek mi dokunmatik ekran kullanılıyor?
    3-Dokunmatik ekrandan mesaj yazmak mümkün mü?
    4-Dokunmatik ekran hassasiyeti nasıl?

parlaklık sorunu klasik bir sorun.Sadece anio da yok bu bazı SonyEricssonlarda %50 den aşağı inmiyor
    Ancak patch ile olur.Anio için daha çıkmadı

-Telefonu nerden aldınız acaba?
    -Telefonla konuşurken dokunmatik ekran devre dışı kalıyormu? konuşurken yanağınıza falan deyip kapanması gibi saçma sorunlar yok değilmi?

+rouge34 arkadaşın sordukları =)

Orijinalden alıntı: rouge34

Hayırlı olsun.Güle güle kullanın.Bende beyazını satın alacağım.

2-Sadece kapak kapalıyken telefonu yan çevirerek mi dokunmatik ekran kullanılıyor?

Teşekkürler. İyi sorular vallahi. Cevaplamaya çalışayım:

1- SE onu yapmamış (kapak açıkken dokunmatik özelliğinin çalışır durumda olması)
    Büyük ihtimalle enerji kaybını düşünerek öyle yapmış olmalılar.
    2- Evet, öyle denebilir. KApak kapalıyken dokunmatik devreye giriyor
    3- "Sanal Klavye" var mı sorusu oldu bu, sanal klavyesi yok. Metin girişi fiziksel klavyeden yapılabiliyor.
    4- Dokunmatik hassasiyeti gayet iyi. Biraz ağırbaşlı ama yanlışlıkla yapılacak hızlı bir parmak hareketini kayda almaması daha iyi. Şu ana kadar çok fazla dokunmatik kullanmamış biri olarak SE'nin bu dokunmatik ekranı ile gayet iyi anlaştığımı söyleyebilirim.

Bu sorulardan 3.süne ek yorumda bulunmak istiyorum:

SE sanal klavye yapabileceği halde yapmaması sanki bir eksiklik gibi görünüyor ancak burada başka bir etken de devreye giriyor o da şu: Sanal klavye bence kullanışsız. Ha tamam kullanan kullanıyor ama yazıları gerçek tuşa basarak yazmadıkça sanki yazmıyormuşum gibi geliyor bana nedense. Ve sanal klavye çıkınca o da ekranı kaplıyor kullanılabilir ekran ciddi ölçüde azalıyor.

Bir de Aino 'nun boyutları baya ufak. Siemens CX75'imden de ufak. Bu ebatta ne fiziksel QWERTY, ne de sanal klavye pek gitmez diye düşünüyorum. Burada bir tercih yapmak durumundasınız. Ve asıl belirleyici noktaya geliyoruz: Aino öyle kocaman ekranlı, üstünde sanal veya altında fiziksel klavye barındıran telefon 'dan ziyade "cep telefonu" gibi telefon. Cebinizden çıkardığınız zaman o şekilde etkiliyor insanı. MArka takım elbise giydiniz diyelim, cebinizden çıkarınca ciddi görüntünüzü arttıracak bir havası var. Sanal veya fiziksel klavyeli telefonlarda gözlemlediğim amerikanca tabiriyle "nerd" (teknoloji meraklısı) havası bu telefonda yok. Bunun gibi etkenlerden dolayı da telefonun klavye olayını biraz unutuyorum...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 4 Kasım 2009; 12:14:06 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

güzel inceleme
    parlaklık sorunu klasik bir sorun.Sadece anio da yok bu bazı SonyEricssonlarda %50 den aşağı inmiyor
    Ancak patch ile olur Anio için daha çıkmadı

Teşekkür ederim.

Hm demek SE'ler de önceden de öyle bir olay vardı... Siemens'imi arattıran tek sorun buydu zaten. Siemens'İ 10% 'a aldıktan sonra gece karanlığında bile
    gözü hiç yormuyordu. SE 'de 50% parlaklıkla geceleyin uzun süre bakmak pek akıl karı değil. Gözlere yazık.

PAtch'in çıkacak olması cok iyi haber.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Phenom55

Gerçekten tam istediğim türde bir telefon. Sony'yi hep sesi ve kamerası için sevmişimdir. üstünde dokunmatik... kayar kapağı hiç açmadanda kullanılabilir...

-Telefonu nerden aldınız acaba?
    -Telefonla konuşurken dokunmatik ekran devre dışı kalıyormu? konuşurken yanağınıza falan deyip kapanması gibi saçma sorunlar yok değilmi?

+rouge34 arkadaşın sordukları =)

Evet kayar kapağı hiç açmadan da kullanılabiliyor (ama tabi ki mesaj yazma ve ileri ayar yapma falan hariç)
    Gelen çağrıyı dokunmatik cevapla / kapağı açarak cevapla / hiçbirşey yapma gibi seçenekleri var. Onları mümkün olduğunca düşünmüşler.

Telefonu Doğubank'tan aldım. Avrupadaki fiyatı minimum 311 avroydu. Yolcu pasaportuna kayıtlı şekilde gelmiş olarak aldım. IMEI no'sunun yolcu pasaportuna kayıtlı olduğunu doğrulayarak aldım zaten. 1200TL'de pazarlık yapmadım çünkü başka yerlerde 1500TL'ye kadar cıkıyordu. Bir de aksesuarlarına kutusuna falan bakınca hiç kullanılmamış olduğunu doğruladığım için de istenen rakamı makul buldum. Satan adam 1000 veya aşağısına inse belki telefonda bir pislik olma ihtimali de olabilirdi. Hoş böyleyken de olabilirdi ama olmadı.

Öyle bir sorun (hah hah :) hiç yok. Öyle bir sorun olması fevkalade komik olurdu. 130 yıllık İsveçli Ericsson ve 65 yıllık Japon Sony rezil olurdu herhalde. GM veya Samsung gibi cep telefonu işinde yenilerde rastlanabilir belki öyle soruna :)

• quote:

Orijinalden alıntı: revivo72

quote:

Orijinalden alıntı: rouge34

Hayırlı olsun.Güle güle kullanın.Bende beyazını satın alacağım.

Teşekkürler. İyi sorular vallahi. Cevaplamaya çalışayım:

1- SE onu yapmamış (kapak açıkken dokunmatik özelliğinin çalışır durumda olması)
    Büyük ihtimalle enerji kaybını düşünerek öyle yapmış olmalılar.
    2- Evet, öyle denebilir. KApak kapalıyken dokunmatik devreye giriyor
    3- "Sanal Klavye" var mı sorusu oldu bu, sanal klavyesi yok. Metin girişi fiziksel klavyeden yapılabiliyor.
    4- Dokunmatik hassasiyeti gayet iyi. Biraz ağırbaşlı ama daha iyi yanlışlıkla yapılan hızlı bir parmak hareketini kayda alması. Çok fazla dokunmatik kullanmadığım halde SE'nin bu dokunmatik ekranı ile gayet iyi anlaştım.

Bu sorulardan 3.süne ek yorumda bulunmak istiyorum:

SE sanal klavye yapabileceği halde yapmaması sanki bir eksiklik gibi görünüyor ancak burada başka bir etken de devreye giriyor o da şu: Sanal klavye bence kullanışsız. Ha tamam kullanan kullanıyor ama yazıları gerçek tuşa basarak yazmadıkça sanki yazmıyormuşum gibi geliyor bana nedense. Ve sanal klavye çıkınca o da ekranı kaplıyor kullanılabilir ekran ciddi ölçüde azalıyor.

Bir de Aino 'nun boyutları baya ufak. Siemens CX75'imden de ufak. Bu ebatta ne fiziksel QWERTY, ne de sanal klavye pek gitmez diye düşünüyorum. Burada bir tercih yapmak durumundasınız. Ve asıl belirleyici noktaya geliyoruz: Aino öyle kocaman ekranlı, üstünde sanal veya altında fiziksel klavye barındıran telefon 'dan ziyade "cep telefonu" gibi telefon. Cebinizden çıkardığınız zaman o şekilde etkiliyor insanı. MArka takım elbise giydiniz diyelim, cebinizden çıkarınca ciddi görüntünüzü arttıracak bir havası var. Sanal veya fiziksel klavyeli telefonlarda gözlemlediğim amerikanca tabiriyle "nerd" (teknoloji meraklısı) havası bu telefonda yok. Bunun gibi etkenlerden dolayı da telefonun klavye olayını biraz unutuyorum...

Cevaplarınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim.

Ayrıca Aino'nun boyut olarak Siemens CX 75'den küçük olmasına şaşırdım.Resim ve video'da çok büyük görünüyor.

Çok güzel bir telefon..Güle güle kullanın.

• Güle güle kullanın.

SE Aino İncelemesi
  • Siemens ile yan yana çekilmiş fotoğraf varsa ekleyebilir misiniz?
    Bir kaç fotoğraf daha olsa fena olmaz

http://www.youtube.com/watch?v=yD8bJmvEOgw

SE Aino İncelemesi

SE Aino İncelemesi
  • daha başka alanlar yokmu yada şimdiki piyasa fiyatını bilenler satiolar 1900'den 1350 kadar düşmüş diyorlar ainoda durum nasıl

kıbrıslıyık biz... molehiya nedir bilin be gomma?
  • Çok şık duruyor gerçekten telefon.
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.