Şimdi Ara

Saat tamir ustasina sormak istediginiz bütün sorulari sorabilirsiniz ;) (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
158
Cevap
9
Favori
77.187
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • turanceviz usta o bilir işini
  • Bu sayfayı gülme krizi geçirerek okudum. Hakkatten bu kadar iddialı bir başlık ki O kadar çok araştıran ve soran insan var. saatlerle ilgili bir sürü türkçe yabancı forumlar. Bide türk halkı meraklı ve araştırmacıdır. Yani ustayım deyince onu adama yutturacak bilgileri ortaya koyan arkadaşlar çıkar ki ; Herkes ustamıza yüklenmişken ben de ustaya destek vereyim usta biz evde saatleri sökmeye devam edelim açılacak daha çok saat var.
  • hubala H kullanıcısına yanıt
    Dostum Foruma fazla giremiyorum o sebepten dolayı herkese cevap veremiyorum ama senin yazdıkların saat işiyle uğraşan birisinin yazacağı şeyler değil. Polisaj, Nikolaj tarzı şeyleri hiçbir saatci yapmaz(yapan saatciler sadece o işi yapıyor kuyumcu tamircisi gibi ve Eminönünde 3 saatciden başka yaan saatci yok bu kadar da eminim) bu sebepten dolayı o işi çok bilmediğim doğru. Çok özel saat olmadıktan sonra insanlar fazla para harcamasın diye kuyumculara yönlendiriyoruz ama eğer orjinal bir saat olursa Onun Camını ve çelik kordonunu değiştirmeden kalıcı bir şekilde Sirkecide anlaşmalı olduğumuz yerde yaptırıyoruz. Yani bakkal ekmek satarken fırında ekmeğin yapılışı hakkında çok bilgi sahibi değildir. Bizim işimiz Saat Tamiri. Biraz açacak olursam %95 işimiz saatin mekanizması ile alakalı. 3 Bin tl altındaki saatlerin mekanizmalarını yapan benim gibi çok çok saatci var Ama beni Eski Saatçiler Odası başkanına sorarsan(Zekai Ataç, Eminönünde sayılı saatçilerden birisidir adresini de verebilirim) 27 yaşında benim gibi usta varmıdır ayrıca saat konusunda eğitimimi size söyler. 3 Bin tl yukarı, 10-20 BİN TL değerli saatlerin tamirini yapacak kadar geliştiremedim bunu sebebi ise mekanizmaların yapılması için özel eğitimini almanız gerekir fakat bize o tür saatler ayda 1-2 kere gelir onu da anlaşmalı olduğumuz servisine götürürüz. Sana bu kadar ayrıntılı anlattım bunun sebebi senin de saat konusunda kulaktan dolma bilgilerle yorum yapman. Madem saat tamiri yaptırıyorsun otur ustanın yanına merak ettiğin şeyleri öğren. GOOGLE'den öğrenmeye çalışma çünkü oradaki detaylar pahalı saatler içindir. Saygılar.




  • Bende diesel saat var.ele alınca kaliteli olduğunu anlayabiliyorum kendimce.Saatçi gözüyle diesel saatler hakkında fikrinizi almak isterim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi intercorem -- 18 Mayıs 2014; 0:21:00 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Usta Stuhrling marka saatler hakkında ne düşünüyorsunuz.Otomatik saat almayı planlıyorum aldığımda üzülmek istemiyorum.İskelet tarzında ve metal kordonlu spor saatler arıyorum.
  • kımyasal kullanıcısına yanıt
    Stuhrling marka saatler hor kullanılmayacaksa güzel. O tür saatlerde seçenek çok fazla Stuhrling'de bu seçeneklerin en mantıklı saatlerinden bir tanesi. Saat alırken boyutu sizi yanıltabilir buna dikkat ederseniz sonra üzülmezsiniz. DİESEL konusuna gelince de saatciler için çok sıradan bir saattir o kadar paraya gerçek saat markasından pilli fonksiyonlu saatler de alınabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi turanceviz -- 22 Mayıs 2014; 16:07:29 >
  • Ürünleri almadan önce türkiye saat formu gibi sitelerden youtube'den videolarını araştırıyorum.Babadan kalma orient otomatik saat var evde,Orientin yeni spor otomatiklerede bakıyorum seçenek çok.Fakat Orient tasarım konusunda spor modellerde fazla seçenek sunamıyor bana,Stuhrling tasarım konusunda güzel ama uzun ömür verirmi şüpeli.Otomatiklerde ayrıca kronometre özelliği olanlar dahami iyi oluyor nedir bu işin özü ? ayrıca turbillion olduğunda sapma oranı dahamı düşük oluyor.Ustadan alalım bilgiyi.
  • kımyasal kullanıcısına yanıt
    Orient, Seiko gibi saatler 50 yıldır otomatik saatte hep iyi saat olarak anılır.(Tissot, Omega tarzı saatlerle kıyaslamıyorum çünkü onlar üst kategori saatlerdir) Orient ve Seiko kendi mekanizmalarını kullanırlar yani Japonya'da veya Cin'de mekanizma üreten bir fabrikanın mekanizmasını kullanmazlar ve mekanizmaları çok çok dayanıklıdır. Ama spor kinetik saatleri sizinde gördüğünüz gibi Stuhrling tarzı saatlere çok benzemez. Orient tarzı saatler Stuhrling'den çok daha kalitelidir. Stuhrling'de imitasyon saatlerin mekanizmasından değildir daha iyidir fakat uzun ömür bakımından, tamiri, orjinal parça temini bakımından çok yukarıda. Bana kalsa tabiki Orient veya Seiko al derim fakat inşaatta çalışmıyorsanız saatinizi güzel kullanıyorsanız Stuhrling'de size yıllarca dayanır. Sonuçta kötü bir saat değil. Kronometreli ucuz otomatik saatlerin çoğunun arızası kronometreden kaynaklanır. Örneğin saati düşürdüğünüzde veya bir yere vurduğunuzda kronometrenin saniyelerine gelen çarkların hafif eğilse bile bu en basit olarak sürtünmeyi artırıyor . Ayrıca kronometreli saatler diğerleri kadar uzun süreli olmaz. Turbillion saatlerin herhangi bir dezavantajı yoktur yeterki mekanizması güzel olsun. Orient veya Stuhrling'in 24 saatteki sapma oranları yaşadığınız yerin RAKIM'ı çok yüksek değilse kaale alınacak fark yoktur. Orient, Stuhrling alınacak saatlerdir.




  • Hazır usta var soruları yağdırayım.

    *En iyi saat pilleri hangi marka.
    *Saat pilini cımbız benzeri aletlerle alırken boşalma riski varmı.
    *Saat vidalarını açarken ne tür aletler kullanıyorsunuz.Mesela plastik tornavidalarmı kullanılıyor zarar vermemek için.
    *Saat sektrörünün geleceği hakkında ne düşünüyorusnuz (akıllı saatler)
    *Akıllı saatlere bakış açınız nedir.
    *Saat tamircilerinin gözlerinde bozulma oluyormu zamanla.
    *Saat tamircilerinde simetri hastalığı gibi takıntılar oluyormu,mesleğin inceliğinden dolayı.

    devamını yazarım cevaplardan sonra
  • kımyasal kullanıcısına yanıt
    Sorular gerçekten çok güzel. Meraklı olduğunuz belli Yurt dışındaki saat piyasalarına da bakacak olursak, bu sektörün biteceğini düşünemiyorum. böyle bir şeyin olma ihtimali düşük gibi görünüyor ama teknoloji o kadar gelişiyor.Belkide 30 sene sonra koleksiyon bile kalabilir diye düşünüyorum ama gene bu işin uzmanlarının görüşlerini de öğrenmemiz gerekiyor.
    Biz saatlerin pilini değiştirdiğimizde içine hep tarih atıyoruz. En uzun süre giden genelde Renata oluyor. Ama her saate Renata takamıyoruz Müşteri, saatin içinden Maxell çıktığını görüp Maxell isterse onuda takıyoruz ama fonksiyonlu saatlere Renata daha uzun gittiğini söyleyebilirim.
    Saat pili değiştirirken metal çift değil plastik çiftle değiştirilir(bunu çoğu kişi yapmaz). Sebebi pilin + ile - kutbu birbiriyle temas ederse pilde hızlı boşalma oluyor.
    Gözler hep yakın noktaya yoğunlaştığımız için bir süre sonra bozulma oluyor. İlerleyen yaşlarda yakın gözlüğü kullanılıyor.
    Saat tamiriyle uğraşırken tabiki bazı takıntılar oluyor. Mesela normal günlük hayatta herhangi bir olayda daha pratik düşünebiliyoruz sonuçta saat tamir ederken sorunlarla karşılaşınca veya tamir esnasında sorunu bulurken hep düşünüyoruz. Ustaların ilerleyen yaşlarda biraz sinirli olmalarının nedeni de artık sorunlarla uğraşa uğraşa bir yerden
    sonra bıkkınlık geldiğini düşünüyorum. Saat tamir konusunda değil, insanlara tahammül konusunda. Yoksa o hevesleri hep devam ediyor. Hele birde araştırıcı bir kişiyse yaşlı ustalar mesleğinde başarılı olur. Ama teknoloji çok gelişiyor internetten uzak durmamak lazım. Dünyayı izlemek lazım.
    Akıllı saatlere tekrar dönersek, o konuda tam tahmin yürütemiyorum. Sonuçta masaya konulan alarmlı saatlere bile gelecek bence sadece bir seçenek olarak kalacağını tahmin ediyorum.




  • Saatlerde kullanılan fosfor yada lume herneyse saatten saate değişiyor.Kimi saatlerde mesela seiko monster serisinde çok kuvvetli oluyor.Kolumdaki casio edifice modelinde ise zayıf.Fosforun ömrü varmıdır.Seikoda kullanılan kinetik enerjili saatlerin sistemi nasıldır.Solar enerjili saatlerin sistemi nasıldır.Türkiye Saat Forumunda üyeliğiniz varmı bu arada.
  • kımyasal kullanıcısına yanıt
    Fosfor saatin kalitesine göre değişiyor. Bazen saatin kadran yapısı itibariyle fosforunun çok aydınlatması istenmez. Seiko yıllardan beri kinetik saat mekanizmasında aldığı parayı sonuna kadar hak ediyor. Bir kere Seiko gerçek bir saat markası. Sizin kolunuzdaki hareketten dolayı zembereğini kurar ve tamamiyle boşalana kadar saatin çalışmasını sağlar. Saat kolunuzdaysa zemberek her daim kurmaya devam edecektir. Solar enerjili saatler çok fazla tutulmuyor bence bunun en önemli sebeplerinden birisi
    insanların o konuya çok önem vermemeleri.Evet TSF'ye üyeyim ve zaman zaman inceliyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi turanceviz -- 24 Mayıs 2014; 16:51:41 >
  • Usta ben size çalışma sistenini sordum.Yani kinetikteki çalışma prensibi otomatikte olduğu gibi yarım daire ağırlık ilemi oluyor yoksa elektronik bir sistem mi var.Yanlış hatırlamıyorsam Seiko'nun bir modelinde hem kinetik hemde otomatik sistem var,gerekliliği nedir ? sizce iki sistemede gerek kalırmı.Mevcut otomatikler 20-30 saat çalışabilirken,ayrıyeten kinetik sistemin muhabbeti ne oluyor.
  • Kinetik saatlerin çalışma sistemini şu şekilde anlatayım. Kinetik saatlerde otomatiğin çalışma sistemini düşünürseniz fazla olarak içine o otomatiğin dönmesiyle elde edilen enerji, pilde depolanıyor. Saati 2-3 gün takmasanız da zaten pili dolu olduğu için uzun zaman boyunca saat çalışır. Ama onların da pilleri değiştiriliyor. Bazen 5 yıllık saatinkini bazen 15 yıllık saatinki de bitiyor. kullanmaya bağlı. Ne kadar saat yatarsa o kadar çabuk pilin batarya özelliği zayıflar.
  • Peki saat markalari icin klişeleştirdiğiniz özetler varmı.Mesela Casio : Spor ve dayanıklı ucuz saatler. Yada özlü sòzleriniz varmi markalar icin.Isinamadîgınîz ve anlamsız markalar ve stratejileri varmı ? Onceki sorularimda akilli saatler hakkindaki dusuncenizi aciklamadiniz.Aslinda saat tamirciliği için kritik dönemler.Zamanla mekanik ramiri,zanaatkarlik,sabir ve emek isteyen bu sektòr,yerini elektronik devrelere ve ekranlara bîrakicak.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • kımyasal kullanıcısına yanıt
    Akıllı saatler konusuna biraz değinmiştim. Akıllı saatler ilk bakıldığı zaman 'aha tamam artık saat devri bitti' gibi insanda bir intiba uyandırıyor fakat mantıklı düşündüğünüz zaman akıllı saat reklamındaki gibi taksiyi bile saatle çağıracağımıza inanmıyorum. Yaşım daha genç teknolojiyi yakından takip ediyorum ve Eski saat odası başkanıyla da konuştuğum zaman o da sadece gelip geçecek bir heves olarak kalır demişti ama teknolojiye yakın insan olarak ben öyle düşünemiyorum. Benim tahminime göre saati bitirmese de saat satışlarını etkileyeceği aşikar. Akıllı saatler bence saat sektörüne telefonun kadar zarar veremez. Bende akıllı saatlerin piyasayı nasıl etkileyeceğini ve uzmanların görüşlerini devamlı araştırıyorum.
    Sevdiğim saatler Seiko, Citizen, Tissot, Longines gibi gerçek saat markalarını seviyorum. Çünkü gerçek saat markaları yani yıllardan beri bu işten para kazanıyorlar ve en kullanışlı nasıl olur, mekanizmalarımızı nasıl geliştiririz diye uğraşıyorlar ve yeni saatlerinde artık modelleri güzelleşiyor.
    Sevmediğim ve paranızın boşuna gittiğine inandığım saatler, Adidas, Hugo boss, Diesel gibi asıl işleri saat olmayan markaları her usta gibi ben de sevmiyorum. Çünkü mekanizmaları ortak, kordonlarında sadece marka amblemi farklı vs vs. O olay zaten saat işiyle uğraşan kişiyi soğutuyor. Örneğin Saat 800 tl içindeki mekanizma 25 tl :) Casio 100 tl iken Fonksiyonsuz Adidas 400 tl ama mekanizma genelde aynı.
    En nefret ettiğim saat Swatch. Genelde Plastik mekanizmaya sahip. Tamire gelen saatlerin başında geliyor.
    Saat tamiri de zamanla azalacak ama bitme ihtimali yok. Çünkü Tissot takan birisine Akıllı saat taktıramazsınız. İlerde saat tamiri azalacak ama bitmeyecek. Zanaatkar çok az var ben 27 yaşındayım Eminönündeki bütün saat parçacıları beni tanır, bende onları tanırım ve izlenimimiz: genç saat ustaları yok, yetişmiyor. Yetişen de kendisini geliştirmiyor. Tamir yerine direk mekanizmayı değiştiriyor. Hiç bilmediği mekanizmayı komple söküp takamıyor. Bu sebepten dolayı büyük saat firmaları artık ustalarını kendisi yetiştiriyor. Bu zamanda bile saat tamir ustası çok değerli. Bir yerde maaşlı çalışmayıp evinde veya kendi iş yerinde dışarıdaki saatcilerin tamirini yapıyor. Şuan iyi bir tamir ustası güzel bir serviste min. 2 bin tl ile işe giriyor ortalama 3-4 bin tl.
    Tamir: Sabır, emek ve artık en önemlisi kendisini geliştirmek. Ama geliştirmek dediysek saatleri bozmak değil, okulunda öğrenmek veya eğitimli ustalardan, tamir parçacılarından bilgi almak. Çünkü her yenilikten mutlaka haberleri oluyor. Kendi kendinize gelişemezsiniz. Babam da saat ustası ve bazen piyasadan uzak kaldığını görebiliyorum ama inanın 40 yıldır bu işi yapmasına rağmen aşkla, hevesle saati tamir ediyor. Ama aynı sabırı müşterilere karşı gösteremiyor oda ayrı bir konu :)




  • Soruları ben tam yazamıyorum sanırım önceki sorumda markalara taktığınız klişe sözler varmı,yada lakaplar.Sonuçta bu işi yapıyorsunuz tamire ürünler geliyor,az çok bir marka geldiğinde yine aynı sorun.Yada şu konuda çok sağlam.Ya da ucuz ve kaliteli dediğiniz modelleri sıralarmısınız.Misalen telefon sekötünü örnek göstereyim

    *Apple lüks telefon,özgür kullanım kısıtlı.
    *Samsung her kitleye hitap eden deniz,mahsülü bol.
    *Sony yılların şirketi,tok satıcı.Son zamanlarda yükselişte.
    *Htc iyi ürünler sunsa da,fiyat politikasını sevmiyorum.

    gibi.
  • Ya öyle hiç düşünmemiştim ama Seiko(benim favorim) geldiği zaman müşteri 'acaba bakarmısınız nesi var, pili mi bitmiş' dediği zaman 'Seiko tanktır pili bitmiştir bir şey olmaz' diyorum. Özel bi lakap takmaktan ziyade bazı mekanizmalardan nefret ediyoruz bilerek yüksek ücret söylüyoruz açıkçası yaptırmasını da pek istemiyoruz :)
  • ıyı günler ustam . babamda seıko 5 otomatık var.alınalı 2 yıl oldu. bu aralar günde 15-20 dk ılerı gıdıyor ve kulağa dayandığında eskısı gıbı calısmadıgı anlaşılıyor sesı farklı. sorun ne olabılır.resmıde aşağıda
  • 14 seneden beri ikinci el saat alım satım yapan bir saatciyim bu is baba mesleği rolex-patek-vacheron-panerai-omega-cartier-bvlgari gibi saatlerle ilgileniyoruz


    Polisaj islemi saatin cizikleri polisaj makinasınin fırçasına tutularak ciziklerinin giderilmesi sıfır halindeki yerlerinin mat yada parlak olarak çıkarılması işlemidir

    Polemik yaratan 1000 tl fiyata otomatik saat tavsiyesine gelince ikinci el saatlere yonlenebilirsin biraz araştırma yaparsan 200-300 tl ekleme şansın var ise orjinal ikinci el bvlgari-baume mercier-omega-cartier v.b
    alabilirsin

    Ayrıca otomatik saat mekanizması en saglam ve iyi olanıdır ben hic bir musterime pilli saat tavsiye etmem
    Örneğin bir rolexte ayda ortalama 1-2 dk sapma olur

    Yanlış bilinenin aksine ortalama her saat 3-4 senede bir bakım istemektedir
    Otomatik ve chronograph saatler bakım ve tamirleri biraz daha karmaşık ve pahalı olmaktadır

    Kucuk bir bilgi tourbilion saatler sonsuz takvim özelliği taşımaktadır saatin kadranin donen carkin icinde bulunan kapsul 100 sene ömürlüdür sıfır alındığı zaman bu kapsulden 3 tanede yedek verilmektedir en iyi tourbilion saat üreticilerinden biri vacheron constantine her carki gorunen saat tourbilion değildir ortalama bir tourbilion saat fiyatı 500-600 bin dolardan başlamaktadır

    Son olarak sakın ve sakın marka ne olursa olsun polisaj islemi icin saatinizi kuyumculara vermeyin onlar yüzük kolye parlatmayı biliyorlar saatlerinizi kesinlikle polisaj ve tamir islemlerinden anlayan ustalara emanet ediniz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi inancsaat -- 20 Haziran 2014; 14:40:26 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.