|
Bildirim
|
Şu lisans işini gözünüzde fazla büyütüyorsunuz. Sabancı - Koç - Boğaziçi - ODTÜ - Bilkent - Hacettepe - İTÜ - YTÜ bu okullarda alacağınız lisans eğitimi arasında uçurum yoktur. Mühendislik çok çalışma gerektirdiği kadar da yetenek işidir. Türkiye'de pek yok bu anlayış ama gerçekten mühendis adamların lisansla yetinmediğini, y.lisans- doktora yaptığını görürsünüz. Bu insanlar aranan adamlardır, gerçekten mühendislerdir, sıfırdan tasarım yaparlar ve bu adamları aranan adam yapan şey okudukları okullar değil yaptıkları çalışmalardır. Ne kadar mühendis olduğunuz diplomada değil referans işlerinizdir. Okul size sunacağı imkanlar açısından etkilidir ama y.lisans - doktora çalışmaları sizin ne seviyede olduğunuzu gösterir. Y.lisans - doktora sadece akademisyen olmak için değil yaptığınız işte ne kadar uzman olduğunuzu kanıtlamak için referanstır ve önemli olan budur. Lafın kısası Koç'a gidipte Sabancı'ya gidemediğiniz için kaybedeceğiniz kayda değer birşey olmaz ya da ODTÜ'lü adamla Hacettepe'li adam arasında farklı üniversitelerde okuyorlar diye uçurum olmaz. Gerçekten dünyanın iyi yerlerinde mühendislik yapacaksanız şimdiden y.lisans ve doktorayı da düşünün.
|
Şu sabancıcı arkadaş gelir şimdi
|
Hocam ikisi de güzel üniversiteler, birbirlerine üstün geldikleri yönleri var ancak ikisini de toplasan eğitim, öğretim ve araştırma faliyetlerinde bir bilkent etmez önce bunu belirteyim. Etkinlikler vs. konusunda bu üniversiteler belki daha avantajlı görülebilir çoğu insan tarafından ancak Bilkent Filarmoni Orkestrası diye bir gerçek ortada varken benim açımdan o konuda da Bilkent döver :)
İkisini karşılaştırmak için elimizde rumelifeneri/tuzla, sabancının liberal sistemi ve bazı küçük diğer faktörüler var. Öncelikle şunu belirteyim ders işlenişleri, ödevler, projeler, sınavlar (sabancının ki belki daha zor olarak nitelendirilebilir ancak odtü itü bilkent değil sonuçta), eğitim vizyonu, kazandırmaya çalıştıkları temel edinimler vs. birbirinin neredeyse aynısı. İkisinin de genel öğrenci kalitesi de boun, odtü, bilkentin kaçınılmaz bir şekilde altında ancak öğrencilere “kişisel” olarak sundukları imkanlar gerçekten bu üniversitelerin fersah fersah üstünde. Farklara gelirsek üstte belirttiğim gibi konum aradaki major farklardan biri, rumelifenerinde okumak tabi ki çok daha güzel. Sabancının liberal eğitim sistemi ise sabancıyı sadece koçtan değil diğer türk top class üniversitelerinin önüne geçirebilecek bir faktör, gelişen dünyadaki en önemli kozlardan biri olan esnekliği size en başından veriyor. Üstte bahsetmedim ancak diğer bir major faktör de koç üniversitesi lehine olan anadolu bursiyerleri programı. Bu program sayesinde %100 burslu öğrenci profiline sahip insan sayısı daha fazla, bu arkadaş ortamı açısından biraz daha rahat ettirebilir. Minor faktörler çoğunlukla insanların biraz zevkine bağlı, koç bence daha snob bi okul özellikle şu SalıCaz olayına hastayım :). Sabancı daha rahat daha arkadaş canlısı bir okul, dediğim gibi bunlar kişiden kişiye değişir. Sabancı ve Koç’u biraz da akademik açıdan kıyaslayacak olursak okulların aslında birbirlerine yakın karakterleri olduğunu ancak farklı eğilimler gösterdiklerini görüyoruz. Sabancı gerçekten bir uygulama okulu, ana hedef teorik bilgiyi pratiğe dökebilmek. Koç ise benim kanıma göre teorik tarafı daha baskın bir okul. Bu yanlış anlaşılmasın eğitimlerinden bahsetmiyorum, okulun araştırma ve proje esasında öğrencilere kattığı eğilimden bahsediyorum. Örnek verecek olursam, koçta kuantum bilgisayarların prensipleri hakkında araştırma yapılırken sabancıda kuantum bilgisayarı üretimi ve gündelik kullanımları ile ilgili araştırmalar yapılıyor diyebilirim. Tabi bu örnek çok farazi, lise öğrencisi olduğunuz için kafanızda daha kolay oluşsun diye verdim ayrıca bu demek değilki sabancıda prensip koçta uygulama çalışmıyorlar sadece birisi 9k diğeri 10k ile yapıyor. Ben lise hayatım boyunca koç eee istedim. Sınav sonucumla koç eee tutuyor olmasına rağmen yaptığım araştırmalar, ailemdeki mühendislerin yönlendirmeleri ve okulları fiziken gezmem sonucunda sabancının bana daha uygun olduğunu düşündüm, şu an da ana dal olarak cs öğrencisiyim yani kendi açımdan doğru bir karar vermişim diyebilirim. Bilkenti seçmeme nedenim de kız meselesidir onu da belirteyim :) |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sheldon Lee Cooper -- 27 Haziran 2019; 20:38:4 > < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > |
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0164ECA97 -- 27 Haziran 2019; 22:42:5 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0164ECA97 -- 2 Temmuz 2019; 13:25:18 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |