Şimdi Ara

Rüzgar türbünü yapıyorum (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
10.309
Cevap
109
Favori
2.447.933
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Değerli dostlar,

    rüzgar türbinleri ile ilgili temel bilgileri ve amatör çalışma örnekleriniwww.otherpower.com adresinden temin edebilirsiniz. Resimli ve örnekli olarak anlatılıyor yapılan çalışmalar (Dil: İngilizce)

    Ancak, eğer rüzgar türbinleri ile ilgili kulaktan dolma bilgiler ile yetinmek istemiyor ve gerçekten ciddi ciddi bu iş ile uğraşmayı düşünüyorsanız bu forumda tartışmak isterim. %100 kendi tasarımım ve imalatım olan 5Kw'lık bir türbin'im Adana Yumurtalık'ta sahilden 2km açıkta denizin ortasında bir kum tepesindeki balık üretme çiftliğinde yaklaşık 6 aydır sorunsuz olarak çalışmakta. Şu an istenilen her yerde (portatif örn. kamp çadırı gibi) kullanılabilecek 1Kw'lık bir cihazın üretimi ile uğraşıyorum. Ama gönül isterki 50-100Kw'lık türbinler yapalım.

    internette konu ile ilgili araştırma yaparken o kadar çok örnek çıkıyor ki bu konuda. Yerli bilgi kaynakları genelde sadece teori olarak anlatıyor. Veyawww.otherpower.com gibi resimli, açıklamalı ve örnekli anlatım yapan yabancı siteler de yok değil. Fakat bu defa da özellikle istanbul dışındaki girişimcilerin malzeme bulma sıkıntısı derhal karşınıza çıkıyor. Önümüzdeki 1 ay içinde tamamen sıfırdan yapacağım 3Kw'lık türbinin tüm yapım aşamalarını anlatan, malzemelerin teknik özellikleri ve temin şekillerini de içeren bir site hazırlayacağım. O zamana kadar isteyen arkadaşlara önceki bilgi ve tecrübelerimi seve seve aktarmaya hazırım.

    Şuna inanınız ki, avrupa ülkelerine her konuda teknoloji satacağımız günler artık gerçekten hayal değil.




  • Mustafakavci arkadaşım yaptığın 5kw lık türbün hakkında biraz teknik bilgi aktarman mümkünmü acaba özellikle kullandığın dinamonun türünü merak ediyorum.Ayrıca akü ve şarj olayını nasıl hallettin dostum ? .Teşekkürler.
  • abi tezek kokusu çekmek istiyorsan bedavaya razı ol..rize de trabzonda hattsamsunda bu yollla elektriği beleşe getiren insanları çok gördüm tv de..ah karadenizli değilmiyiz çok sivri zekalıyız..
  • arkadaşlar ben izmirde rüzgar türbünü yaptım çok basit bir işlem yapmak istediğinizde öncelikle sanayide
    2 milim saç kestiriyorsunuz bunlar 5 metre oluyor 4 adet genişliği 15 cm daha sonra bunu 18 lik bir düz videya geciyorsunuz tabiki demir bilginiz olması lazım 100x100 10 metrelik profil alıyorsunuz montajı bu profile yaptıkdan sonra kimyasal dübellerle havaya dikiyorsunuz daha sonra 10 kv jenatör bobini alıyorsunuz zaten 2 el takım bula bilirsiniz daha sonra bu pervaneye bağlıyorsunuz 10 kv regülatör koyup seri bağladıktan sonra rüzgarınız oldukca elektirik bedava regulatör olduğu için volt düşmüyor resimlerini yollarım isterseniz istiyenlere istiyorsanız bu rüzgar tübünün maliyeti yaklaşık en düşük 1.500 1.700 civarı . iyi çalışmalar
  • Evet arkadaşım resimlerini gönderirsen çok memnun kalırım.şimdiden teşekkürler..
  • çok zevkli bir iş fakat maddi olarak çok zorluyor insanı,örnek resimler varsa gerekden güzel olurk bende bir ara merak ettmişdim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi osman1571 -- 11 Eylül 2005, 18:09:11 >
  • Yenilenebilir enerji kaynaklarına ilgi duyan ve bu konu hakkında araştırma ve çalışma yapanların çoğalması son derece sevindirici.

    1. Öncelikle bulunduğunuz yerin rüzgar potansiyelini belirlemelisiniz. Bu iş için anomometre cihazına ihtiyacınız var. Bu cihazlar eskiden son derece pahalı cihazlardı. Ancak artık ucuzladılar ve fiyatları (portatif ve amatör kullanım için olanları) 100$'ın altına kadar düştüler.

    (Bknz.:http://www.accumall.com/categories/Windmeters.phtml?category_id=15&category=Windmeters&level=0&order_id=&session=0)

    Eğer bir anomometre kullanmak size uzak geliyorsa meterolojiden bulunduğunuz bölgenin rüzgar durumu hakkında bilgi alabilirsiniz. Veyawww.mynet.com hava durumu bölümünden bulunduğunuz ilin 7 günlük rüzgar hızı ölçümlerini alabilirsiniz. (Mynet.com'daki veriler km/saat cinsinden veriliyor)

    Ölçümlerinizin sonucu rüzgar hızının saniyede 5 metre veya daha fazlasını gösteriyor ise potansiyeliniz var demektir. Artık bir tüzgar türbini yapabilirsiniz.!

    Türbini yapmadan önce ihtiyaç duyduğunuz gücü hesaplamanız gerekiyor. Hesapladığınızı ve 4kw'lık bir ihtiyaç olduğunuz varsayalım (standart bir evin ortalama ihtiyacı 3kw civarı) 4kw'lık bir invertör yaptırdınız (piyasadan bir elektronikçi arkadaşa yaptırırsanız yaklaşık maliyeti 400 ytl civarı) ve bu invertöre 4 adet 12 volt 90 amper akülerinizi bağladınız (piyasadan tanesini ortalama 50 ytl’le bulabilirsiniz.) Invertörünüz akülerden beslenerek size 220 volt elektriğinizi verdi. Buraya kadar herşey tamam. Şimdi sorununuz akülerinizi güvenli ve sağlıklı olarak şarj edebilmek. İşte bu noktada iyi bir türbine ihtiyacınız var. İyi bir türbin ile kastımız illaki yurtdışından getirilmiş ithal bir ürün olmak zorunda değil. Pekala bu türbini kendiniz de yapabilirsiniz. Türbindeki en önemli sorununuz alternatör kısmı olacaktır. Öncelikle alternatör kısmına bir göz atalım:

    1. Yapacağınız alternatör min. 45 amper güç üretmeliki rüzgarın günde ortalama 8 saat verimli estiğini varsaydığımızda akülerinizi şarj edebilsin. Bu iş için araçlardaki şarj dinamolarını kullanamayacağınızı zaten biliyorsunuz. Bu nedenle alternatörü kendiniz yapacaksınız. (((Burada nasıl resim ekleneceğini bilmediğimden size teknik çizimlerini gönderemiyorum))) Alternatörünüz için muhtemelen 45cm çapında ve 8mm et kalınlığı olan 2 adet çelik alüminyum kullanacaksınız. Aldığınız alüminyumları herbirine 4x2.5x1cm boyutlarında 18 adet neodyum mıknatıs eşit olarak dağılacak şekilde kağıt üzerine çizecek, ve çizdiğiniz şablonla sanayi sitesindeki frezeciye gideceksiniz. Frezeci ustaya 40 dk kadar istediğiniz konuyu anlattıktan sonra mıknatısların yüzeyin 2mm dışında kalacağı şekilde alüminyum parçalarınızı oyduracaksınız. her bir oyuğun arka tarafında 20mm tığı ile birer delik açtırmayı da ihmal etmeyeceksiniz (belki mıknatısları çıkarmak isteyebilirsiniz) Önünüzde 2 günlük bekleme süreniz var. Bu sürede tabiki boş durmayacak ve derhal bobin sarımına başlayacaksınız. 45 amper elde edebilmek için elbetteki 1.3mm kalınlığından az olmamak kaydı ile her biri min. 250 spir olan ve son derece sıkı ve şekilli sarılmış bobinler saracaksınız. sardığınız 18 adet bobinin uçlarını bıçakla sıyıracak ve min 1.5mm kalınlığında kablolar lehimleyeceksiniz. Daha sonra tahtadan da yaprıtabileceğiniz bir kalıp içine bobinleri yerleştirecek ve bobinlerin üzerine lehimlediğiniz bölümlerde içinde kalacak şekilde polyester dökeceksiniz (polyester oto boya malzemeleri satan yerlerde 3-5 paraya bulunabiliyor). Polyester alırken hızlandırıcı almayı da ihmal etmeyeceksiniz. Döktüğünüz polyester birkaç saat sonra kemikleşecek ve kullanıma hazır hale gelecektir. Tabi polyesteri dökmeden önce bobinlerinizin polyesterin her iki yüzeyine eşit mesafede durmasına dikkat edeceksiniz. Bu iş için ben bobinlerin altına ince karton şeritler koymuştum. Döktüğünüz polyester sertleşmeye başladıkça biraz küçülebilir. (daha doğrusu kalıp olarak kullandığınız kabın yüksekliğinden daha aşağı bir seviyeye inebilir.) bu durumda da üzerine biraz daha polyester ilave ederek düz bir yüzey olmasını sağlayabilirsiniz. Polyesteriniz tam olarak kuruduktan sonra bir tornacıda bobinlere zarar vermemeye azami özen göstererek her iki yüzeyini de traş ettirebilirsiniz. Aman dikkat, ben ilk seferinde torna ustasını dinlemeyip 1mm daha al demiştim ve o çok emek vererek yaptığım bobinleri parçalamıştım. Ama siz aynı hayatı yapmadınız ve işte bobinlerinizin içinde dizili olduğu bir polyester elinizde duruyor.!
    2. Bobinleriniz hazır ve frezeciden de flanşlarınızı aldınız. Flanşlarınıza mıknatıslarınızı altlarına bir miktar yapıştırıcı sürerek yerlerine dizdiniz. Tabii dizerken sırasıyla bir N bir S kutup üste gelecek şekilde ayarladınız. Diğer flanşı da aynı sırayla dizdiğinizde elinizde birbirini gördükleri anda derhal yapışan 2 flanş oldu şimdi (AMAN DİKKAT!!! Neodyum mıknatıslar inanılmaz kuvvetlidir. Ben hazır 2 flanşı bir anlık dalgınlıkla yaklaştırdım ve öyle bir kuvvetle yapıştılar ki 2 kişi ayırmakta zorlandık. Eğer başparmağım arada kalmasa idi 2 kişi ile bile ayıramayabilirdik. Tabi olan başparmağım sinirlerine oldu!) Şimdi bu parçaları üzerine oturtacağınız bir yatak yaptırmalısınız. Bu yatağı ve diğer parçaların büyük bir çoğunluğunu alüminyumdan yaptırmamızın nedenini zaten biliyorsunuz. İşte şimdi yaptıracağımız alüminyum yatağın bazı püf noktaları olacak. Polyesterinizin kalınlığının 18mm olduğunuz varsayalım. Bu 18mm kalınlığındaki polyesteriniz sabit kalacak ve her iki tarafında da mıknatısların dizili olduğu flanşar dönecek. Bobinin sabit kalması için sabitleyici ayaklar yapacağız. Ama önce her iki flanştaki 2 mıknatısın arasındaki mesafeyi ölçelim. Bu mesafenin içinde bobinin mümkün olduğu kadar mıknatıslara yakın döneceğini hesaplayarak 2 flanş arasındaki olması gereken boşluğu hesapladıktan sonra alüminyum yatağımızı tornada yapalım. Bu yatağım her iki tarafına da somun dişleri açtırmayı da ihmal etmeyelim. Aksi taktirde flanşlarımızı orada sabitleyemeyiz. Aynı dişlere uygun somunlarımızı da yaptıralım (her bir somunun arkasına 1 adet daha somun kullanıyoruz. Böylece diğer somunun yüksek devirlerde gevşemesini önleyebilelim) Somunlarıda hallettikten sonra alüminyum yatağımızın en uç kısmına bir kasnak yaptırıyoruz ki ister direk türbine bağlayalım, ister redüktör kullanalım tahrik gücünü vereceğimiz yer bu kasnak olacaktır. Burada siz dişli veya triger dişli-kayışı da kullanabilirsiniz. Alüminyum yatağımızın içini 20mm kalınlığında baştan sona deldiriyoruz. Bu delikten 16mm kalınlığındaki ana yatak milimiz geçecek. Ekteki resimde bu anlatılanların çizimi mevcut. Ayrıca alüminyum yatağımızın her iki ucuna 24.2mm kalınlığında bilya yatakları açtırıyoruz ki buralara bilya çakalım ve içinden ana yatak milimizi geçirelim. Böylece ana yatak milimiz sabitken alüminyum yatağımız rahatça hareket edebilsin.
    3. Tüm bu parçaların hazırlanmasından sonra geriye bobinleri bağlamak kalacaktır. Bobinlerimizi yıldız bağlantı şekline göre bağladık ve gerekli elektronik malzemeleri de ilave ettik (köprü diyot gibi). İşte alternatörümüz hazır. Bu cihaz alacağı tahrik gücüne ve devrine göre ihtiyacımız olan enerjiyi (12-15 volt 35-50 amper arası tahmini değerler) üretecektir.
    4. Türbindeki alternatör sorununuzu çözdünüz. Şimdi karşınızdaki sorun rüzgarın az esmesi ve buna bağlı olarak ta türbinin, dolayısıyla alternatörün yavaş dönmesidir. Düşük devirlerde alternatörünüz ihtiyacınıza cevap veremeyebilir. Bu durumda devir sayısını arttırmalısınız. Bu iş için piyasadan alacağınız bir redüktör işinizi görecektir. Ben 1/16 bir redüktör kullanmıştım. Fakat redüktörler devir sayısını arttırırken türbin gücünü çok düşürürler. Bu durumda da türbininiz yavaş rüzgarlarda dönme zorluğu çekebilir. Ama başka da çareniz yok gibi. (Hem şarap içeyim, hem başım dönmesin diyemezsiniz!!!) Türbininizin bu güç sorunu ile başa çıkabilmesi için 3 blade’li bir türbin yerine daha çok güç için yapılan bir türbin kullanabilirsiniz. Eski amerikan filmlerinde sık sık gördüğünüz rüzgar gülleri düşük devirlerde dönen ama son derece yüksek tahrik gücü olan türbinlerdir. Bu türbinler metrelerce derinden su çekiyorlar ve günümüzde hala üretilip satılıyor. (Bknz.:http://www.genba.com.tr/eski/genbaw.pdf) Siz de benzer bir şekilde 16 blade olan bir türbin yaptırabilirsiniz veya modern bir blade tasarımı olan bir türbin tercih edebilirsiniz. Her iki durumda da kanat boyları 2.5mt'den az olmalalı ve olabildiğince yüksek bir noktada durmalıdırlar. Eğer modern bir türbin istiyorsanız kanat şekilleri ekteki dosyadaki gibi olmalıdır.
    5. İster klasik, ister modern bir türbin tercih edin. Neticede yaptığınız alternatör min. 1000rpm’lık bir hareket isteyecektir. Bu hareketi verebilecek bir türbin ile işte rüzgar türbininiz hazır.

    Çok üstünkörü olarak anlatmaya çalıştığım rüzgar türbini ile ilgili detay bilgiler talep olması halinde bu forumda paylaşılabilir. Lütfen gördüğünüz eksikleri ve/veya yanlışları bildiriniz ki sonuca daha hızlı varalım.

    Adı geçen resimlerihttp://www.aktifbilgiislem.com/ruzgar_turbin.htm adresinden görebilirsiniz.




  • Arkadaşım verdiğin değerli bilgiler için öncelikle sonsuz teşekkürler..dostum benim ihtiyacım 10-15kw lik bir türbün,rüzgardan yanada problemim yok ama sanırım 15kw lik bir türbün yinede problem olabilir gibi geliyor bana ne dersin,ayrıca sizin verdiğiniz altternatör dizaynını ilk defa sizden görüyorum,yapısını ve çalışma şeklinide tam olarak kavrayabilmiş değilim.Bu sizin verdiğiniz dizayn ile benim ihtiyacımı karşılayabilecek bir alternatör imal edebilirmiyiz acaba dostum bu konuda yardımcı olabilirsen sevinirim,yani böyle bir alternatörün teknik detayları ne olmalı? Yardımlarını bekliyorum...Saygılar..
  • Bir ev için 15kw sizce de fazla değil mi? Gerçi konumuz bu değil ama eğer tam olarak nerede ve hangi amaçta kullanacağınızı belirtirseniz sanırım sonuca daha çabuk varırız. Bu arada hangi ilde yaşıyorsunuz? Bu konu burada yazışarak %100 gerçekleştirilebilecek bir olay değil. Ben Adana'dayım.

    Şimdi sorularınıza geçelim,

    1. Rüzgardan yana bir problemim yok derken neyi kastediyorsunuz? Bir ölçüm yaptınızmı? Sonuçları ne oldu?
    2. Düşük rüzgar hızları farklı yapılardaki kanatlar ve yardımcı elemanlar ile (örn. redüktör) verimli hale getirilebilir (tabi şartlar çok iyi okunur ve şartlara uygun ekipmanlar kullanılırsa. Kaldıki sırf bu ölçümler bile ayrı bir mühendislik işidir)
    3. Gönderdiğim alternatör dizaynı aslında son derece basit. O resimdeki her bir renk alt taraftaki kutucuklarda isimleri ile belirtildi. Bu tasarımda, polyester kaplı bobinlerimiz sabit dururken neodyum mıknatıslar yerleştirilmiş 2 adet flanş bu bobinleri önünde ve arkasında aynı anda dönmekte. Bu dönüş nedeni ile bakır bobinlerde oluşan manyetik alan indüklenmekte.
    4. Bu alternatör dizaynı ile uygun ölçüler kullanılarak istediğiniz kapasitede bir türbin yapabilirsiniz. İşin en can alıcı noktası ise şu;

    Piyasada bulunan oto şarj dinamoları bir tetikleme hareketinden sonra elektrik üretmeye başlarlar. Bu dinamolar herhangi bir güce bağlı değilken (örn. bir akü şarj etmiyorken) kolay dönerler. Ancak bir yüke bindikleri anda (örn. akü şarj etmeye başladıklarında) çok ciddi bir frenleme yaparlar (dönmekte zorlanırlar) bu olayı zaman zaman arabalardaki kayışın ötmesinden anlayabilirsiniz. Düşünün ki 70 beygir gücündeki bir araba motoru bile bir anlık ta olsa o dinamoyu dönderemez ve kayış öter. Bu alternatörün en güzel tarafı frenlemenin yok denecek kadar az olmasıdır. Yani cihaz yükte bile olsa boşta döndüğüne yakın bir değerdedir. Buradan çıkarılabilecek sonuç ise aslında sorunuzun cevabı niteliğinde. Daha açık söylemek gerekirse tek bir ana yatak üzerine birkaç tane alternatör bağlayarak tek bir türbinde birden fazla alternatörü tek bir tahrik noktasından hareket ettirebilir ve bu alternatörleri birbirlerine bağlayarak daha fazla enerji üretebilirsiniz. 3 adet 15kw gücündeki alternatörü birbirlerine bağlayarak toplam 45kw güç üretebilirsiniz (üstatlar bu konuda bir yanlış varsa lütfen düzeltin)
    5. Eğer ciddi ciddi bu işi yapacağım diyorsanız yardımcı olabilirim (tabi ticari anlamda)




  • Mustafakavci arkadaşım ben yapmayı düşündüğüm rüzgar türbünüyle komple bir daireyi ısıtmayı düşünüyorum o nedenden dolayı gücü yüksek tutuyorum sanırım bu güçteki bir türbün bile yeterli gelmeyebilir.Sistemide şöyle kurmayı düşünüyorum: Türbün çıkışı gücü direkt olarak ıstıcılara aktararak bu ısıyıda kalorifer peteklerini ısıtmada kullancam böylece inverter,akü gurubu,şarj ünütesi v.s sıkıntımda olmıycak,bu nedenle rüzgar hızına bağımlı değişen türbün çıkış gücündeki değişkenlikte ayrıca bir problem değil (sanırım buraya kadar problem yok..).Ancak kullanabileceğim ısıtıcılar konusunda tıkandım şöyle ki ; Rüzgar türbününde üretilen güç rüzgar hızına bağımlı olarak sürekli değişecek,bu noktada benim kullanacağım ısıtıcılarda değişken gücün her aralığında yüksek verimde çalışabilmeli yani atıyorum gücümüz 10kw düzeyinde iken ben ısıtıcılarda 10kw lık gücün tamamını ısıya dönüştürebilmeliyim (kayıplar tabiki olacak onları hesaba katmıyorum), Güç 10kw gibi bir değerden taaa.. 200 -300 watt lara dahi düşmüş olsa ben ısıtıcı devresinde,çok düşük bu gücü bile ısıya dönüştürebilmeliyim.Yani şunu ifade etmeye çalışıyorum dostum....Şimdi piyasada bulunan bütün ısıtıcıların verimli çalışması için bir gerilim aralıkları vardır,örneğin 220v altında kulandığınız bir ısıtıcının verimli çalışma aralığı yaklaşık 200-240v arasıdır,bu ısıtıcıya 240v üzeri uygularsanız sonuç malum eğerki uygulanan gerilimi 200 ün altına düşürürseniz bu seferde bırakın ısıtıcıdan ısı almayı ısıtıcıyı bile ısıtamazsınız.İşte benim takıldığım noktada tam olarak bu arkadaşım,yani ne tür bir ısıtıcı veya ne tür bir ısıtıcı sistemi kuralım ki;değişken gücün her aralığında elde edilen gücün tamamını ısıya dönüştürebilelim,güç kaybını en aza indirip,verimliliği maksimuma çıkartalım.Ayrıca şunuda ilave edeyim ben bulunduğum bölgenin rüzgar ölçümlerini yaptırdım ortalama hız 4.5-8m/s,geceleri bu değer dahada yükseliyor,rüzgardan yana sıkıntım yok derken bu değerleri göz önünde bulundurarak demiştim.(sanırım bu değerler bizim türbün için yeterlidir??).Bulunduğum ilde KOCAELİ......

    Dostum bu türbün konusunda senin ve senin gibi bilgisini esirgemeyen dostlara sonsuz teşekkürler...




  • Ne yapmak istediğini şimdi anlıyorum.

    Kullanmak istediğin ısıtıcıları ve bunların tüm sorunlarını bir kenara bırakmanı öneririm. Sana şöyle bir tavsiyem olacak;

    Ben Adana'da bir arkadaşımın çiçek seralarını ısıtmak için rüzgar türbini kullanıyorum. Bu türbin sadece 1 metre çapında ve oldukça küçük değerlerde çalışıyor. Türbinin çıkış gücü 24v 2.2 amper.

    Bu türbinin ürettiği elektrikle sanayi sitesinde yaptırdığım büyük mutfak tüpünden bozma bir tüp içerisinde hidrojen üretiyor ve bu hidrojen gazını herhangi bir ayrıştırma ve sıkıştırma işlemine tabi tutmadan direk olarak yakıyoruz. Sonuçta lpg veya doğalgaz ile çalışan sobalarda da kullanılabileceğini (tabi uygun basıç ayarları ve dayanklı malzemelerle) hayal ediyorum. (hayal ediyorum dedim çünkü şu ana kadar herhangi bir sobada denemedim.) Neticede tüpün içinde hidrojen elde etmek için gerekli olan elektriği rüzgar türbini ile elde ediyor (24v) ve bu elektrikle ürettiğim hidrojeni doğrudan yakıyorum.

    Ama dikkat edin, hidrojeni hala tam olarak kontrol altına aldığımı söyleyemem. Bu nedenle oldukça dikkatli davranıyoruz. Aksi taktirde çok tehlikeli sonuçlar ortaya çıkabilir.

    Bu örnekten anlatmak istediğim konu şu; kişisel olarak ben sizin istediğiniz projeye tam olarak destek vermek ve fikir beyan etmek yerine, daha çok yeni teknolojiler üzerine fikir beyan ederek bu fikirleri deney ve çalışmalarımın sonuçları ile desteklemek ve insanları daha çok bu konularda çalışma yapmaya teşvik etmektir.

    Sizin bahsettiğiniz ısıtıcıların değişken güç ile çalışması konusunda sizi tatmin edebilecek bir bilgiye sahip değilim. O nedenle bu soruyu üstatlar yanıtlamalı. Ancak 10kw'lık bir gücü ısıtıcıya verseniz dahi (ki piyasada 10kw gücünde bir ısıtıcı varmı bilmiyorum ama kullanılan soba şeklindeki ısıtıcıların gücü max. 3.000 wat civarında) ne denli bir verim alırsınız bilemem. kullanmak istediğiniz ısıtıcının değişken güç aralıklarına vereceği tepkileri ise kestirmek gerçekten çok zor. Dedim ya, bu sorularınızı en iyisi üstatlar yanıtlasın. Ben size rüzgar türbini ile ilgili bildiklerim kadar yardımcı olabilirim. Ama hidrojen konusunu yabana atmamanızı öneririm.




  • Tamam dostum oazaman ısıtıcı konusunu bir tarafa koyuyorum.Şu tüpten elektrik ile hidrojen üretme olayını biraz açarmısın bu konuda hiç bilgim yok...
  • Bu konu çok ilginç olmakta.
    Rüzgar türbininde sorun çıkan enerjiyi depolayabilmek yada kontrol altına almak.
    Bu işi ya redüktör ile türbin devrini jeneratör devrine getirebilmek daha doğrusu uydurabilmek yada çıkan enerjiyle akü şarj etmek diye tanımlayabiliriz.Diyelimki bir fabrikanın sıkıştırılmış havaya ihtiyacı var.Burda rüzgar türbininde alternetör yerine bir hava kompresörü koysak vede çıkan havayı çelik tanklarda (genelde sıkıştırılmış hava kullanan yerlerde vardır) depolasak diye bir fikir sunsam.Tabi kısıtlı bir kullanım olacak ama sonuçda istenen enerji türüne çevirmek için niye aracı (elektrik) kullanalım?Fazla hava olduğu zaman otomatik tahliye ventilleri olduğunu unutmayalım.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Macera

    Bu konu çok ilginç olmakta.
    Rüzgar türbininde sorun çıkan enerjiyi depolayabilmek yada kontrol altına almak.
    Bu işi ya redüktör ile türbin devrini jeneratör devrine getirebilmek daha doğrusu uydurabilmek yada çıkan enerjiyle akü şarj etmek diye tanımlayabiliriz.Diyelimki bir fabrikanın sıkıştırılmış havaya ihtiyacı var.Burda rüzgar türbininde alternetör yerine bir hava kompresörü koysak vede çıkan havayı çelik tanklarda (genelde sıkıştırılmış hava kullanan yerlerde vardır) depolasak diye bir fikir sunsam.Tabi kısıtlı bir kullanım olacak ama sonuçda istenen enerji türüne çevirmek için niye aracı (elektrik) kullanalım?Fazla hava olduğu zaman otomatik tahliye ventilleri olduğunu unutmayalım.

    İyi de, istenen enerji türü zaten elektrik Tankta topladığın sıkıştırılmış havayla evi nasıl ısıtmayı düşünüyorsun? Yapabileceğin tek şey, depoladığın basınçlı havayı bir tür türbine gönderip, ondan alacağın mekanik enerjiyi yine bir alternatör yardımıyla yine elektrik enerjisine dönüştürmek. Ve tabi onu da ısıya.

    Ayrıca mekanik enerjiyi yine mekanik yolla depoladın diye hiç kayıp olmuyor sanma. Alternatörün verimi kompresörden çok daha yüksektir




  • Hidrojen ile ilgili 17.09.2005'te bir deneyim olacak. Eğer bir tarafıma birşey olmadan sağ salim bitirebilirsem örnek çizimleri ve açıklamaları ile konu hakkında bilgi vereceğim. O zamana kadar siz de internetten hidrojen üretimi ile ilgili araştırma yapın ki olası hatalarımı düzeltebilesiniz.
  • Aman kardeş çok dikkatli ol !!!
  • Dikkat et hidrojen ve oksijen karışımı çok kuvvetli bir şekilde patlar ve su oluşur.Dikkat et yoksa
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Hasbi 81


    quote:

    Orjinalden alıntı: Macera

    Bu konu çok ilginç olmakta.
    Rüzgar türbininde sorun çıkan enerjiyi depolayabilmek yada kontrol altına almak.
    Bu işi ya redüktör ile türbin devrini jeneratör devrine getirebilmek daha doğrusu uydurabilmek yada çıkan enerjiyle akü şarj etmek diye tanımlayabiliriz.Diyelimki bir fabrikanın sıkıştırılmış havaya ihtiyacı var.Burda rüzgar türbininde alternetör yerine bir hava kompresörü koysak vede çıkan havayı çelik tanklarda (genelde sıkıştırılmış hava kullanan yerlerde vardır) depolasak diye bir fikir sunsam.Tabi kısıtlı bir kullanım olacak ama sonuçda istenen enerji türüne çevirmek için niye aracı (elektrik) kullanalım?Fazla hava olduğu zaman otomatik tahliye ventilleri olduğunu unutmayalım.

    İyi de, istenen enerji türü zaten elektrik Tankta topladığın sıkıştırılmış havayla evi nasıl ısıtmayı düşünüyorsun? Yapabileceğin tek şey, depoladığın basınçlı havayı bir tür türbine gönderip, ondan alacağın mekanik enerjiyi yine bir alternatör yardımıyla yine elektrik enerjisine dönüştürmek. Ve tabi onu da ısıya.

    Ayrıca mekanik enerjiyi yine mekanik yolla depoladın diye hiç kayıp olmuyor sanma. Alternatörün verimi kompresörden çok daha yüksektir


    İstenen enerji türü elektrik değil senin yazdığın durumda ısı benim yazdığım durumda sıkıştırılmış hava.
    Tabiki mekanik enerjinin kaybı vardır ama arada kullandığımız elektrikdede kayıp mevcutdur. Kompresör çalıştırmak için senin dediğin şekilde rüzgar alternetörü çalıştıracak sonra çıkan enerji elektrik motoru aracılığıyla hareket enerjisine dönüşecek buda sıkıştırılmış havaya dönüşecek.Bu arada elektriksel kayıp hiç olmayacakmı??
    Fikir olarak söylüyorum sıkıştırılan havanın ısısıda yükselir ve ısı enerjisi ortaya çıkar.(Termodinamik)
    Kompresörü soğutmak için kullanacağın radyatör sistemi ile ısıtmayıda sağlıyabilirsin.

    Sıkıştırılmış havayı yabana atmayın.Bu şekilde yapılmış arabalar mevcut.
    http://www.theaircar.com/




  • merhaba arkadaşım ben izmirliyim ve kendi çabımda bu işi amatör olarak yapım evimde kullanmak istiyorum
    ançak bunu kendi başıma yapma şansım yok sizden ricam mademki sizde izmirlisiniz ve bu sistemi yapmışsınız bu yaptığınız sistemi görmek istiyorum yardımcı olursan sevinirim.şimdiden teşekkürler

    şu an elimde 1,5 kw lık invertör var
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.