Şimdi Ara

SATA KABLOSU DONMA YAPAR MI? [ÇÖZÜLDÜ]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
2.586
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Çözüm: Kabloyu değiştirmek Dota 2 yi indirmeye başlamamla donmasının bir olması sayesinde çözüm üretilmediğini gösterdiğinden sorunun devam ettiğini varsaydım.

2 Ramden biri takılıyken sistemde pek bir sorun varmış gibi durmadığı için ram testi yaptım. 2 Ram de takılıydı. 1 Saatin sonunda yüzde 89da artık devam etmeme gerek kalmadığını düşünerek testi sonlandırdım. Ramler temiz ve sorunsuzdu.

Fakat sonrasında işlemcim underclock oldu. FX 8350 maximum 10.5 çarpanıyla 2.05 GHz de çalışabiliyordu. The Witcher 3te 1080p ultrada yaklaşık 5 fps kaybettim ve 35-40 arasına geriledim, fakat bilgisayar hem dota 2 yi indirmeye devam ediyor, hem ultra 1080pde The Witcher 3 oynatıyor, hem de bir sürü program ve chrome sekmesi açık olmasına rağmen maximum 25 derecede çalışıyordu. (Resimleri cevaplarda mevcuttur.) İşlemcinin ısı değerleri CoreTemp, MSI Afterburner, Speccy ile doğrulanmasına karşın AMD Overdrive ile de doğrulamaya karar verdik. Fakat AMD Overdrive işlemcinin "istek dışı" underclock sorununu çözdü ve tekrar 4 GHz'e çıkardı. Böylece performans geri döndü. Performanstan kastım 3-5 fps. Tabi olması gereken ısı değerleri de.

Sorunun çözülmesinin üzerinden yaklaşık 1.5 gün geçti fakat donma sorunu hiç yaşanmadı. Bu duruma yaptığım ram testi mi sebep oldu bilmiyorum. Sonuçta anakartın ram slotlarından biri sorunlu olabilirdi ve rami strese sokmak bu durumu çözmüş olabilirdi. Ya da belki AMD Overdrive programı işlemciye giden fazla ya da eksik voltajı önlemiş de olabilir. Fakat karşılaştığım bu sorun bana bir fikir verdi, sıcak yaz günlerinde özellikle dota 2 oynarken mutlaka underclock yapacağım

[SORUN]:
    Evet soru basit, eskimiş sata kablosu pcnin donmasına sebep olur mu? Donmadan kastım mouse çalışıyor, klavyenin num lock tuşu da yanıp sönüyor basıldığında. Fakat birşeye tıkladığımda açılmıyor, başlat menüsüne tıklayınca o da açılmıyor ve görev çubuğunun üstüne tekrar geldiğimde yuvarlak yükleniyor işareti çıkıyor. Fakat asla yüklenmiyor tabi.

Şimdilik sata kablosunu sıfırıyla değiştirdim ve sorun devam etmiyor. Fakat daha 1 saat oldu ve devam etmeyeceğinin bir garantisi yok. Sata kablosunu ilk değiştirdiğimde pc harddiski görmedi. Kasayı başka bir yere koydum bu sefer gördü fakat windows açılmadı. Sonra bir rami çıkardım windows da açıldı. Sonra aynı rami farklı bir yere taktım ve sonra yine eski yerine takarak dual channel olarak kullanmaya devam ettim ilk halindeki gibi. Şimdi kafamdaki soru şu: Harddiske bad sector taraması yaptım sorun çıkmadı fakat bilgisayar yere paralel olarak durmuyor. Yaklaşık bir 10-20 derece kadar öne ya da arkaya doğru eğik duruyor. Bu SSDnin çalışmasına zarar verir mi? Kasanın yanından geçen priz kablosu, ethernet kablosu gibi kablolar elektrik alan oluşturarak kasanın performansına ya da çalışma sistemine zarar verebilir mi? Ya da kasaya takılan mikrofon-hoparlör gibi aygıtlar ethernet kablosuyla çakışıp donmaya sebep olabilir mi? Bu tarz donmaların sebebi nedir?

Burada SSD ve HDD deki bad sector tarama sonuçlarım:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi moonson -- 22 Ocak 2017; 18:25:12 >

• Bir çok sebebi olabilir. Bios hatası, Windows sorunları, Sürücü sorunları, virus, Donanım sorunları (Hatalı Ram, Ekran kartı, PSU) vb. Bios'a default çekmekten veya update etmekten başlayarak, deneme yanılma yöntemiyle sorunu bulman lazım. Priz veya kablo sorunu olduğunu sanmıyorum ama kasanda şase yani anakarta kısa devre yapan bir durum varsa bu da sorunlara yol açabilir. Bütün bunları kontrol etmen lazım.
  • Ssd için sorduğun soruda birşey olmaz hdd gibi içinde mekanik dönen birşey yok.Diğer sorduğun sorularda senin anlattığın tarzda bir problem çıkarmaz.Hardiskin 10-20 derece eğik durması bir problem çıkarabilir belki uzun vadede kesin birşey demek güç

Senin dediğin sorun daha çok virüsten olabilir Ram veya Ram slotundaki bir sıkıntıdan olabilir yada Harddisk'inde bad sector olmasa bile başka bir sıkıntı vardır ondan olabilir.Yada sata kablosundandı sıkıntı çözdün meseleyi oda olabilir.

Hard disk ve Ssd'nin Hdtune programından Health sekmesinden ss at birde Benchmark yap hız testi için ordanda ss at bir bakalım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi qaanx -- 19 Ocak 2017; 7:11:10 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Buyrun hocam SSDninkiler:
    Bu da sadece depolama amaçlı kullandığım harddisk, öyle içi dolu da değildir hani:

alito hocam bu yaşadığım sorunu yeni aldığım sandisk ssd dede bir defa yaşadım, o ssd en son witcher 3 oynarken dondu sonrada mefta oldu, windows kurulmuyordu en son ben de garantiye yolladım. Acaba sorun the witcher 3ten dolayı olabilir mi dicem ama o pcde yüklü değilken de vardı. Biosum son sürüm. Ayriyetten depolama bölümüne anakartımda birden ortaya çıkan yağ benzeri bir sıvı hakkında da konu açtım acaba ondan da olabilir mi?

• yapmaz
  • moonson kullanıcısına yanıt
    Sorunun hala devam ediyor mu?
  • alito kullanıcısına yanıt
    Bugün steamden dota 2yi indirmeye başladım. Sonra wcye gidip geldim başlat'a tıklar tıklamaz yine dondu. Pcyi kapatıp tekrar açtığımda yaklaşık 13 gb daha dolmustu içi. Dolmasının sebebi steam olabilir fakat donmasinin sebebini hala çözemedim. Şu an evde pcyi açık bıraktım indirme yapıyor. Fakat ben dışarıdayım eve geçince bakıcam yine donucak mı, ya da dondumu, indirmeyi yapmış mı diye.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Uzay kurulum yapıp dene birde.
    Uzay kurulum nedir? Nasıl yapılır ve ne işe yarar hocam?

Sistemi komple kasa dışına çıkar, masanın üzerinde çalıştır. Sistemin ısılarını test et birde, herhangi bir anormal sıcaklık varsa ondan da donma olur.
    Bilgisayar açılırken işlemci çok sıcak oluyor. 50 55 dereceyi görüyor açıldığında, sonradan düşüyor tabi ama ilk açılırken böyle yapması normal mi? Fx 8350 kullanıyorum ama daha önceki işlemcim 1100T idi ve ısı sorunu olmamasına rağmen yine donma sorunum vardı.

Anakart ısısı boşta kaç derece?
    20 civarı. Ama ara ara 17ye düşüyor, bazen de 26ya çıkıyor. Yükte de çok yüksek olmuyor. Hatırlamıyorum ama tekrar yüke sokup bakmam lazım.

İşlemci ve anakart ısıların normal. Uzay kurulum dene, kasanın sisteme şase yapmadığına emin ol. Uzay kurulumda da donuyorsa ramlerinde bir sorun olabilir.
    Hocam 8 gb tek modül ram varken de yapıyordu, degistirdim 2x4 gb dual kit aldım yine yapıyor. Acaba anakartın ram slotunda mı birşeyler var? Gerçi 8 gb tek modülü soldan 3.ye takıyordum. Dual kitleri ise soldan 2. ve 4.ye takıyorum. Yani kullandığım yuvalar da farklı. Belki birden fazla yuvası sorunludur. Malesef en soldaki slotu kullanamıyorum çünkü soğutucu kapatıyor.

Ok ram ihtimali zayıf o zaman. Uzay kurulumu denemen lazım, bu ihtimali aradan çıkarıp sonucu yaz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: moonson

Buyrun hocam SSDninkiler:
    Bu da sadece depolama amaçlı kullandığım harddisk, öyle içi dolu da değildir hani:

alito hocam bu yaşadığım sorunu yeni aldığım sandisk ssd dede bir defa yaşadım, o ssd en son witcher 3 oynarken dondu sonrada mefta oldu, windows kurulmuyordu en son ben de garantiye yolladım. Acaba sorun the witcher 3ten dolayı olabilir mi dicem ama o pcde yüklü değilken de vardı. Biosum son sürüm. Ayriyetten depolama bölümüne anakartımda birden ortaya çıkan yağ benzeri bir sıvı hakkında da konu açtım acaba ondan da olabilir mi?

Hard disk ve Ssd de bir sıkıntı yok gözüküyor yalnız sadece Ssd çok dalgalanmış oda belki arka plandadaki programlar sebeb olmuş olabilir.

Birşey dikkatimi çekti hep işlemcilerin 125w acaba anakartının marka modeli nedir?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• qaanx kullanıcısına yanıt
    Hocam benim de kafama takılan bir durum bu, hatırlattığınız iyi oldu. Anakartım msi 970 gaming bundan önce gigabyte 880gma-ud2h vardı ve aynı sorun vardı yine.

Fakat darboğaz var mı diye afterburner'ı açıp izlerken programdaki "güç" yazan yerdeki değerin 7.6w ile başlayıp 129.3w gibi garip rakamlara ulaştığını gördüm. Bu değerin 125'i geçmemesi gerekli değil mi? Ayriyetten işlemci sadece oyun açıkken yüzde 50lerde kullanılıyor olmasına karşın rx 480 nitro kartım yüzde 100de çalışıyor. Tabi bu the witcher 3te oluyor ama acaba darboğaz falan mı var bilemedim.

Son olarak coretemp programında da işlemcinin gücü 125.1 watt olarak gözüküyor.

Watt değerlerine pek takılma bende de X6 1100T var Hmonitör 140w olduğunu gösteriyor mesela. 125.1-2-3-5 W olması bazen anakart mesela 1 çarpan 200 mhz iken 201 mhz veriyor ondan öle yazdığıda oluyor önemsenecek bir durum değil.

Yani şu anki anakartında eski anakartındada işlemcinin 125w oluşundan dolayı stabilite problemi yaşamaman gerek.Yük altında iken Cpuz'dan ss at bakalım voltajı mı fazla veriyor acaba anakart.

Sorunun Psu'danda olabilir.Kasanın yankapağını açıp fotosunu çek yükle bakalım nasıl bişeymiş.

Bu arada şurda anlatıldığı gibi ramlerini bir teste sok bakalım 1 saat civarı ne sonuç alacaksın.

https://www.technopat.net/sosyal/konu/memtest86-usbden-calisan-ram-bellek-test-programi.201/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi qaanx -- 19 Ocak 2017; 19:17:50 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• ssd'nin benchmark testi şaibeli çıkmış, ya arkada çalışan bozuk bir program var veya virüs bulaşmış ya da en kötü ihtimal ssd sıkıntılı. Eğer mümkünse hdd'e de işletim sistemi kurun ve ssd'yi çıkartıp bilgisayarı öyle kullanmayı deneyin.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.