Şimdi Ara

Samsung SSD Evo ve Pro Arasındaki Fark Nedir ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
1
Favori
5.069
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    ben samsung un sitesinde evonun mlc yazmasına iyi niyetimle bi yanlışlık var gibi yazmıştım. Siz gerçegi bütün çıplaklığıyla ortaya koymuşsunuz. Elinize sağlık.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pottteee -- 15 Mart 2014; 15:14:16 >
  • MLC'nin açılımı "multi-level cell" demektir yani her bir nand hücresi 2-bit veya daha fazla datayı içerebilir, 3-bit data içeriyorsa bunun özel adlandırılmış hali TLC'dir, yani Evo'lar 3-bit data içeren MLC bellek hücrelerine sahiptir ve 2-bit kullanan Pro modelinden ayırt edilebilmek için TLC olarak isimlendirilmiştir. Şimdi düşünürsek 3-bit kullanan nand hücrelerinde 8 (2^3) farklı durum oluşurken 2-bit kullananlarda 4 (2^2) farklı durum oluşur, buradan kabaca şu sonuca ulaşabiliriz; 2-bit kullanan ssd'lerde bellek hücreleri 1 kez meşgul edilirken Evo gibi 3-bit kullanan ssd'lerde bellekler aynı veriyi işlemek için 2 kez meşgul edilmiş oluyor yani daha çok yıpranmış oluyor, ama Evo'mu Pro'mu diye soracak olursanız fiyat performans açısından kesinlikle Evo modelini tercih ederdim.
  • Consumer C kullanıcısına yanıt
    Eyvallah hocam bilgi icin tsk ederim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Consumer C kullanıcısına yanıt
    Evo ve pro arasındaki farkı anlamak için çok güzel yazı. Teşekkürler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: nmm1716

Evo ve pro arasındaki farkı anlamak için çok güzel yazı. Teşekkürler.

Asil ben size duyarliliginizdan dolayi tesekkur ederim.Gayet aciklayici bir konuda,Kavga çıkmadan açıkladiginiz icin tesekkur ederim.

• en basitinden abi onda mlc varmış bakın samsungun sitesinde bile mlc olduğu yazıyor yanılgısının baş müsebbibi Samsung dur. Öyle multilevel cell demeyle ister 2 bit olur ister 3 ister 4 diye kaçıp sıvışamazlar. İnsanlar SSD alırken MLC mi yoksa dandik TLC mi abi diye soruyor aradaki ayrımı bilmeyen insanlar sitesinde MLC yazan Samsung'un yanıltıcı bilgisine itibar ederek tabiki MLC var TLC yok onda diye gereksiz yere birbirinide yer mağazada kazıklanıpta gelir.

3bit yani TLC.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WarSaw -- 15 Mart 2014; 15:55:10 >
  • Pro kullanıyorum sıkıntı yok
  • nmm1716 hocamın ifâdesin bir yanlışlık yok. Samsung 840 EVO'da TLC tipi bellekler kullanılmakta.

Peki firma neden buna 3-bit MLC diyor ? Bu da Samsung'un RAPID benzeri bir diğer '' Kuşa bakın '' mizanseni

Fakat, MLC'nin mutlakâ 2-bit olma zorunluluğu da yoktur.

Misâl verecek olursak, InnoDisk diye bir firma da iSLC diye bir bellek teknolojisi geliştirdiğini duyurmuştu. İşin aslına baktığımız eMLC'yi alıp üstüne dikkât çekmeyen ufak birkaç yazılımsal dokunuş ile uzun ömürlü bellek îcâd ettiğini îmâsı uyandırılmıştı. Maksad SLC'nin isminden nemalanmak. Firmaların ekserîsi sever böyle şeyleri.

Consumer'ın güzel îzahına katılıyorum.

Mes'eleyi görsel ile izlemek isteyen arkadaşlar da şu linkten istifâde edebilir:

NAND Flash Bellekler Kaça Ayrılır ?

http://www.ssdlabs.net/ssd-rehberi/nand-flash-bellekler-kaca-ayrilir/

WarSaw'ın tesbitleri isâbetli

EVO ile Pro arasında bir tercih yapmak gerekirse, eğer ki ev kullanıcısı iseniz EVO yeterli bir tercih olacaktır:

SSD Tercîhinde İsâbet – Katı Hâl Diski Alırken Nelere Dikkât Etmeli

http://www.ssdlabs.net/ssd-rehberi/ssd-tercihinde-isabet-kati-hal-diski-alirken-nelere-dikkat-etmeli/

• Ocak ayında 256 gb pro olanını aldım. Evo olanlar daha kısa ömürlü teknolojisi gereği, zaten biri neden 250 iken diğeri 256 bir araştırın gerekli cevaplara ulaşacaksınız. Içinde önemli bilgileri sakladığımız bir aygıt bırakında uzun ömürlü olsun, vatan arada bir pro modelinde çok güzel indirimler yapıyor, takip edin pro alın.

• Solid State Disk kullanıcısına yanıt
    Açıklamaların için çok teşekkürler hocam. Allah razı olsun.
  • Kafam karıştı la :(
  • Açıklamalar ve tartışmalar güzel ama, tlc ve mlc farkı nerelerde anlaşılır tlc ye "dandik" demeden önce araştırmak gerekir.
    elbette mlc daha sağlamdır fakat fazla data yazıp silmeyecekseniz aradaki farkı önemsemeye gerek yoktur. yani 200-250tl fazla verip pro alacaksanız, render yada benzeri profesyönel işlerle uğraşıyor olmalısınız. aksi takdirde, o kadar fiyat farkı yalnızca psikolojik olarak sizi rahatlatır. kaldı ki teknoloji çok hızlı gelişiyor, pci tabanlı ssd ler çıktı bile. günlük kullanım için şimdi evo alsanız, en az 3 yıl rahatlıkla götürecektir. 3-4 yıl sonra da bu hızla neler olur neler çıkar bilinmez.
    sonuç olarak artık eskisi gibi değil; profesyönel olarak uğraşmıyorsanız fiyat / performans oranına dikkat etmek daha önemli, her zaman en son teknolojiyi almak eskisi kadar fark yaratmayabiliyor...
  • Aynı ikileme ben de düşmüştüm ve araştırmalarım sonucu 250gb evo tercih ettim.. neden mi?
    günlük kullanım ve oyun dışında bir işle uğraşmam. bu sebeple mlc tlc olması beni pek ilgilendirmiyor. buna paralel olarakta 200-250tl fazladan vermekte anlamsız geldi. onun yerine 3 sene sonra bir pci ssd almak yada sata express çıkmış olacağından o tabanlı bir ssd almak daha mantıklı geldi. eskiden olsa her zaman en son teknolojiyi tercih etmek gerektiği düşünülürdü ama artık pek öyle değil. örneğin bir iphone 5 çıkıyor, 3-4 ay sonra zaten 5s çıkıyor, 1 yıl sonra 6 çıkıyor vs.. o sebeple bu işin sonu yok arkadaşlar. artık kullanım amacına ve fiyata eskisinden daha çok dikkat etmek gerekiyor bence, paranız olsa bile...
  • cagriyil C kullanıcısına yanıt
    Hocam çok haklısın bizde bunu aksini iddia etmiyoruz. F/p bi ürün olsun 3-4 sonra neler çıkar yenisini alırım dersen hatta 4-5 sonra dersen kesinlikle evo.

Ama performansı düşmesin 9-10 sene götürsün iyisi olsun 150-200 lira fazla olsun dersen pro alınmalı.

Bende 4-5 sene önce aynı hataya düştüm. En iyisi olsun diye bi ton para bayıldım 128 gb lık aldım. Bugün ise Bi oyun ortalama 20 gb. Birde win 64 bit kurdum mu adam gibi yer kalmıyor. Şimdi yetmiyor. Bende direk 500 gb lıklara bakıyorum. Evo ve pro arasında kararsızım. Ikisinidemi alsam acaba şaka bi yanada karar veremedim. Ileride teknolojinin ne olacagı belli değil. Öyle bir gelişiyor ki sendeki ürün en iyisi olsa bile beni al diye cezbediyor. 3-4 Sene sonra yine değiştirmek zorunda kalırmıyım bilmiyorum.

Arkadaşlar iki ürün arasındaki farkları çok iyi biliyorum ama hangisini alsam bir türlü karar veremedim. Insan oğlunda bu aç gözlülük varya ne kadar kötü bişey ya beni ikisinden birisini almama ikna edecek biri varmı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pottteee -- 17 Mart 2014; 14:19:43 >

• quote:

Hocam çok haklısın bizde bunu aksini iddia etmiyoruz. F/p bi ürün olsun 3-4 sonra neler çıkar yenisini alırım dersen hatta 4-5 sonra dersen kesinlikle evo.

Ama performansı düşmesin 9-10 sene götürsün iyisi olsun 150-200 lira fazla olsun dersen pro alınmalı.

Bende 4-5 sene önce aynı hataya düştüm. En iyisi olsun diye bi ton para bayıldım 128 gb lık aldım. Bugün ise Bi oyun ortalama 20 gb. Birde win 64 bit kurdum mu adam gibi yer kalmıyor. Şimdi yetmiyor. Bende direk 500 gb lıklara bakıyorum. Evo ve pro arasında kararsızım. Ikisinidemi alsam acaba şaka bi yanada karar veremedim. Ileride teknolojinin ne olacagı belli değil. Öyle bir gelişiyor ki sendeki ürün en iyisi olsa bile beni al diye cezbediyor. 3-4 Sene sonra yine değiştirmek zorunda kalırmıyım bilmiyorum.

Arkadaşlar iki ürün arasındaki farkları çok iyi biliyorum ama hangisini alsam bir türlü karar veremedim. Insan oğlunda bu aç gözlülük varya ne kadar kötü bişey ya beni ikisinden birisini almama ikna edecek biri varmı?

Hocam inanın aynı duyguları yaşadım. 20 gün falan araştırdım; aynı şeyleri, incelemeleri tekrar tekrar okudum.
    sadece oyun oynarım vs diyorsanız 250 yada 500gb evo alıp geçin.. tlc nin ömrünün kısalığının hissedilmesi için günde 40-50gb veri yazmanız gerekir. bununla ilgili anandtecte inceleme vardı. günde 15-20gb veri yazmayla bile 5 sene gidecektir. bence boşuna 250tl fazladan verip pro almayın. sata express 2015 başında çıkacaktır, 2017-2018 civarlarında express tabanlı ssd fiyatları da yerine oturacaktır. bence devir artık f/p ürünü alıp daha kısa aralıklarla yenileme devri. örneğin 1. nesil ve 3. nesil i7 işlemciler arasında %50 den fazla performans farkı varken, 3. nesille 4. nesil arasında en profesyönel işlerde %10-12 fark olabiliyor.
    neden karar veremediğinizi biraz daha detaylı açıklarsanız iyi olabilir. :)

• ek olarak pro evoya göre 1 saniye daha kısa sürede açabilir win 7 yi, bilginiz olsun.
    ayrıca 500gb alırsanız ssd ömrü de uzayacaktır zaten. ne kadar kapasite, o kadar ömür diyebiliriz ssd için.
    Neden karar veremedim? Ilk ssd mi 3-4 önce aldım. Alırken bir kere alacam parasına bakmadan iyi olsun kaliteli olsun uzun süre kullanırım (birazda ego) diyerek aldım. 128 gb lık aldık.şuanda da aynı duygular içindeyim .

şimdi kapasite yetmiyor ve yeni ürünler çıktıkca adamın alası geliyor şeytan gıdıklıyor. 3-4 Sene sonra iyileri çıkınca bugünkü duyguları yaşarmıyım bilmiyorum. Yada keşke zamanında iyisini alsamıydım derim karmaşık bişey. Boşada para harcamak istemiyorum. Bide insan oğlunda doyumsuzluk var. En iyisi bende olsun diyor. Sanki sidik yarıştırıyoruz ya (buda kendime özeleştiri olsun.)
  • quote:

Neden karar veremedim? Ilk ssd mi 3-4 önce aldım. Alırken bir kere alacam parasına bakmadan iyi olsun kaliteli olsun uzun süre kullanırım (birazda ego) diyerek aldım. 128 gb lık aldık.şuanda da aynı duygular içindeyim .

şimdi kapasite yetmiyor ve yeni ürünler çıktıkca adamın alası geliyor şeytan gıdıklıyor. 3-4 Sene sonra iyileri çıkınca bugünkü duyguları yaşarmıyım bilmiyorum. Yada keşke zamanında iyisini alsamıydım derim karmaşık bişey. Boşada para harcamak istemiyorum. Bide insan oğlunda doyumsuzluk var. En iyisi bende olsun diyor. Sanki sidik yarıştırıyoruz ya (buda kendime özeleştiri olsun.)

Hocam aynı şeyleri söylüyorum belki ama bence evo alın.. eskiden olsa en iyisini al, 5 seneden fazla götürür derdim. ama şimdi pci ssd ler bile çıktı, fiyatları da zamanla makul hale gelecektir. muhtemelen sata express ssd ler de çıkacaktır. artık hıza yetişemez olduk. şimdi düşününce 3-4 sene sonra değiştirmezmişiz gibi geliyor ama sonra kazın ayağı öyle olmuyor.. :) umarım en verimli seçimi yaparsınız...

Evonun fiyatı araştırmam lazım. Işyerinin netinden bakamıyorum. Fiystına göre bi karar verecez.

Birde pronun 4k performansı evoya göre daha iyi. Benim sistem win 8,1 pc nin açılışları ne kadar fark eder acaba. Senin win 7 galiba. Boot racer ile bi test edip bilgi verebilirmisin
  • quote:

Evonun fiyatı araştırmam lazım. Işyerinin netinden bakamıyorum. Fiystına göre bi karar verecez.

Birde pronun 4k performansı evoya göre daha iyi. Benim sistem win 8,1 pc nin açılışları ne kadar fark eder acaba. Senin win 7 galiba. Boot racer ile bi test edip bilgi verebilirmisin

dediğim gibi, win7 için 1 saniye fark eder evo ile pro arasında.
    bende ortalama 11 saniyede açılıyor bootracer da baktığımda.. 9 küsurlara indiği de, 13 lere çıktığı da oldu.
    vatanda 450 tl di 250gb evo haftasonunda. 256gb pro ise 600 küsurdu.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.