Şimdi Ara

SAKIN BAqMA:)))))

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
344
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • sa arkdaslar bana 50 ustu ıstanbull bakırkoy bahcelıewler yakınıda server fark etmeyen chınese car lasımdır ısteyen ler bana pm atsın msn mıde verebılırama elden ve ıstabul olursa sevınırım

• phaqDhum dHa aqa phen sHna Msnden wHereyÜmm amA pHöle chOk zoo
    buLushALumm DadLum bhAqquuKhöyde

Bu mudur?
    Q diye bir harf var mı?
    Yok.
    Amaç?
  • Walla kullandığımız harfler bize ait değildir,Latin harfleridir.Ve latin harflerinde Q,X.W harfleride bulunmaktadır.

Anekdot....
    Alfabemizi belirleyen 1353 sayılı yasada Q, X, W gibi harfler bulunmamaktadır. Bu ve benzeri harfler, Türkçe sözlerde kullanılmamaktadır.Alfabe komisyonunun çalışmalarına bizzat katılan Atatürk, sadece yabancı asıllı sözlerde kullanılacak harflerin alfabeye alınmasına karşı çıkmıştır. Atatürk’e göre, dilde zaten bir alıntı olan bu eğreti sözlerin zamanla dilden atılması durumunda bu harflerin alfabede bulunması bir yarar sağlamayacak, aksine okuma yazmayı zorlaştıracaktır.

Falih Rıfkı Atay 'ın Çankaya adlı kitabında anlatılanlardan küçük bir bölüm:

"...Ben başta, gençler, “k” harfinin ikisini de karşılayacağı inancındaydık.
    Tasarı Atatürk'e sunuldu. O gece Ata'nın ünlü sofrasında konu bu harfler tabii. Başından beri Latin harflerine karşılığı ile bilinen Kazım Özalp Paşa dertliydi. Kaf ile Kef'in aynı harfle temsilini kabul edememişti..“Q harfi olmazsa ben imzamı nasıl atacağım paşam” diye soruyor Atatürk'e. Okyanusu geçmiş Atatürk. Yeni bir sorun istemeyerek; “Bir harften ne çıkar onu da kabul edelim” demişti.Atatürk imzasında küçük harfler kullanıyor. gazi m.kemal diye atıyor imzasını önceleri. Sonraları k.atatürk diye. Ve Q'nun küçük harfi q'yu sevemiyor bir türlü. Eli “k” yı daha görkemli buluyor, imzasında. Falih Rıfkı, Atatürk'ün bu zaafını iyi kullanıyor ertesi gün ve Ata'yı yeniden ikna edip Q harfini gene çıkarttırıyor alfabeden..."

Falih Rıfkı “Bereket Atatürk q'nun büyük harfi Q'yu kullanmıyordu. Çünkü Q, K'dan çok daha gösterişli bir harfti” diye anlatır

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.