Şimdi Ara

Samsung ve TSMC, 3nm sürecinde sıkıntı yaşıyor ve bu ciddi bir sorun

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
1
Favori
632
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Samsung ve TSMC, 3nm sürecinde sıkıntı yaşıyor ve bu ciddi bir sorun
    Samsung Electronics ve TSMC, yarı iletken fason üretimindeki en gelişmiş süreç olan 3 nanometre (3nm, metrenin milyarda biri) sürecinde verimi artırmakta zorlanıyor. İki şirketin de halen yüzde 60'ın üzerinde bir verim (toplam üretim içinde iyi ürünlerin yüzdesi) elde etmekte sıkıntı yaşadığı bildiriliyor.



    Samsung ve TSMC, 3nm verimiyle boğuşuyor



    TSMC'nin ilk olarak Apple'ın iPhone 15 serisine uygulanan 3nm sürecinde üretilen A17 Pro, bildiğiniz gibi bir süredir aşırı ısınma sorununun merkezinde bulunuyor. Apple, ısınma sorununda A17 Pro özelinde bir sıkıntı olmadığını bildirse de şüpheler artıyor. Yarı iletken endüstrisine göre, hem Samsung hem de TSMC'nin 3 nanometre süreç verimleri şu anda yüzde 50'lerde. Bu rakam ilginç, çünkü önceki raporlarda her iki firmanın da daha yüksek verimde olduğu raporlanmıştı.



    Samsung ve TSMC, 3nm sürecinde sıkıntı yaşıyor ve bu ciddi bir sorun
    Daha önce, Samsung Electronics'in 3 nanometre veriminin yüzde 60'ın üzerinde olduğu ve Çinli bir müşteriye bu yongaları teslim ettiği bildirilmişti. Sektör, Samsung'un odaklandığı 3nm GAA (Gate-all-Around) teknolojisinin henüz büyük müşterileri çekecek verime ulaşmadığına inanıyor. Öte yandan Samsung, TSMC'den önce 3nm GAA seri üretimine başladı ancak büyük müşterileri çekmek için belirli bir verimi güvence altına alması ve bir seri üretim sistemi kurması gerekiyor. Aktarılanlara göre Samsung’un 3nm çiplerini Qualcomm gibi büyük müşterilere satmak istiyorsa verimi en az yüzde 70’e çıkarması gerekiyor.



    3nm istenen verime ulaşılamadı



    Halihazırda 3nm seri üretim geçmişine sahip olan tek firma TSMC’nin de düşük verim aldığı bildirliyor. iPhone 15 serisinin aşırı ısınma sorunlarıyla boğuşması, TSMC'nin 3nm sürecinin kusurlu olabileceği spekülasyonlarına yol açarken, bazı analistler TSMC'nin sürecin önceki nesillerinde kullanılan FinFET yapısını kullanmasının zayıf ısı kontrolüne yol açmış olabileceğini öne sürüyor.



    Samsung ve TSMC, 3nm sürecinde sıkıntı yaşıyor ve bu ciddi bir sorun
    Uzmanlar TSMC'nin 3nm sürecinin henüz erken aşamalarında olduğuna ve tamamlanmamış bir süreç olabileceğine inanıyor. TSMC, mevcut süreci N3 olarak ifade ediyor. Ancak ilerleyen revizyonlarda N3E, N3P, N3X ve N3AE de dahil olmak üzere, önümüzdeki yıl tam ölçekli seri üretime geçilmesi beklenen daha pek çok 3nm türevi bulunuyor.



    Ayrıca Bkz.Samsung, üretim kesintisini sürdürmeye devam ediyor



    Bu kadar fazla türevin olması da 3nm’nin en uzun ömürlü nodlardan biri olabileceğine işaret ediyor. Samsung, TSMC ve Intel, 2nm süreçleri hazırlıyor ancak 3nm kıyasla performans ve güç verimliliği iyileştirmesinin kapsamı büyük değil, bu nedenle 3nm tabanlı çiplere olan talebin sanılandan daha uzun sürmesi bekleniyor.



    3nm verimini güvence altına alma yarışı, Qualcomm ve Samsung Electronics System LSI’ın önümüzdeki yıl piyasaya sürülmesi beklenen mobil yongaları için rekabette son derece belirleyici olacak. Buna ek olarak, Nvidia ve AMD gibi halihazırda TSMC’nin sürecini kullanan fabrikasız şirketler, tedarik hatlarını çeşitlendirmek için bir miktar hacmi Samsung'a kaydırabilir.




    Kaynak:https://biz.chosun.com/it-science/ict/2023/10/04/7HE2EBBFXZHDLKZV5EZALWF7J4/







  • Bu yıl S8G3 de 3 nm gelecekse aynı verimlilik sorunlarını onda da görebiliriz demek oluyor bu. Yani S24’te de bu tür sorunlar olabilir. İmkanı olan S23 ya da iPhone 13/14 serisinden alabiliyorsa alsın. Belli ki 3 nm yüzünden ısınan cihazlar olacak gibi görünüyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ömrümüz olursa 10 yıl sonra 0.1 nm üretim yapıldığı günler olacak ve Türkiye halen yerinde saydığını göreceğiz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fenomen1701 -- 4 Ekim 2023; 23:35:9 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Sanırım yeni nesil cihazlar iPhone 15 serisi gibi sorunlu olcak.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • fenomen1701 F kullanıcısına yanıt

    1nm ye ulaşabilirler. 1nm ...... 0.001micron eder.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Samsung'un ürettiği işlemcilerin bir hatadan ötürü qualcom kadar performanslı çalışmadığını tahmin ediyordum. Esasında qualcom için üretim yapan taiwanlı tsmc firması dünyada en kaliteli çip üretimi yapıyor demektir. iPhone 15 te ısınma söylentileri varsa yanaşmayın derim. Bir sürü para veriyorsun sana gelen telefon ısınıyor kastırıyor. Bu tür durumları firmalar görmezden geliyor. Yüzde 60 başarılı üretimden bahsediyor. Bu yüzde 60 lık kısmın bir bölümü de sadece performanslı kullanımda belli eden arızalarla doludur. Sıradan bir kullanıcı farkedemeyeceği için görmezlikten geliniyor. Isınma yapan telefonlar tam olarak bunlar. Hepsi ısınıyor zannedersin fakat enayi yerine konulmuşsundur durumu var.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • fenomen1701 F kullanıcısına yanıt

    1 mikronun kaç nanometre ettiğinin farkındamısın peki?

    0.1 mikron = 100nm yani 199x yılı teknolojisi.


    1 milimetre = 1000 mikron (mikrometre)

    1 mikron = 1000 nanometre

    1 nanometre = 0,001 mikron (mikrometre)

    1 nanometre = 0,000000001 metre


    Daha sayıları idrak bile edemiyorsunuz ki.. Referans olması için söyleyim (Evrim ağacından alıntıdır):

    Yan yana dizilmiş 10 hidrojen atomu = 1 nm

    DNA sarmalının çapı = 2.5 nm

    Mavi ışığın dalga boyu ~ 450 nm

    Kırmızı ışığın dalga boyu ~ 700 nm

    Kırmızı kan hücresi = 7000 nm


    Şu sayıları bile idrak edemeyenlere bugünler bile çok.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seto-Kaiba -- 4 Ekim 2023; 23:33:57 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Seto-Kaiba kullanıcısına yanıt
    1980’lerin başında ülkemizde 100 nm çip tasarımı yapıldığını biliyor musunuz? O dönem bu projede çalışan elektronik mühendisliği öğrencilerinden Kutsal Anıl’ın bana anlattığı inisiyatifi İTÜ’de Prof. Dr. Duran Leblebici (oğlu şu anda Sabancı Üniversitesi Rektörü) yönetmişti. Anıl kendisi dahil 13 öğrencinin yurtdışında eğitime gönderilmesinin planlandığını ve hükümet değişikliği sonucunda da projenin devam etmediğini anlattı. O zamana kadar giden zamanın gençlerini de yurtdışına kaptırmışız. Karşılaştırma için belirtelim; 1999’da üretilen PC’ler 180 nm çip kullanıyordu. 2003’de 90 nm, 2005’de 65 nm.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Seto-Kaiba kullanıcısına yanıt
    günümüzde nm ile ölçülen çip boyutu, üzerindeki transistör sayısını gösterir. Örneğin, 180 nm ve 90 nm transistörler kullanılarak çip tasarlanacaksa, 90 nm transistör sayısı, aynı silikon alana yerleştirilebilecek 180 nm transistör sayısından, yaklaşık iki kat fazla olacaktır. 180 nm, 90 nm vb. sayılar, kullanılabilecek minimum kanal uzunluğunu temsil ediyor ve rastgele atanmaz, önceki sayıyı 2'nin kareköküne bölerek bulunur. Örneğin, 180 nm'den bir sonraki teknoloji düğümü, 180 bölü kök 2 yani yaklaşık 130 nm olarak çıkıyor. Aynı şekilde, 130 nm'den sonraki 130 bölü kök 2 olacaktır, bu da yaklaşık 90 nm'dir ve böyle devam eder.

    180 nm çipler, 1999-2000 aralığındaki PC'lerde kullanılıyordu, 90nm 2003-2005 aralığında ve 65 nm ise 2007-2010 aralığında. Günümüzde 3 nm üretiminden bahsediliyor.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • her küçültmede daha fazla ısınacaksa niye devam ediliyor. Reklamları tam tersi. daha az güç ihtiyacıdaha fazla iş daha az ısınma

  • İPhone 15 serisi, Samsung s22 serisi gibi mimlenecek heralde ısınma konularında

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mr. Jingles kullanıcısına yanıt

    Öyle birsey olursa s23 ve ip14 e güncelleme gelecek


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.