Bağımsız Sanatçılara ve Yapay Zeka İle Müzik Hazırlayanlara Rehber
Bağımsız sanatçılara ve yapay zeka ile müzik oluşturan kişilere faydalı bir rehber olması dileğiyle. Bu yazıda şarkı sözü yazımından şarkının yayınlanmasına ve sonrasında neler yapılması gerektiğiyle ilgili bilgileri fırsat buldukça paylaşacağım. Herkes kendi fikrini belirtebilir, karşılıklı fikir paylaşımı önemli.
Şarkı Sözü Yazımı
Elbette herkesin içinde bir şair vardır. Bazen elinize kalemi kağıdı aldığınızda duygularınızı, hissettiklerinizi yazmaya başladığınızda wavvv ne kadar güzel oldu diyorsunuzdur. Ancak şarkıya uyarlamak gerekiyor. Öncelikle telif konusuna önem veren biriyim. Başkalarının sözlerini kopyalamadan kendi özgün ifadelerinizle yazmalısınız. Elbette ilham aldığınız eserler olacaktır. Yazdığınız sözleri mırıldanarak bir besteye oturtmanız gerekiyor ki uyumsuz olan bölümler illa ki olacak. Bu durumda yapay zeka desteğini kullanmak çok mantıklı bir tercih olacaktır. Chatgpt veya Gemini kullanarak "şu kısımda bunun yerine ne kelime kullanabilirim?", "şu mısra şarkı bütünlüğünü bozuyor, ne yazabilirim?" şeklinde sorularla size sunulan seçenekleri değerlendirip en uygununu seçebilirsiniz. Tamamen yapay zekaya yazdırılan sözlerin kullanılmasına karşıyım. İnsan dokunuşu önemli. Sözler size ait olmalı.
Müzik Altyapı
Müzik altyapı için SUNO vb. yapay zeka araçları kullanılabilir. Çünkü çoğu kişinin önündeki en büyük engel müzik altyapı, ya cebinizde paranız olacak ekip kuracaksınız, stüdyo kiralayacaksınız, aranjöre para vereceksiniz ya da çok çok çok uygun fiyata yapay zeka ile işinizi halledeceksiniz. Tamamen yapay zekaya bırakılan işlere karşıyım. İnsan dokunuşları gerekiyor. Siz şarkınızı söyleyip yükleyin ve en azından 10 farklı şekilde üretin. Tekrar tekrar dinleyin. Nerde ne çalmasını istiyorsunuz, tarzınızı belirleyin, stüdyo kısmında şarkınızı dilediğiniz gibi oluşturun. Bunun için youtube üzerinde bolca eğitim videosu var. Sabırla izleyin uygulayın. Şarkınızı mükemmel hissettiğiniz şekilde oluşturun. Sadece şarkı sözlerini verip bir iki cümleyle tarz belirleyip de ortaya çıkan şarkıyı kabullenmeyin. Siz daha yeteneklisiniz, çok daha iyisini yapabilirsiniz.
Vokal
Şarkılarını kendiniz seslendirebilirsiniz. Diyelim ki sesiniz detone oluyor, istediğiniz çıkışları yapamıyorsunuz veya biraz sesimi kalınlaştırmam lazım diyorsunuz. Helicone vb. aygıtlar kullanabilirsiniz. Autotone vb. yazılımlar kullanabilirsiniz. Bunlar çok eskiden beri var ve pek çok sanatçı kullanıyor, çekinmeyin. Önemli olan aynı ayarlara sadık kalmanız. Dinleyici aynı ses tonunu duymalı, her şarkı da farkl ıayar yapmayın. Ya da yapay zeka seslendirmesini kullanabilirsiniz. yine bu noktada kullanacağınız sesi kişiselleştirmeniz gerekiyor. Bu bahsettiklerimi nasıl yapacağınızla ilgili pek çok video mevcut.
Mastering
Şarkınız hazır, her şey mükemmel. Bitmedi. Mastering şart. Ama sadece ses seviyesi yükseltmekten bahsetmiyorum. Platformlarda şarkınızın diğer şarkıalrın yanında sönük kalmaması için yeterli ses seviyesine yükseltmeniz, streo genişliğini ayarlamanız şart. Bitti mi ? Hayır. Ufak donuşlar gerekiyor. Frekans aralıkları ile oynamalısınız, şarkıya nefes vermelisiniz. Uzun süre dinlemede dinleyiciyi yormamalı. Kulaklarını rahatsız etmemeli. Aslında çoğu kişi bu düzenlemeleri fark etmez bile. Öncesi ve sonrası için "ya bunlar aynı" diyebilir. Ama değil işte. Bir şarkıya mastering yapmak ortalama iki saatimi alıyor. Boşuna değil bu uğraş.
Donanım
Eğer yapay zeka seslendirmesi kullanmıyorsanız stüdyo kalitesinde şarkı vokaliniz olmalı. Bunun için de kaliteli mikrofon ve ses kartına ihtiyacınız var. Rode NT1 5th kondanser mikrofon, Focusrite Scarlet
2i2 4th ses kartı, Behringer DT 770 stüdyo kulaklık yeterli oluyor. Ben bu şekilde kullanıyorum. Oda akustiği önemli. Pahalı ürünlere gerek yok, uygun fiyatlı ürünler var oda akustiği için, yeterli geliyor. Yapay zeka seslendirmesi yapıyorsanız gerek yok tabi ki.
Mastering yaparken ise bambaşka masraflar var. Özellikle farklı kulaklık ve farklı hoparlörler ile dinleme yapmanız şart. Monitoring hoparlör şart. Ben genelde Sennheiser HD600 kulaklık + FiiO K5 PRO kulaklık amfisi kullanarak şarkıları hazırlıyorum. Müziği olduğu şekilde en net bu şekilde duyuyorum. Bazen K5 PRO yerine Scarletti kullandığım oluyor, özellikle uzun süre çalışıyorsam K5 PRO'yu kullanmıyorum. Ama finalde yine onunla dinlemeden karar vermiyorum. Farklı bir kaç kulaklık ile test yapıyorum. Farklı hoparlörler ile test yapıyorum. Son günlerde aldığım Edifier S3000MKII monitoring modunda çok başarılı bence. Ama odanız küçükse önermem. Müziğinizin her yerde kusursuz olduğundan emin olmalısınız.
Herşeyiyle mükemmel olarak hazırladığınız o muhteşem şarkınız yine de telefon hoparlörü ile veya ucuz dandik kulaklıklar ile güzel gelmeyebilir, tamamen normal bir durum.
Dağıtım
Şarkılarınız hazır. Peki nasıl yayınlayacaksınız? Ücretsiz olsun derseniz Routenote ile başlangıç yapın derim. Şöyle videolu bir anlatım bırakayım:
İlk defa yapıyorsanız dağıtım için para harcamaya gerek yok. Ama sonrası için ileride ücretli firmaları illa ki araştıracaksınız. Ben LANDR ve Mitas Müzik kullanıyorum. Her ikisinin de artıları ve eksileri var. Hatta bu konuda ileride video çekip paylaşacağım. Dağıtım kısmı ayrı bir olay. Şarkıları talep edilen formatta yollamanız gerekiyor. Kapak resminizin belirli şartları taşıması gerekiyor. Bazı firmalar ai müzik olur ise kısıtlamalar koyuyor. Bazı firmalar yayın tarihi geliyor, şarkınız yayınlanmamış. Pek çok sorun olabiliyor. Mükemmel yada işini dörtdörtlük yapan firma yok bence. Bu konuda sorularınız olursa çekinmeden sorabilirsiniz.
Telif Hakkı
Şarkılarınız size özel, ilmek ilmek işlediniz, saatlerinizi harcadınız. Tabi ki yayınlamadan önce telif hakkı almalısınız. Kültür Bakanlığına internet üzerinden başvurarak telif hakkı alıyorsunuz. Güncel bedel 1765 TL olması lazım hatırladığım kadarıyla. Şarkılarınızı mp3 formatında gönderebilirsiniz. Ayrıca PDF olarak sözlerini eklemeyi unutmayın. Bu noktada sizin gerçe kad soyad bilgilerini kullanılacak. Dilerseniz şarkılarınızı yayınlarken sahne adı kullanabilirsiniz ancak şarkı sözü ve beste kısmında gerçek adınızı kullanmanız gerekiyor şarkılarınızı yayınlarken. Bunun dışında MESAM veya MSG'ye kayıt olabilirsiniz. Sanatçılar birliği. Şart değil ama olmanızda fayda var. Telif hakkı ise olmazsa olmazınız.
PR / Reklam
X, Tiktok, Instagram, Threads, Facebook, Youtube sayfalarınız mutlaka olsun. Buralarda resim veya video paylaşımını aktif olarak yapın. Şarkı söylerken çekilmiş kısa videolar şart. Yapay zeka kullanarak resmini yükleyip dilediğiniz gibi video oluşturabilirsiniz. Bu da yapay zekanın bizlere sunduğu muhteşem bir şey.
Bot Kullanımı
Şarkılarım daha çok dinlensin hemen çok para kazanayım diye bir düşünceniz olmasın. Müzik sektörü zordur. Öyle hemen para yağmaz. Bot kullanarak dinleme kasarsanız şarkılarınız mağazalardan kaldırılır, dağıtım firmasındaki hesabınız iptal edilir, içerideki paralar ödenmez. Tüm emeğiniz çöğe gider. Bu yüzden size çok dinlenme vaad eden yerlerden uzak durun.
Pitch
Şarkınızı 30 gün sonra yayınlanacak şekilde gönderin. Bu sayede bol bol vaktiniz olacak. Dağıtım firmasının şarkıyı onay süreci var. Spotify'a ulaşması tamamlanınca Artist sayfasından Pitch başvurunuzu yapın. Eğer beğenilir ve onay alırsa listelere gireceksiniz. Bu da harika bir şey! Tabi bu listelere girmek çok zor. Neden bu kadar süre koyduk? Çünkü şarkınız editörlerin curatorlerin önüne gelsin. Hergün binlerce şarkının yüklendiği bir ortamda şarkılarının değerlendirilebilmesi için zaman önemli. Tabi Pitch önemli değilse ertesi gün yayınlansın deyip direk gönderebilirsiniz.
Bağımsız Listeler
Şarkınızı bağımsız playlistlere ekletebilirsiniz. Dayanışma içinde olanlar var. Ayrıca Groover, Submithub vb. ücretli olanlar var. Ücretli olanlarda şarkınızı yollar ve bir ücret ödersiniz. Beğenirlerse listelerine eklerler, beğenmezlerse feedback gönderirler. Paranız her türlü gider. Listeye girmek de dinleme getirisi garantili değildir. Mesela ben bir şarkı için Groover'da 10 kişiye yolladım, bir kişi ekledi ama hiç dinleme gelmedi. Playlistbooker denedim bir şarkıya da. Sadece 200 civarı dinleme geldi, bitti. Tabi bot olur diye korkmadım da değil playlistboooker için. Dikkatli olmak şart.
Bugün Telegram'da grup kurdum. Şarkısı olanlar bir şarkı eklenmesini isteyebilir. Burada günlük birbirine destek amaçlı dinleme yapılarak algoritmada büyüme sağlanabilir. Dilerseniz şarkınızı dahil edebilirsiniz. Bunu örnek olarak ekliyorum. Buna benzer çalışma yapan çok var. Araştırıp beğendiğinize dahil olabilirsiniz.
Şarkılarınız gerçek dinleyici tarafından dinlenmeli. 100 tane telefon alırım, 100 tane üyelik alırım, kendi şarkımı dinletirim, para kazanırım diye düşünmeyin. Yakalanıyor ve ban yiyorsunuz. emeğiniz çöpe gider. Ama küçük gruplara dahil olabilirsiniz. Şarkınız listeye dahil olur. Diğer bağımsız sanatçılar şarkınızı beğenir ve arada açar dinler. Bunu sizde yaparsınız. Karşılıklı birbirinizi yükseltirsiniz. Ama burada amaç para kazanmak değil. Amaç şarkınızın save sayısını arttırmak, gerçekten dinlenmesini sağlamak, dinleme sayınızın artması, dinleyici sayısının artması olmalı. Bu sayede belirli bir süre sonra Spotify algoritması şarkınızı ilk önce Radyoda test edecek ve farklı kişilere ulaştıracak. Zaman ve sabır istiyor. Öyle listeye girdim yarın çok dinleneceğim yok. Bu tarz listelerde siz başkalarının şarkısını beğenilen şarkılarınıza ekleyeceksiniz ve dinleyeceksiniz, onlar da sizin şarkınız için aynısını yapacak. Karşılıklı güven önemli ve kesinlikle şarkınızın uçacağını düşünmeyin. Buradaki amaç algoritmaya şarkınızı göstermek için ilk ivmeleri yakalamak. Müziğiniz ne kadar kaliteli olursa olsun başarıya ulaşmak için hedef kitleye ulaşabilmek için algoritmaya müziğinizi gösterebilmelisiniz.
Artist Sayfaları
Ben ilk önce single yayınlanmasını, artist sayfaları alındıktan sonra albüm yayınlanmasını öneriyorum. Spotify, Apple Müzik, Amazon Müzik, Deezer, Audiomack vb. platformlarda her biri için ayrı ayrı başvuru şartları var. Aslında çok kolay. Ama yapamazsanız yardımcı olurum.
Şarkı Sözleri ve Canvas
Spotify için 8 sanıyelık ses olmayan bir video kullanabilirsiniz. Profesyonel görünmek için şart. Diğer mağazalarda böyle bir şey yok. Mutlaka ekleyin. Şarkı sözleri için de musixmatch üyeliği şart. Sakın ha ücretli üyelik almayın. 30 gün bekliyorsunuz ama ücretsiz şekilde hallediliyor. Ücretli üyelikte artı avantajalr var ama çok da gerekli değil. Üyeliğiniz aktif olup sanatçınız onaylanınca şarkı sözlerini yükleyin ve SYNC yapmayı unutmayın. Vakit alıyor ama değer. Profesyonel görünmek için şart. Burası tüm mağazalara şarkı sözünüzü gönderiyor, ekstra birşey yapmanıza gerek yok.
Uzun bir yazı oldu. Umarım faydası olur. Anlatılacak pek çok şey var. Ama elimden geldiği kadar kısa tutmaya çalıştım. Sorularınız var ise çekinmeden sorabilirsiniz. Herhangi bir adımda yardıma ihtiyacınız olur ise ulaşabilirsiniz. Örnek olarak aşağıya benim beş profili bırakıyorum. Gökyüzü Göktürk benim, diğerleri ise yapay zeka karakterlerim. Karakterlerime tubitaktan zaman damgası aldım. Şarkı sözleri ve besteler bana ait, telif hakkı aldım ve MESAM'a kayıtlıyım. Resim ve video için yapay zeka kullanıyorum.
https://linktr.ee/gokyuzugokturk
https://linktr.ee/gokcegokturk
https://linktr.ee/selingokturk
Şarkıyı dinle, yorum yap, 1000 TL ödülü kap !
Eklediğim linkteki şarkıyı dinle, beğen, kanala abone ol, yorum yap ve 1000 TL ödülü kazanma fırsatını yakala!
Yorumu youtube üzerinden yapmalısınız. Sözlerin, müziğin size ne hissettirdiğini yazabilirsiniz.
Şarkı hakkında olumlu veya olumsuz görüşlerinizi yazabilirsiniz. Olumlu yorum yapanın da kazanma fırsatı var, olumsuz yorum yapanın da kazanma fırsatı var.
Güzel olmuş, kötü olmuş, harika vb. yorumlar dikkate alınmayacaktır. Gerçekten şarkıyı dinleyip kişisel düşüncelerini yazan kişilerin yorumları dikkate alınacaktır.
Şuan 829 görüntüleme, 8.3 saat izlenme, 20 beğeni ve 1 yorum var. 500 saat izlenme + 1000 beğeni ulaştığında seçim yapacağım.
1000 TL'yi kime göndereceğmi burada bildireceğim. Bu mesajı sadece donanımhaber'de yayınlıyorum, bu yüzden donanımhaber'de üyeliği olan kişi ödülü kazanabilir.
1 asıl, 1 yedek belirleyeceğim. Asıl kişi burada yazdığımda üç gün içinde cevap vermez ise yedek kişiden cevap bekleyeceğim.
Çekiliş yoktur. Yarışma değil. İzlenme almak, beğeni almak, yorum almak ücretli servislerle mümkün. Ancak asıl istediğim gerçek düşünceler.
Şarkıyı dinleyenlerin gerçek düşüncelerini duymak istiyorum. Bu yüzden o servisleri kullanmadım, kullanmayacağım.
Ödemeyi dilerseniz banka hesabınıza, dilerseniz kripto olarak gönderebilirim. Tercih sizin.
Ödemeyi aldığınızda burada paylaşırsanız memnun olurum. Çünkü sonrasında farklı şarkılar için de düşünüyorum.
Konuyu özellikle müzik bölümünde açtım, ilgisi müzik olmayanlar dahil olmasın istiyorum.
Şarkı bana ait, ödemeyi de ben yapacağım. Tercih yaparken tanımadığım kişi olmasına dikkat edeceğim.
Tüm Zagor Kitapları (Renkli)
Merhaba;
Elimde Zagor serisinin Türkiye'de yayınlanmış tüm kitapları mevcut. Kendi özel koleksiyonum. Aklımda şöyle bir fikir var: Her bir kitabı düzgünce sayfalarına ayırdıktan sonra taratıp daha sonra renklendirmek ve PDF formatında hazırlamak, farklı format da olabilir. Tabi ki çok uğraş gerektirmekte. Bu şekilde olur ise satın alacak kişiler olur ise ve ayıracağım zamana değecek ücret olur ise neden olmasın? Fikir edinmek için buraya yazıyorum.
Yayını da şu şekilde düşündüm: Talep hangi seriden mevcut ise o seriden başlayıp macera bazında hazırlamak.
İş akışı şu şekilde olacak:
-Kitapların sayfalarına zarar vermeden ciltlerinden özenle ayırılırak sayfa haline getirilecek.
-Her bir sayfa tarayıcıdan siyah beyaz şekilde taranacak.
-Daha sonra uygun şekilde bilgisayarda renklendirilecek.
-PDF veya talep edilen formatta derlenecek.
-Her macera için ait olduğu ciltin kapağı eklenecek.
Kişi bazında satış olabilir veya macera başına bir ücret belirlenip herkes gönlünden kopanı gönderip toplu gönderim olabilir.
Şu aşamada sadece fikir olarak aklımda var. En çok zamanı renklendirme alacak. Talep olur ise başlayacağım. Fikirlerinizi bekliyorum.
Rock Müzik Severlere Özel
Gökyüzü Göktürk
Nereden Nereye (Official Video)
Nereden Nereye: https://www.youtube.com/watch?v=QL4g1iGBnsc&feature=youtu.be
Sen Yoksun: https://www.youtube.com/watch?v=c0c7N_5KZ7s&feature=youtu.be
Karanlığın Ardından: https://www.youtube.com/watch?v=5ah4Jk3LBXE&feature=youtu.be
Kırık Bir Haykırış: https://www.youtube.com/watch?v=a83uOjePi0c&feature=youtu.be
Sen Yoksun (Atmospheric Edition): https://www.youtube.com/watch?v=hLVqJga8UZE&feature=youtu.be
Gel de Kurtar Beni: https://www.youtube.com/watch?v=msKSSouYPro&feature=youtu.be
Bu Gece de Sensiz: https://www.youtube.com/watch?v=niutFWsdxeY&feature=youtu.be
Buradayım Hala: https://www.youtube.com/watch?v=sU_jWOO42sg&feature=youtu.be
Ayaktayım: https://www.youtube.com/watch?v=LAFyo6h9svM&feature=youtu.be
Ayaktayım (Ska-Rock Edition):

TP-LINK DECO M5 kullanıyorum. Bu cihaz kablo ile direk Türk Telekom tarafından verilen modeme bağlı. Cihazın IOS uygulamasından hız testi yaptığımda 980Mbps hız görüyorum. Wi-Fi desteği ise şu şekilde:
Wi-Fi 5
IEEE 802.11ac/n/a 5 GHz
IEEE 802.11n/b/g 2.4 GHz
AC1300
5 GHz: 867 Mbps (802.11ac)
2.4 GHz: 400 Mbps (802.11n)
Monster Tulpar T7 V20.30 dizüstü bilgisayar kullanıyorum. Intel(R) Wi-Fi 6 AX201 160MHz desteği mevcut. TP-LINK DECO M5 cihazın Wi-Fi ağına bağlandığımda 2.4GHz veya 5GHz farketmeksizin en yüksek aldığım hız 410Mbps. Eğer dizüstü bilgisayarımı etherhet kablosu ile direk modeme veya TP-LINK DECO M5'e bağlarsam aldığım hız 980Mbps. Wi-Fi ile 5GHZ bandından bağlandığımda bilgisayarımda Wi-Fi 5 (802.11ac) olarak bağlantı kurulduğunu görüyorum.
Dizüstü bilgisayarımda Wi-Fi 6 desteği var ama TP-LINK DECO M5'te Wi-Fi 5 desteği var. Tabi ki bu yüzden dizüstü bilgisayarım Wi-Fi5 teknolojisi ile sınırlandırılmış oluyor. Ancak Wi-Fi 5 ile 5GHZ bağlantı kurduğumda 867Mbps hız almam gerekmez mi ?
Türk Telekom tarafından verilen modem: AC1200 Wireless Dual Band Gigabit VoIP Router
Bilgisayarımı bu modeme de bağlasam sonuç değişmiyor. Kablolu 980Mbps, kablosuz 410Mbps hız alabiliyorum.
Türk Telekom modeminde çok yapabileceğim ayar yok. ama DECO M5 ile kablosuz ağ optimiazsyonu yapabiliyorum. ÇEvredeki ağları analiz ederek uyugn ayarları otomatik yapıyor. ancak herhangi bir değişiklik olmadı. Bilgisayarımda Wi-Fi 5 ile daha yüksek hız alamaz mıyım ?
HIV Şu Şekidle Bulaşır Mı?
HIV pozitif olduğunu bildiğim bir kişi dönerci kuryesi olarak çalışıyor. Bu şahıs eğer sipariş götürdüğü dönere tükürürse yada kanından bulaştırarsa döneri yiyen kişiye bulaşır mı ? Kimseyi işinden etmek istemiyorum ancak bu şahıs güvenilir biri değil. En azından yemek sektörü dışında bir iş ayarlayıp orada mı çalışmasını istesek mi ? Tırnaklarını sürekli yediğini ve parmak kenarlarındaki derileri de ısırdığını zaman zaman elinde parmak kenarlarının kanadığını gördüğüm bir şahıs. HIV teşhisi yeni konulmuş. Eşinden ayrılıyor ve tekrar evlenecek iken aile hekiminin testinde ortaya çıkıyor. Bu şahsın kanının bulaştığı bir yiyecek maddesi kısa sürede tüketilir ise o kişiye bulaşır mı ? Lütfen gerçekten bilgisi olan ciddi kişiler cevap yazsın. Artık o yerden döner yemeyi bıraktım. İşyeri adını da ifşa etmek istemiyorum ama eğer tehlikeli bir durum var ise önlem alınması için işyeri sahibi ile görüşmem gerekir mi ?
INTEL i9-10850K için kule tipi soğutucu önerisi ?
Klimayı açınca araçta titreme
BMW X4 2015 model dizel 2.0
Bir yıl önce klima soğutmamaya başladı.
Klima kompresör ve soğutucu blok değiştirildi.
Klima sorunsuz çalışıyor.
Bir kaç gün önce fren hidroliği değiştirildi.
Ön iki amastör değiştirildi.
Bugün farkettim ki klimayı son devirde açınca araçta aşırı bir titreme oluyor. Bir alt kademeye alınca titreme azalıyor ama hissediliyor. Direksiyonu tutarken hissediliyor. Bazen titreme olmuyor. Son iki kademeden daha düşük kademelerde titreme hissedilmiyor.
Bir yer dedi ki klima fanı eskiyince böyle olur. Böyle kullan iyice bozulsun öyle gel değiştirelim.
Başka bir yer dedi ki motor kulakçıklarından yapar. Böyle kullan. İyice bozulsun bakalım.
sizce neyden yapar?
Hastanede Ücretsiz Kontrol Hakkı ?
Özel hastanede poliklinikte ücret ödeyerek muayne olduktan sonra 10 gün içerisinde tekrar gidilir ise kontrol ücretsiz oluyor.
Çocuğumun durumu gece kötü idi. Acilden giriş yaptık, ödeme yapıldı. Ardından düzelmeyince yatış verildi. Üç gün sonra ödeme yaparak hastaneden ayrıldık.
Dört gün sonra kontrol için doktor çağırmıştı. Ancak acilden yatış durumunda ücretsiz kontrol hakkınız yoktur diyerek muayne açıp ücret aldılar. Bu yasal mıdır ? Durumu acil olan bir hastaya müdahele sonrası düzelmez ise ve yatış verilir ise taburcu olduktan sonra ücretsiz kontrol hakkı yok mu ?
Apartman Otoparkına Park Eden Araca Ceza ?
Apartmanımızın giriş kapısının önünde arka arkaya üç araba park edebileceğimiz bahçemiz var. Buraya araçlarımızı park ediyoruz. Araçlar arka arkaya park ettiğinde sadece yaya girişi için alan kalıyor. Eğer aracımızın arkasında başka araç var ise araç sahibi de aynı apartmanda olduğu için aradığımızda aracını çekiyor ve çıkıyoruz. Daha sonra geri aracını aynı yere koyuyor. 3 yıldır hiç sorun yaşamamıştık.
Söz konusu alanda aracımı park ederek daireme çıktım. Telefonum çaldı ve binaya giriş yapamıyoruz aracınızı çeker misiniz dediler. Aşağıya inip aracımı çektim. Ancak trafik polisi vardı, resim çektik ceza yazacağız dedi. Söz konusu alanın apartmanın otopark alanı olduğunu, yol olmadığını ve ceza yazamayacaklarını söyledim. Zaten arandığımda gelip direk aracı çektim, biz yıllardır bu şekilde kullanıyoruz bu park alanını dedim.
112 yi arayan ve engelli olduğunu söyleyen birisi, bina girişinde markete alışverişe gelen birinin arabasını park ettiğini, arabayı çekmediklerini ve kendisiyle kavga ettiklerini söyleyerek polis çağırmış. Ceza yazdılar, ben imza atmadım diye belge vermediler. O sırada öğrendim ki binamıza yeni bir kiracı taşınmış. Tek bir koltuk değneği kullanarak yürüyebiliyor. Üç tekerlekli elektrikli bisikleti var. Söz konusu otopark alanını kim önce gelirse o kullanır. Sen aracını çek ben aracımı koyacağım diyemez. Zaten binaya yaya olarak giriş alanı var. Ben bu şahsı ilk defa gördüm ve hiç bir şekilde kavga da etmemiştim. Ancak trafik polisi bunu dinlemedi.
Trafik polisinin apartman ortak alanına park edilen araca ceza yazmaya yetkisi var mı ? Biz tapulu arazimize aracımızı park edemez miyiz ? Peki ben aracımı çekince bu şahıs kendi aracını park ettiğinde niye izin veriliyor ?
Ayrıca bina girişindeki dükkan, söz konusu alanın bir kısmını dükkanına dahil etmiş ve bahçeden binaya girişin bir kısmını kapatmış. Bunu daha önce belediyeye şikayet etmiştik, gelip dükkan sahibine ceza yazmışlardı. Ancak yıkım yapılmadı. Bu sebeple bina girişi kısıtlanmış ve otopark alanımız daralmış. Bunu da trafik polisine izah ettim ve bina arsası içerisine tapum olduğu için müdahale edemeyeceğini izah ettim ama dinlemedi.
Bu konuda bilgisi olan yardımcı olur ise sevinirim.
Son Giriş: 2 ay önce
Son Mesaj Zamanı: 2 ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 757
İkinci El Bölümü Mesajları: 29
Konularının görüntülenme sayısı: 0 (Bu ay: 485)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 172 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Donanım / Hardware

Yeni Kayıt
Özel Mesaj

Görüntülenme
3 Yanıt
0