İki gün önce aracımın arka dingil ayarı için şasiciye götürmüştüm.Bugün kontrol için lastikleri sökeyim dedim de ne göreyim;Adam lastikleri öyle bir sıkmış ki 1 metreden uzun bir demir boruya lokmayı geçirip yarım saat uğraştıktan sonra ancak çıkarabildim.Yahu Allah'tan korkun bu lastik bir daha sökülmeyecek.mi de böyle sıkıyorsunuz?Böyle sıkmaya bijon,porya mı dayanır?Yemin ederim 2 mm kalınlığındaki demir boru öyle esniyordu ki kırılacak diye korktum. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Sanayideki tamirhanelere tork hakkında eğitim verilmeli.



-
-
Hava tabancasını bağlıyor, alabildiğine sıkıyor. Bir daha kim bilir ne zaman sökülecek onun rahatlığı var.
-
Traktorun debriyaj setini degistirtmistim.
Adam motor blogundaki cıvataları öyle sıkmış ki 2 tanesini kırmıştı.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Hocam bu hava tabancası işi değil bence.Bu bijonlar büyük ihtimalle uzun kol levye ile sıkılmış.Lastikçilerde hava tabancası ile sıkılan lastikleri ben kolay söküyorum.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Arabanın bakımını yaptırdım yıllardır gittiğim usta, en son yanındaki kalfa görünümlü kazmaya arabanın yağ filtresini değiştir dedi. Eleman yağ filtre kapağını anahtara boru takılmış şekilde öyle bir sıkıyorki arabanın üstüne çıkıp asılacak neredeyse, bir ömür tekrar açılmasın yada o an kırılsın şeklinde.
Kardeş ya bir daha açılmıyacak yada birazdan hepsi elinde kalacak dedim tutamadım kendimi motoru sallıyor resmen, apaçi abüüüü rahat ol biz bu işi süreki yapiyozzzzz ukalalık yapıyor birde
-
Maalesef hocam ellerinin ayarı yok. Ben yıllarca jant lastik iki takım yaptım yazlık kışlık evin önünde kendim değiştirdim.
-
Adamın işi gücü yok levye ile mi sıkacak, hava tabancası ile sıkmıştır ama torku yüksektir, ondan olmuştur.
-
Mümkün olduğu kadar bakımları kendiniz yapın. Kesinlikle ustalardan daha sağlıklı olur.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Zaten hemen hemen bütün hakımları kendim yapıyorum.İki yıldır sanayiye gitmiyordum.Valla sanayi ortamı gerçekten berbat.Dingil doğrultma işini kendim yapamayacağım için mecburen sanayiye gittim ama gidileceği yok vallahi
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
egıtım versen nolcak adamlarda alacak zeka yokkı
-
Herşeyi geçtim yolda lastik patlasa değiştireyim desen bijon anahtarıyla sittin sene açılmaz o. Ne yapacağız bagajda 1.5m boru mu taşıyalım. Hepsi usta müsveddesi hocam. Kalmadı o eski ustalar
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Material-Engineer -- 20 Kasım 2022; 12:39:19 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
2020 Egeam var ve geçenlerde lastik sökmek gerekti. Bagajdan çıkarttım bijon anahtarını ve o an içimi bir korku kapladı. "Bu kadar kısa bijon anahtarı ile ben bu bijonları şimdi nasıl sökeceğim?" diye düşünmeye başladım. Sonra anahtarı taktım, tam güçle asılmaya zorlayacakken daha yarım güç bile vermeden bijon bir anda gevşeyiverdi. Sonra diğer bijonları da patır patır gevşettim. Oysa ben önceki kullandığım tüm araçlarda bijon anahtarına tam güç asılıp, açamayıp, sonra anahtarın koluna ayağımla çıkarak zıplaya zıplaya açmaya alışmıştım. Sonra aklıma geldi ki bu arabanın bu lastiği fabrikadan çıktığından beri ilk kez sökülüyor. Yani bu işin normali bu. Lastikçiler sağolsun algımızı bile bozdular. Normal sıkılmış bijon sanki sıkılmamış gibi geliyor.
-
Hava tabancasının orjinal ismi "impact wrench". Darbeli matkap mantığıyla çalışır, 200-300 Nm momenti küçük koluyla bu sayede verebiliyor. Bunun torku kontrol etme imkanı yok, otomotivde tork limiltörüyle kullanılması gerekiyor, soket kadar bir aparattır çok pahalı da değil ama İstanbul'da sadece bir atölyede kullanıldığını gördüm. Bu sadece vidayı kaynatmıyor, frende ısınıp genleşince jant ve disklerin geometrisini de bozuyor.
Aslında otomobillere dünya vergi veriyoruz, devletin hiç olmazsa bir sertifikasyon sistemine gitmesi gerekir. İsteyen atölyeler bir eğitimle bu belgeyi alsınlar. Berberlerin, fotografçıların sertifikaları var, insan güvenliğini etkileyen otomobil atölyelerinde yok. Vida sıkmasını bilmeyen neyi bilsin... daha bunların mukavemet sınıfları var. Şasi, süspansiyon, motordaki her civata yan dükkanda dişi uyan herhangi bir cıvatayla değiştirilmez. Eğitim şart.
Arabanız varsa bir tork anahtarı alın. Ne zaman bakım yapılsa bagaja koyar, dükkanlarla hiç uğraşmam, ilk park ettiğimde hepsini doğru düzgün torklarım. Şimdiye kadar ne bijonum bozuldu, ne de disklerim eğrildi. Lastik patlarsa da doğru düzgün açılıyor. Tavsiye: iki aşamada, önce servis değerinin %70'ine torklayın, sonra full tork. Kuru olması gerekir. Islak yağlı vidalarda tork ~%115'dir. Detaylı servis kılavuzları kendi ıslak tork hesaplarını da verir ama yoksa %115.
-
tork mu? o da ne la?
-
Bakım için gittiğim yerdeki kalfa lastikleri takarken aldı tork anahtarını güzelce sıktı. İzin isteyip fotoğrafını çektim. Sadece bir yerde gördüm.
Ama benim dikkatimi çeken eskiden koçtaştan aldığım 4 kollu ile sökerken şimdi sökemiyorum. Muhtemelen yeni tabancalar daha yüksek tork ile sıkıyor.
-
Hocam keşke tork anahtarları ucuz olsa.Gerçekten bu işler için kesinlikle lazım
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
ürünler git gide kalitesizleşiyor. bu kalitesizleşme sonucunda doğru tork çok daha önemli bir hale geldi.
-
Her sene fix olarak yazlık kışlık lastik değişimi yaparım. Arabayı aldığımda (2014) gidip bir takım jant alıp kışlıkları ona taksaydım, o jantlara ödediğim para, lastik değişim saplama bijon parası yanında çerez kalırdı. Ama artık çözüm buldum lastikçiye gidince dialog bu şekilde.
Selamın aleyküm
Aleyküm selam
Lastikler değişecek ama sökme takmayı hava tabancası ile değil bijon anahtarı ile yapılacak diyorum. Olmaz ise hiç başlamayalım diyorum.
Çok şükür 2 senedir saplama bijon parası ödemedim.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Lastikçilerin çoğu ofsayt zaten. Lastik değiştireceksin mesela. Bam güm levyeyle janta kanırta kanırta, arada tutamıyor jantın üstüne levyeyi düşürüyor falan. Yani aracı yeni almış olsan, yepyeni çelik jantı çizik içinde bırakacak. Sonra bijonu hava tabancasına geçirip o şekilde sıkıyorlar. Daha şimdiye kadar bijonu eliyle biraz çevirip tutturup sonra tabancayla sıkan görmedim. Böyle yapa yapa yapa bijondaki ve yuvadaki dişleri yiyorlar.
-
Tork anahtarı kültürü piyasanın tamamına yakınında yok ki.
Bunun sanayi işi şöyledir, sıkarsın tatlı sıkılığa gelir çeyrek tur daha sıkar bırakırsın :)
Hava tabancasının orjinal ismi "impact wrench". Darbeli matkap mantığıyla çalışır, 200-300 Nm momenti küçük koluyla bu sayede verebiliyor. Bunun torku kontrol etme imkanı yok, otomotivde tork limiltörüyle kullanılması gerekiyor, soket kadar bir aparattır çok pahalı da değil ama İstanbul'da sadece bir atölyede kullanıldığını gördüm. Bu sadece vidayı kaynatmıyor, frende ısınıp genleşince jant ve disklerin geometrisini de bozuyor. Aslında otomobillere dünya vergi veriyoruz, devletin hiç olmazsa bir sertifikasyon sistemine gitmesi gerekir. İsteyen atölyeler bir eğitimle bu belgeyi alsınlar. Berberlerin, fotografçıların sertifikaları var, insan güvenliğini etkileyen otomobil atölyelerinde yok. Vida sıkmasını bilmeyen neyi bilsin... daha bunların mukavemet sınıfları var. Şasi, süspansiyon, motordaki her civata yan dükkanda dişi uyan herhangi bir cıvatayla değiştirilmez. Eğitim şart. Arabanız varsa bir tork anahtarı alın. Ne zaman bakım yapılsa bagaja koyar, dükkanlarla hiç uğraşmam, ilk park ettiğimde hepsini doğru düzgün torklarım. Şimdiye kadar ne bijonum bozuldu, ne de disklerim eğrildi. Lastik patlarsa da doğru düzgün açılıyor. Tavsiye: iki aşamada, önce servis değerinin %70'ine torklayın, sonra full tork. Kuru olması gerekir. Islak yağlı vidalarda tork ~%115'dir. Detaylı servis kılavuzları kendi ıslak tork hesaplarını da verir ama yoksa %115. |
Hava tabancasını bağlıyor, alabildiğine sıkıyor. Bir daha kim bilir ne zaman sökülecek onun rahatlığı var. |
egıtım versen nolcak adamlarda alacak zeka yokkı |
Arabanın bakımını yaptırdım yıllardır gittiğim usta, en son yanındaki kalfa görünümlü kazmaya arabanın yağ filtresini değiştir dedi. Eleman yağ filtre kapağını anahtara boru takılmış şekilde öyle bir sıkıyorki arabanın üstüne çıkıp asılacak neredeyse, bir ömür tekrar açılmasın yada o an kırılsın şeklinde. Kardeş ya bir daha açılmıyacak yada birazdan hepsi elinde kalacak dedim tutamadım kendimi motoru sallıyor resmen, apaçi abüüüü rahat ol biz bu işi süreki yapiyozzzzz ukalalık yapıyor birde |
Benzer içerikler
- falken ziex ze320
- araba anahtarı pili
- araba kapı değişimi fiyatı
- dizel araçlarda fan ne zaman devreye girer
- evde cam buğusuna kesin çözüm kadınlar kulübü
- nissan qashqai e-power teknik özellikleri
- 2021 tucson
- yeni 5008
- 1500 km menzilli elektrikli araba
- 2024 araç satış rakamları
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X