Şimdi Ara

Samsung önümüzdeki 10 yıllık planı 128 TB QLC SSD ile başlıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
392
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Samsung önümüzdeki 10 yıllık planı 128 TB QLC SSD ile başlıyor
    Bir çok alanda başarılı teknolojilere imza atan Samsung hiç şüphesiz bellek tarafında da oldukça heyecan verici teknolojiler geliştiriyor. Hali hazırdaki 3D NAND teknolojisini 8. nesile nasıl taşıyacağını planlayan firma bu teknolojiyi 10. nesile ulaştırmakta da kararlı.

    Şu an için uzun vadeli planlarını açıklamayan bellek üreticisi, en azından yolun başı diyebileceğimiz konumdaki detayları paylaşarak biz donanım severlerin merakını biraz olsun giderdi.

    128 TB kapasiteli SSD


    Şu an yeni bir teknoloji olan QLC tip bellekler henüz piyasadaki SSD’lerde yerlerini almadı. Genel olarak baktığımızda adından da anlaşılacağı üzere hücre başına 4 bit taşıyacak olan yongalar bu açıdan SLC, MLC ve TLC belleklerden daha fazla yoğunluğa sahip olması nedeniyle daha yüksek kapasiteli katı hal sürücülerine kapı aralıyor. Buna karşın aynı SLC-TLC farkında olduğu gibi yine daha az yoğunluklu yongalara göre teorik olarak daha yavaş olacaklar.
    Tabi işin içinde Samsung olunca 850 Evo/Pro modellerinde gördüğümüz üzere, işin hakkını veren bir kontrolcüyle başarılı bir yazılımın birleşmesiyle TLC yongalı sürücüler bile hem hız hem de ömür bakımından pek çok kullanıcıyı memnun edecek düzeyi yakalayabiliyor.
     
    Samsung önümüzdeki 10 yıllık planı 128 TB QLC SSD ile başlıyor
     
    Bu yönde bir sürücü olmasını beklediğimiz ve henüz bir isimlendirmeye sahip olmayan çözümler de 1 TB kapasiteye sahip QLC NAND Flash yongalarına ev sahipliği yapacak. Üstelik sürücü başına 16 yonga olan endüstrinin şu anki ulaştığı düzey de 32 yongaya çekilerek yeni bir dünya rekoruna imza atılacak. Firmanın bunu yeni bir NAND yonga istifleme teknolojisiyle başardığı da gelen bilgiler arasında.
     
    Samsung önümüzdeki 10 yıllık planı 128 TB QLC SSD ile başlıyor 
     
    İşin performans tarafındaysa Samsung pek fazla bir detayı paylaşmadı ancak yongaların birbirleriyle senkronize bir şekilde çalışmasıyla diskin performansı TLC yongalı çözümleri aratmayabilir.
     
     
    Küçük bir ek bilgi olarak bir kaç cümle eklememiz sanırım güzel olacaktır. 2 yıl önce HDD’lerin kapasitesinden daha fazlasını sunacak SSD’ler duyurulmuştu ki bir yıl sonra ise 16 TB seviyesi 32 TB’a çıkmıştı. Şimdi de 128 TB’lık katı hal sürücülerinden bahsediyoruz. Burada SSD piyasasının ne kada hızlı geliştiği sonucunun çıkmasının yanı sıra GB başına düşen fiyatın da tahminlerimizden daha hızlı düşebileceği yorumu yapılabilir.

    Z-SSD


    Geçtiğimiz günlerde yayınladığımız bir haberde de kısaca değindiğimiz Z-SSD’ye dair gelen yeni bilgilerle yeni teknoloji biraz daha gün yüzüne çıktı. Z-SSD aslında geçtiğimiz yıl firmanın Intel’in Optane teknolojisine yanıt olarak duyurduğu bir yenilikti.
     
    Samsung önümüzdeki 10 yıllık planı 128 TB QLC SSD ile başlıyor
     
     
    O zaman için çok fazla detayına yer verilmeyen teknoloji görünüşe göre SLC yongaları üzerinde şekillenecek. SZ985 adlandırmasına sahip ilk jenerasyon şu an Samsung’un bazı müşterilerine gönderilmek üzere yola çıkmış bile. 800 GB kapasiteye sahip olan çözümün ikinci neslinde ise MLC tip belleklere yer verilecek. Z-SSD çözümlerinin raflardaki yerini ne zaman alacağı ise bilinmiyor.

    Samsung önümüzdeki 10 yıllık planı 128 TB QLC SSD ile başlıyor

    M.3


    Samsung’un Computex fuarında M.3 adlandırmasıyla tanıttığı fakat adlandırma konusunda halen net bir sonuca ulaşılamayan, bunun için de şimdilik NGSFF (Next-Generation Small Form Factor) olarak anılan yeni disk formatı ise hali hazırdaki M.2 çözümlerine nazaran daha geniş bir yapıda. Daha geniş olması sayesinde 2 adet NAND yongasının yan yana sığabildiği sürücü bunun yanı sıra daha geniş kontrolcüleri ve daha büyük DRAM’leri barındırabilecek.
     
     
    Samsung önümüzdeki 10 yıllık planı 128 TB QLC SSD ile başlıyor 
     
    Ayrıca M.2 standartının aksine PCB’nin her iki yüzüne de bileşenlerin yerleştirilebilmesi sayesinde disk başına daha yüksek kapasitelere ulaşmak mümkün olacak. Sunuculara yönelik olarak tüm sistemi söküp takmadan sürücü değişiminin yeni standartla geliyor oluşu da güzel bir detay. Bununla birlikte M.2 sürücülerde 4 TB olan kapasite yeni standartla birlikte 16 TB’a yükseliyor ki bu sayede sunucu sistemlerinde kayda değer bir depolama alanı artışı yaşanacak.
     
    Samsung önümüzdeki 10 yıllık planı 128 TB QLC SSD ile başlıyor 

    Samsung 970/980 NVMe SSD’leri


    En son olarak da hali hazırdaki 960 Evo/Pro çözümlerinin yerini alacak modellere değinerek haberimizi noktalayalım. 64 katmanlı TLC tipi V-NAND’lara yer verilecek NVMe sürücüleriyle ilgili henüz pek fazla bir bilgi mevcut değil lakin Evo/Pro adlandırması yerine başka bir isimlendirmeye geçileceği düşünülüyor.
     
     Samsung önümüzdeki 10 yıllık planı 128 TB QLC SSD ile başlıyor
     
    Bununla birlikte sürücülerin 2017 sonu gibi üretimine başlanıp gelecek yıl hacimli üretim sürecine geçiş yapılacağı düşünülüyor. Son olarak QLC NAND Flash yongalarına yer verilen çözümlerin bu sene raflardaki yerini alması beklenmiyor ancak firmanın daha önce de yaptığı agresif duyurular eğer tekrar ederse bir sürpriz yaşanabilir.
     







  • Samsung bu alanda da çok başarılı.

  • Aslanim Samsung, Kocum Samsung.

  • Bu kadar hızlı gelişip de, fiyatları milim milim düşen başka bir teknolojik icat var mıdır merak etmekteyim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: _Dominic_Toretto_

    Bu kadar hızlı gelişip de, fiyatları milim milim düşen başka bir teknolojik icat var mıdır merak etmekteyim.

    toshiba bir kristal cam icine petabeyta sigdiracak teknoloji gelistirmisti yanilmiyorsam. 4 cm2 lik alana sahipti.
  • ADAM VAR ADAM GIBI FIRMA VAR SAMSUNG GIBI..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Türkiyedeki servisi hariç çok başarılı bir firma.

  • ssd lerde fiyatlar yavaş düşüyor, alan ihtiyacı hızlı artıyor.. yinede bu alanda samsung şimdilik en iyisi..

  • 1 tb SSD ne zaman 50 dolara dusecek

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Adamlar güzel plan yapıp çalışıyor şöyle bir tane Türk firması olsa şaha kalkardık...

  • ankaland kullanıcısına yanıt
    vestern dijitali de unutmamak lazım.diğerleri 2 yıl dayanırken vestern dijital maşallah allah nazardan saklasın.
  • evandevan5a1 E kullanıcısına yanıt
    Dedi Toshiba kullanmamış insan

    12 yıllık Toshiba HDD Var.Bad sectoru bilr yok

    Teknoloji şans işidir

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • John Greer kullanıcısına yanıt
    iki tane toşhiba aldık bozuldu. malesef.
  • Daha m2 formatlı ssd almadım masaüstü bilgisayarıma. Almayı düşünüp gerek olmadığına karar kıldım zira fiyatlar uçarı kaçarı şekillerde. Adamlar m3 duyuracak :D Neyse zaten öncelik sunucu sistemlerde ve dolar makul düzeyde olsa m2 alınabilirdi gayet ama o okuma yazma hızları normal bir ev kullanıcısı için çok çok gereksiz. Oyunlarda da açılış için normal ssd ye göre atla deve katmıyor :( Yine de teknolojinin hızlı gelişmesi lazım ki m2 nin en büyük avantajı direkt anakarta takma olayı çok güzel.

    Diğer taraftan 2 tarafa yonga koyulması son kullanıcı tarafında biraz problem olabilir m2 de olduğu gibi yerleştirilirse zira ısı konusu ekstradan artacaktır :/

  • 128GB SSD yerine 2x64GB raid1 seçenekli olsaydı onu tercih ederim. 128GB verinin uçması ne demek bilir misiniz ?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: _Dominic_Toretto_

    Bu kadar hızlı gelişip de, fiyatları milim milim düşen başka bir teknolojik icat var mıdır merak etmekteyim.

    Katılıyorum. Şu SSD'lerin fiyatları halen olması gerektiği kadar düşmedi.
  • 128 TB'dır o GB olsa begenirdin.

  • samsung o halktan biri

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.