Şimdi Ara

samurai kılıcı olan varmı? (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
164
Cevap
0
Favori
41.389
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • bizim evde bir tane var babamın arkadaşı japonyadan getirmişti. birkaç tane de osmanlıdan kalma hançer var
  • bende çok özeniyorum şunlara ilerde param olsun asitle kesilmiş titanyum bi katana alıcam cold steel ustadan
  • bizim aikido hocası getirtmişti japonyadan 3500 lira mı neydi fiyatı
  •  samurai kılıcı olan varmı?

katanalar güzel ama tartışmasız en güzel kılış en karizmatik kılıç zülfikar....
  • Katana dünya çapında tanındığı,tanıtıldığı için bu kadar büyüdü.Bizim has ve has Türk kılıcımız Yatağanımız varken Katanayı ne yapacaksınız ? Yatağanın Katanadan daha kaliteli bir kılıç olduğu kanıtlanmıştı
  • konu gene hottori olmuş geçen sene açmıştım
  • quote:

Orjinalden alıntı: .DragonFly.

Katana dünya çapında tanındığı,tanıtıldığı için bu kadar büyüdü.Bizim has ve has Türk kılıcımız Yatağanımız varken Katanayı ne yapacaksınız ? Yatağanın Katanadan daha kaliteli bir kılıç olduğu kanıtlanmıştı

ah bu animeci gençlik yokmu hep onların yüzünden
  • Ahmet Turan Alkan'ın bir yazısını paylaşmak istiyorum

Japon kılıcını bilirsiniz değil mi? Katana...
    Hani şu düz gibi görünen ama hafif eğri filmlerde Samurayların kullandığı o dünyaca meşhur kılıç.
    Hatırladınız?..
    Peki Türk kılıcını bilir misiniz? Neye benzer; şekli özellikleri nasıldır?

Osmanlının 16. ve 19.yüzyılda kullandığı çok etkili ve estetik bir kılıç olan yatağanı yeniçerilerleventler ve piyadeler kullanmıştır.Silahın kullanımı zor fakat çok etkili ve tahrip gücü yüksektir.Silah o kadar etkili olmuşki Sırplar 19.yy'da yatağanı milli silah olarak kullanmışlar.

Yatağanın Tasarımı

Kılıcın tasarımı diğer kılıçlardan farklıdır.Kılıcın keskin tarafı aşağı bakan yeridir ve ağırlık merkezi ucuna yakındır. Kesmedelme ve kemik kırmak için çok ideal bir yapıya sahiptir.Kılıcın kabza bölümünde ayetduaözlü sözlerle süslemeler bulunmaktadır.

Kılıç Sırpların dışında Çinlilerinde ilgisine çekmiştir ve şimdi olduğu gibi iyi bir taklit yaparak 'dai-dao' isimli meşhur bir Çin kılıcını yapmışlardır.Japonlarda bu eğik kılıçtan esinlenip düz olmayan hafif eğik bir kılıç yapmışlardır.

Yatağan hakkında Türkiye'de birkaç makaleyazı ve site dışında fazla bilgi olamamasına rağmen yurtdışında birçok yazı ve resim bulabilir hatta 2200 dolara satın alabilirsiniz.

"Türklerin Anadolu topraklarında kendine özgü kılıçlarından biridir Yatağan.
    Hem biçimi hem çeliğinin zenginliği ile yatağan
    bir katana ile çarpıştığında katanayı ikiye bölecek kadar sağlam bir yapıya sahiptir."

Konunun uzmanından bir yorum :

Alıntı:
    Bugün Japonların �Katana�sı bütün dünya televizyonlarında gösterilen ve büyük ilgi çeken belgesel filimlere konu teşkil ediyor; Japonlukla Japonya�yla ilgisi olmayan her milletten bu gibi kültürel inceliklere meraklı insanlar internet üzerinden çatır çatır satılmakta olan Japon kılıçlarına yüzlerce dolar ödeyerek evlerini süsleyip koleksiyonlarını zenginleştirmekteler.

Neyse �debbağ sevdiği deriyi yerden yere vurur� denilmiştir; kendimizi yermekte ifrâda varmadan haber vermek isterim ki bizim de dünya çapında varlığıyla estetiğiyle ve bir kavme mahsus olmasıyla övünüp duvarlarımıza asabileceğimiz tamamen yerli (ve elbette tarihi) bir kılıcımız var:

Yatağan!

Yatağan kılıçlarının vatanı öteden beri demircilik sanatı ile şöhret bulan Denizli�nin Serinhisar ilçesi imiş ve Muğla�daki santraliyle tanınan Yatağan adlı yerleşim yeriyle ilgisi bulunmamakta imiş.

Bilindiği kadarıyla Denizli�nin Yatağan�ında beş asırdan beri Yatağan kılıçları imâl ediliyor. Tam tarihini hatırlamıyorum 90�lı yıllarda Denizli�de yayınlanan �Yatağan� isimli derginin logosunu bu ünlü kılıç süslemekteydi ve dergide Yatağan kılıcı hakkında gayet etraflı yazılar yayınlanmıştı; defalarca süren ev ve büro taşınmaları esnasında TRT�nin Belgesel programlar şubesinde çalışan kadim dostum Mustafa Nadir Önay�ın fedakarlığı ile yayınlanan o dergiyi bir şekilde kaybettiğim için kendimi affetmiyorum.

Tekrar Yatağan�a dönelim yani kılıca. Bu silaha beslediğim aşk hediyelik eşya satan bir dükkanda paslanmış kadidi çıkmış defalarca kaynak ve tamir görerek kılıçlığından artık utanır hale gelmiş bir yatağan görmemle başladı. Perişan haline rağmen çok estetik nefes kesecek derecede güzel bir aletti fakat orijinalliğini çoktan kaybetmiş olduğu için onu edinmek için içimde arzu duymadım. Ta ki eski Sivas yeni Denizli Valisi Dr. Hasan Canpolat�la o telefon sohbeti esnasında Yatağan adı geçene kadar. Vali Canpolat�a -kültür yatırımlarına ne kadar meraklı olduğunu bildiğim için- �tereciye tere satar� pozlarında Denizli�de artık yatağan imal edilip edilmediğini edilmiyorsa bu müthiş Türk silahını ihyâ etmek gerektiğinden bahsediyordum ki müjdeli haberi aldım: Denizlililer yatağanın kıymetini elbette biliyorlardı; üstelik bu silahların -turistik ve hediyelik amaçlı- üretimi de yapılıyordu; hatta istersem bana bir tane hediye edebileceklerini duyduğumda mahcubiyeti utanmayı bir tarafa bırakıp �vallahi de isterim billahi de isterim� diye atılmaktan nefsimi men edemedim.

Lâfın sonucunu kestirdiniz; artık benim de bir Türk kılıcım Yatağan�ım var. Evimin duvarlarını süsleyen hat levhalarının önünde Türk�ün satvet günlerini anıştıran aziz bir hâtıra olarak duruyor ve ben yatağanımı şimdi zevkle seyrediyorum.

Yine Yatağan�a dönelim; bilenlerin mâlumu; Yatağan sıradışı bir silah; eğri tarafı -herhalde kemik kırmak için olacak- enli ve kalınca; keskin olan yanı ise tırpan gibi içte kalıyor. Ağırlık dengesi namlunun ucuna doğru aktarıldığı için dünyanın en iyi yarıcı ve kesici silahlarından biri kabul ediliyor. Bu konuda yararlandığım ekşisözlük yazarlarından bazılarına göre bu özelliği ile Katana�dan daha makbul bir dizayna sahip olan Yatağan balçaksız yani namlu ile kabza arasında eli korumaya yarayan demir çıkıntının olmadığı bir silah. Kabzası ise genellikle hayvan kemiğinden yapıldığı için olsa gerek bitim yerinde iki yana doğru genişliyor ve rahat ve güvenli bir tutuş sağlıyor.

Dünyanın en iyi silah müzelerinin vitrinlerini süsleyen Yatağan Yeniçeri birliklerinin ve deniz piyadelerinin (Levent) vazgeçilmez kadro silahı olarak yakın dövüşteki üstün avantajları ile tanınıyor.

*

Sözü ekşisözlük yazarlarından �Cuma� mahlaslı yazarın birkaç cümlesi ile noktalamak istiyorum: �Bu kılıç bana Avrupalılar�ın kılıç yapma konusunda ne kadar yeteneksiz olduklarını göstermiştir; ayrıca bana -bir yerlerden bulup alsam da evin bir duvarına asıp bütün gün onu izlesem- dedirtecek kadar güzel işçiliğe sahip olan bu silah her gün Topkapı Sarayı�na gidip görülesi bir alettir.�

Bir başka ekşisözlükçü ise işi alenen şiir vadisine dökmüş okuyalım: �Harbiye Askerî Müzesi�nde himaye edilen bir yatağanın üzerinde şunlar yazar: �Senin yatağanınla ölen çabuk ve mutlu ölür.. şarapla mı dövdün çeliğini�� Bir an ustasının o silahı dantel gibi ince ince işleyişi göz nuruyla gecelerce uğraşması silahdarının o yatağanı savaşlarda binlerce sefer kınından parlatarak çıkarması defalarca hasmın etini dağlaması gözümün önünde parladı gitti��

*

Türk kılıcı Yatağan! Aklınızda olsun; artık �haberim yok bilmiyordum� diyemezsiniz.

Üstelik Katana�lardan bile güzel!

A.Turan Alkan

• quote:

Osmanlının 16. ve 19.yüzyılda kullandığı çok etkili ve estetik bir kılıç olan yatağanı yeniçerilerleventler ve piyadeler kullanmıştır.Silahın kullanımı zor fakat çok etkili ve tahrip gücü yüksektir.Silah o kadar etkili olmuşki Sırplar 19.yy'da yatağanı milli silah olarak kullanmışlar.

16 ve 19 yy yatağan kullanmışız

katana 8. yy da keşfedilmiş artık kimin kimden etkilendiğinin adını sen koy
  • Bir şeyin güzel ya da çirkin olduğunu düşünmek öznel bir şeydir, siz niye gelmiş zorla millete bir şey beğendirmeye çalışıyorsunuz ki?(Sözüm japon kılıçlarından bahsettiğimiz konuya türk kılıcını anlatan yazılar koyanlara)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi el_morad -- 29 Mart 2009; 22:11:35 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: el_morad

Bir şeyin güzel ya da çirkin olduğunu düşünmek öznel bir şeydir, siz niye gelmiş zorla millete bir şey beğendirmeye çalışıyorsunuz ki?(Sözüm japon kılıçlarından bahsettiğimiz konuya türk kılıcını anlatan yazılar koyanlara)

Onu bırak ne alaka yatağanla katana? Beğendirmeyi bırak nasıl bağlantı kurdular yatağanla katana arasında?
  • bende ok ve yay istiyorum arkadaşlar nerden bulabilirim ciddiyim
  • Adı bile kulağa hoş gelmiyor. Yatağan Oyum Katana'dan yana.

samurai kılıcı olan varmı?

bunlardan birini kabul edebilirim

• Yok ya bankai Zangetsu en iyisi.
  • quote:

Orjinalden alıntı: el_morad

@Haplo
    Hacu bence de 20.000$ gibi fiyata satılanlar bayağa abartılmış olanlar ya da inanılmaz bir kalite de yapılmış olmalı ki o fiyata satılsın.

Onun dışında bir zamanlar oldukça beğendiğim ama yaşım itibarim ile o parayı kendim veremiyeceğim ve aileminde ona o kadar para (2100 TL) vermeyeceğini blidiğimden dolayı hiç bir şekilde alma fırsatını yakalayamadığım kılıç;

Satıcının yorumunda geçen bazı cümleler ne kadar şüphe uyandırıcı olsa da yine de almak istediğim bir kılıçtı.

quote:

Bu Katana duvara süs veya arkadaşına doğum günü hediyesi değilde, gerçek bir kesiş Katana'sı arayanlar içindir. Sadece 1 adet yapılmış olan bu Katana , Jian İsa Toşin tarafından elde dövme yöntemi kullanılarak yapılmıştır. isteğimiz üzerine daha geniş ve kan yolu bulunmayan bir bıçağa (Hada) sahiptir. Nakago sapın (Tsuka) sonuna kadar devam etmektedir ve 2 adet mekugi ile sağlamlaştırılmıştır. Bu Katana istendiğinde rahatça sökülebilir ve Nakago daki imza okunabilir.
    Mokko tarzı Tsuba (Dövme çelikten yapılmıştır, lütfen fabrika yapımı basit Tsubalar ile karıştırmayınız) basit fakat çok güzel bir Fujiyama motifi ile süslenmiştir. Saya Kuroro. Saya özel olarak bambu ile kurikata'ya kadar sarıldı. Siyah Same'nin üzerine Siyah Tsuka Gava (Gerçek mat deri) ve ona uygun siyah sarı sageuçi tarzı sageo'su vardır. Hamon Notare (dalgalı deniz) şeklindedir.

Bu Katana tamamen kesiş için yapılmıştır, kılıca zayıflık veren kan yolu yoktur. Kissaki'si o-kissaki'dir ve jilet gibi keskindir. Bu Katana'nın sayası ve habaki'si bile özel yapılmıştır (genişliğinden dolayı) , bu Katana'nın sahibi bu kılıcın bir başka eşi olmadığına emin olabilir. Saya'daki bambu şeriti ve siyah deri Tsuka Gava sarması ile çok elit ve çok keskin bir Katana'dır.

Onun dışında da tachi(')m var.(Yine japon kılıcı ama katanaya göre daha eğimli ve daha uzun.

@Jolly_RogeR
    Bence sen abartıyorsun biraz.Evet çok emek isteyen bir iş ve iyi bir katana yapmak çok büyük ustalık ister ama daha önce ki msj'ımda da dediğim ve de videosunu da koyduğum gibi 3000-5000$'lık katanalarda öyle " haha bu da katana mı?"dedirtecek türden değil.

Bu katana nerede satılıyo, yalnız sanırım tek değil, Ercan hocada sanırım aynısı var..

• quote:

Orijinalden alıntı: baris195

Dur Dur Dur orda dur çok koşan çabuk yorulur duur ama dur
  • Forumda Katana konusuna bir bakayım adam akıllı yazılmış bir şeyler var mı diye.
    Klasik yine sallayan sallayana.

Gerçek Katana bulan ama yen yükseldiği için alamayan arkadaşlar filan.
    4.5 milyon yen ne kadar ediyor acaba hiç hesap makinesi ile çarpıp böldü mü hiç?

Öyle internetten ebay'den, yok hocamın amcası yurtdışından getirtti gibi geyiklere inanmayın sakın.
    Çünkü bunu diyen adam Katana'nın yapımından bir haberdir!

anduril deki asalet hiç brinde yok

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ~Anor~ -- 30 Kasım 2009; 23:10:20 >
  • Shuriken isterim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi natrium -- 30 Kasım 2009; 23:12:59 >
  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.