Şimdi Ara

Rüzgar türbünü yapıyorum (372. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10.309
Cevap
110
Favori
2.456.151
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 370371372373374
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yok Mustafa Abi (Arge-Arge) doğru biliyorsun. Yani devir sayısı düşürmek istiyor bir üstteki arkadaş. Bir de elektrk için mıknatıs sayısıyla alakalı olup, diğerleriyle de bağlantılıdır. Mıknatıs sayısını ve etki alanını arttırmak, çıkan gücü arttırmak demektir. Mıknatıs artması, devir sayısı ile ters orantılıdır.

Çok mıknatıs büyük hacimli motorları modifiye etmek ya da flansş vb, gibi çalışmalarda yüksek maliyet oluşturacaktır. :) Bir yanlışlık yoktur
  • quote:

Orijinalden alıntı: ŞEF34

1mm2 kesitinde, 1 mt. uzunluğundaki bir telin yanından 10.000 gausluk bir mıknatısı saniyede 1 mt. hızla geçirdiğimizde 1 v. gerilim alırız.
    Elektrik üretimi için teori böyle diyor.

Yaptığımız alternatörlerde oyuk içinde kalan tel uzunluklarının toplamı x tel kesidi x mıknatıs gücü x rotorun dönme hızı.

Rotorun dönme hızını bulmak için rotor çapı x 3.14 formülünden çevresini buluruz. Mesela rotor çapı 10 cm. olsun. Çevresi 31.4 cm. olur. Yaklaşık 3 devirde 1 mt. yol almış olur. Burada oyuk sayısı ve kutup sayısıda önemli. Kutup sayısı ne kadar çok olursa mıknatısların bobinleri kesme hızıda o derece artar.

Tel uzunluğunu arttırmak için kesidi ince tutarak daha çok sipir ve dolayısıyla daha uzun tel kullanılmış olur. Bu durumda düşük devirlerde iyi bir gerilim alınır ama akım almak istediğimizde ince kesitli telden fazla akım alamayız. Zaten ince, çok sipirli sarımdan gerilim alınırken devreye bir almaç bağladığımızda kuvvetli bir kasma meydana gelir.

Mehmet TURHAN'ın çok sık söylediği bir deyim var.
    Oğlum pehlivan olsun, bir tas çorbayla doysun.

İşte o olmuyor. Eğer pehlivan istiyorsan önüne kuzu çevirme koyacaksın.

Uzun sözün kısası ;

Düşük devirde iyi bir gerilim ve akım almak istiyorsak, sipir sayısı az olabilir ama teli kalın tutup, kutup sayısını arttıracağız. Yani yukardaki formülde tel kesidini ve uzunluğunu çok fazla değiştiremiyorsak hızını arttırmalıyız. Bu da kutup sayısını arttırmakla olur.

benim alternatör 10 mıknatıslı oto alternatörü resimlerini vermiş oldugum rotor un kutup sayısını 12 yapabilirim zorlanmadan .ama stator sarım olayına gelince yardımlarınız gerekiyor .dediginiz gibi kutup sayısını 12 yapmam için gerekli bilgileri verirseniz sevinirim,tabi 12 kutup yetiyorsa .şimdiden teşekkür ederim hepinize

• olay burda kopmuş gitmiş helal olsun valla konunun ilk günlerinde bakıyordumda . çok yol kat edilmiş .! tebrikler..
  • quote:

Sayın gabar.
    10 kutuplu rotorun statoru da büyük ihtimalle 30 oyukludur. 30 oyuklu statoru 12 kutuplu yapmak mümkün değil.
    Şayet 36 oyuklu olsaydı 12 kutuplu olabilirdi.

sayın sef 34 o zaman ben deviri artırmayla ugraşmayacam .onun yerine alacam başka bir motor onu upgrade edecem nasıl olsa mıknatıslarım var .40 tl bir masrafım oldu torna felan oda olacak,bende 2 ciel motorlar var trifaze onların tekini yapacam tabiki 36 oluklu ve 12 kutuplu olacak sanırsam:P
    tek korkum alternatördeki gibi yine devir olayında takılıp kalmam:(teşekkürler
  • quote:

Orijinalden alıntı: gabar

quote:

Sayın gabar.
    10 kutuplu rotorun statoru da büyük ihtimalle 30 oyukludur. 30 oyuklu statoru 12 kutuplu yapmak mümkün değil.
    Şayet 36 oyuklu olsaydı 12 kutuplu olabilirdi.

sayın sef 34 o zaman ben deviri artırmayla ugraşmayacam .onun yerine alacam başka bir motor onu upgrade edecem nasıl olsa mıknatıslarım var .40 tl bir masrafım oldu torna felan oda olacak,bende 2 ciel motorlar var trifaze onların tekini yapacam tabiki 36 oluklu ve 12 kutuplu olacak sanırsam:P
    tek korkum alternatördeki gibi yine devir olayında takılıp kalmam:(teşekkürler

bence iş bittikten sonra tuh ya gene uymadı demektense öncelikle işin bir taslagını cıkarmalısın ne mesela bana lazım olan kac d/d kac amp kac volt ondan sonra yapılmıs uygulamarı inceleyerek yapanların kac d/d da kac volt kac amp uretmisler kac kutuplu strator kullanmıslar buna bakmalısın diyelimki sana 200 d/d da 12 vac ve 3 amp akım lazım bir arkadasımız seninkine benzer buyuklukte bir motorla mutlaka calısmıstır ornek daha once bir tartışmamızda memox arkadaşımız 100 lerce motor uzeinde onlarca tip motor ile calıstıgını soylemisti bunlardan birini baz al misal sef ustam gecen yazmıs işte atıyorum 400 d/d da 19 vac 5 amp sana ne lazım bu gerilim ve akım ama devir daha dusuk bu durumda ne kullanmıs sef ustam işte gene atıyorum 12 kutuplu 36 oyuklu bir motor sen aynı degerlerde yarı devirle calısan bir sistem istiyorsan hemen ilk iş olarak oncelikle sef34 un kullandıgı motorun 2 katı bir motor bulacaksın gene atıyorum 72 kutuplu bir motor buna sef usta ne kullanmıs mıknatıs olarak 12 adet sen 72 oyugun olduguna gore sisteminde 3 faz sistem ise hemen 72/3=24 bulacak ve baslayacan rotor uzerine 24 mıknasısı yapıştırmaya şimdi cıkacak degerler icin aynı degerleri istedigimize gore bu durumda ne yapıcaz sef ustam kac sipir ve kac mm lik tel kullanmıs onu ogrenicez diyelimki 1.2 mm lik telden 30 sipir sarmıs bizim 2 katı oyugumuz olduguna gore napıcaz ozaman 1.2 mm lik telden 30 yerine 15 sipir kullanıcaz bu durumda devrimiz düşmüş ama sef ustamın aldıgı degerlerin aynını elde etmiş olucaz yada baktınız oyuklarda cok bosluk kalıyor ona gore 1.2 mm ye tekabul edecek şekilde 2 yada 3 ince bakırı birlikte tutup 15 sipir atıcaz bence iş bittikten sonra husranla karsılasmamak icin dogru yol şeması budur ama genede karar ve uygulama sizin siz bilirsiniz sizce en kolay yolu :)

• Devire takılmamak gerek, türbin kurulacak bölge potansiyeline göre bence en önemlisi olan, yere göre uygun alternatör yapılmalı. Otomobilde motorlar (içten yanmalı) nasıl önemliyse RT'lerde alternatörler o kadar öenmlidir.

Tasarımı ve maliyeti analizini iyi yapmak gerekir. Çok paramız olsa ARGE için deneme yanılma yaparaktan sürekli geliştirme yeni tasarımlar, yeni şeyleri ortaya çıkarma gayretinde olurduk. Bunlar da anca takımla olur yani 3-5 kişi bir araya gelerek birikimler ile yol almakla olur. Bilim birikerek ilerler.

Devir düşürmek derken, yani düşük devirlerde birşeyler üretmek anlamına geliyor herhalde. Rüzgar potansiyeli varsa pek düşünmemek lazım bu parametreyi. Siz tasarımınızı ve plan-projeyi normal şartlara ve teoriye uygun yapın, gerisi gelecektir diye düşünüyorum.

Ben bile 3 sene de daha türbini dikemedim. Sürekli farklı şeyler duyuyoruz, görüyoruz. Böyle mi yapsam şöyle mi yapsam diye. Diceksiniz tasarımın nasl diye, tabi ki 3 yıl geçti tasarım başta yanlış olduğu için biz ilerki, büyük hacimli motorlar için yapılabilecek projeler için ne var ne yok yazıp, çiziyoruz. Şu an ki başlangıç projesi olarak dersen 24 oyuklu küçük 3 fazlı asenkron motor (0.37 KW) var elimizde 146 sayfada detaylar mevcuttur.

Şu an malzeme (mıknatıs) bekliyoruz.

Bu arada bir firmaya türbin pervane sorduk. 135 cm'lik içi dolu karbon fiber takviyeli plastik tanesi 350 TL . Kaç tane kullacaksanız siz hesaplaynız artık kaç TL çıkıyor :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Son Oyun -- 17 Mart 2012; 0:32:59 >

• merhabalar
    elimdeki motorla neler yapılabilir? yorumlarınızı ve yardımlarınızı bekliyorum.

Rüzgar türbünü yapıyorum

Rüzgar türbünü yapıyorum
  • bu da 3. resim

Rüzgar türbünü yapıyorum
  • Selam Arkadaslar bos durmak yok ,buda kendi yaptigim matkap,havsa,freze ve klavuz taslama makinasi,
    onemli kismini tamamladim sadece zimpara tasina monta edebilecegim hareketli bir duzenekle mesgulum,Kolaygelsin.
    http://youtu.be/15cRiknwv9Q
  • quote:

Orijinalden alıntı: xxxxx1973

merhabalar
    elimdeki motorla neler yapılabilir? yorumlarınızı ve yardımlarınızı bekliyorum.

Selamün aleyküm.

Kardeşim , Elindeki motorun oluk sayısı seçilmiyor.Oyuk sayısı oyuk derinliğini ve beklentini söylersen,Yardımcı olurlar, bende elimden geldiği kadar yardımcı olurum.
  • merhabalar

motor 24 oluklu, oyuk derinliği 0,8 cm
    beklentime gelince sadece ne yapılabilir ve ben ne kadarını yapabilirimin cevaplarını arıyorum :)))

Rüzgar türbünü yapıyorum
  • 24 oyuklu motor modifiyelerinde pek bişey (Güç olarak) çıkmıyor. Yani bu çıkan güç rüzgara göre de değişiyor ama 36 oyuklu ve büyük motorlara (5 - 10 KW) göre neredeyse %20 si kadar oluyor anca.

Bu arada çap kaç? 5-6 cm var mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Son Oyun -- 18 Mart 2012; 8:14:33 >
  • slm
    oyuk çapı tam olarak 5 cm. 36 oyuklara göre %20 kapasite olur diyorsanız bu motorla 1-2 kw alınabilir demektir ki bu benim hayal edemeyeceğim bir miktara denk gelir :)
    yorumlarınızın devamını bekliyorum
  • quote:

Merhaba ulvi abi, nasılsın. Çoktandır görünmüyordun, boş durmamışsın gene.
    Her iki videoyuda izledim. Yalnız küçük bir detayı hatırlatmak istedim. Gerçi mekanikçi olan sensin, sen bizden daha iyi bilirsin ama ben gene de hatırlatayım dedim.
    Bildiğim kadarıyla matkabın kesici ucu arka tarafına nazaran biraz önde olması gerekir ki delme anında arka taraf malzemeye değmesin.
    Gördüğüm kadarıyla matkap yere paralel duruyor. Bu durumda matkabın kesici kısmı ile arka tarafı eşit şekilde traşlanır. Halbuki matkabın ucunu yerden biraz yukarı kaldırabilirsen arka tarafından fazla alır diye düşünüyorum.

Tesekkur ederim mehmet kardesim sagolasin ugrasiyorum iste,videoda tam olarak anlatamamisim
    bahsettigin kismi aynaya surtup kimildadatan taraf kaytanin sirti kaytanin ontarafina (kesici tarafá) geldiginde
    dikkat ederseniz aynada kipirdanma olmuyor,ayrica yorum icinde tesekkur ederim,saglicakla kalin Kolaygelsin..

Edit:sol elimle cevirdigim mekanizma eksantrikli yani ayni yerde donmuyor,otomatik olarak cevirme esnasinda one ve arkaya hareket ediyor ,aparatin ozelligi bu zaten.

buda orjinali adam sistemi sakliyor eli ve omuzu ile:-)
    http://youtu.be/yc0zAW7KdAo

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ulvi51 -- 18 Mart 2012; 17:00:21 >

• quote:

Orijinalden alıntı: xxxxx1973

slm
    oyuk çapı tam olarak 5 cm. 36 oyuklara göre %20 kapasite olur diyorsanız bu motorla 1-2 kw alınabilir demektir ki bu benim hayal edemeyeceğim bir miktara denk gelir :)
    yorumlarınızın devamını bekliyorum

Yok öyle değil bu motorla 1-2 KW güç alınabilr mi teorik olarak mümkün herhalde? Rüzgar ve bikça parametreye göre değişiyor türbinden çıkan güç.
    Benim ddiğim büyük motorlar ağırlığı 50 kg flan, 5-10 KW şebekenden güç çekenleri demiştim. Yani motor etiketinde ne yazıyor Voltaj, Gerilim ve Güç değerleri bizim için doğrudur.

Sizin motorunuz Çin Malı yapılan alternatörün kalitesi de diğerlerin farklı olacağı kesindir. Diyelim 1 Kw çıktı bunu depolamak çok zordur (maliyet yönünden), akü grubu kurmanız lazım.

İyi Çalışmalar!

• Dün dükkanda elime bozuk bir avuç içi taşlama makinası geçti. Parçaladım dağıttım komple. Stator 2 sargılı.Küçük çaplı bir alternetör olur bundan dedim, rotoru taşladım 2 tane 20 x 10 x 5 mm mıknatıs yapıştırdım.

Sonuç hezeyan Mil öyle kasıyorduki elle döndürmek imkansız gibi bişeydi. Şarjlı matkapla 200-300 devir yaptırdım. 0,5 volt, profesyonel matkapla 1000 deviri geçtim daha az üretti.

Şimdi 12 oyuklu alternetörde böyle kasacakmı? Yoksa ben 2 sarıma 2 kutup yaptığım içinmi böyle bir zorluk oluştu?

Not: 1 Nisandan sonra 12V 100Amperlik alternatöre başlıyorum,İNŞALLAH

• o tip motorlar için seçtiğin mıknatıs çok büyük gibi geldi bana.10mm eninde mıknatısı ns olarak dizsen bile bundan çok daha volt üretmen gerekiyordu.kutupları ns olarak dizdiğine eminmisin.ayrıca rotora mıknatıs yapıştırdıktan sonra traşlaman gerekiyor kasmayı önlemek için
  • quote:

Aksoy93.
    12 v. 100 a.lik alternatör için parmak kalınlığında tel sarman gerekecek.

Hazır 100 amperlik araç alternetörü mevcut elimde, sarımı değiştirmeyecem. En az 3mm kalınlığında sarım var, tek kat mı çirt katmı bilmiyorum. Klimalı bir araçtan çıkma sanırsam.
  • Aksoy 93,

12 V 100 A 1200 Wattlık bir oto alternatörü, bu zaten hazır değil mi? Sargılar ile içine müdahale etmen gerek. Konstrüksiyonun boyutları nasıl?

Akü şarjı 13.8 V ile 14.2 V sabit gerilim altında olmalıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Son Oyun -- 18 Mart 2012; 22:36:00 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Son Oyun

Aksoy 93,

12 V 100 A 1200 Wattlık bir oto alternatörü, bu zaten hazır değil mi? Sargılar ile içine müdahale etmen gerek. Konstrüksiyonun boyutları nasıl?

Akü şarjı 13.8 V ile 14.2 V sabit gerilim altında olmalıdır.

Alternatör hazır evet, sadece rotora mıknatıs döşeyeceğim.

Sargılara niye müdahale edeceğim? Üzerindeki sargılar sağlam zaten.

Konstrüksiyon henüz hazır değil. Alternatör bitsin verim alalım kuleyi sonra dikeceğiz. 10 metre yüksekliğinde olsun diyorum. Tek direk yetermi elektrik direği gibi konstrüksiyon yaparak mı çıkacaz 10 metreye

Alternatör
     Rüzgar türbünü yapıyorum

Düzeltme: Bahsettiğim 2 kutuplu denememde, mıknatıslar silisli saçlardan ayrılmıyor, matkapla ayırabildim ancak Statorda 2 sarımın arası çok açık olduğu için çevirirken mıknatıs silisli sacı bırakmak istemiyor, doğal olarak ayrılmıyor. sadece 90derece kadar saç yüzeyinde dönüyor.
     Rüzgar türbünü yapıyorum

12 kutuplu bu kadar kasarmı acaba?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aksoy93 -- 19 Mart 2012; 19:52:17 >

• 
Sayfa: önceki 370371372373374
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.