Şimdi Ara

Rusya, ilk yerli çip üretim aracını duyurdu: Ancak teknolojik olarak biraz eski

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
1
Favori
668
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Rusya, ilk yerli çip üretim aracını duyurdu: Ancak teknolojik olarak biraz eski
    Rusya, çip üretiminde kullanılan ilk yerli litografi aracını geliştirdi. 350nm ve üstü üretim sürecine sahip çipler üretebilen ve şu anda test aşamasında olan araç, Rusya'nın yarı iletken üretimi için önemli bir dönüm noktasını teşkil ediyor.

Günümüzün 3nm çiplerine kıyasla oldukça eski bir üretim teknolojisi olan 350nm süreci, şuanda bazı otomotiv ve güç çiplerinin üretiminde kullanılıyor. Bunun dışında, çok ileri olmayan askeri düzeydeki çiplerin üretimi için de kullanılabilir. 

Intel, 1995'te Pentium işlemcilerinde kullanmıştı

Geçmişe dönüp baktığımızda, 350nm düğümününün 1995 ve 1997 yıllarında üretilen Intel Pentium MMX, Pentium Pro ve Pentium II işlemcilerinde kullanıldığını görüyoruz. AMD de bu düğümü 1997'de K6 işlemcisi için kullandı.

Rusya için bile 350 nm'lik bir üretim süreci modası geçmiş sayılabilir. Ülkenin sözleşmeli çip üreticilerinden ikisi Angstrem ve Mikron daha ileri üretim süreçleriyle üretim yapıyor. Her iki şirket de 250nm'den 90nm'ye kadar değişen süreçlerde ürünler sunuyor.

Ayrıca Bkz.ASML, High-NA litografi makineleriyle yeni yoğunluk rekoru kırdı

Şimdilik Rus litografi aracının ticari olarak nasıl kullanılabileceği belli değil. Ancak, cihazın asıl amacının daha gelişmiş litografi makineleri için bir geliştirme aracı olarak hizmet etmek olduğunu tahmin edebiliriz. Rusya Ukrayna savaşıyla beraber Batı menşeili çiplere erişmesi engellenen Rusya, dışarıya olan bağımlılığını azaltmak adına yerli çip üretimini geliştirmek istiyor. Ancak Rusya'nın yarı iletken sektörü, hükümetin 2023'te duyurduğundan çok daha yavaş bir hızda gelişiyor. Bu hedeflere göre, yıl sonuna kadar 90nm üretim teknolojisiyle yerel üretimin arttırılması, 2027 yılına kadar 28nm ve 2030'a kadar 14nm süreçlerine geçilmesi planlanmıştı.

Kaynak:https://www.tomshardware.com/tech-industry/russia-develops-its-first-lithography-tool-outdated-by-30-years-from-day-one
    Kaynak:https://tass.ru/ekonomika/20866253

• İşlemci tasarımı mevzusunda bir ekol olduklarını unutmamak lazım, üretim araçlarında patentler+maliyetler konuştuğu için ASML gibi şirketler çığ gibi büyümüş olsada Rusların bir yerden başlamış olmaları büyük bir kazanç, bakın 3-5 yıl içinde işlemci dünyasında olacak gelişmeler tekellerin kıskaçlaması sebebiyle yaşanacak, Çin'den duyacağımız haberler'den sonra Ruslar'dan da benzer hamleler gelecek tabi Ruslar daha işin başında Çinliler ise batıyı önce kurdukları oyunda yenecek sonra kendi oyunlarını kuracaklar :)) ikin posta bu oyunundan sonra yaşanacak.

İlk aşamada hiç 350nm küçünsenecek birşey değil, zaten bunu geliştirip elzem noktalarda gerekli yonga üretiminde kullanılacak sonrasında da bunu ticarileştirip ambargo kısıtlaması olan alanlarda kullanılması sağlanacak.

Keşke bizde de bunun projesi yapılsa bir yerlerden başlansa, ülkemizde mikro işlemci eğitimini bitirip hayat kaygısıyla yurt dışına çıkan beyinler için istihdam alamı açılmış olur.
    modern seviyede bir chip yapacak litografi makinasi rusyanin hassas makina ve malzeme bilimi kapasitesinin cok otesinde is. rusyanin sovyet zamanindaki bilim insani muhendis gucu yok. ki sovyet zamaninda bile bati karsisinda en cok elektronikde geri kalmisti. 70lerde 80lerde elektronik ve bilgisayar teknolojilerinde acilan fark sovyetlerin cokusunu hizlandiran faktorlerden biriydi. sovyetler zamaninda bu tip projelerde calisan muhendisler bilim insanlari cok buyuk ayricaliklara sahiptiler, tabiri caizse kus sutu ile beslenirlerdi, sovyetlerin cokusuyle hepsi dagildi, kalifiye is gucu alt seviye memurdan hallice goruldu, tum know how yok oldu. su an rusyanin disardan bazi temel teknolojileri makinalari kimyasallari ithal etmeden bazi seyleri yapabilmesi mumkun degil.

bir yerden baslamak gerek diyenler ne hakkinda konustuklari konusunda en ufak bilgi sahibi olmayanlar. bir yerden baslamak gerekiyorsa once egitimini elden gecirip yetismis insan gucune onem vereceksin, kalifiye insan gucunun gelirlerini yukselteceksin, hassas makina, kimya, neredeyse tum endustrilerinde argeye agirlik verip hepsini dunya ile rekabet edebilecek yeni teknolojiler uretebilecek hale getireceksin. yari iletken uretimi cok cesitli endustriylerden cok cesitli teknolojileri makinalari optikleri kimyasallari malzemeleri gerektirir, hepsinde en uc seviye teknoloji uretebiliyor hale gelmis olman gerek. yani cin gibi guney kore gibi topyekun kalkinip ilerlemen, yetismis insan gucune sanayi altyapisina sahip olman gerek. bunlardan bahsetmeden bir yerden baslamak gerek demek farazi soylemden ote gecmez.
  • En azından bir yerden başlamışlar
  • Dünya için küçük onlar için büyük bir başarı.
  • Yerli olsun gerekirse 1 cm olsun (Birimden anlamayan üye cosplay)
  • İşlemci tasarımı mevzusunda bir ekol olduklarını unutmamak lazım, üretim araçlarında patentler+maliyetler konuştuğu için ASML gibi şirketler çığ gibi büyümüş olsada Rusların bir yerden başlamış olmaları büyük bir kazanç, bakın 3-5 yıl içinde işlemci dünyasında olacak gelişmeler tekellerin kıskaçlaması sebebiyle yaşanacak, Çin'den duyacağımız haberler'den sonra Ruslar'dan da benzer hamleler gelecek tabi Ruslar daha işin başında Çinliler ise batıyı önce kurdukları oyunda yenecek sonra kendi oyunlarını kuracaklar :)) ikin posta bu oyunundan sonra yaşanacak.

İlk aşamada hiç 350nm küçünsenecek birşey değil, zaten bunu geliştirip elzem noktalarda gerekli yonga üretiminde kullanılacak sonrasında da bunu ticarileştirip ambargo kısıtlaması olan alanlarda kullanılması sağlanacak.

Keşke bizde de bunun projesi yapılsa bir yerlerden başlansa, ülkemizde mikro işlemci eğitimini bitirip hayat kaygısıyla yurt dışına çıkan beyinler için istihdam alamı açılmış olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmet_clk -- 29 Mayıs 2024; 22:04:27 >

• Çoğu iş için yüksek performanslı işlemci gerekmediğini hatırlamak lazım, bilişim sektörüne giremeselerde çok sektörde bu donanımlar pek âla kullanılabiilir ki buna uzayda dahil.
  • Yakin gelecekte bizde cpu ve gpu vs uretmezsek, Turkiye ancak tarih kitaplarinda anilir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Aslında hedefleri tuttururlarsa çok kısa zamanda ciddi bir ilerleme kaydedebilirler. Çünkü çip üreticilerin sayısının az olması çok büyük bir sıkıntı global sektörde.

Dünya'nın bir ucunda biri hapşırsa diğer ucunda çip üreticileri krize giriyor. Ottan b.ktan nem kapıyorlar. Bahane arıyorlar resmen.

Ayrıca çip kullanım araçları çok çeşitlendi. Talebe yetişemiyor üreticiler. Mesela son yıllarda Elon Musk arabaya takacak çip bulamıyoruz diye ağlayıp duruyor.
  • Rusyada ne kadar sistem varsa hep sovyet zamanından kalma oluyor.

• ben bunu sene başında yazdım. ruslar temelde 320nm üretip 2 sene içinde 180nm ve 90 nm varacak. amaçları bu süreçte yeni ne geliştirebilecekler onu görmek denmişti. ruslar matematikçi millet. her türlü aşacaklardır. ben Türkiye yerinde olsam rusya ile bu konuda ortaklık geliştirmeye çalışırdım. çinli şirketleri kaçırdı hiç olmadı rusya çok ciddi kaynak olur.

• Tamam bir yerlerden başlamak iyidir ama bu kadar eski teknoloji de olmaz ki...

350 nm nedir arkadaş yav?

Yuh oha!
  • Amerika'da kendi garajında chip üreten sam zeloof kadar yapmamışlar mi ? Bu amcalarin işlemciler üzerine bir sürü çalışması var üretmesini bilmeden çalışmışlar o zaman
  • 350nm işlerini görecek ise güzel haber. İlla 1nm ile üretim yapılacak diye bir şey yok. Bizde bir yerden başlasak keşke.

• adamların bir planları ve bu iş için attıkları adımları var...elbette gelişirler...nedense bizimkilerde bu konuda ciddi hiç bir durum bildiğim kadarıyla yok...
  • Bu teknolojiyi kimse vermiyor. Yani şimdi çok eski gibi görünsede yapılmış bir şeyi yapmak kolaydır.
    Hazıra alışmak kadar da kötü bişi de yok.
  • Bir basamak
  • modern seviyede bir chip yapacak litografi makinasi rusyanin hassas makina ve malzeme bilimi kapasitesinin cok otesinde is. rusyanin sovyet zamanindaki bilim insani muhendis gucu yok. ki sovyet zamaninda bile bati karsisinda en cok elektronikde geri kalmisti. 70lerde 80lerde elektronik ve bilgisayar teknolojilerinde acilan fark sovyetlerin cokusunu hizlandiran faktorlerden biriydi. sovyetler zamaninda bu tip projelerde calisan muhendisler bilim insanlari cok buyuk ayricaliklara sahiptiler, tabiri caizse kus sutu ile beslenirlerdi, sovyetlerin cokusuyle hepsi dagildi, kalifiye is gucu alt seviye memurdan hallice goruldu, tum know how yok oldu. su an rusyanin disardan bazi temel teknolojileri makinalari kimyasallari ithal etmeden bazi seyleri yapabilmesi mumkun degil.

bir yerden baslamak gerek diyenler ne hakkinda konustuklari konusunda en ufak bilgi sahibi olmayanlar. bir yerden baslamak gerekiyorsa once egitimini elden gecirip yetismis insan gucune onem vereceksin, kalifiye insan gucunun gelirlerini yukselteceksin, hassas makina, kimya, neredeyse tum endustrilerinde argeye agirlik verip hepsini dunya ile rekabet edebilecek yeni teknolojiler uretebilecek hale getireceksin. yari iletken uretimi cok cesitli endustriylerden cok cesitli teknolojileri makinalari optikleri kimyasallari malzemeleri gerektirir, hepsinde en uc seviye teknoloji uretebiliyor hale gelmis olman gerek. yani cin gibi guney kore gibi topyekun kalkinip ilerlemen, yetismis insan gucune sanayi altyapisina sahip olman gerek. bunlardan bahsetmeden bir yerden baslamak gerek demek farazi soylemden ote gecmez.

• film makinesi F kullanıcısına yanıt
    @film makinesi

Aslında öncelikle 350nm Ruslar için pek başlangıç sayılmaz. Çünkü Abd ile çip savaşları esnasında zaten ruslar 350nm lerde üretim yapabiliyordu. Hatta 180nm üreten fabrikaları da var diye biliyorum. Ve bunlar tanklar gibi ağır silahlarda kullanılıyor diye biliyorum. Hatta yanlış bilmiyorsam zaten abd falan da, tanklarda ağır makinelerde öyle 3nm 5 nm 15nm falan kullanmıyor. Galiba sağlamlık, güvenilirlik açısından mı ne idi, en az 65nm mi ne kullanılıyordu.

Yani Rusya pc, tel falan trenini kaçırmıştı, ama askeri ekipmanlarının çiplerini kendi üretecek kadar teknolojiye ulaşmıştı. Belgeseli vardı bir ara bu çip savaşları zamanının, dönemin şapşi bir rus başkanı yüzünden hatta önü kesilmişti çip geliştirmelerinin.

O yüzden bu haberdeki 350nm ilk yerli çip olayını tam anlamadım yani, adamların zaten 180nm lik fabrikası var diye biliyordum. Hani sovyetlerden sonra ilk kez açılan mı denmek istenmiş desem, yine ilk yerli lafı saçma oluyor o zaman.

• Bunlarda herseyi yaparlar ama eski diye eklerler lada araba, çip olayı, tamam anlamadık her masada oldugunuzu natasa çocukları tamam
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.