Şimdi Ara

sanayi cereyanı bağlantısı için yardım (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
71
Cevap
0
Favori
54.579
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: çaycı

topraklı 3 faz prizleri de var onlardan kullan
    cidden mi, çok iyi o zaman, çok sevindim. birbuçuk saattir başım ağrıdı pratik şekilde çözmeye çalışmaktan. sahiden var mı?

(bu arada az önce ölçüm yaptım, sarı-yeşil gerçekten de toprakmış. omik direnci sıfıra doğru yuvarlanıyor, kabloyu şase yapmışlar, toprak yani.)
  • makinenin kapağını sök ve voltaj seçim anahtarına bağlanan kablolara bak biraz bilgin varsa çözersin
  • quote:

arkadaşlar normalde 2 faz standart dışı bir uygulamadır düşünmeyin bile

normalde 3 fazda yıldız ya da üçgen bağlantıda (burada muhtemelen yıldız bağlıdır içeride) notr e gerek olmaz sadece fazlar arası bir dengesizlik durumunda ordan akım geçer ama burada alet tek faz ile de çalışabiliyor ise muhtemelen notr dür sarı-yeşil kablo

ölçü aletiniz yokmu onunla kontrol edin

Arkadaşlar, lütfen sadece fikir yürütmeyiniz, doğruluğundan emin değilseniz
    yardım değil kötülük yapmış olursunuz...elektrik hatayı asla affetmez.
    3 fazlı veya 1 fazlı olsun sarı-yeşil kablo sadece ve sadece topraktır
    380 veya 220 volt bağlantı için makinayı açıp trafo ve bağlantısına
    bakılmalı. en iyisi aldığınız yere sormalısınız

• üreticisine yazdım almanya'ya , içinden çıkamıyoruz, bağlantıları nasıl dedim. bu arada network killer'in internetten bulduğu forumdaki belge aşağıda;

RENKLER DE ŞU MANAYA GELİYOR;

CZARNY=SİYAH
    BRAZOWY=KAHVERENGİ
    NİEBİESKİ=MAVİ
    ZOLTO-ZİELONY=SARI-YEŞİL
     sanayi cereyanı bağlantısı için yardım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi juniorx -- 27 Ekim 2007; 23:21:35 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: ustura2

Arkadaşlar, lütfen sadece fikir yürütmeyiniz, doğruluğundan emin değilseniz
    yardım değil kötülük yapmış olursunuz...elektrik hatayı asla affetmez.
    3 fazlı veya 1 fazlı olsun sarı-yeşil kablo sadece ve sadece topraktır
    380 veya 220 volt bağlantı için makinayı açıp trafo ve bağlantısına
    bakılmalı. en iyisi aldığınız yere sormalısınız

gerçi ben şimdiye kadar doğru diye öğrendiğim şeylere dayanarak konuşmuştum ama yine de doğru söylüyorsun bazen böyle (2 faz) uygulamalarda çıkıyormuş. yukarıda yazdığımı hatayı unutmamak ve daha vurgulu olması adına silmiyorum.

2 faz gibi bir uygulama yapan adamın rengine de güvenemem artık en iyisi içini açıp bakmak biraz daha fiyat koy 3 faz yap di mi

quote:

quote:

topraklı 3 faz prizleri de var onlardan kullan

cidden mi, çok iyi o zaman, çok sevindim. birbuçuk saattir başım ağrıdı pratik şekilde çözmeye çalışmaktan. sahiden var mı?

olmaz olur mu 5 tane uç çıkıyor fişin içinden, sanayi tipi olduğunu belli ediyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi çaycı -- 28 Ekim 2007; 0:17:51 >

• quote:

2 faz gibi bir uygulama yapan adamın rengine de güvenemem artık en iyisi içini açıp bakmak biraz daha fiyat koy 3 faz yap di mi

belki o zaman 230 şebeke ile çalışmaz ama. açıkçası eğer 230 ile kullanım imkanı olmasaydı gidip almazdım bunu. çünkü çoğunlukla 230 geriliminin olduğu yerde çalışacağım, ama levha kaynatacağım zaman alır götürür orman evinde kaynatır getiririm. yoksa da ayrıca bir tane de 400 amperlik arabalı tip ağır sanayi tipi üç fazlı dev gibi makina almak lazım ki o da neredeyse 100 kilo ve fiyatı da 750 YTL. tersanelerde gemileri kaynatıyorlar onunla. ayrıca taşıma sorunu da cabası.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi juniorx -- 28 Ekim 2007; 11:24:15 >

• juniorx son verdiğin şemaya göre kaynak makinen mone fazdır. anladığım kadarıyla kaynak makinen 2 gerilim kademesinde çalışıyor. 230 voltta kaynak makinen faz-nötr arasında bağlı, 400 voltta ise 2 faz arasına bağlı olmaktadır.(3 fazın hepsinide kullanacaksın diye bir kural yok.) bu iki gerilim kademesi arasındaki fark ise kaynak akımında yatıyor. 230 voltta max 170 amperlik kaynak akımına sahip olurken, 400 voltluk fazlar arası bağlantı sana 250 amperlik kaynak akımı verebiliyor.

3 fazlı fişe bağlamayı ise şöyle yapabilirsin. fişteki bir fazı boşta bırakıp makinanın 2 faz ve bir nötr kablosunu fişteki yerlerine bağlarsın. toprak kablosunu ise dışarıda bırakıp, uygun bir yere topraklayabilirsin. bir faz için ayrıca bağlantı yapmana gerek yok. çünkü makina üzerindeki şalter zaten fazlar arası ve faz nötr bağlantılarına dönüşüm sağlıyor. tek fişle hem fazlar arası(piyasa tabiriyle sanayi elektriği) hemde faz nötr bağlantısı yapabilirsin.

• quote:

Orjinalden alıntı: dergul

juniorx son verdiğin şemaya göre kaynak makinen mone fazdır. anladığım kadarıyla kaynak makinen 2 gerilim kademesinde çalışıyor. 230 voltta kaynak makinen faz-nötr arasında bağlı, 400 voltta ise 2 faz arasına bağlı olmaktadır.(3 fazın hepsinide kullanacaksın diye bir kural yok.) bu iki gerilim kademesi arasındaki fark ise kaynak akımında yatıyor. 230 voltta max 170 amperlik kaynak akımına sahip olurken, 400 voltluk fazlar arası bağlantı sana 250 amperlik kaynak akımı verebiliyor.

3 fazlı fişe bağlamayı ise şöyle yapabilirsin. fişteki bir fazı boşta bırakıp makinanın 2 faz ve bir nötr kablosunu fişteki yerlerine bağlarsın. toprak kablosunu ise dışarıda bırakıp, uygun bir yere topraklayabilirsin. bir faz için ayrıca bağlantı yapmana gerek yok. çünkü makina üzerindeki şalter zaten fazlar arası ve faz nötr bağlantılarına dönüşüm sağlıyor. tek fişle hem fazlar arası(piyasa tabiriyle sanayi elektriği) hemde faz nötr bağlantısı yapabilirsin.

hocam, şöyle düşündüm, topraklı trifaze erkek fiş alıp içine nötr mavi ve faz siyah ve kahverengiyi ve de topraklı olduğuna göre toprağı bağlarım, bu şekilde bunu bizim şiledeki şantiye panosunun içine direkt takarım diyorum.

230 şebekesine uyum için ise aynı erkek fişin karşısına yine topraklı olarak bu sefer dişi fiş alıp içinde toprakları karşılıklı bağlayacağım, kahverengiyi faza maviyi de nötr'e bağlayınca sanırım hallolacak. doğru mantıktır değil mi hocam.

bir de yukarıdaki açıklamanızla kafamdaki bir soruya yanıt mı aldım acaba. şalter dönüşüm sağlıyor dediniz ya, şimdi benim aklıma şu takılmıştı, üç fazlı şebekede bütün kutuplar birebir karşılığına oturuyor, yani prensibine uygun bağladıktan sonra her panoda aynı uclardan karşılık buluyor.yani fazlar ile nötrün karışması bir yana fazlar bile birbirinin yerine uymuyor, seni doğruya sevkediyor, fişi hatalı takma ihtimali yok, oysa 230 şebekesi öyle değil fişi ters takınca faz ile nötr yer değiştiriyor. zannederim şalterdeki dönüşüm bu problemi de çözüyor, yanlış mıyım hocam. hani elektrik sobalarında olur ya toprak hattı olmadığı veya sıfırlama yapıldığı zaman sobanın dışına dokunanı titretir hafiften de fişi ters takınca düzelir ya o misal.

• senin verdiği örnekte elektrik sobasının bağlantılarında hata var. hiçbir cihazda fişin yeri değişti diye gövdede kaçak olmaz. öyle bir şey olsaydı elektrik fişleri yanlış takılmayacak şekilde dizayn edilirdi. sanırım elektrik sobasının içinden sıfırlama yapılmış, veya kablodaki iletkenlerden birisi gövdeye değiyor olmalıdır.

şalterin işlevine gelince kaynak makinesinin iç devresininin çıkışlarını kablodan gelen faz-faz arası veya faz-nötr bağlantıları arasında seçim yaptırıyor. şalteri sola çevirince içteki devrenin çıkışlarını 2 faz kablosuna bağlıyor. şalteri sağa çevirince ise bu sefer çıkışları faz ve nötr kablosuna bağlıyor. kablodan gelen fazların ve nötrün kablosu sabit kalırken bağlantılar tıpkı demiryolu makası gibi yer değiştiriyor. bu arada 3 fazlı fişi ters takarım diye düşünme, çünkü nasıl takarsan tak daima iki fazla bağlantıyı kurarsın.
  • yok hocam ben tek fazlı fişi ters takarım diye endişe içindeyim, yani makinadaki faz yerine nötrü nötre de fazı gönderirsem ne olur.
  • burada tek fazlı fiş kullanmanı gerektiren bir şey yok. tek fazıda 3 fazdan alabilirsin.(zaten apartmanlarda yapılanda budur.) dediğim gibi burada gerilim kademelerini şalter değiştiriyor. kablo bağlantıları ise fiş üzerinde sabit kalıyor.
  • hocam şöyle ki istanbul içinde tek fazlı priz kullanabiliyorum, yani seyyar olarak tak çıkar yapmam gerekecek makinayı, ev dışında kullanacağım yerde ise 3 fazlı fişi taktımmı iş tamam, o mesele tamam yani ama evde her seferinde fazı kontrol edip de ona göre takamam ki, ya topraklı fişi duvardaki prize takarken ters gelse de faz ile nötre cihazda ters karşılık gelirse ne olur acaba. umarım anlatabiliyorum demek istediğimi, sizi de bu saatte fazla rahatsız ediyorum gerçi. kusura bakmazsınız inşallah.

bir de hocam, apartmanlarda tek fazın üçten ayrıldığını başka yerde de duymuştum ama acaba o nasıl yapılıyor, çünkü gerilim seviyeleri farklı, 220 ile 380 arasındaki fark nasıl eşitleniyor, transformatör aklıma geliyor ama hiç görmedim apartmanlarda. teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi juniorx -- 28 Ekim 2007; 1:48:54 >
  • evdeki prizde dikkat etmen gereken tek şey toprak hattıdır. onun dışında elektrikte faz ve nötrün sırası çokda önemli değildir. zaten bunu fişin yapısında da görebilirsin.

ikinci soruna gelice 3 fazda fazlar arası gerilim 380 volt, faz-nötr gerilimi 220 volttur. gerilimde çok büyük bir fark yok. apartmanda ise nötr hattı ortak fazlar ise daireler arasına dengeli bir şekilde dağıtılır.

başka sorun varsa yarın cevaplayabilirim.
  • teşekkür ederim hocam.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi juniorx -- 28 Ekim 2007; 2:03:37 >
  • Orjinalden alıntı: çaycı
    quote:

topraklı 3 faz prizleri de var onlardan kullan 5 tane uç çıkıyor fişin içinden, sanayi tipi olduğunu belli ediyor

az önce bir elektrikçi buldum topraklı sanayi cereyanı hakkında hiçbir bilgisi yoktu, acaba sanayi cereyanı fişinde toprak hattı olmuyor mu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi juniorx -- 28 Ekim 2007; 16:35:50 >
  • sanayi fişleride farklı tiplerde olabilirler. resimde görüldüğü gibi yuvarlak ve plastik gövdeli fişler olacağı gibi yassı ve metal gövdeli tipleride bulunuyor.
  • şuna benzer biraz

sanayi cereyanı bağlantısı için yardım
  •  sanayi cereyanı bağlantısı için yardım

iyi ama benim panom yukarıdakinden, alttaki iki büyük yuvaya yerleştirilecek topraklı 3 faz prizi mutlak ki yuvarlak oluyor dikkat ederseniz. nasıl bir çözüm olabilir, bu panoya nasıl bir priz taktırmam lazım( pano da yeni alınacak o bakımdan, yeni elektrik tesisatı çekildi, sırada pano var, bu arada alternatif pano önerilerine de açığım, çok tuzlu olmamak kaydıyla)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi juniorx -- 28 Ekim 2007; 23:25:22 >
  • Arkadaşlar siteye yeni üye oldum. Gezinirken bu başlığı gördüm. Çaycı adlı arkadaşımızın resmini gönderdiği toprak- nötr ve 3 faz girişi bulunan prizler ve fişler piyasada var. Aynı prizin pano tipi olanlarıda var. Panoya o prizden monte edersen, atölyede iken onu kullanırsın. 220 volta gelince ;
    Aynı prizin dişisi de var. 1 tane trifaze dişi fiş ve 1 tane de monofaze topraklı fiş ile bu işi çözersin. Trifaze fişde alltaki kalın bakır toprak girişi, nötrü şu an hatırlamıyorum. Ama içini açtığınızda herbir fazın ve nötr- toprağın bağlantı yerlerini yazıyor. Monofaze fişe 3x2,5 TTR kablo bağlayıp, genelde kahverengi, mavi ve sarı-yeşil kablo bulunur. Monofaze fişde kahverengi faz, mavi nötr ve sarı-yeşili toprak bağlayıp, aynı şekilde trifaze prizede, sarı-yeşili kalın girişe, nötrü,nötr girişine, kahverenginide fazın herhangi birine bağlayın. Yalnız burada dikkat etmen gereken çok önemli bir konu var, monofaze çalıştıracağın zaman, fişi takmadan önce şalteri mutlaka 220 konumuna, almalısın. Daha sonra prize takarsın.

• şef34 sağ ol, herkesin çorbada tuzu olmuş oldu ama son noktayı da sen koydun. açıklamaların için çok sağ ol. foruma da hoşgeldin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi juniorx -- 29 Ekim 2007; 1:58:45 >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.