Şimdi Ara

Grundig gho 9700 & 9900 F/p Oled Kullanıcı Deneyimleri (44. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.063
Cevap
67
Favori
103.938
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
4 oy
Giriş

Sony (XR) veya LG (Alpha) çiplerin Mimarisini ve Yapay Zeka Mantık Kapılarını milyarlarca dolar harcayarak bizzat kendisi Tasarlar. Özel bir ASIC (Application-Specific Integrated Circuit) veya Co-Processor olarak dizayn edip dökümhanelere (fabrikalara) sadece basımını yaptırırlar. Yani ortada 'özel' bir durum vardır, o çipin içindeki donanımsal sinir ağı tamamen Sony'nin kendi mühendislik mülküdür.

Bir çipin güçlü olması, her işi kusursuz yapacağı anlamına gelmez. Sizin bahsettiğiniz MediaTek Pentonic gibi jenerik çipler Genel Amaçlı (General Purpose) SoC'lerdir. İşletim sistemini açar, menüde gezdirir, HDMI portlarını yönetir.

Ancak Sony'nin XR'ı veya LG'nin Alpha'sı, kasanın içine "İkinci bir beyin" (Dedicated Image Co-Processor) olarak sadece ve sadece görüntüyü işlemek, pikselleri korumak ve paneli sürmek "drive" için yerleştirilir. Sizin 'aynı yeterlilikteki başka işlemci' dediğiniz jenerik MediaTek çipinin içinde donanımsal olarak o milyarlarca piksellik veri setleriyle eğitilmiş 'Özel Görüntü İşleme Blokları' fiziksel olarak bulunmaz. İsterseniz dünyanın en güçlü jenerik işlemcisini takın içinde o işe özel donanımsal birim (Dedicated NPU/ISP) yoksa, yazılımla o açığı kapatamazsınız.

Özetle donanım dünyasında istediği işlemciyi alıp yazılım eklemek diye bir şey yoktur. Çip tasarımı ve fason kullanımı (off-the-shelf) arasındaki o devasa uçurumu anladığınızda neden amiral gemisi cihazların o fiyatlara satıldığını daha net anlayacaksınız.

Teşekkürler.

• Anotherx kullanıcısına yanıt

Hocam aynı şeyden bahsediyoruz zaten ama sizin anlamadığınız konu ne biliyormısunuz sony o işlemciyi kendi üretmiyor çok özeş bir işlemcide değil aynı yeterlilikte başka onlatca işlemciye aynı işlemi yaptırabilirsiniz yazdığınız cevaplara bakımca olayın mantığından çok kağıt üzerinde ezber olan şeylere göre yorumluyorsunuz olayları

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Bu arada ben size mediatek örmeği vermedim ki niye sadece bir işlemci modeline odaklanıp onun üzerinden yorum yapıyorsunuz siz bu sony deki işlemciyi sony in özel ürettiğini ve başka hiçbir işlemcinin aynı işi yapamayacağınımı söylüyorsunuz eğer öyleyse siz bu işlerin mantığını hiç anlamamışsınız…bu diğer markalarda görüntü işlemek vs için işlemciyi boşuna koyuyor çaksınlar tek mediatek işlemciyi bütün işleri ona yaptırsınlar nasıl olsa sony deki ayrı işlemcideki gibi diğer işleri yaptıramıyorlar…bakın olay giç düşündüğünüz gibi değil ama size bunu uzun uzadıya anlatacak enerji bende yok size kolay gelsin :)

Aynı işlemi yapacak "onlarca işlemci var' diyorsunuz ama nedense o 'onlarca' jenerik işlemciyi kullanan fason markaların hiçbiri, Sony XR veya LG Alpha'nın o görüntü ve koruma kalitesine yaklaşamıyor. Acaba sorun milyarlarca dolarlık özel donanımsal görüntü motorlarını (Dedicated AI Co-Processor), standart bir MediaTek'in 'TV'yi çalıştırsın yeter' diye üretilen genel geçer (SoC) çekirdekleriyle bir tuttuğunuz için olabilir mi?

Sony o işlemcinin (XR) silikonunu 'basmaz' ama milyarlarca dolarlık bütçeyle o sinir ağını KENDİSİ tasarlar. O yüzden evet kasanın içine jenerik (herkese satılan) bir çip koyup üstüne yazılım atarak, milyarlarca dolarlık o özel donanımsal mantık kapılarına (logic gates) sahip Dedicated (Özel) bir işlemcinin performansını ALAMAZSINIZ.

Bana kağıt üzeri ezber diyorsunuz ancak donanım mimarisine hakim olmadan işlemci işlemcidir hepsi yapar gibi bir felsefe yapmak asıl ezber oluyor. Ben de gerçekten uzun uzun tartışmalara girmeyi sizin gibi hiç istemiyorum.

Teşekkürler iyi günler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Anotherx -- 1 Temmuz 2026; 16:11:41 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Kimse işlemci işlemcidir demiyor ki siz iddaa ettiğiniz kınuda haklı çıkmak için öyle söylendiğini varsayıyorsunuz size

aynı yeterlilikteki iki işlemciden bahsettim birde sony ne zamandır işlemci tasarımı yapıyor 2017 beri x1 den beri inceliyorum ben bu işlemcileri ne üretimi gücü nedir nasıl çalışır neyle bağlantılıdır neye nasıl etki eder diğer markaların farkı varmı nedir vs ben demek bu kadar yıl boşa araştırmışım bunları :) cehaletim için kusura bakmayın…

Sony ne zamandır işlemci tasarımı mı yapıyor? Sony (Sony Semiconductor Solutions) dünyanın en büyük yarıiletken, imaj sensörü ve özel ISP (Görüntü Sinyal İşlemcisi) tasarımcılarından biridir. Sadece televizyon tarafında değil PlayStation'a can veren mimarilerden (örneğin Cell broadband engine), bugün profesyonel kameralarda ve akıllı telefonlarda kullanılan özel görüntü işleme çiplerine kadar aşırı büyük bir silikon tasarım geçmişine sahiptir.

2017'den beri incelediğiniz X1 Extreme (X1 2015) ve günümüzdeki Cognitive processor XR çiplerinin içindeki yapay zeka kapıları, veri yolları ve piksel analiz algoritmaları %100 Sony mühendislerinin tasarımıdır. Sony, standart Mediatek çipini alıp hadi alın televizyonu bununla çalıştırın demez, o jenerik işlemcinin yanına kendi tasarladığı bu X1/XR Co-Processor birimini koyar ve tüm veriyi bu kendi tasarladığı beynin içinden geçirir.

Teşekkür ediyorum saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Anotherx -- 1 Temmuz 2026; 17:19:56 >

Sony in o işleri bıraktığından haberiniz varmı?

Hayır, bırakmadı. Ancak burada sayfalarca donanım bilgisi yazarak konuyu bağlamından koparmak istemiyorum, burası sony tartışma konusu değil.

Dilerseniz Sony'nin yarıiletken ve özel işlemci geçmişini ilgili marka başlıkları altında tartışabiliriz. Grundig kullanıcılarının cihaz hakkında bilgi edinmek için girdiği bir ana konuyu, farklı markaların işlemcileri ve yapay zeka algoritmalarıyla meşgul etmeyi forum adabı açısından uygun bulmuyorum.

Burada fikir edinmek isteyen potansiyel alıcılar için asıl odak noktamız, Grundig'in kullandığı jenerik mediatek donanımı ve bunun getirdiği limitlerdi. Bu konunun da teknik verilerle yeterince aydınlatıldığını ve amacına ulaştığını düşünüyorum.

İlginize teşekkür eder, iyi forumlar dilerim. Saygılar

Hocam hala mediatek diyorsunuz ben ne diyorum siz ne diyorsunuz olay marka model değil mantık…algortima vs bunlar zaten markaya özel şeyler burda tartışılan konu o değil ki acaba beni anlamıyormursunuz yoksa anladığınız halde arkadaşla olan tartışmanızla alakalımı diretiyorsunuz bilmiyorum

O bahsettiğiniz işleri yaptıktan sonra bıraktı zaten…güncel olarak yaptığı hiçbirşey yok kendi tv letinden kullandığı işlemcilerde kendi üretimi değil bu işlemci durumu bahsettiğiniz kadar özeş bi durumda değil işin çok daha büyük kısmı yazılımı algortiması vs sony bu konuda diğerlerinden daha iyi olduğu için önde kullandığı işlemci özel olduğu için değil

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    Desktop | Corsair 5000D Airflow Case | MSI MPG A850GF 850W PSU | MSI MPG B550 Gaming Edge WIFI MoBo | AMD R9 5900X CPU | Crucial Ballistix 32GB. 3200 Mhz. (E-Die) DDR4 RAM | MSI SUPRIM X RTX 3090 24GB. VGA | Samsung 970 EVO Plus 1TB. NVMe SSD | Logitech X-540 5.1 Speaker | Logitech G930 7.1 Headset | Logitech MX Master 3 Mouse | Thrustmaster T.16000M FCS Joystick |
  • Hicks kullanıcısına yanıt

Neden hocam ben o tcl grubuyla pek alakası olduğunu sanmıyorum gerçi bayadırda aktif değilim bişeyler yaşandıysa kaçırmış olabilirim

Kendisi bu konuda yazdığı yanlı ve çarpıtıcı mesajları TCL Telegram grubunda paylaşıp aklı sıra dalga geçiyor, bizlere yalancı diyor, hakaretler ediyor, biz burada Grundig pazarlayıp insanları kandırıyormuşuz, hepsinin ekran görüntüleri çıktı ortaya…

Zaten liste fiyatını asla vermeyin diyoruz, 50.000 lira bandında daha iyi herhangi bir 65 inch TV varsa onu önerelim…

Desktop | Corsair 5000D Airflow Case | MSI MPG A850GF 850W PSU | MSI MPG B550 Gaming Edge WIFI MoBo | AMD R9 5900X CPU | Crucial Ballistix 32GB. 3200 Mhz. (E-Die) DDR4 RAM | MSI SUPRIM X RTX 3090 24GB. VGA | Samsung 970 EVO Plus 1TB. NVMe SSD | Logitech X-540 5.1 Speaker | Logitech G930 7.1 Headset | Logitech MX Master 3 Mouse | Thrustmaster T.16000M FCS Joystick |
  • Arkadaslar merhaba. Televizyon geldi ve kurulumu yapıldı. Gerçekten mükemmel bir görüntü kalitesi var ancak problem olup olmadigini merak ettigim bir durum var.

Playstation 5'te açılıp kapanabilir VRR desteği olan oyunlarda VRR ozelligini açınca televizyon ekrani her 2-3 saniyede bir tamamen siyah oluyor. Yani bildiğiniz anlık olarak ekran gidip geliyor. Oyun ayarlarindan veya direkt tv nin kendi ayarlarindan VRR kapatinca boyle bir problem olmuyor.

HDMI 2.1 kablo ile 4k 144hz olan porta bağlıyım, veri aktariminda herhangi bir darboğaz olacagini sanmiyorum. Yazilimsal bir problem var diye dusunuyorum cunku panelde fiziksel bir problem yok.

Ps5'te Ghost of Yötei ve Spider Man 2 oyunlarinda denedim bunu. VRR = off iken sorun olmuyor, VRR = smoothed iken daha az oluyor, VRR = sınırsız iken çok fazla oluyor.

Benzer bir problem yaşayan veya konuyla ilgili bilgisi olan var mi acaba?

Hayırlı olsun, güzel günlerde keyifle kullanın...

HDMI 2 veya HDMI 3 portlarından birini kullanıyorsunuz değil mi, yandaki HDMI 1 portunu değil?

HDMI kablonuz kaç metre, 3'ün üzerinde ise sorun yaratabilir...

Teşekkur ederim, yandaki degil evet HDMI 3 portuna takili 4k 144hz olan. Playstation5 in icinden cikan orijinal 1 metre olan HDMI 2.1 kablosunu kullaniyorum.

Memc kapali,

oyun modu acik,

ALLM acik,

playstation ayarlarindan HDCP'yi kapattim,

2 farkli oyunda denedim,

hatta bant genisligini azaltmak icin en son 1080p ye cektim playstation cozunurlugunu. Hicbirinde duzelmedi problem.

Sadece playstation ayarlarindan "Video Aktarım Hızı" nı -1 yaptigimda duzeliyor. O zaman da goruntu kalitesi ciddi anlamda bozuluyor.

Asagidaki linke problemin videosunu ekledim. Farkli bir kaliteli HDMI 2.1 kablo ile deneyecegim son çare. O da olmazsa servis kaydi olusturucam.

• g1g2g3g4g5 G kullanıcısına yanıt

Servis gelip baksın en güzeli. Aktif kullananlar varsa cevap vereceklerdir, benim önerebileceklerim bu kadar ne yazıkki...

• 
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.