Şimdi Ara

Saç, sakal, kıl, tüy... Ne işe yarar bunlar?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
26.590
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Vücudumuzda her şeyin bir görevi var, peki saçlarımız, kıllarımız ne işe yarıyor? Hayvanlarda genelde korunma ve vücut ısısında rol oynuyor biz de ise öyle bir durum yok Vücudu tamamen kılsız bir insan ile çok kıllı bir insan neyin eksiğini/fazlalığını hisseder, kel bir insanla uzun saçlı bir insan arasında vücudun gereksinimi açısından ne farklar var? Teşekkürler.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• Sorularınızın hepsine birden ilaç olmaz ama ben girişi yapayım.

Hayvanlarda koruma ve vücut ısısını görevi var demişsiniz mesela. Burada şöyle bir açıklama var. Afrika orijinli olan türümüz, uzak mesafeler kat etmeye başladığında mesela güneşin fazla olduğu bu bölgede yiyecek aramak için dolaştığında veya avlanmaya çalıştığında kılsız olmak bir avantaj haline geldi. Araştımacıların yalancısıyım, şöyle diyorlar; Kıllar ter bezleriyle yapılan su buharlaşmasını engelliyor, ısı yalıtımı yapıyor. Mesela aslan ve çita gibi hayvanlar ne kadar hızlıda olsa uzun mesafe koşucusu değiller ve güneşte uzun süre koşturmaları ısı yüklendikleri için teknik olarak mümkün değilmiş. O yüzden kısa ve ani ataklar yapıyorlar. Rakibi yorulana kadar koşmayı tercih etmiyorlar. Sözün kısası kıllı olmak ısı kaybını engelliyor. Kılsız olunca uzun mesafeleri kat etmek, güneş tependeyken dolaşmak daha kolay. İnsanlarda ter bezleri diğer canlılara göre çok daha fazla. Bu da terleme işlemenin bizim türümüzde önemli bir seçilime uğradığının işareti gibi.

Buna karşın nerelerimizde kıl var. Dikkat edersek insan dik durduğunda, güneşin direk vurduğu yerler çoğumuzda göreceli olarak daha kıllıdır. Saçlar, ve omuz başları gibi ama esas olarak baş. Burada fazlaca var. Haklı olarak "neden oralarda terleme daha hızlı çalışsın diye kılsızlık olmamış" sorusu gelecektir. Kesin ve tek açıklama olarak bakmak yanlış olmakla birlikte. Kar zarar hesabına bakmak gerekir. Dikey olarak durduğumuzda güneşe maruz kalan bu bölgelerin yüzeyi azdır. Dolayısıyla buralardan ekstra terleme yüzeyi kazanmanın bir anlamı olmayabilir, zaten vücudun geri kalanı çok çok daha geniş. Dolayısıyla özellikle beyinde ani ısı yükselmesi engellenir ve bu arada vücudun ultraviyole ışınlara maruz kalan ana kısmı bu ışınlardan korunmuş olur.

Bacak arasındaki ve kol altı kılları ise farklıdır oradaki ter bezlerinin cinsel feromanlarla ilişkili görevleri var diye biliyorum.

Neden bazı insanlar az kıllıyken diğerlerinde çok fazla kıl var meselesine Bu konudaki genetik kalıntılar eşit olarak dağılmamış denebilir.

Hiç bir referens veremeyecem şu an, güzel referanslar bulursam gönderirim. Şu an çıkmak üzereyim. Ama kıllanma değil kılsızlığa doğru bir gidiş olduğunu ve bunun başlangıcıyla ilgili açıklama yapmaya çalıştım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fairEnough -- 31 Ağustos 2010; 9:43:19 >

• @fairEnough
    Teşekkür ediyorum hocam, aslında ben biraz adaptasyonla ilgisi vardır diye düşünmüştüm ama konu hakkında tam ve doğru bilgim olmadığı için ayrıca liseden kalan biyoloji ile geçinmeye çalıştığım için yeterli olamadım. Şimdi bize yıllar önce okulda afrikada ve kutuplarda aynı tür hayvanların bazı organlarının farklı boyutlarda, bazı tavşanların bulunduğu iklime göre farklı renkte tüy çıkardığı hatta sıcak iklim tavşanın tüyleri traş edilip o kısma buz bağlandığında tüylerin farklı renkte çıktığı söylenmişti. Bizde olan olayda böyle mi yani? Önceden daha kıllıydık ve bunlar döküldü. Bunun doğru olduğunu varsayarak soğuk iklimde yaşayan insanların daha kıllı olması gerekmez mi? Özellikle kutuplarda neredeyse hiç güneş görmeyen insanların?
    Bağışlayın konuyla alakalı bilimsel bilgim sıfır tamamen varsayım yapıyorum :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hüsnü Nemlendirici -- 31 Ağustos 2010; 10:40:00 >
  • soğuktan korunmak?
    cüzi şekilde kendi vücudumuza şekil verebilmemiz(sakal bıyık için)?
    ayrıca burdan böyle sonuca varamayız bence bilim ne işe yaradığını bulamadığı her uzva işe yaramaz diyor da
  • Ben biraz meşgulüm ama şu kadarını söyleyeyim, benim anlattıklarım bu konudaki genel görüşler hakkında bilgi vermek içindir. Aslında konuyu bu açıdan ele alan referanslarda vermem lazım ki sizde değerlendirmenizi yapın.

Ben çok kısaca geçtim konuyu. Konunun bu kısmı tabi ki bu kadar kısa değil. Haklı olarak kuzey ülkelerinde görülen kılsızlık durumundan bahsetmişsin. Benim bildiklerimden aklıma gelenler şöyle. Birincisi kılsızlaşmanın tarihi milyon yıllık bir olaydır. Modern insan anatomisindeki insanların Afrikadan çıkıp kuzey bölgelere yerleşöesi ise 100 000 den az (50 000 yıl kadardır). Bu noktadan sonra giysi konusuda irdelemek gerekir (hayvan kürkleriyle ısınma söz konusu olabilir ve ateşle ısınmada bu konuda işi değiştiren etmenlerdir). Bunların dışında insan ırkında tüysüzlük cinsel bir tercih sebebi de olabilmektedir. Günümüzden yola çıkarsak erkek kılsız kadını sever. Fakat kadın ve erkek ayrı ayrı yaratılan varlıklar değildir. Yani kadınlar üzerinde kılsız olmaya yönelik bir seçilim bile onun soyundan gelen erkeklere yansıyacaktır. Sadece erkeği erkek yapan genlerle tetiklenen veya baskılanan genler hariç aynı genleri kullanıyoruz ve çocuklarımıza aktarıyoruz çünkü.

Dolayısıyla konuya direk bu böyledir demek kolay değil. Çok yönlü ele alınması gereken bir konu. Ben sadece haberdar etme amaçlı özet geçiyorum. 50 000 değilde 100 bin lerce yıl önce soğuk bölgelerde yaşayan Neandertal türünde senin dediğin türde bir değişim vardır. Fakat bunun kıllanma yönünde olması gerekmez ki onların yapılı bir vücuda sahip oldukları bulunan fosillerden yola çıkılarak bilinmektedir. Yani onlar afrikadaki insan türleri gibi cılız değiller. Oranla daha haşmetliler. Tıpkı bir çok hayvanın soğuk hava şartlarına uymak için geliştirdiği bir yöntem gibi.

Kıllanmanın gerekliliklerini başkaları ele alsın. Benim pek bilgim yok. Şimdilik bu kadar.

• Türkçe kaynak ne versem bilemedim.

wikipedia'da tüy, kıl saç ile ilgili biraz bilgi var. Ama orda bile Türkçesinde (çoğu kez olduğu gibi) belirttiğim açıdan bir bilgi yok, Daha detaylı olduğu için İngilizce linkini vereceğim. Orada var.http://en.wikipedia.org/wiki/Hair#Evolution

Terlemeyle ilişkili olarak tüy kaybı konusu Scientific American, Şubat 2010 sayısında incelenmiş.
     Saç, sakal, kıl, tüy... Ne işe yarar bunlar?

Kapak konusu "Why Humans have No Fur?" (İnsanların neden kürkü yok?). Terleme konusunun dinamiklerine oldukça deyinmiş, yer ayırmış.
    Konuyu bu açıdan değerlendirmek isteyenler bakabilir.http://ifile.it/2z5t6sx

Onu okudum, ayrıca aynı şekilde History Channel'ın Evolve adındaki 11 serilik belgesel serisinin "Skin" (deri) adlı bölümünde de tüylerle ilgili aynı paralelde bilgiler verilmiş. Youtube'dan izlemeniz mümkün.

Onun dışında tüy kaybının parazitlerden nispeten kurtulmayı sağlayarakta ekstra bir avantaj sağlamış olabileceği fikride mevcut.

Birisi de şu anda vücudumuzda bu kıllar ne işe yarıyor veya neden bir birlerinden farklılar diye bu konuyu açmakta yardımcı olabiliyorsa iyi olurdu, sonuçta bu bahsettiklerim sadece bir yönü..

• Hüsnü arkadaşımız bu konuyu aynen "konu dışı özel" bölümüne de açmış. Orada neler var diye bakayım dedim. Bir iki normal yorum var. Gerisi geyik. Aman yöneticiler bu iki konuyu birleştirmesin şeytan kulağına kurşun
    Konunun burada da tartışılabileceğini oraya yazmadım bile. İçinizden biri muzurluk olsun diye oraya yazar şimdi
    Neyse ilgilenen arkadaşlar açıp bakar belki konuya açıklık getirmeye çalışan mesajlar bulur ve yararlanır. Şimdilik pek bir şey yok.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Valla bacaklar ve kıçla takım taklavatın ordakiler (pupik bölge deniyor sanırım) pişik olmasını engelliyor bence. Onun dışında illada işe yaraması gerekmiyor her organın. Bazıları atalarımızdan kalanlar. Mesela 20 yaş dişi çoğu insanın çenesine sığmıyor (geçmişteki insanların çeneleri daha büyüktü) ve sorun yaratıyor, ameliyatla alınıyor. Sorun olmasa bile dar bir alanda olduğundan iyi temizlenmiyor hemen çürüyor.
  • hayvanlar da alet kullanmayı, üzerine birşeyler giymeyi öğrenmiş olsaydı onların da kürkü olmazdı sanırım insanlar çıplak gezmeyi bırakalı ne kadar olduki? pek bilim yok bu konularda ama kürk sahibi olmamamızın nedeni bu olabilir bence. yanlışım varsa düzeltin
  • soğuk bölgelerde yaşayan hayvanların içinde en sık kıllara sahip olan da var, hiç kılı olmayan da var.

kutuplarda yaşayan hayvanlarına bakarsak, ısı yalıtımını yağ ile yapanlara sıkça rastlarız.

zaten oralardaki hayvanların soylarının tükenmesinin sebeplerinden biri de yağları için avlanmaları...
  • Coğrafi açıdan kıl oranına baktığımızda ben konunun cinsel seçilimle de alakalı olduğunu düşünüyorum. Yani İskandinavya'da kıllı olanlar tercih edilmediği için de kılsız olabilir. Belki de Araplar çekici buluyordu kılları.

Edit: Nasıl alakayı kurdum hatırlamıyorum ama anaerkil toplumların daha az kılı bulunduğunu düşündüm. Ve araştırdığımda İskandinavya ve Kuzey Amerika'da anaerkil anlayış olduğunu gördüm. Ki Araplardaki aşırı ataerkillik eminim sizin de dikkatinizi çekmiştir. (Şu anda aklıma geldi derinlemesine düşünmedim.)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nineeleven -- 1 Eylül 2010; 0:20:49 >
  • Ailecek az kıllı biri olarak yorum yapayım. Atalarımızın kuzeyde yani soğuk iklimde yaşamasından dolayı erkekler için yüzdeki kılların azalma sebebi şu olabilir.Nefes aldıkça nefesinizdeki buhar yüzdeki kıllara yapıştığından bu kılları dondurur ve çok daha çabuk donarsınız. Belki bu bir sebep olabilir.yada kürk içindeki insanlar daha çok terlediği için kıllar kaybolarbilir. Çünkü sıcak iklimde kıl çok soğukta az oluyor.
  • Kimi estetik kimisi saglık için cogu tabi gereksiz
  • Kıllar şimdiye kadar pek işime yaramadı ama kirpik saç ve burun kılları çok önemli olduğunu biliyorum
  • Burun kılları; burundan nefes alıp verme sırasında havayı filtre ediyor. Tozları önlüyor..
  • ALLAH cc. hiçbirşeyi gereksiz yere yaratmamışıtır şüphesiz...

sakal ve bıyıktan nasibini alalmamış birisi olarak keşke bendede çıksa dediğim oluyor arada ...
  • Fazlası güzel olmuyor açıkçası.
  • evrimsel kalıntı
  • quote:

Orijinalden alıntı: Aeroplane

Burun kılları; burundan nefes alıp verme sırasında havayı filtre ediyor. Tozları önlüyor..

Saçlarda insana ayrı bir karizma katıyor.
  • Boyundan aşağıdakilerin ne işe yaradığını anlamam. Keşke olmasaydı bende diyorum
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.