Şimdi Ara

Rüzgar türbünü yapıyorum (376. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10.309
Cevap
110
Favori
2.455.984
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 374375376377378
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Arge-Arge

quote:

Orijinalden alıntı: MEMOX ENERJİ

Sn arge-arge

quote:

Sayın sef ustam bende baya zamandır flans alternatorleri uretip ticari olarak satısını yapıyorum ve verim olarak sac nuveli yani asenkron motordan bozmus oldugumuz alternatörlerden cok daha fazla verim alıyorum ortalama 1 mm lik tel ile 60-70 sipirden 9 bobin ve tek sıra mıknatıs kullanıyorum (sizin yaptıgınıza benziyor sanırım ) eger gerekli ise aynı bil uzerine moduler olarak ilave ediyor ve ihtiyaca gore sistem gereksinimini yukseltiyorum bu sekilde su ana kadar urettigim en yuksek cıkıslı urun 20 KW biraz hantal oluyor tabi 20 kw icin 10 adet flans kullandım aynı milde olduklarından arlarında devir ve frekans farkı pek olusmuyor ama olussada cok sorun olmuyor cunki yaptıgım kasa icinde her modulu ayrı ayrı dogrultarak tek bir cıkısda paralel baglıyarak cıkısı vdc olarak alıyorum sonucda toplamda 2 Kw lik 10 adet modulun cıkısını alıyorum biraz kaba ve hantal gorunmesine ragmen ortalama 5 mt caplı kanatlar ile 400-450 d/d da 20-25 vdc ve 20 kw gibi bir guc elde ediyorum calısmalarınızda basarılar dilerim bana gore dogru yolda ilerliyorsunuz tebrikler motordan bozma sistemlerde olusan kısıtlamaların hic biri flans tipinde olmadıgından cok daha ozgur ve rahat tasarım gelistiriliyor size kucuk bir tiyoda vereyim ben mıknatısların yapıstırıldıgı flans kısmını 0.5 mm lik saclardan cok katlı olarak presletip sonra bunu percinliyerek silisli sac nuveye benzetmeye calısıyorum bu durumda manyetik akı cok daha verimli oluyor flans ı hem normal demir hemde bu sozunu ettigim sekilde denedim ikisi arasında manyetik akı 3-4 kat fark ediyor bu yuzden tavsiyem sac flans yapmanız

şarz kontrol sistenimiz oldukça başarılı görünüyor,tebrik ederim.

Fakat yukarıda ki yazınızda anlayamadığım bir kaç noktayı işaretledim,açıklayabilirseniz sevinirim.

1 mm telden geçirilebilecek akım belli.siz bobinlerini bu çapta telile sardığınızı ve 10x1 mm tel ile 1000 amper taşıdığınızı söylüyorsunuz.
    0.785 mm² başına 100 amper. Acaba farklı bir yöntem mi geliştirdiniz ?

Birde 5 metre çaplı kanat için 450 deviri nasıl yakaladınız.bu kanatlarına merak ettim doğrusu.resim paylaşabilirmisiniz

kolay gelsin.

sayın memox tabi bobin caplarını vermedigimden dolayı aklınızda sorular olusmus olmalı bobin capları 350 mm dir ortalama 60 sipirde 350*60=21000 mm her bobinde kullanılan tel uzunlugudur toplamda her flans da 21000*9=189000 mm tel kullanılmıstır toplamda 10 adet flans dan olustugunu dusunurseniz bu urunun 189000*10=1890000mm yani 18900 mt tel kullanılmıstır magnetler aksa magnet e ozel siparis uzerine yaptırılmakta devir konusuna gelince ise 1/50 ters reduktor kullanmaktayım yani kanatlar 1 tur attıgında alternator mili 50 tur almıs oluyor tel kalınlıgı ise sizin tabirinizle 10 mm kalınlıgındaki bir telden nasıl bukadar akım geciyor demissiniz sizinde bu konulara cok hakim oldugunuzu bildigimden formilik hesabına ve fizin kurallarına girmeden kestirmeden anlatayım mesafe dustukce akıtılabilecek akım ters oranla yukselir yani isterseniz teorikde 0.01 mm lik telden 100 amp gecirebilirsiniz yeterki yeterli mesafeleri iyi hesaplayın mesafe uzadıkca akıtılan akım tel uzerinde daha fazla surtunme yaratacak ve ısınmadan dolayı teliniz once ısınmadan dolayı direnc degistirecek degisen direncden dolayı daha fazla surtunme olacak ve dahada ısınacak taki teliniz yanana kadar bu devam edecek ama eger hesap kitabınızı gercek hayatta olan toleranslarıda işin icine katıp tasımda kullanılacak tel uzunlugu tel kesiti dogru hesaplanırsa akıtılan akımlar cok cok yukselir resim konusuna gelince ise daha oncede soyledigim gibi urunlerimi ticari olarak yapmaktayım urunlerim farklı firmaların kendi markaları ile satısa sunuldugundan izinleri alınmadan paylaşmam mumkun degil ama enj kısa surede kendilerinden yazılı izin alarak sizlerle paylaşıcam

Sn arge erge
    cevabınız için teşekkür ederim ancak verdiğiniz son uzunluk ölçüsü yanlış ve oradan hesap etmeye çalıştığım için ne yazıkki anlayamadım :)
    sanırım doğru uzunluk 1890 metre olmalı.

bunun yanında 1/50 rediktör kullanıyorsanız kanatlarınız 9 dd dönüyor olmalı.oysaki 5 metre kanat çaplı bir türbinin nominal devri 180-230 dd arası.
    aksi halde randımanlı çalışmaz.
    bir de son olarak 20 volt dc demişsiniz,neden 200 volt 100 amper taşımayıpta,20 volt 1000 amper taşımayı tercih ettiniz.

kolay gelsin

• http://www.youtube.com/watch?v=fF9zBkq5mAM&feature=endscreen&NR=1
    Arkadaşlar değişik bir bobin sarım şekli. Bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar bizi aydınlatabilir mi? Tek tek sarılan bobinle bu tür sarım
    arasında ne gibi bir farklılık var. Artısı veya eksisi nedir. Isınma v.b gibi kayıpları var mıdır? Bunu yapan direk 220 v mu alıyordur. Teşekkürler
  • quote:

Orijinalden alıntı: malisert32

Ayrıca resim boyutlarını küçültürseniz bizlerde geç açılma problemi olmaz.Tekrar boyutları küçültmenizi tavsiye ediyorum.
    Bu arada;opampları nasıl karşılaştırıcı olarak çalıştırmıyorsanız;kendi resminiz çalıştırdığınızı söylemiyormu?
    Şu benim,Kenan ustanın Çok saygı değer Metin abinin yani hepimizin ayrı zamanlarda paylaştığı meşhur opamp karşılaştırıcı devresini siz büyükçe yazıcıdan çıkarmışsınız ve buyurun sizin braket altındaki resim!Ben opamp yerini özellikle yeşil renkli ve 7805 regülatörü mavi renle işaretledim.Evet resim sizin resimden alıntı ama dikkat edin boyutu küçük.İyi günler.

sayın malisert madem breadboard altındaki semaya dikkat ettiniz ozaman bread bord ustundeki devreye de dikkat etseydiniz cok sevinirdim hos sormussunuz bende cevaplıyayım dikkat ettiyseniz breadboard uzerinde 2 ayrı modul var birincisi evet karsılastırma devresi bununla akunun gerilimini karsılastırıp istenilen degerlerde ise osilator u susturuyorum yok aku durumu istenilen degerlerin altında ise osilator calısmaya baslıyor ve aku şarj işlemi baslıyor ayrıca dikkat ettiyseniz eger yine o semadaki devre calısmaz cunki alt limit girilemeyen bir sistem onu gelistirmeye calıstıgım icin breadboard uzerindeydi size sicop goruntusunu gonderdigim ise dıs taraftaki modul yani uzerinde 2 adet opamp ve 3 adet pot olan modul o kısım asıl sarj işlemini yapan kısım karşılaştırma devresi ise o bolumu calıstırmaya veya susturmaya yarayan bolum neden kucuk caplı mosfet kullandıgımı sormussunuz siz deyin eski kafalı ben diyim garantici ama 100-200 amp gibi degerleri tek bir fet uzerinden gecirmektense bu degeri bolerek kullanmayı daha saglıklı oldugunu dusunuyorum ayrıca yine tekrarlıyorum anahtarlamalı sistemlerde kararlılık ust saffadadır ayrıca ısınma gibi bir sorununuz asla olmaz taki pwm sinyalini tam kare dalga oldugu surece eger pwm sinyalinizde gurultu patırtı bozulma var ise fet tam olarak surulmez iste ozaman fetiniz ısınır aksi taktirde asla ısınma yasamazsınız breadboard uzerinde gelistirmete oldugum sistem muhtemelen bugun yarın sonlanacak komple bittiginde devre ve kutulanmıs hallerinin resimlerini paylasırım ayrıca calısır durumunda da mumkun olursa bir video cekmeye calısırım bunun yanı sıra resim boyutlarına gelince resim boyutlarını bilerek buyuk koyuyorumki isteyen detayları inceleyebilsin ayrıca resimler ortalama 200-300 kb lik resimler gec acılma sorunu olmaması lazım ki ben 128 kb lik baglantı ile internete giriyorum telekoma kustugumden dolayı telekomdan ne telefon nede internet kullanıyorum mobil baglantı kullanmama ragmen ben gayet rahat goruntuluyor yada yukluyorsam ki dedigim gibi 128 Kbps lik bir baglantım var vodofone den aylık 8 TL sınırsız paket için verdikleri hız ancak bukadar sizlerdede sorun olmaması gerekmekte ama genede uyarınıza istinaden bundan sonraki resimlerin cozunurlugunden ziyade boyutlarınıda kucultmeye dikkar ederim

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Arge-Arge

quote:

Sn arge-arge

quote:

Sayın sef ustam bende baya zamandır flans alternatorleri uretip ticari olarak satısını yapıyorum ve verim olarak sac nuveli yani asenkron motordan bozmus oldugumuz alternatörlerden cok daha fazla verim alıyorum ortalama 1 mm lik tel ile 60-70 sipirden 9 bobin ve tek sıra mıknatıs kullanıyorum (sizin yaptıgınıza benziyor sanırım ) eger gerekli ise aynı bil uzerine moduler olarak ilave ediyor ve ihtiyaca gore sistem gereksinimini yukseltiyorum bu sekilde su ana kadar urettigim en yuksek cıkıslı urun 20 KW biraz hantal oluyor tabi 20 kw icin 10 adet flans kullandım aynı milde olduklarından arlarında devir ve frekans farkı pek olusmuyor ama olussada cok sorun olmuyor cunki yaptıgım kasa icinde her modulu ayrı ayrı dogrultarak tek bir cıkısda paralel baglıyarak cıkısı vdc olarak alıyorum sonucda toplamda 2 Kw lik 10 adet modulun cıkısını alıyorum biraz kaba ve hantal gorunmesine ragmen ortalama 5 mt caplı kanatlar ile 400-450 d/d da 20-25 vdc ve 20 kw gibi bir guc elde ediyorum calısmalarınızda basarılar dilerim bana gore dogru yolda ilerliyorsunuz tebrikler motordan bozma sistemlerde olusan kısıtlamaların hic biri flans tipinde olmadıgından cok daha ozgur ve rahat tasarım gelistiriliyor size kucuk bir tiyoda vereyim ben mıknatısların yapıstırıldıgı flans kısmını 0.5 mm lik saclardan cok katlı olarak presletip sonra bunu percinliyerek silisli sac nuveye benzetmeye calısıyorum bu durumda manyetik akı cok daha verimli oluyor flans ı hem normal demir hemde bu sozunu ettigim sekilde denedim ikisi arasında manyetik akı 3-4 kat fark ediyor bu yuzden tavsiyem sac flans yapmanız

şarz kontrol sistenimiz oldukça başarılı görünüyor,tebrik ederim.

Fakat yukarıda ki yazınızda anlayamadığım bir kaç noktayı işaretledim,açıklayabilirseniz sevinirim.

1 mm telden geçirilebilecek akım belli.siz bobinlerini bu çapta telile sardığınızı ve 10x1 mm tel ile 1000 amper taşıdığınızı söylüyorsunuz.
    0.785 mm² başına 100 amper. Acaba farklı bir yöntem mi geliştirdiniz ?

Birde 5 metre çaplı kanat için 450 deviri nasıl yakaladınız.bu kanatlarına merak ettim doğrusu.resim paylaşabilirmisiniz

kolay gelsin.

sayın memox tabi bobin caplarını vermedigimden dolayı aklınızda sorular olusmus olmalı bobin capları 350 mm dir ortalama 60 sipirde 350*60=21000 mm her bobinde kullanılan tel uzunlugudur toplamda her flans da 21000*9=189000 mm tel kullanılmıstır toplamda 10 adet flans dan olustugunu dusunurseniz bu urunun 189000*10=1890000mm yani 18900 mt tel kullanılmıstır magnetler aksa magnet e ozel siparis uzerine yaptırılmakta devir konusuna gelince ise 1/50 ters reduktor kullanmaktayım yani kanatlar 1 tur attıgında alternator mili 50 tur almıs oluyor tel kalınlıgı ise sizin tabirinizle 10 mm kalınlıgındaki bir telden nasıl bukadar akım geciyor demissiniz sizinde bu konulara cok hakim oldugunuzu bildigimden formilik hesabına ve fizin kurallarına girmeden kestirmeden anlatayım mesafe dustukce akıtılabilecek akım ters oranla yukselir yani isterseniz teorikde 0.01 mm lik telden 100 amp gecirebilirsiniz yeterki yeterli mesafeleri iyi hesaplayın mesafe uzadıkca akıtılan akım tel uzerinde daha fazla surtunme yaratacak ve ısınmadan dolayı teliniz once ısınmadan dolayı direnc degistirecek degisen direncden dolayı daha fazla surtunme olacak ve dahada ısınacak taki teliniz yanana kadar bu devam edecek ama eger hesap kitabınızı gercek hayatta olan toleranslarıda işin icine katıp tasımda kullanılacak tel uzunlugu tel kesiti dogru hesaplanırsa akıtılan akımlar cok cok yukselir resim konusuna gelince ise daha oncede soyledigim gibi urunlerimi ticari olarak yapmaktayım urunlerim farklı firmaların kendi markaları ile satısa sunuldugundan izinleri alınmadan paylaşmam mumkun degil ama enj kısa surede kendilerinden yazılı izin alarak sizlerle paylaşıcam

Sn arge erge
    cevabınız için teşekkür ederim ancak verdiğiniz son uzunluk ölçüsü yanlış ve oradan hesap etmeye çalıştığım için ne yazıkki anlayamadım :)
    sanırım doğru uzunluk 1890 metre olmalı.

bunun yanında 1/50 rediktör kullanıyorsanız kanatlarınız 9 dd dönüyor olmalı.oysaki 5 metre kanat çaplı bir türbinin nominal devri 180-230 dd arası.
    aksi halde randımanlı çalışmaz.
    bir de son olarak 20 volt dc demişsiniz,neden 200 volt 100 amper taşımayıpta,20 volt 1000 amper taşımayı tercih ettiniz.

kolay gelsin

evet yalış yazmısım yazarken akıldan hesap yapmaya calısıtıgımdan hata yapmısım dikkatinizden dolayı tebrik ederim sayın memox kanatlarında 9 d/d gibi dusuk hızda donmesi konusundada evet haklısınız verim biraz sıkıntılı ama RJ nin kuruldugu yer ruzgar konusunda biraz sıkıntılı bir yer o yuzden istesekte yuksek devirlere cıkaramadık o yuzdende 1/50 rediktor kullandım aslında 150 d/d gibi hızlara ulassa ozaman sorun kalmazdı muhtemelen gerilim degerlerinde oynar gene istedigim degerleri elde ederdim gelelim son sorunuza neden 20 volt 1000 amp cunki RJ yi verdigim firma bu urunu bir tavuk cifligine kurdu ve kurdukları yere şarj unit kullanmak istemediler nedenini bende bilmiyorum ama benden istedikleri RJ den gelen gerilimi direk akulere girmek istediler bende ona gore gerilim kıyıcılar ile 14-100 vdc arası tum degerleri 20 vdc olarak cıkıyorum e hali ile gerilim dusuk ama guc yuksek olunca malesef dediginiz gibi yuksek degerlerde akımlar aktarmam gerekli oldu ama bana sorsanız ay6nı fikirdeyim sizinle yani RJ kısmında olabildigince yuksek gerilim alıp aşajıda bu gerilimi istedigim degerlere cekip ŞÜ üzerinde akım tutmak olurdu cunki 20 vcd 1000 amp ı aşağıya indirmek icin ortalama 2780 mm2 lik kablo kullanmak gerekiyor hem masraf artıyor hemde o akımı aşagıya indirmek icin cekilen kablo kalınlıgı cok gereksiz bir olay ama dedigim gibi bazı şeyler benim istegimin dısında ben muhendis yada tasarımcı degilim ben teknikerim en azından elktrik konusunda bana biz bunu bu şekilde istiyoruz diyorlar bende elimdeki doneler ışıgında yapmaya calısıyorum.

• aslında bende konuyu cok fazla irdelemek istemiyorum malum her yiğigin farklı bir yoğurt yeme sitili vardır o yuzden kalkıp o yiğide sen yoğurt yemeyi bilmiyorsun denilemez :)
    kısacası eger teknik acıdan baklırsa anahtarlamalı bir sistem kullanıyorsanız ister irfz44 kullanın ister baska bir transistor cok fazla birsey degismeyecektir cunki ısınma problemi olmayacagından kayıplarda min seviyede olacaktır sadece fark fet in uzerinde tutttugu guc olacaktır o da micro saniyeler mertebesinde olacagından sorun teskil etmeyecektir lakin sizin tekniginiz ile yani duz olarak fetleri sureceksek evet mantıklı olan daha yuksek guclerde fet lerle surmektir .
    bakınız semiconductor firmasının swichmode guc kaynakları hakkında referans pdf bulunmakta internetde eger onu edinip incelerseniz ne demek istedigimi cok daha acık olarak anlayacaksınız
  • Sayın ŞEF34
    Gerçekten verdiğiniz değerli bilgiler için sonsuz teşekkür ederim. Bilgileriniz ışığında sanki deneme yanılma yapmış gibi oluyoruz.
    Malum malzeme fiatları bayağı tutuyor. Bu açıklayıcı bilgileriniz sayesinde masraftan kurtuluyoruz. Yoksa emaye tel alıp deneyecektim. Zaman + para + verimsizlik belki hevesim kaçacaktı. Teşekkürler

• < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ulvi51 -- 22 Nisan 2012; 14:01:04 >
  • evet arkadaslar sıızlere 1-2 hafta once bahsettıgım ruzgar trıbunumu yaptım ve dun aksam monte ettım.. bu gun de vıdeosunu cektım ....forumdakı arkadasımın tavsıyesı ıle kanat uzunlugunu arttırdım ..sunu anladım kı kanat boyu milin donmesınde gercekten cok buyuk etken olsuturuyor ...20 cm lık kanatla su an kı 50 cm lık kanat ın ıtme kuvvetı kat be kaT cok fazla ..
    gelelım asıl konuya bu gun ısten gelırken farkettım orta sıddette ruzgar vardı ve benım ruzgar gulum donuyordu bende ılk cekımlerımı yaptım buyrun burada fıkır ve yorumlarınızı beklıyorum kutfen
    http://www.izlesene.com/video/amator-ruzgar-tribunu-ilk-ruzgar-gulu-deneyimim/6142035amatör rüzgar gülü

asıl sorunum su aldıgım dınamo 6v degerı vardı fakat vıdeo da gorunen hıza göre maksımım 1,2 v elde ettım
    ortalama gerılımım ıse 0.5 - 0.6 v cıvarında acıkcası bu kadar dusun deger alabılecegımı sanmıyordum benım amacım en az 5 v alabılmektı
    sızlere sorum : dınamomdan vıdeo dakı ortalama donus hızında 5v alabılmem ıcın neler yapmam gerek
    dınamodakı bobın tellerının caplarını arttırmalımıyım veya sarım sayısını mı arttırmalıyom
    devır sayısını arrtırmak ıcın acıkcası kasnak tarzı veya dişli dusunuyordum ama bu ufak proje ıcın ugrasa pek degmez... dınamonun sarımları uzerınden bı seyler yapabılırmıyız tesekurler

• quote:

Orijinalden alıntı: dostalca

evet arkadaslar sıızlere 1-2 hafta once bahsettıgım ruzgar trıbunumu yaptım ve dun aksam monte ettım.. bu gun de vıdeosunu cektım ....forumdakı arkadasımın tavsıyesı ıle kanat uzunlugunu arttırdım ..sunu anladım kı kanat boyu milin donmesınde gercekten cok buyuk etken olsuturuyor ...20 cm lık kanatla su an kı 50 cm lık kanat ın ıtme kuvvetı kat be kaT cok fazla ..
    gelelım asıl konuya bu gun ısten gelırken farkettım orta sıddette ruzgar vardı ve benım ruzgar gulum donuyordu bende ılk cekımlerımı yaptım buyrun burada fıkır ve yorumlarınızı beklıyorum kutfen
    http://www.izlesene.com/video/amator-ruzgar-tribunu-ilk-ruzgar-gulu-deneyimim/6142035amatör rüzgar gülü

asıl sorunum su aldıgım dınamo 6v degerı vardı fakat vıdeo da gorunen hıza göre maksımım 1,2 v elde ettım
    ortalama gerılımım ıse 0.5 - 0.6 v cıvarında acıkcası bu kadar dusun deger alabılecegımı sanmıyordum benım amacım en az 5 v alabılmektı
    sızlere sorum : dınamomdan vıdeo dakı ortalama donus hızında 5v alabılmem ıcın neler yapmam gerek
    dınamodakı bobın tellerının caplarını arttırmalımıyım veya sarım sayısını mı arttırmalıyom
    devır sayısını arrtırmak ıcın acıkcası kasnak tarzı veya dişli dusunuyordum ama bu ufak proje ıcın ugrasa pek degmez... dınamonun sarımları uzerınden bı seyler yapabılırmıyız tesekurler

dostalca.o elindeki dinamo büyük çaptaki tekerleğin dönüş hızı düşünülerek yapılmış bir dinamo.şöyle açıklayayım.sendeki dinamonun dönen kısmının çapı atıyorum 2 cm ise bir bisiklet tekerleği atıyorum 80 cm ise tekerleğin bir turunda dinamo 40 tur atar.yani 1e 40 falan bir redüksiyon yapman gerekmekte ve bu çok sıkıntılı bir iştir.şahsen tavsiye etmem.uğraştığınla kalırsın.onunla uğraşacağına ya düşük devirlii bir dc motor bul yada düük devirle çalışan bir flanş alternatör yapmayı dene.

• hocam ben bunu dusunmustum ama devır hızından da yakalarım dıye dusundum ama yakalayamadık bellı kı ...
    reduktor ısı bıraz zahmetlı bı ıs ... flans alternator ıcınde acıkcası pek bılgım yok ... yanı kaclık emaye kac sarım baglantılar falan yoksa oldukca zevklı bı ıs gıbı duruyo
    bu konuda nasıl bı yardımınız olur
  • mısal 12 v luk yaklasık 20-30 wAt gucunde bı deneme flansı ıcın ne tur malzeme kulanırım.. yoksa ben dınamoyu coktan söküp yenıden sarmıs olurdum
  • quote:

mısal 12 v luk yaklasık 20-30 wAt gucunde bı deneme flansı ıcın ne tur malzeme kulanırım.. yoksa ben dınamoyu coktan söküp yenıden sarmıs olurdum

kardeş 30 watt için flanş yaptığına değmez.2 ihtimalden birini değerlendir.ya dc motor kullan.çoğu 30 watt üzerine çıkar.yada adam gibi bi flanş alternatör yap bırak kaç watt olursa olsun.bir ihtimal daha var.araba alternatörünü bobinlerine hiç dokunmadan rotoru sanayide tekrar çektirerek mıknatıs yerleştir ki bu forumda onu başaran birçok usta var onlardan yardım al
  • guzel fıkır araba alternatoru pek saglıklı olmaz dıye bılıyodum ya neyse .. o dedıgınız nasıl yapılıyo... bı de flans yapmayı hala dusunuyorum ama en az 100 w gucunde buna deger mı .. en azından aydınlatmayı karsılarım
  • quote:

guzel fıkır araba alternatoru pek saglıklı olmaz dıye bılıyodum ya neyse .. o dedıgınız nasıl yapılıyo... bı de flans yapmayı hala dusunuyorum ama en az 100 w gucunde buna deger mı .. en azından aydınlatmayı karsılarım

dostalca.100 watt ihtiyacını dc motor karşılar.2.elcide 50 tl ile 150 tl arasında bir rakama işi bitirebilirsin.ama flanş alternatör için minimum 800 tl ihtiyacın olacak.ben kendi flanş alternatörüm için yaptığım harcamaları yazayımda bi fikrin olsun
    24adet 40x20x10 neodyum 336tl
    bakır bobin 90 tl
    hurdacıdan flanş 24 tl
    bobinlere dökülen reçine ve elyaft 80 tl
    tij sonsuz vidalar somunlar 30 tl
    2 adet rulman 30 tl
    tornacı 250-300 tl
    atıyorum bu benim yaptığım 500 wattlık bir sistem olsun sen diyorsunki 100 watt yeter daha ucuza olsun burada sadece mıknatıs parasından yırtabilirsin.benim kullandığımın yerine 20x10x5 kullanırsın mıknatısı 336 yerine 60-70 liraya getirebilirsin bide bobini daha az kullanırsan 90 yerine 45tl verirsin toplamdada benim harcadığım paradan 250 tl daha az harcarsın.işte demek istediğim bu.yani ben senin elde ettiğin watt ın çeyreğini istiyorum o zaman harcadığın paranında çeyreğini harcayarak yapabilirmiyim dersen hayır yapamazsın.
    geçen sene yaylada yaşayan bir akrabam karanlıkta kaldığından bide telefonlarını şarj edecek elektrik olmadığından şikayetciydi.1 ampul bide telefon şarj etsem yeter diyordu.ona basit bir dc motorlu sistem kurdum.1 lamba yeter diyen adam evinin önüne sokak lambasıda takmış televizyonda takmış süt makinasıda takmış karşılamıyor diyor akü hemen bitiyor diyor.yani şimdi bi lamba yansın yeter diyorsun ama o kadar uğraştıktan sonra keşke iyi bişey yapsaydım diyeceksin.

• elektrikten hiç anlamayan birisi olarak bende bu işe merak sardım ve araştırmalara göre az çok birşeyler öğrendim.
    sizden isteğim projelerinizi videolu şekilde bizimle paylaşmanız.
    bu sayede bilgisiz insanlarında bu konuda daha sağlıklı bilgi almaları.
    bu konuya bilgi aktaran herkeze sonsuz teşekkürler.
  • fuat hocam benı aydınlattıgınız ıcın tesekur ederım ..daha oncekı yazılarımı takıp etmısınızdır .. ılk baslangıc ıcın dınamo ıle basladım sımdı kademe kademe ogrenerek gıdıyorum .
    asıl amac ogrenmektır ılk adımı gectım mekanık kısmının nasıl yapılması gerektıgını ve nelere dıkkat etmem gerektıgını anlamıs oldum
    sımdı sıra 2. adımda oda bahsettgıım 100w gucudur ..daha sonra elbettekı devamını getırecegım para mevzusu cokda onemlı degıl benım ıcın su an
    yerı gelır 100 w ıcın ugrasır 100 lira harcarım yerı gelir 1 kw ıcın 1000 lira gozden cıkartırım..nasıl olsa zamanla kendısını haylı haylı amortı edecektır ..( faturalarınıza dıkkat edın her ay vergılerle bırlıkte kwh basına fıyat yuksek oluyor .. ornegın 6 ay once kwh 0,286 tl iken bu gun 0,322 tl b degısımı mulaka farkedın ı)
    vurgulamak ıstıyorum ben bu işe öncellıkle ögrenmek için basladım
    yavas yavas amatörlükten elbette bende profesyonelliğe gecmeyı dusunuyorum ...
    il yaptıgım ruzgar guluyle basarılı oldugumu dusunuyorum... kosmaya önce emekleyerek baslayacagım

• Arkadaşlar şu mıknatısları yapıştırma işini en iyi hangi yapıştırıcı ile yapabiliriz.Daha önce deneyen arkadaşlar yardımcı olabilir mi. Diğer sayfalarda bayağı tartışılmış fakat şu yapıştırıcı daha iyidir denmemiş. Yardımlarınızı bekliyorum.
  • ellerınıze saglık hocam gayet ıyı gorunyo .. devre semalarını paylasmanız da mumkunmudur ..
  • Almanyanın Hannover şehrindeki Sanayi Endüstri fuarına katıldık.. Bir çok ilginç şey görme şansım oldu. Aşağıdaki alternatör 750 W lık bir projektöre bağlıydı ve kolu çeyrek tur çevirdiğimde yanmaya başlıyordu..

Rüzgar türbünü yapıyorum

Bu da FESTO nun geliştridiği insan eli.. kişi ne yaparsa robota monte edilmiş el aynısını yapabiliyor..

Rüzgar türbünü yapıyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: Müverrih

Almanyanın Hannover şehrindeki Sanayi Endüstri fuarına katıldık.. Bir çok ilginç şey görme şansım oldu. Aşağıdaki alternatör 750 W lık bir projektöre bağlıydı ve kolu çeyrek tur çevirdiğimde yanmaya başlıyordu..

Rüzgar türbünü yapıyorum

Bu da FESTO nun geliştridiği insan eli.. kişi ne yaparsa robota monte edilmiş el aynısını yapabiliyor..

Rüzgar türbünü yapıyorum

bana kalırsa 750 watt lık bir turubin icin cok buyuk ebatlarda ama tabi dediğiniz gibi devir sayısını dusunursek gercekten cok verimli olmalı ceyrek turda 750 watt demekki tam bir turda 3 Kw guc demektir ki gercekten cok iyi bir guc ortalama 50 hz yani d/d 50 tur atsa ortalama 15 Kw guc ederki gercekten ozaman da bu kalıpla 15 kw 50 d/d da muazzam bir tasarım olmalı robot konusu ise benim pek ilgi alanıma girmediginden yorum yapamıyorum ama hoş olmus tabi insan eli hassasiyetini vermeleri

• 
Sayfa: önceki 374375376377378
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.