Şimdi Ara

Rüzgar türbünü yapıyorum (374. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10.309
Cevap
110
Favori
2.456.103
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 372373374375376
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: sagstr

Merhaba arkadaşlar,
    Rüzgar Türbini için alternatör sarmaya karar verdim teknik bilgim pek yok oyüzden basit birşey arıyordum aslında buldum fakat ingilizce olarak yazılmış çevirebilecek bir arkadaş varsa sevinirim.Verdiğim linkteki 1. değil 2. alternatör 20-50 watt yazan
    http://www.windstuffnow.com/main/radial_air_core_alternator.htm

Yinede foruma ekliyorum ingilizcesini benim anladığım 30mm x 10mm x 5mm Blok 4 tane mıknatıs, 0,8mm tel kullanılacak ve 40 spir sarılacak fakat anlamadığım nokta nasıl sarılacağı saat yönüne ve tersine gibi terimlerden bahsediliyor.

quote:

Want more? Ok, how about a 4 pole radial air core. This one takes a bit of patience and a bit higher skill level but makes a nice 20-50+ watt alternator ...

Here is a shot of the parts you'll need to make...

The drilled plastic end plates, 4 wooden dowls, 4 magnets, a solid square steel magnet mounting block ( I used a 1 x 1 inch square steel solid block to match the width and length of the magnets ), a 1/4" shaft and 2 - 1/4" bearings.

The layout and drilling is easy if you make a pattern and tape it to the plastic. Below shows the layout sheet... The large wire holes are 1/2 inch which isn't stated on the drawing.

As with the smaller one the assembly is quite simple. Drill through the center of the square block and glue the shaft in place with Jbweld . Glue the magnets to the square block ( N-S-N-S), And your assembly should look like the one below..

This one you wind the coils in place one at a time. Its wound like a single phase alternator and each phase shares the slot with the next coil. The coils are wound to match the magnetic poles ( clock wise, counterclockwise, clockwise and counter clockwise for each phase ). Start winding in one slot, skip 2 slots and complete the turn in the 3rd opening. I used #20 wire in the one I did using 40 turns per coil. The second and third phase goes in just like the first. It makes it easier if you have 2 - 1/2" dowls to wind the wire around and to remember to skip those slots. Below shows the 4 pole alternator completed...

For mounting, you could wrap the outside of the unit in a thin PVC plastic sheet or cut a pipe to fit. Some stainless hose clamps to hold and mount it ! You can also alter the parts to make it a bit heavier duty, such as replacing the 1/4" shaft and bearings with a 1/2" shaft and bearings.

Wiring it is the same, Tie the 3 end wires together for star and the remaining 3 are your output wires... Have Fun!

Mark your start wires and end wires for each phase to make it easy to distinguish them when its completed.

Şimdiden verilen cevaplar için teşekkür ederim..

öncelikle aramıza hosgeldin sagtr bence 20-50 watt gibi bir degerde guc alacaksan hic bu alternatorlerle ugrasma piyasada amatek dc motorlar bulunabiliyor yada herhangi bir 30-40 V 800-1000 d/d dc motor bul ve bunu hic bir degişiklik yapmadan sadece ucuna kanatlarını sabitleyerek bu degerleri alırsın yok ama amacım birseyler ogrenmek ama ogrenirken kucukten baslamaksa ozaman baska ama amac sadece bunu yapıp kullanmaksa tavsiyem hazır motor kullanman cunki hem maliyet hemde zaman acısından o gucler cin harcamaya degmez ....

• kenakort ustam haklısınız mosfet leri surmek icin 555 in 3 nolu ayagını kullanıcaktım ama devre yaparken o sekilde yapmısım ama isiste ise orayı baglamayı unutmusum hemen duzeltip yeni resmi upload edicem dikkatinizden dolayıda ayrıca tebrikler ve tesekkurler :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arge-Arge -- 1 Nisan 2012; 2:25:12 >
  • @Arge-Arge
    Teşekkür ederim hoşbulduk bahsettiğiniz gibi ametek motorlardan bende almayı düşündüm fakat çok pahalıya geliyorlar elimde 5 adet 30mm x 10mm x 5mm Blok mıknatıs var değerlendiriyim dedim.Hem öğrenme amaçlı hemde başlangıç için.pek fazla elektronik bilgim olduğu söylenemez başlangıç olarak 12v aküyü şarj edemezmi bu alternatör veya içinde 12v 7ah aküsü bulunan bir güç kaynağını?
  • Arkadaşlar yukarda bahsettiğim alternatörü sarmak için eklediğim resimdeki tekniği kullansam olur mu acaba? Yapan adamın bahsettiği yöntem ingilizce pek anlayamadım şeması olsa başlayacağım da şeması da yok sitede.
    12 oyuk için Bulabildiğim teknikler
    1.si

2.si

• hocam ruzgar turbini için uygun mu bilmiyorum rchobi ile uğraşan siteden buldum.mıknatıs 10-14 diyor fakat dizilimi resimlenmemis.motor küçük videoda kenarlara yerlestiriyor adam.
    www.rcturka.com/fircasiz-motor-sarimi-(brushless-motor-turn-upgrade)-361.html
    videosu :www.youtube.com/watch?v=iHYlWKICkqc

• quote:

Orijinalden alıntı: sagstr

hocam ruzgar turbini için uygun mu bilmiyorum rchobi ile uğraşan siteden buldum.mıknatıs 10-14 diyor fakat dizilimi resimlenmemis.motor küçük videoda kenarlara yerlestiriyor adam.

12 adet miknatis kullanmis,alttaki linkte goruluyor.

Yuksek tur elde edebilmek icin sarilan bobin sekli

http://www.strongrcmotors.com/Instructions%20Strong%20Motor.htm

Alttaki turkce aciklamali
    http://translate.google.nl/translate?hl=nl&sl=en&tl=tr&u=http%3A%2F%2Fwww.strongrcmotors.com%2FInstructions%2520Strong%2520Motor.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ulvi51 -- 2 Nisan 2012; 17:48:28 >

• Her kez yapabilse kendi evine ne güzel olurdu..
  • quote:

Orijinalden alıntı: ŞEF34

Teşekkürler sayın sagstr ve ulvi abi.
    Bu motor anladığım kadarıyla çok küçük boyutlu ve yüksek hızda dönen bir motor. Rüzgar türbininde kullanılması uygun olmaz.
    Çok yüksek devir ister, tel çapı çok ince olduğu için de akım vermez. Şayet çapı şöyle 25 - 30 cm. kadar olsaydı ve teli de 1,20 - 1,50 mm. gibi olsaydı işte o zaman tadından yenmezdi.

Benim komşum mobilyacı Şenol ustanın elinde bir fisher&peykel motoru vardı. Çok düşük devirlerde yüksek gerilim veriyordu ama yüke binince kaskatı kesiliyordu. 1,60 mm. tel aldı ve eski telleri söküp yeniden sarmaya başladı. Kaç gündür uğraşıyordu, bugün nihayet sadece 1 fazı bitirebilmiş.
    Birlikte test ettik. Bir kol aracılığı ile takriben 80 - 90 devirde 8 v. civarı elektrik aldı. Oto far ampülünün her iki kademesini birlikte bağladığı halde dönmede hiçbir zorlanma olmadı. İşin iyi tarafı voltajda da herhangi bir düşme olmadı. Boşta aldığı gerilim ile yükteki gerilim aynı.

Tamamını bitirince bakalım sonuç ne olacak, merak ediyorum.

Evet hocam çok küçük Uçak modellemesi için kullanılan motor mıknatıslar sabit bobin dönüyor.ben sadece sarım şeklini şu resimdekine uyarlasam olur mu diye sormuştum.Bunda mıknatıslar dönecek bobin kısmı sabit olacak şekilde.0,80mm tel 4 adet 30mm x 10mm x 5mm mıknatıs kullanacaktım fazla bir beklentim yok aslında bahçe aydınlatması düşünüyorum.100m şerit led yaksam yeter.

• @kenakord08
    @ŞEF34
    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.Küçük bir dc motor var fakat şarjlı matkapla sanırım 1100d 6,5v dc veriyor işe yaramaz.Metresinde 60 adet led bulunan şeritin 100metreden vazgeçsem 50m olsa yinede çok fazla güç çekecek sanırım,Verdiğiniz değerlere göre 75A güç gerekiyor.Ben bu işten vazgeçeyim en iyisi
  • Hayırlı günler ustalarım,

Şöyle 400 - 600 W arasında tam sinüs invertör tavsiyeleriniz nelerdir? Karaköyde bir dükkanda 600 W lık tam sinüs invertör 250+KDV iken nette bazı sitelerde 500 W lığı 700 TL ye geliyor. Bu nasıl bir farktır böyle??

Tavsiye edeceğiniz markalar nelerdir nereden temin edilebilir?
  • mrb ben makina müh okuyorum proje için rüzgar türbini aldım ama pek bi bilgim yok bu konuda motor kısmında sıkıntı malıyetı 350 400 u gecmıcek sekılte akulu inverter lı bi sistem yapabilirmiyim sizca yardımcı olursanız çok sevinirim.şimdiden tesekkürler..
  • quote:

Orijinalden alıntı: izmir78

mrb ben makina müh okuyorum proje için rüzgar türbini aldım ama pek bi bilgim yok bu konuda motor kısmında sıkıntı malıyetı 350 400 u gecmıcek sekılte akulu inverter lı bi sistem yapabilirmiyim sizca yardımcı olursanız çok sevinirim.şimdiden tesekkürler..

Aramıza ve Foruma Hşgeldin! Ustalarımız gerekli yardımı yapacaklardır.

Kolay Gelsin...
  • Arkadaşlar Merhaba;

Konuya bir kaç gündür göz gezdiriyorum,gerçekten güzel bilgi akışı oluyor.

Malum yolum buraya düşmüş olduğuna göre ben de rüzgar türbini projeleriyle ilgileniyorum.

Konuya geleyim hemen.Baca aspiratörlerini görmüşsünüzdür.Ben klasik pervaneli türbinler yerine bunu kullanarak bir türbin geliştirmeyi düşünüyorum.

Bu sistemin pervanelilere göre bir çok avantajı var.

Birincisi,fiyatı rüzgar türbinlerine göre çok ucuz.

İkincisi,sahip olduğu dairesel-heliksel tasarım sayesinde rüzgarın hangi yönden estiğinin hiç önemli yok.Bu sayede rüzgarın yön değiştirmesinden kaynaklanan devir düşüklüğü de önlenmiş olacak.

Ne dersiniz?

Bu da bizim teknoparkın girişindeki melez rüzgar türbini-güneş paneli sistemi.Dün önünden geçerken gördüm.Fotoğrafladım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi the_maske -- 11 Nisan 2012; 0:31:29 >

• Arkadaşlar ben deneme amaçlı Ferrit Mıknatıslarla yani Y30 oxit ile bik sistem kursam ve başalılı olduktan sonra da neodyum ile aynı sistemi kopyalasam
    başarı oranı nedir? Malum neodyumlar çok pahalı. yapıştırdıktan sonra sistemdeki herhangi bir hatada maddi kayıp çok olur. Akım ve gerilim bakımından
    karşılaştırma yapılırsa ne kadar fark olur. Teşekkürler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: celemir

Arkadaşlar ben deneme amaçlı Ferrit Mıknatıslarla yani Y30 oxit ile bik sistem kursam ve başalılı olduktan sonra da neodyum ile aynı sistemi kopyalasam
    başarı oranı nedir? Malum neodyumlar çok pahalı. yapıştırdıktan sonra sistemdeki herhangi bir hatada maddi kayıp çok olur. Akım ve gerilim bakımından

yaklaşık 4 kat
  • yıllardan beri bir rüzgar türbünü yaptırmak istemişimdir de maliyeti çok ya
  • quote:

Orijinalden alıntı: celemir

Arkadaşlar ben deneme amaçlı Ferrit Mıknatıslarla yani Y30 oxit ile bik sistem kursam ve başalılı olduktan sonra da neodyum ile aynı sistemi kopyalasam

memoxun dediği gibi.bende ilk sistemi ferrit mıknatıslarla yapıp neodyuma çevirmiştim.mıknatıslar aynı ölçüde olmasına rağmen volt olarak yaklaşık 3-4 kat ama amper olarak en az 10 kat fark verdi.
  • merhabalar sayın rüzgar tribünü severler ...yaklasıık 2 yıl evvel baslayan sevdam askerlık derdının de bıtmesı ve kendıme bos zaman bulmamla bırlıkte bı seyler yapmaya calıstım ...
    oncellıkle ufak bı deneme yapmak ıstedım baslangıc ıcın :
    bır bısıklet dınamosu aldım 6 v 3w
    daha sonra buna plastık bır mıl ekledım ucuna plastık su borusu gıbı
    kanatları ve dınamoyu bırlestırebılecegım yuvarlak ve plastık bı parca buldum
    arkadan mılı gecrıdım ve tavsıyelerınız uzerıne pvc den kanatlar yaptım yaklasık 20 cm
    kanatlar gayet guzel oldu dınamonun baglı oldugu plastık sılındır parcaya monte ettım ancak sonuc husran
    orta sıddette ruzgarda dahı banamısın demedı
    sımdı bu ufak projede hata olan durumlar
    1. bısıklet dınamosunun donmesı ıcın daha fazla bır kuvvet gereklımıdr cunku b tıp dınamolar bısıklet gucuyle enerjı uretırler .. zıra mili çevirirken kademelı donuyormus hıssı verıyor.
    2. kanatların kısa olması mı . bı bısıklet dınamosu ıcın bu 20 cm lık kanat kısa mı dıye dusunuyorum kanat boyunu 50 cm cıkartsam bı faydası olur mu

kanatları 1-2 yerden gordugum sekılde yapmıstım
    sızlerın bana kanat yapımında tavsıyelerınızı beklıyorum .. elımdekı ımkanlar su an ıcın sadece pvc borular
    bu ufak projede husrana ugradıgım ıcın bısıklet dınamosuyla ugrasmak yerıne 12v luk bır dınamo bulup tekrar baslamak ıstıyorum .... ızmırde parca bulabılecegım bıldıgınız hurdacılar nerelerde dır tesekurler

• yaptıgım denemenın resımlerını koycam fakat nasıl yapacagımı bılmıyorum
  • evet sanırım yaptım

• 
Sayfa: önceki 372373374375376
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.