Şimdi Ara

Sanat sanat için midir yoksa Toplum için mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
26
Cevap
0
Favori
1.212
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Topluma birtakım şeyler vermek için mi yoksa salt bir art oluştursun diye mi?

• sanat için sanatın zaten topluma bir şeyler vereceği aşikar.
  • Sanatçı sanat, sanat toplum içindir...
  • Arkadaşım bu konu yıllardır bütün sanat camilarında tartısılmıs ama bir türlü sonu gelmemiş, ucu açık kalmış bir konudur Ben güzel sanatlar fakültesi bitirdim biz ordada tartıştık bunu sonu yok boşa tartısmayın cunku bkaıs acıları her yandan farklı gösterıyor.
    Bir kesim sanat toplum için derken, bir kesimde toplumun eksik olduğu eğitim düzeyinin noksan olduğu kesimlerin varlığını, bu yüzden sanatsal olarak kurallarına göre yapılan işlerin ön plana cıkmadığı genelde sant ıcın yapılan sanatsal olayların begenılmedıgı gibi bi noktaya varıyor o yüzden hiiç bu tartısmaya girmeyelim...
  • quote:

Orjinalden alıntı: fuducuk

Sanatçı sanat, sanat toplum içindir...

Bu açıklama hoşuma gitti.Güzel söz.
  • Doğaçlama oldu benimkisi biraz, teşekkürler...
  • Sanat için sanat anlayışı iyice yerleştiği zaman halktan ve toplumdan kopuk bir noktaya geliyor;zira geçmişe baktığımızda hep böyle olmuştur.Çünkü sanatın sanat yapmanın ucu bucağı yoktur.Sanatçının hayal dünyası olabildiğine geniştir.Bu durumda toplum sanatçıdan uzaklaşma tehlikesi ile karşı karşıya kalır ki bu da sanataın asıl işlevi olan topluma esetetik zevk vererek bilgilendirme amacının dışına çıkılmış olur ve sadece aydınların bir uğraşı haline gelir.Bana kalırsa sanatçı daima toplumun önünde ve topluma yön veren kişidir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    temel bilim isteyenler var mı
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Sanat Sanat için, toplum sanat için...

• sanat sanat içindir veya sanat toplum içindir tartışması yapılamaz.. aslında yapılır fakat sonu qelmez.. sadece belli süreçlerde bu oluşumun etkileri gözlemlenebilir.. sansürün etkisi, siyasi olaylar, qüncel konular bu fikri değiştirmese bile ikisinden birini yapmak zorunlu hale gelebilir.. bunu tartışmak yersiz.. bu dönemde yapılan sanat nasıl? önemli olan bu..
  • Bu tartışma uzun yıllar yapılmış, genelde dünyanın önde gelen aydın ve filozofları "her ikisi içinde" olduğu yolunda fikir birliğine varmışlar.
  • quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

Bu tartışma uzun yıllar yapılmış, genelde dünyanın önde gelen aydın ve filozofları "her ikisi içinde" olduğu yolunda fikir birliğine varmışlar.

çünkü sürekli bi değişim var.. mantıklısı bu zaten..
  • Valla ben kendim için yapıyorum sadece. Yani tatmin için.
  • Bence toplum içindir.
    Sanat eseri verirken bu eser toplumun beğenisi için verilir.
  • fuducuk@ in sözü hoşuma gitti.
  • quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

Bu tartışma uzun yıllar yapılmış, genelde dünyanın önde gelen aydın ve filozofları "her ikisi içinde" olduğu yolunda fikir birliğine varmışlar.

Bir örneklendirme yapsanız, mesela...
  • Sanat yaşamın yarısıdır. Topluma katkısıda güzelliktir, insanlığa hem mutluluk hem acı hem kolaylık hem açıklık hem gizemlilik açıkçası ilk cümlemde sölyediğim gibi. Ayrıca yaşam biçimi.
  • quote:

dufu abi bu lafını tuttum edebiyat derslerinde çok faydalı olacak

konumuza dönersek...

sanat, bence, toplum için değildir... zanaat toplum içindir. sanat, kişinin (sanatçının) yaratıcılığını birşekilde dışa vurmasıyla ortaya çıkan "eser"dir(ürün değil). sonuçta; sanat, sanatçının kendini anlatması içindir...
  • quote:

Orjinalden alıntı: OkyaNuS.

Bence toplum içindir.
    Sanat eseri verirken bu eser toplumun beğenisi için verilir.

bu soruyu okuldayken bizde hocalarımızla çok tartıştık ama bir arkadaşımızında dediği gibi ucu bucağı yok ,sanat insanın kendini tatmin etmesi için yaptığı bişeydir,sonradan topluma malolmuştur,şöyle ki; sanatçı ürünler önce kendisi için yapar fakat aç kalmamak içinde yaptığı çalışmaları satmak zorunda kalır,ve hayatını devam ettirmek içinde yeteneğini bu yönde kullanmaya başlar,bu durumda da sanat topluma yansır,ama sanat toplum için değildir..
  • Sanat birey içindir bence. Ortak yargıyla sanat eserine bakıp toplum için diyemem.Sanat diyemem ona.
    Başka bir açıyla : Bir heykelle bir oyuncak ; ikiside fikirle uğraşıyla yapılmış. Ancak oyuncaktan binlerce üretilir ve çoçuk için yararlı, bir kalıbı olan, yararlı yada yararsız yargısı kolay verilen bir nesnedir.
    Sanatta güzellik kişiden kişiye değişir. >Öznellik
  • sanat yeri geldiğinde birey, yeri geldiğinde toplum içindir. öyleyse sanat insan içindir. ama sanatın amacı topluma bir şeyler katmaktır ama her sanatkar gün gelir sanatı kendisine alet eder ve bence bu doğaldır.
    Aslında şu anda kafamda cevapsız bir soru var 19. yüzyılda örneğin van gogh çizdiği resimlerde topluma bir şey mi katmak istemiştir? Hiç sanmam! ama sanatın anlamı duygu ve düşüncelerin dışa vurumu değil mi ? öyleyse sanat hem sanatkara hem de topluma yarar sağlayamaz mı ?

bu aslında biraz divan edebiyatına benzedi sanat yapmış olmak için sanatlı anlatım içeren beyitler gibi sanat kaygısı taşıyan yazarlar gibi.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.