Merhaba; Yeni Ryzen5 3600 aldım ve eski soğutucum olan OCZ Vendetta 2'yi AM4'e göre modifiye ederek taktım. Soğutucu normade AM2+ anakartları destekliyor fakat ben AM3 anakartta da bunu kullandım şimdi AM4'e geçtim ve kullanmaya devam etmek istiyorum. Normalde soğutucu AM4'ü geçtim AM3'ü bile desteklemiyor. Dün bilgisayarı topladım ve 20dk kadar test ettim. Prime95 testinde max 82 dereceyi gördüm. Ortalama da 75-77 derece arasında geziyor. Boşta ise 45-50 derece arasında sıcaklıklar alıyorum. 1 saat kadar da oyunlarda test ettim ve ortalama 65-68 derece aralığında geziyor. Önceki işlemcim FX6300'dü ve bu soğutucu ile prime95'de 4.2GHz overclock yaptığım halde bile max 70 dereceyi görüyordum. Sorum şu Ryzen5 3600 için bu sıcaklıklar normal mi sonuçta 14 yıllık soğutucu ile kullanıyorum. Yeni bir soğutucu ile değiştirmeme gerek var mı sizce? Soran olursa soğutucu alanı işlemci üzerine tam oturuyor. İşlemci için ekstra ayar yapmadım tamamen anakartın auto ayarlarında test ettim. Prime testi sırasında 4.2Ghz aralığında geziyordu işlemci. Niye 2022'de 3600 aldın diyen olursa 2550TL'ye bilgisayarcıda bulunca aldım. Ucuza geldi kaçırmadım bende. Tray olarak aldım kutu ve soğutucusu yoktu. O sebepten stok soğutucu sıcaklıkları nasıldır bilmiyorum. Sistem: Ryzen5 3600 Gigabyte B450M Gaming Mushkin 16GB 8*2 3600Mhz Gigabyte RX 590 OCZ stealhxstream 600w PSU (14 Yıllık) OCZ Vendetta 2 Soğutucu (14 Yıllık) Corsair RC690 Kasa |
Ryzen5 3600 ve 14 Yıllık Soğutucu

-
-
R5 3600 sıcak çalışan bir işlemci stok soğutucu ile uv yapmadan otomatik ayarlarda 90 dereceleri rahatlıkla görebiliyor. Kullandığınız soğutucu ile biostan ufak ayarlamalar yaparak sıcaklıkları daha da düşürebilirsiniz. Soğutucuya yaptınız modifiye işlemini resimler ile anlatırsanız aklında böyle bir işlem yapmak isteyen arkadaşlar için güzel olur.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -Gardiyan- -- 28 Haziran 2022; 9:46:15 > -
Boşta 45-50 bana biraz fazla geldi. Termal macun olarak ne kullandınız veya uygulamada biraz az ya da fazla sürmüş olabilir misiniz? Bir de OCZ soğutucu fanı 3 mü yoksa 4 pinli mi? BIOS'tan 3 pinliyse soğutucu fan devir modelini yükselterek, 4 pinliyse PWM ayarını bir üst seviyeye alarak soğutma performansını biraz daha arttırabilirsiniz.
-
-
Bulunduğum yerde çok bilgisayarcı yok ve İşlemci bir anda denk gelince kaliteli thermal macun alamadım. 20 liralık macunla bu değerleri verdi. Fan 4 pinli fakat zaten sessiz bir fan duyulmuyor çalıştığında ondan %100de çalıştırıyorum.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
sıcaklıklar.yuksek 7 yıllık red scarpion fanla yukte 65i geçmiyor
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Ryzenler için o sıcaklıklar fazla , işlemci ısındıkça frekans hızın düşürür, mesela 4.1 çalışacağına 3.8 - 3.9 lara düşer bu da performansa yansır.
Ama kule tipi 12 cmlik daha güncel yeni bir soğutucu ile ve biraz daha iyi bir macunla daha iyi sonuçlar alınır.
Ortalama 75 - 77 olan sıcaklıklar bu saye de 65- 67 lere gelir ve durum daha iyi olur. Mümkünse bütçe olursa 14 yıllık olan o psu ile soğutucu yu değiştirin.
Güç kaynağıda büyük ihtimalle son dönemlerini yaşıyordur zaten.
-
Sıcaklık çok yüksek,
Yeterince modifiye olmamış ya termal macunu az surdunuz tam temas etmiyor ya da klipsler yeterince basamiyor.
Adamlar 150 Gr lik sogutucu ile gönderiyorlar. O soğutucu ile masaüstü 35 derece oyunda 50-55 i geçmemesi lazım boyut olarak bakınca.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Güç kaynağında sıkıntı yok hocam 4 ay önce yük altında test ettim 12volt kanalında min. dalgalanma ile 520w civarı güç veriyor. 2 kere kondansatörleri şişti zaten değiştirip değiştirip devam ediyorum. Onu sadece bilgi amaçlı yazmıştım. Malum forumda olur olmadık soru soranlar çıkıyor.
Fakat sıcaklık konusu geri dönüşlere göre biraz fazla olduğu ortaya çıktı. Öncelikli olarak termal macun ve fanını değiştirip bakayım olmadı yeni soğutucu yolu görünecek.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Psu konusuna tabiki bir şey diyemem kullanıcıya ait bir karar. Evet sıcaklıklar fazla bu yaz aylarında zaman zaman daha da çıkar.
Soğutucu konusunda sıkntı çözülmezse uygun fiyatlı bir soğutucu önerisinde bulunuruz veya kendiniz araştırma yaparsınz. Ortalama 4 ısı borulu bir 12cmlik soğutucu ve mx 4 ayarında bir macunla o değerler daha iyi seviyeye gelir.
Kolay gelsin.
-
undervolt yapın sıcaklık düşecektir 1.075v ile 4.3ghz kullanıyorum günlük
soğutucu fuma2
boşta 38c oyunlarda 50-55c tam yükte 70c
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X