Şimdi Ara

Şalter'in Çalışma Mantığı Nedir ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
4.908
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Elektrik Şalterlerinin Çalışma Mantığı Nedir? Nasıl Atar ?

     Şalter'in Çalışma Mantığı Nedir ?



  • up
  • Abi benim bildiğim, şalter'ler elektrik yükü üzerine fazla binince atar.
  • Daha geçen akşam birtanesinin içini açtım. Çalışma mantığını kısaca anlatayım. Sigorta'nın içinde fare kapanı gibi bir sistem var. Sen sigortayı kaldırdığında kapanı kurmuş oluyorsun. Kapanı tetikleyen mandal ise bir elektromıknatıs a bağlı. Mıknatısın bonin teli çok kalın. Sigorta üzerinde yazan amper değeri aşıldığı zaman elektromıknatıs mandalı çekecek güce ulaşıyor. Mıknatıs ile mandal arasındki mesafe vida ile arttırılıp azaltılabiliyor. Böylece Sigorta'nın amper değeri ayarlanıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: klima5505

    Elektrik Şalterlerinin Çalışma Mantığı Nedir? Nasıl Atar ?

     Şalter'in Çalışma Mantığı Nedir ?


    Bildiğim kadarıyla akımın yarattığı manyetik etkiye göre çalışıyor.

    Sizin gösterdiğiniz otomatik sigorta yani w-otomat. Resimde genişliği az olanlar 0-63 Amper arsı olanlar, geniş olanlar daha kuvvetli akımlar için. Piyasada genelde B, C ve D tipi sigortalar bulur, bunların açmada gecikme süreleri farklıdır bu yüzden farklı tiplerde üretilirler.

    Kullanım yerine göre 1,2,3,4 kutuplu olurlar. Tek kutuplu olanlar bir fazlı üç kutuplu olanlar üç fazlı devrelerde kullanılır. 2 kutuplu olanlar monofaze jeneratörlerde, monofaze UPS cihazlarında, ayrıca nötr hattınında kesilmesi gereken özel tesisatlarda kullanılırlar; havuz tesisatı ve bazı elektrik motorları gibi.

    4 kutuplu olanlar 3 faz+nötr kesilmesi gereken yerlerde, genellikle elektrik motorlarında kullanılır.

    2 ve 4 kutuplu olanlardaki nötr kesme özelliğinin en büyük faydası herhangi bir arıza durumunda nötr hattınıda ayırmasıdır, bu durum pratikte şöyle gözlemlenir. Eğer iz bir arızaya müdahale ederken nötr ve toprak hattı temas ederse kaçak akım rölesi veya tesisattaki TMŞ açacaktır bu durumda tüm tesisatta elektrik kesintisine neden olur, bunu önlemek için 2 ve 4 kutuplu sigortalarda kullanılır.

    Sigortanın esas kullanım amacı ise hattı korumaktır, sigortanın bağlandığı devredeki motoru koruma özelliği yoktur çünkü akım sahası ayarlanamaz. Motor korumak için mutlaka termik röle kullanımı gerekir. Saygılar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kerosen -- 28 Ekim 2012; 16:44:44 >




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bu Bilgisayarın Değeri Nedir ?
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.