Şimdi Ara

RTX 4070 1 Click OC 2X 12 GB R7 7700 sistemde FPS dalgalanması nasıl çözülür?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
360
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • RTX 4070 1 Click OC 2X 12 GB R7 7700 sistemde FPS dalgalanması nasıl çözülür?

RTX 4070 1 click oc 2x 12 GB Ekran kartı

AMD RYZEN 7 7700 3.80GHZ İşlemci

Cl46+XPG 8GB DDR5 5600Mhz Cl46+XPG 8GB DDR5 5600Mhz Cl46 Toplam 16 GB RAM

Asus tuf 1440p 2K Monitör

WD black sn850 1 tb nvme ssd

Snowman kule tipi fan kullanıyorum 100tl'lik termal macun ile.

Pro b650m-p Anakart

MSI MAG A650BNL 650W 80 PLUS BRONZE GÜÇ KAYNAĞI

Arkadaşlar el birliğiyle benim sorunumu çözelim.3 senedir uğraşıyorum hala şu takılmalardan kurtulamadım.

Yaptıklarım:

1-Önceden AMD ekran kartı vardı dedim herhalde AMD ekran kartı sorumlu RTX 4070'e geçtim aynı mevzular takılmalar vs.

2-Ryzen 5 5600 vardı darboğaz oluyor dedik belkide Ryzen 7 7700'e geçtim yine aynı mevzu

3-1080P monitör keza darboğaz yapıyor dedik 2k monitör'e geçtik.

4-Arka plan uygulamaları vs herşey kapalı aklınıza ne gelirse.

5-Ekran kartına oc,İşlemciye oc undervolt her şeyi yaptım fayda etmedi.

6-OCCT test yaptım hepsi temiz çıktı.

7-Bios sıfırladım,bios güncelledim,format attım aynı terane

8-O kadar çok uğraştım bios ayarlarımıda bozdum JBAT1 kısa devre yapıp bios sıfırladım

9-Hatta dün CPU led ışığıda yandı kendini kapattı PC.Sonra pc'yi açtım 1 saat sorun yoktu yine ışık yandı yien kapandı.Bugünde tüm donanımları çıkartıp taktım şuanlık sorun yok gibi.

10-CPU sıcaklık 85'e kadar max çıktığı oluyor.Sıcaklık sorun oluyor desem undervolt yaptım vs yine aynı mevzular.Gerçi gücünü düşürdükten sonra sıcaklığı düşürsekte pek anlamı kalmıyor ama.Önemli olan sıcak 65 derece civarı gerçek gücünde çalışması.

11-RDR2,Spiderman 2,Tlou2'de özellikle FPS dalgalanmları,salisiyelik droplar yaşıyorum.Ve bunlarlada optimize ayar,mod aklınıza ne geldiyse yaptım.

Watch Untitled Project | Streamablestreamable
    Watch Untitled Project | Streamable
    https://streamable.com/z8kq91

Yardımcı olursanız farklı önerileriniz varsa bilen arkadaşlar uğraşalım beraber.

• Amd işlemciyle CL 46 ram mi? İlk olarak rami 6000mt/s cl30 ramle değiştir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • TimFoster T kullanıcısına yanıt

Nasıl yani? ram cl46 diye mi? droplar kasmalar vs giriyor,hiç sanmıyorum.Ama önerin için sağol çünkü am5 sistemde pek sorun olmuyormuş şuan 6400 mhzde çalışıyor mhz değerlerini düşürüp cl değerleri düşük şekildede çalıştırmıştım zamanında aynı mevzu droplar vs giriyordu.

• asddasugurr A kullanıcısına yanıt

https://www.techpowerup.com/review/ddr5-memory-performance-scaling-with-amd-zen-5/19.html

"All results on this page report the 1% Low FPS, or 99th percentile."

Anakartın, işlemciye 135w limitli güç verebiliyor. Düz 7700 modeli 65w tdp ve 88w ppt ile geliyor. Yine de VRM sıcaklıklarına bakmak lazım. Termal kısıtlama yapıyor olabilir.

Ayrıca rami çalıştırdığın değerler tam olarak ne ve kaç volt? Yüksek hızda ram çalışırken işlemcinin içindeki ram kontrolcüsünün, bütün paketin toplam limitinden daha fazla kapasite alması gerekiyor. Yani Rami yüksek hızda çalıştırmak için işlemci çekirdeklerine gidecek gücü kısıyor olabilirsin.

Bir ihtimal sürücü sorunu da olabilir tabi.

Sanmakla değil, denemekle oluyor.

• intel islemci denedin mi

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • n201 kullanıcısına yanıt

Nicke bakmadan dedim ki kesin malum kişi geldi  

• n201 kullanıcısına yanıt

Zamanında i7 3770 vardı.Diğer türlü full amd işlemci

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Şuan 5200'e çektim ramleri.6400 e kadar çıkaratabiliyorum.Isı problemimide çözdüm fanlar ters takılmıştı şuan 70-73 civarında sabit takılıyor.yani mevzu sıcaklık değil takılmanın.Sürücüde güncel eski sürümlere gitmeyide denedim.Ben bir tık powerden şüpheliyim.Bana bir link attınız ne demek istiyor orada anlamadım?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asddasugurr -- 19 Temmuz 2025; 18:47:28 >

5200'e çekmen önemli değil. 6400'de de çalışması önemli değil. AMD'nin işlemcisindeki ram kontrolcüsü, Intel'e göre kötü ve rame karşı oldukça hassas. İşlemci içindeki cIOD yani giriş-çıkış işlemlerinden sorumlu birimin silikon kalitesine ve yetenekleribe bağlısın. Bu silikon kalitesinde de şans faktörü var. Nasıl her işlemci ile rekor hızlar olmuyorsa, her işlemcinin İO die iyi olmayabilir.

Başka yerlerden testlere de bakabilirsin, AMD tarafında ramler daha hızlı çalışması yerine daha düşük gecikme ile çalışması daha önemli. 5200-6400 önemli değil. 6400 CL32, zorlayıp CL30 ya da 6000 CL30/CL28 çalışabiliyor mu?

Ram konusuna değinme sebebim genel olarak min fps, %1 fps ve ‰1 fps değerlerini iyileştirip genel anlamda akıcılığı artırmak. Bunu testlerde görebilirsin.

https://www.techpowerup.com/review/crucial-pro-ddr5-5600-cl46-64-gb/10.html

Güç kaynağında sadece 230v olansa F tier, Full destekliyorsa C- tier, ATX 2.x güç kaynağı, dönüştürücü ile rtx4070'e taktığın için belki sorun olabilir. Bu tarz kullanan varsa belirtirse yardım olur.

Ayrıca ilk mesajdaki videoda öldüğünde animasyon devreye giriyor. Yani orada takılma durumu yok. Hazır bir animasyon/oynanabilir değil. Bu durumda ekran kartına daha az yük biner.

Markasını yazdım inanın o kadar bilgim yok.Yani diyorsunuz ki düşük cl ram daha iyi takılmalara sebeb olan şey ram.Ben powerden çok şüpheleniyorum i kabloda 2 baş var PCLe yani ikiside ekran kartına takılı.Modüler olsa çift dağıtacaktık takacaktık yani yük azalır belki watt sabitlenirdir dalgalanma olmazdo

İki farklı test attım, kendimde kullanıyorum. Öncelikle kaliteli ram yani AMD'nin "sweet point" dediği 6000MT/s CL30 ram. Ekran kartının her güç bağlantı noktasına tek kablo takılmalı. Bu iki bileşeni ideal hale getirmek genel deneyimi artıracaktır.

• Ram - Psu - Soğutucu olağan şüpheliler. Sıcaklık sorununu çözdüğüne göre ram ve power kalıyor geriye. 2015 yıllarında 650w highpower yüzünden bende çok çektim. Stabil olmayan psu = Kararsız sistem.

Ayrıca yanlış anlama ama ramlerin leş. Yüksek gecikmeli ramler fps e direkt etki yapmasa da, oyunun akıcılığına darbe vururlar. İster inan, ister inanma. Bari en kötü CL40 yada CL 36 olsaydı  Çok aradınız mı bu ramleri?

Yani diyorsunuz ki anlık FPS dalgalanması RAM den dolayımı? cl değeri düşük alın diyorsununuz? Power de evet iki bileşende ekran kartına takılı.modüler olsa ayrı ayrı takıp gücü eşit dağıtırdık belki anlık düşüşler olmazdı.

• Lyrazed kullanıcısına yanıt

DDR 5'te çok fark yaratmıyor diyorlar ama bilmiyorum.DDR4 zamanında ramlerim cl16'ydı mevzu yine aynıydı.Bakalım 590.26 sürümüne geçtim testlerim devam ediyor fena değil gibi şuan.Smoot özelliğimi ne varmış onları falan deniyorum.POWER yetiyor aslında ama işte modüler değil diye mi bilmiyorum ki çözemedim.

Yani shutter problemleri için direkt olarak sorun şundan kaynaklı diyemeyiz. Şüpheliler olur. O yüzden sistem toplarken genellikle piyasadaki en ucuz itemleri almak yerine en stabil ve en çok tercih edilen modeller üzerinden yürürüm. Ram falso, Psu bronze kaç yıllık bilmiyorum. Sorun olabilir mi? Gayette mümkün.

Am4 ile Am5 bir değil. Am4'te de ilk çıktığında ram konusunda stabil olmayan durumlar yaşanmıştı. Am5'te Ddr5 te bu tam anlamıyla çözülmedi. Ama bilinen tek gerçek şu, Amd'nin önerisi 6000mhz Cl30 olması yönünde. Am5 sistem topluyorsanız bu öneriye sadık kalmak stabilite açısından önemli diye düşünüyorum.

• Lyrazed kullanıcısına yanıt

Yani bütçem sıkıntı o kadar PC'ye yatırım yaptık ki.Aceleliğimden dolayı oldu bunlar.Ama geçici çözüm buldum idareten.

• 1-Donanım hızlandırması GPU zamanlamayı aktif ettim(Galiba işe yarayan)

2-İşlemci fanlarımın yönleri farklıydı 80-85 derecelere çıkıyordu şimdi 70-73 civarı geziyor sabit.(Takılma sorununu bu çözmedi)

3-Arkadaşımızın 590.26 sürücülü driverını kurdum sanki hafif düzelmeye başladı.(Galiba işe yarayan)

4-Ve TLOU2 ve SPİDERMAN 2 oyunumda DLSS seçeneği çıkmıyordu,driverı kurduktan sonra çıkmaya başladı ve bu benim için çok iyi oldu performans açısından.

5-Driver için SMOOTH özelliğini açtım oda işe yaramış olabilir.(TLOU2'de işe yaramadı aksine 20 FPS'e oynanamayacak duruma getirdi).Her oyun için geçerli değil SMOOTH özelliği,bende RDR2 ve SPİDERMAN 2'de sorun çıkarmadı.

FPS dalgalanmalar oluyor mu yani yerine göre oda normal diye yorumluyorum shutter'den iyidir.Biraz da ben biraz değilde kafaya takan benim 3 senedir uğraşıyordum çünkü :) Bilgisayardan yüzümüz gülmediği için.

Geçici çözüm olarak kabul edilebilir,Modüler powere geçtiğim zaman en son sonucuda yazacağım,elbet bir gün :)

Emeğe geçen arkadaşlara teşekkür ederim,umarım bu sorunu yaşayan arkadaşlar buraya bakıp sorunlarını çözerler ve işe yarar.

İhtimaller dahilinde. Sorun ram yüzünden olmasa bile o kadar gecikmesi yüksek rami kullanmayın, yani test sonuçlarını attım. Güç kaynağı konusunda da gücü bölmeyen ama kaliteli modeller var. Yani kullanıcı marka algısına kapılıyorsa bu benlik değil.

Burada herkesin yazdıkları fikir. Değerlendirmek konu sahibine kalıyor. Çok uzatmadan cevabım bu yönde. Tercih sizin, ben daha iyi olsun diye yazdım. İlla bu yüzden oluyor demedim. Zaten pre-rendered scene FPS değişimi olur, bu takılma değil diye belirttim. İyi forumlar.

• FSP Hydro K Pro HD2-750 750 W Power Supply

DDR5 CL28 RAM BELLEK

DDR5 CL26 RAM BELLEK

Özellikle oyunlar gibi sisteme yük bindiren uygulamalarda cl değeri düşük ramler akıcılık için önemli...

Yukarıda cl28 ve bütçe fazla ise cl26 ram önerileri mevcut bütçenize göre cl30 6000mhz ddr5 ramlerdende seçim yapabilirsiniz...

Güç kaynağınızın bir çıkışına bağlı iki uçla karta güç vermenizde bunun bir nedeni ve hiç güvenli değil mutlaka değiştirmelisiniz...

Yukarıdaki model hem uygun fiyatlı hemde bolca pcıe güç çıkışı sunmakta tercih edebilirsiniz...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi franklinda -- 20 Temmuz 2025; 1:45:12 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• franklinda F kullanıcısına yanıt

Attığınız power modüler değil ki.Yine yük full ekran kartına bağlanacak.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.