Şimdi Ara

Sabah namazı ? (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
0
Favori
443
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
    Hak din diyoruz kitabımız 1 diyoruz farklı görüş yol diyosun bana.benim de seninle tartışacak konuşacak bir şeyim olamaz dostum.selametle

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: montevo

peygamberin mezhebi neydi?ben şimdi hangi mezhebe geçeceğim?

Bizi ayrıştıranlar peygamberi de herhangi bi mezhebe sokarlar dostum.zor değil.ibrahimin mezhebindendi hanif mezhebindendi falan filan buna da bi kılıf uydurmuşlardır.Ebu hanifenin peygamberden 300 sene sonra yaşadığını,kamera kaydı gibi peygamberin her anını nasıl bilip anlattığını yorumlamazlar.ne hikmetse o kamera kayıtları her mezhepte değişir.aaa sen malikisin elini böyle koy.aa sen şafisin böyle yapmalısın.Yüce din insanların çarpıtmasıyla böyle oyuncak edilir işte

• mobilephone M kullanıcısına yanıt
    mezhebin değiş tokuşu da vardı galiba.oruç tutarken şöyleyse hanifiye böyleyse malikiye göre gidersin dinin açığını bulmuş olursun.adamlarda iyi kafa var.kaç kişiye sordu isem peygamberin mezhebi ne diye yok dediler.e ozaman sen enden bi mezhebe üyesin dediğimde öyle diye cevap verdiler.beiyn ttulması yaşadıalr bi müddet.
  • Allah Allah, beyler neden böyle bir saçmalık içerisine girdiniz? Alaskada eksi bilmem kaç derecede nasıl abdest alınacağını söyleyen kavramsal değerlendirmeler bütününün adı mezheptir. Sizin dar mantığınıza göre Hz. Peygamber (sav) Alaskada yaşamadığı için buzullarda nasıl abdest alınacağına dair herhangi bir usul yok. Bu doğrultuda Alaskada yaşayan Müslümanların abdest alırken buz kesmeyi, donmayı göze almaları gerekiyor. Kurduğunuz mantık tam olarak buraya götürüyor sizi.

Mezheplerin oluşma sebeplerinin temelinde İslamda öngörülen ibadet ve diğer bazı hususların Hz. Peygamber'in yaşantısı doğrultusunda nasıl sürdürülebileceği yatiyor. Takdir edersiniz ki şehir yaşantısı ayrı, köy yaşantısı ayrı, Afrikada hayat ayrı, Asyada ayrı... Mezhepler bu yüzden oluşmuştur. Serbestiyet imkanı olan daire sınırları içerisinde kolaylığı sağlamak için. Yani dini kolaylaştırmak için hadis i şerifler cercevesinde olusturulmus belli başlı tepe noktaları. Kimse mezhebin kuran ayeti olduğunu söylemiyor. Bunu diyen de, bunun söylendiğini iddia eden de apaçık ziyandadır. Fazla uzatmayın bu açıklamalar yetsin.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

montevo kardeş seni bilgisayarla ilgili konularından tanır ve severim, rahat ve iyi adamsın

buradaki arkadaşlar çok heyecanlı, bişeyler anlatmaya çok hevesli, bi de eleştirel ve iğnelemeci. dedikleri doğru da olsa, farkında olmadan adamı savundukları konudan soğutuyorlar. ne yapalım, artık zamanla olgunlaşacaklarını umalım biz.

sorunu kendi bilgimce yanıtlamak istiyorum. bildiğin üzere Allah'ın dini hep aynı ve bir. peygamberimiz zamanında hiç mezhep yoktu çünkü her şey zaten başta bilge biri olduğu için, olması gerektiği gibi tatbik edilebiliyordu.

peygamberimizin vefatından sonra, kimi dini konularda anlaşmazlıklar yaşandı. ama basit şeyler, örnek vereyim: peygamberimizin burnu kanamış eşi de kendisine mendil getirmiş. peygamberimiz burnunu sildikten sonra kalkıp tekrar abdest almış. Bunu, bir mezhep şöyle yorumluyor: peygamberimiz tekrar abdest aldı çünkü vücuttan kan geldiğinde abdest bozulur. Diğer bir meshep ise şöyle yorumluyor: peygamberimiz tekrar abdest aldı çünkü eli eşine temas etmişti. bunlardan birisi doğru olabilir ama belkide peygamberimiz sadece içinden geldiği için kalkıp tekrar abdest almış da olabilirdi.

Ama bu meshep kurucuları diye geçen şahıslar, gerçekten önemli insanlar. Yani bizim gibi bu konularda çok fazla derinleşmemiş kişiler için onların yorumlarından bize en uygun gelenini tercih ederek hareket etmek daha mantıklı. Kendileri gerçekten bilgi sahibi ve İslam dinine oldukça katkısı bulunmuş iyi kimseler. Hepsi değil tabii ki, sahte ve sapkın mezhepler de var. Ben büyük imamların yorumlarının toparlandığı hanefilik, şafiilik ve malikilik mezheplerinden bahsediyorum. Melamiler gibi sapkınları değil.

yani bizlerin yapması gereken şey akıl edemediğimiz konularda bu yorumlara danışarak hareket etmek. En çok danışarak hareket ettiğimiz yorumların kaynağı hangi mezhebe aitse, bizim mezhebimizde o oluyor.

öyle bi anlatılıyor ki ama :) ben eskiden fb bjk gs takımlarından birini tutmak gibi bişey sanardım.

edit: mobilephone kardeste eklendi, insallah konu kapanmadan yetisip okuyabilir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi defendus -- 23 Kasım 2015; 16:54:55 >

• defendus kullanıcısına yanıt
    alah razı olsun.forumda sıcak yaklaşımlar az oluyor.konuyu uzatmak istemiyorum nasıl olsa kapanıyo dini konular.

yani bizlerin yapması gereken şey akıl edemediğimiz konularda bu yorumlara danışarak hareket etmek.

bu sözünü beğendim.melamileri ilk defa duydum açıkcası.
  • quote:

alah razı olsun.forumda sıcak yaklaşımlar az oluyor.konuyu uzatmak istemiyorum nasıl olsa kapanıyo dini konular.

yani bizlerin yapması gereken şey akıl edemediğimiz konularda bu yorumlara danışarak hareket etmek.

bu sözünü beğendim.melamileri ilk defa duydum açıkcası.

sizden de hocam. yukarıdaki arkadaşın asabiyetini anlayamadım, herkese saldırmış. oysa kibarlık ve alçakgönüllülük, mensubu olduğu ve savunduğu dinin en temel unsurlarından.

melamiler direk sapık değerli montevo. bizim ana bilgi kaynağımız abi Kur'an, sonra da Kur'an'a uyan, gerçek hadisler bildiğin gibi. mezheplerden gerçek olanları, değerli din alimlerinin değerli yorumlarının bir derlemesi sadece.

o alimlerin zamanında da, o alimler ben x mezhebindeyim dememişler. öğrencileri de dememiş, onları dinleyen halkta. onlar sadece düşünerek yorumlamışlar. biz böyle ayırdık mezhep diye düzenli oldu gibi ama bir yandan da sınırlayıcı oldu sanki. bilmiyorum..

sen iyi bir adamsin montevo, kendine dikkat et:)

• azazel85 A kullanıcısına yanıt
    İnternetten araştırarak tam anlamıyla sonuca varamazsın diyanet işlerinin telefon hattı var 190 orayı araman uygun olur.İstediğin dini soruyu 24 saat sorabilirsin.
  • duaları nasıl ezberleriz.benim ezberim pek iyi değilde.kamet getirirken kâğıttan okusak veya telden sorun olurmu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 9600_G_T -- 23 Kasım 2015; 17:48:18 >
  • 9600_G_T kullanıcısına yanıt
    ezberleyemiyorsan öyle yap.
  • defendus kullanıcısına yanıt
    Selamlar.Güzel uslup için eyvallah.Ben şahsi değil genel olarak mezhepleri baz alanlara karşı biraz sert çıkıştım.Lakin yazdığım onca cümleye karşı diğer arkadaş antitez üretemedi ve bana doğru yolda olmadığımı söyledi.canı saolsun.Mezhep tartışırken klasik örneği siz de verdiniz.zaten hep bu örnek verilir ve çok basit farklar olarak gösterilir.işin boyutu öyle değil.pm den veya başka mecralardan konuşabiliriz.helal diyene haram diyen mezhep var abartmıyorum var bu.Herkese klasik kan abdest örneğini vermek yerine bu mevzular da aklımızın köşesinde durursa iyi olur.Bilgili arkadaşa sorduğumda büyük imamların birbiri ile çatışması fikir uyuşmazlığı bile sevaptır vardır bi bildikleri dedi eyvallah dedim konuyu kapattım.üzdüğüm kırdığım varsa affola.ki dh gibi forumda bu mevzuya girmezdim bile.Hayırlı akşamlar dilerim

• Forumda ciddi konuların konuşabileceği bir alan olarak görüp burada aklıma takılan soruları sordum. Gereksiz muhabbete giren vatandaşları kınıyorum. Ciddiye alarak cevap veren kişilere teşekkür ediyorum. Ezberim çok fazla iyi olmadığı için ben bilgisayarda yazıp çıktı aldım yazıcıdan. Bu şekilde uygun gördüm. Öğrendiğim şekilde devam edeceğim. Herkesin inancı kendisi ile yüce yaradan arasındadır. Kimse kimseye sen neden böyle yapıyorsun diye baskı yapmamalı. Mezhepler arası farklılıklar olabilir. Herkes kendi doğru bildiği ve inandığı şekilde uygular. Burda önemli olan inanmak ve içten gelerek yapmaktır. Yanlış bile yapılsa bence kabul bulacaktır. Neticede amacın ne olduğu bellidir. Dini bir forum değil konu kilit olsun diyen vatandaşa sesleniyorum: Burası dini ağırlıklı bir forum olmayabilir ama burası amacına hizmet eden ve herşeyin özgürce konuşularak dile getirilip bilgi paylaşımı yapılabileceği bir forumdur. İlgini çekmeyen bir konu ise okumazsın olur biter. Foruma binlerce konu var ve ben sadece ilgimi çeken konuları okuyorum. Namaza yeni başlayan biri olarak sana da tavsiyem biraz oturup düşünmen ve kendini yargılamandır. İçini Allah sevgisi ile doldurduğunda hayata bakış açın değişecektir.

Biraz inceledim ve alttaki bilgilere ulaştım. Şuanda sadece sabah namazını kılıyorum. Ve diğerlerini de kılmak istiyorum. Altta sabah namazı için belirttiğim süreleri şuana dek okumuştum. Diğer vakitler için de bu şekilde bilgi buldum. Bazı rekatlarda Fatiha süresi okunduktan sonra başka süre okunmadığını gördüm. Böyle mi olması gerekmektedir ?

Her rekatta bir süre okunur. Bir sonraki rekatte bir alttaki süre okunur.
    1. Fil -Sabah Sünnet 1
    2. Kureyş -Sabah Sünnet 2
    3. Maun -Sabah Farz 1
    4. Kevser -Sabah Farz 2
    5. Kafirun -Öğle Sünnet 1 -İkindi Sünnet 1
    6. Nasr -Öğle Sünnet 2 -İkindi Sünnet 2
    7. Tebbet -Öğle Sünnet 3 -İkindi Sünnet 3
    8. İhlâs -Öğle Sünnet 4 -İkindi Sünnet 4
    9. Felak -Öğle Farz 1 -İkindi Farz 1
    10. Nas -Öğle Farz 2 -İkindi Farz 2
    11. -Öğle Farz 3 -İkindi Farz 3
    12. -Öğle Farz 4 -İkindi Farz 4

• Kardeş farz namazlarda 3 ve 4.rekatta fatihadan sonra başka sure okunmaz rüküya gidilirhttps://youtu.be/NN-Ez2b6LW0https://youtu.be/o6beh5PcOa8https://youtu.be/RpvJgVUXPU0 bunları izlemeni şiddetle tavsiye ederim ve cami imamından mutlaka ilmihal dersi al bide kuranı kerimde en azındam namazda yetecek kadar sureleri tecvidli okumayı öğren ve namazdan sonraki dualarında benide unutma

• quote:

Peygamberin mezhebi hangisi sorusu mantığa aykırıdır. Çünkü peygamber örneğin "abdest alma" eyleminin ilk uygulayıcıdır. Mezhepler peygamberin ibadet uygulamalarındaki farklı nüasların tezahürüdür. Birisi çıktı dedi ki; peygamberin eli kanadı ve tekrar abdest aldı ve namaz kıldı, Bir başkası çıktı dedi ki "bende bir gün gördüm, eli kanadı ama abdest almadan namaz kıldı" dedi. İki görüşten hangisi doğru? İki şekilde de namaz kıldığı söyleniyor, işte bu durumda bir ictihad gerekli. İkisinden birini uygulamak zorundasın. İşte bunlar mezhebi doğurdu!!

Hangi mezhep meselesinde, Olay mezhep meselesi değil, olay "bilme" meselesi.

Örneğin sabah namazı nasıl kılınır, neye göre karar vereceğiz. Namazın nasıl kılındığını öğrenebilmek için bir başat otoriteye başvurman gerekir. Dinde otorite olan biri çıkıp diyor ki, namaz şöyle kılınır. Sen o otoriteye bağlı kalmak zorundasın. Hayır, ben bağlı kalmayacağım da diyebilirsin. O zaman yapacağın tek şey araştırmak; Günümüzden başlayarak taa peygamber dönemine kadar tüm kaynakları araştırıp, sentezleyip bir sonuca varmak. Bir sonuca vardığında karşına 4 mezhebin görüşünden biri çıkacak. Yani senin yaptığın araştırmayı birileri yüzyıllarca önce yapmış ve bir sonuca varmışlar ve 4 farklı mezhep (ictihad) ortaya çıkarmışlar. Bunlardan birini uygulamak zorundasın. Yaptığın araştırma sonucunda 4 farklı mezhepten farklı bir sonuca ulaşırsan o zaman zaten sende dinde bir başat otorite olursun ve 5. mezhebi ortaya çıkarmış olursun!

• asau kullanıcısına yanıt
    herkes bildiği kadar ve iyi niyetiyle dinikonuları cevaplamaya çalışıyor.sebepler göserip durumun nasıl olduğunu anlataya çalışıyor.bu güelbir durum ancak insan içeriisnde bulunduğu durumun yanlış mı doğru mu olduğunu sorgulayıp krar veremiyor zira o tür faaliyetler için beyin başkaları tarafından kilitlenmiş durumda.

Günümüzden başlayarak taa peygamber dönemine kadar tüm kaynakları araştırıp

din de tek bir kaynak vardır o da kuranı kerimdir.eğer aradığını kuranda bulamıyorsan,daha doğrusu nasıl olacağı kuranda yok diyorsan büyük bir sorun var demektir.4 değil bir sürü mezhep var.kendilerini şişleyen de var,yer altına girenler,şeyhine secde edenler vb.iş 5. olmayı geçmiş duurmda
  • quote:

herkes bildiği kadar ve iyi niyetiyle dinikonuları cevaplamaya çalışıyor.sebepler göserip durumun nasıl olduğunu anlataya çalışıyor.bu güelbir durum ancak insan içeriisnde bulunduğu durumun yanlış mı doğru mu olduğunu sorgulayıp krar veremiyor zira o tür faaliyetler için beyin başkaları tarafından kilitlenmiş durumda.

Günümüzden başlayarak taa peygamber dönemine kadar tüm kaynakları araştırıp

din de tek bir kaynak vardır o da kuranı kerimdir.eğer aradığını kuranda bulamıyorsan,daha doğrusu nasıl olacağı kuranda yok diyorsan büyük bir sorun var demektir.4 değil bir sürü mezhep var.kendilerini şişleyen de var,yer altına girenler,şeyhine secde edenler vb.iş 5. olmayı geçmiş duurmda

Biz integralden bahsediyoruz, sen 2 kere 2 kaç ederi bulmakla meşgulsun, ne diyeyim daha

• asau kullanıcısına yanıt
    bana bişey deme,kendi düştüğün yanlışı üzelt
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.