Bildirim
SABİT DİSK NASIL VE NEDEN HASAR GÖRÜR

Daha Fazla 
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az 

2 Misafir - 2 Masaüstü

Giriş
-
ses için bişi diyemem ama bendeki bir hdd yanmıştı,hemde yeni daha 2 yıllık samsung hdd SATA düşün.Yanma sebebini tam anlayamamakla birlikte yüksek ihtimal adsl modmein uyuz sürücüsüne bağladık.çünkü modemin sürücüleri xp de sistemi kilitliyordu,kilitlendiği zaman bilgisayar ses çıkartıyordu ama ses windowsun kritik dur sesi idi ve mavi ekranda öle kalıyor,o sesi uzun süre çalması sanırım hdd mi yaktı,çünkü sistem gece kitlenmişti ve ben sabah uyanınca görmüştüm,ne oldu sonuçda 60 gb mp3 arşivim gitii.hdd takılmalarda yakından dinlersen tık tık tık sesler veriyor genelde,bad sector oluşması vb.manyetik alanalrdan uzak durması ve darbelerden uzak durması gerekir.sanırım hdd lerin soğuk olmasıda çok iyi değilmiş,aşırı soğuk cihazı bozuyormuş,bi yerde okudum sanırım chip mayıs saysı olabilir.ideal sıcaklık 40 derece flnmış,hdd şu an 41 derece :D -
diiii diii gibi arasıra bir ses veriyormuydu? -
tam üstüne bastın dostum,aynen öle sesler veriyordu,hatta ben ulan ben bunu yeni aldım bu neden böle yapıyor diyordum,sonra yandı gitti işde dediğim gibi.bir hdd nin durduk yere ses vermesi sanırım mantıklı bişi değil.hdd dediğin tıkır tıkır kendi halinde çalışır,ama dediğin sesleri veriyordu evt.sende de var sanrıım aynı sesler. -
ve şuan benim pc göçtü sen ne yaptın? eski dosyalar bana lazım -
benim hdd 2 bölümdü,c: bölümü sistem yüklüydü d: bölümde mp3 lerim,windowsu tekrar yüklemey kalktım fakat amacım c: bölümüne format atıp yüklemekti,hani bozuk bölüm var ise format ile düzeltir diye,işin ilginci d: bölümdeki dosyalar görünüyordu,yani işde şu kdr boş şu kdr dolu.doğru gösteriyordu,ben c: bölümüne formata kalktım ki %11 de takılıyordu,tam oraya geldiğinde hdd tık tık ses veriyordu.sanırım hdd nin %11 lik bölümü c: sürücüsüne denk geliyordu.ben orda ne yaptıysam bir hatam ile d: sürücüsünü sildim yani benim arşiv mefta oldu,servise gitti cihaz yenisi ile değişti tam 1 ay sonra.bende onu satıp seagate hdd aldım çok memnunum.
sana tavsiyem hdd ne dokunmadan başka bir makinaya tak,ve hdd ne erişebiliyormusun bişr bak erişebilirsen hemen dosyaları al,sonra hdd ni full format la xp yükle.eğer 2 bölüm ise bende ki gibi c: ye format dene,format atarsa yüklemeyi yaparsın ztn ondan sonra d: da disk taraması yap ve dosyalarını yedekle,yedekledikten sonra d: bölümünede format at düzelsin.hdd le ilgili detaylı bilgi ayarmısın,marka,boyut,bölüm vs.
-
Manyetik alandan da bozuluyor.Biz iki büyük mıknatısın arasına tutmuştuk ama bişe olmamıştı -
quote:
Orjinalden alıntı: Codest
Manyetik alandan da bozuluyor.Biz iki büyük mıknatısın arasına tutmuştuk ama bişe olmamıştı
yeni HDD ler artık manyetik korumalar ile geliyor,yinede fazla kurcalamayın.verileriniz değerli değilse veya HDD almak sizin için sorun değilse. -
pc hiç açılmıyormu? -
Manyetik kalkan yoksa veri belki bozulur disk bozulmaz(diski bozacak manyetik fiziki olarak zarar görmesine neden olacak kadar güçlü olmalı o alanıda 3-5 mıknatısla yapanın alnından öperim :) )quote:
Manyetik alandan da bozuluyor.
quote:
Yanma sebebini tam anlayamamakla birlikte yüksek ihtimal adsl modmein uyuz sürücüsüne bağladık
Yazılımların %99.9 u donanıma zarar veremez %0.01 ide hasar alan donanımı kontrol eden yazılım tarafından yapılabilir(Ekranı sürekli açıp kapama,yada ekrana aşırı yüksek frekans vermekte ısrar etmek gibi.Böyle hatalarında donanımsal korumaları olur.Yani bu işde zordur)
quote:
ben c: bölümüne formata kalktım ki %11 de takılıyordu,tam oraya geldiğinde hdd tık tık ses veriyordu.
Arıza kafa hareket arızası imiş.
Diskler genelde motor kontrol çipi yanığı,motor yanığı ve son olarakta kafa arızası ile arızanıyorlar.Sebepleri üretim hatası olduğu gibi elektriksel yorulmalarda olabiliyor.
forumda "bad sector", "bad sektor" veya "low level" ,"kurtarma" kelimelerini aratırsan birçok program ve yöntem tavsiyesi bulabilirsin.quote:
eski dosyalar bana lazım
Benim tavsiyem eğer linuxla aran varsa ve ingilizce biliyorsan RIP linux kullanmandır yoksa birçok kişinin tavsiye ettiği Hiren Boot CD
Geçmiş olsun.
-
HDD'yi bozan sebepler:
- Yüksek G'li fiziksel darbe
- Elektrik voltajındaki aşırı dalgalanmalar
- Yüksek manyetik alana maruz kalmak
- İçini açmak ve disk yüzleriyle yüzleşmek
Disk bozulursa kasadan ses gelir mi?
Bozukluğun ne olduğuna bağlı,
- Kafa atabilir ki bu sese neden olur
- Disk motoru bozulabilir ki bu da sese neden olur.
Sayfa:
1
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X